Γιατι διαλεξα Husky??


GAIA LYKAIA

Well-Known Member
30 Δεκεμβρίου 2007
614
16
56
Θεσσαλονίκη
gaialykaia.com
Sofouli δε διαφωνώ με την άποψη σου.

Απλώς, όπως τονίζεται από μόνο του πιστεύω ότι οδηγεί σε λάθος συμπέρασμα και βάση αυτού θεώρησα ότι έπρεπε να επεκταθώ.

Και επειδή ήταν δικό σου σχόλιο, το παράθεσα.....

......
Πρόσφατα σε μια συζήτηση εδώ διάβασα ότι τα χάσκυ είναι πρώτα σε επιθέσεις σε ανθρώπους. Και αυτό διότι λόγω ομορφιάς, πέφτουν σε λάθος χέρια.
Μόλις βρω το λινκ θα το βάλω!
Μάλλον το άρθρο που διάβασες ήταν για ΠΑΡΑΓΩΓΑ-χάσκυ (διασταυρώσεις άλλων φυλών με χάσκυ), τα οποία ακριβώς επειδή δεν είναι πιστοποιημένες διασταυρώσεις (και άρα δε διέπονται από εκτροφικούς κανόνες) έχουν την 6η μεγαλύτερη συχνότητα επιθέσεων στις ΗΠΑ.

Προηγούνται τα Πίτ μπουλ, τα Ροττβάιλερ, τα Πρέσσα Κανάριο και τα Ντόμπερμαν, τα οποία και είναι υπεύθυνα για τα 3/4 των συνολικών επιθέσεων/τραυματισμών/ακρωτηριασμών/θανάτων σε ανθρώπους.

Μετά ακολουθούν, με μεγάλη διαφορά συχνότητας, οι Μεγάλοι Δανοί & οι προσμίξεις σκύλων με λύκους (wolf hybrids).

Οι επιθέσεις από Σιβηρικά Χάσκυ έχουν σημειωθεί ΕΞ' ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ στις Αρκτικές περιοχές της Β.Αμερικής (Αλάσκα & Καναδάς), εκεί όπου τα Σιβηρικά ζουν ΚΑΙ σε ημιάγριες συνθήκες και σε αγέλες, πολλές φορές χωρίς ανθώπινη επαφή για μήνες. Σαν αποτέλεσμα, για να επιβιώσει το Σιβηρικό επιστρέφει στα ένστικτά του (τα οποία είναι πολύ δυνατά, λόγου του ότι είναι πολύ πρόσφατη η περίοδος που στηριζόταν 100% σε αυτά για να επιβιώσει σε ένα πολύ σκληρό και απαιτητικό περιβάλον).

πηγή1 πηγή2 και προηγούμενες δημοσιεύσεις μου σχετικές με το θέμα των επιθέσεων σε νήματα των Πιτ μπουλ.

.....
Αναμφισβήτητα είναι μια πάρα πολύ όμορφη φυλή, που λόγω της ομορφιάς αυτής, έχει πολλούς θαυμαστές, που το τονίζω αυτο, απλά και μόνο λόγω εμφάνισης θέλουν ένα χάσκυ.
Αυτοί οι άνθρωποι παίρνουν ένα χάσκυ αλλά όταν συνειδητοποιούν τις απαιτήσεις του, δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν, με αποτέλεσμα να "χαλάσουν" τον σκύλο, με αποτέλεσμα να έχουμε άσχημες καταστάσεις (ακόμα και επιθέσεις)....
Συμφωνώ 100%...
 


kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
εδώ να επέμβω και να πώ ότι απο δικό μου λάθος προέκυψε αυτή η παρεξήγηση
θα ψάξω να βρώ που διάβασα αυτό το λάθος στοιχείο που παρέθεσα και διάβασε η sofouli
αλλά το διάβασα κάπου εδώ
μάλιστα θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι αυτό που σχολίαζε ο συγγραφέας ήταν ότι ναι μεν επι του συνόλου του πληθυσμού τους η επιθέσεις ήταν λίγες
αλλά επειδή ακριβώς λόγο ομορφιάς τους καταλήγουν πολλά απο αυτά σε λάθος ιδιοκτήτες
προκύπτει και αυτή η στατιστική που δίνει μιά λάθος εικόνα για την φυλή

πολύτιμο βέβαια στοιχείο κι αυτό που προσθέτει ο GAIA wellcome back LYKAIA περι των "μοιάζει με Husky-είναι Husky" σκύλων καθώς και των επιμιξιών τους με αλάσκαν-ακίτα κλπ

Άλλο ένα αποδεικτικό στοιχείο λοιπόν περι της μη ύπαρξης επικίνδυνων φυλών
αλλά επικίνδυνα άσχετων ιδιοκτητών
 


Sofouli

Well-Known Member
3 Σεπτεμβρίου 2010
6.243
526
Λάρισα
Ευχαριστώ πολύ για την διευκρίνηση GAIA LYKAIA.
(Έχω διαβάσει πολλά από τα ποστ σου και έχω μάθει πολλά πράγματα :) )

Έχω προσωπική εμπειρία από επίθεση στο περιβάλλον μου, αλλά όπως λες δεν ήταν καθαρό χάσκι, και ούτε ζούσε σε ιδανικές συνθήκες.

Να πω και δεν ξέρω κατά πόσο θα συμφωνήσετε ή διαφωνήσετε, αλλά τα περισσότερα επιθετικά σκυλιά που έχω γνωρίσει, είναι μικρού μεγέθος, αλλά αλλιώς αντιλαμβάνεται ο οποιοσδήποτε το δάγκωμα από ένα σκυλί 3 κιλών και αλλιώς το γρύλισμα από ένα 30 κιλών.


Κοκόνι εδώ ήταν η συζήτηση που διάβασα και δίκιο έχεις, όντως από εσένα το είχα διαβάσει.
Γι αυτό και είπα "κάπου διάβασα" και όχι ότι είναι κάποια μελέτη.
Προχωπικά δεν διαβάζω αυτές τις "έρευνες" ούτε τις θεωρώ αντικειμενικές, εάν δεν προσδιορίζεται στην κάθε περίπτωση ο ιδιοκτήτης,και κατά πόσο φέρει εξ'ολοκλήρου την ευθύνη για αυτό.
Και θα συμφωνήσω 100% με αυτό
Άλλο ένα αποδεικτικό στοιχείο λοιπόν περι της μη ύπαρξης επικίνδυνων φυλών
αλλά επικίνδυνα άσχετων ιδιοκτητών
Το ότι είπα ότι είναι "δύσκολη φυλή" δεν έχει να κάνει με τις επιθέσεις, έχει να κάνει με τις απαιτήσεις οι οποίες εξ'όσον γνωρίζω είναι αρκετές.
Το ίδιο θα έλεγα και για άλλες φυλές, δεν ήθελα να θίξω την συγκεκριμένη φυλή την οποία θαυμάζω παρεπιπτόντως.

Σε μια face to face συζήτηση ίσως να τα έλεγα διαφορετικά, αλλά επειδή εδώ διαβάζουν πολλοί άνθρωποι, και μάλιστα κάποιοι διαβάζουν επιλεκτικά, θεωρώ πως είναι θεμιτό να τονίζεται πως κάποιες φυλές δεν είναι για όλους τους ανθρώπους και η άγνοια μπορεί να κάνει την συμβίωση καταστροφική.
 


GAIA LYKAIA

Well-Known Member
30 Δεκεμβρίου 2007
614
16
56
Θεσσαλονίκη
gaialykaia.com
ΛΟΙΠΟΝ......

(εξαιτίας του κοκονίου)

Το Σιβηρικό χάσκυ είναι ένα από τα σκυλιά εργασίας, ειδικότερα ένα από τα σκυλιά έλξης (με άλλα σημαντικά μέλη τα Σάμογιεντ, τα Αλάσκα Μάλαμιουτ, τα Σκυλιά Γροιλανδίας και τα Αλάσκαν Χάσκυ (τα οποία όμως δεν είναι αναγνωρισμένη φυλή, ούτε από την AKC ούτε από την FCI)).

Η ύπαρξη αυτής της φυλής οφείλεται αποκλειστικά σε έναν νομαδικό λαό της Ανατολικής Σιβηρίας, ο οποίος στηριζόταν στην αλίευση και στη θήρευση για την επιβίωσή του. Ως εκ' τούτου, χρειαζόταν ένα σκυλί το οποίο θα μπορούσε σε μικρές ομάδες, να σύρει ένα έλκηθρο σε μεσαίες αποστάσεις (μέχρι την ακτογραμμή ή μέχρι τα κυνηγητικά πεδία) γρήγορα και να επιστρέψει πίσω με το φόρτο των θηραμάτων ή της αλιείας. Η ταχύτητα (λόγω της συχνότητας των ταξιδιών), η αντοχή στην κούραση (επάλληλα ταξίδια χωρίς μακρύς χρόνους ανάπαυσης - ή με πολλές στάσεις) και η υψηλή απόδοση ανά κιλό τροφής (η τροφή θεωρούνταν νεκρό βάρος - το σκυλί έπρεπε να μπορεί να φτάσει γρήγορα στο σημείο αλιείας/θήρευσης, να φάει επιτόπου από το θήραμα (συνήθως τα απορριπτέα τμήματά του, όπως εντόσθια, κεφάλια, λίπος, κλπ) και να ξαναδουλέψει επιστρέφοντας με ένα γεμάτο έλκηθρο). Αν ο κυνηγός θεωρούσε ότι το ταξίδι ήταν μικρό (1-3 ημέρες) ή ανεπιτυχές, τα σκυλιά μπορούσαν και να μη φάνε τίποτε. Σε περιόδους στάσης η δίαιτα συντήρησης μπορούσε και να αποτελείται από 1 ή 2 ψάρια την εβδομάδα.

Ως 1 από τα 3 εργαλεία επιβίωσης αυτών των ανθρώπων (τα άλλα 2 ήταν το μυαλό τους & τα όπλα τους), τα σκυλιά αυτά ήταν πολύ σημαντικά και αντικατόπτριζαν ως ένα βαθμό και το κοινωνικό επίπεδο των ιδιοκτητών τους, μέσα στις υποτυπώδεις κοινωνίες τους. Αλλά παραμένανε πάντα πρωταρχικώς εργαλεία επιβίωσης. Δύστροπα, δύσπιστα ή επιθετικά σκυλιά δε μπορούσαν να γίνουν μέλη οποιασδήποτε ομάδας και η μόνη κατάληξή τους ήταν η «αφαίρεση» τους από τη γενετική δεξαμενή (συνήθως δια θανάτου – η γούνα και το κρέας ήταν πολύτιμα).

Η πιο σημαντική επέμβαση λοιπόν αυτών των ανθρώπων στην «εξέλιξη» του Σιβηρικού χάσκυ από τον γκρίζο αρκτικό λύκο (το αποτέλεσμα της Επιλεκτικής τους εκτροφής δλδ σε σύγχρονους όρους), ήταν η αφαίρεση οποιοδήποτε βαθμού επιθετικότητας (σε λογικά πλαίσια βέβαια – οι άνθρωποι αυτοί ζούσαν με αυτά τα σκυλιά από τη γέννησή τους – δε χρειαζόταν να είναι αρνιά τα Σιβηρικά τους για να τα χρησιμοποιούν όπως ήθελαν) απέναντι στον άνθρωπο και η αποδοχή της κοινοκτημοσύνης εκ μέρους των σκυλιών από το σύνολο της Φυλής (και άρα από το σύνολο του ανθρώπινου είδους). Το κάθε μέλος της Φυλής μπορούσε να έρθει και να δανειστεί σκυλιά, τα οποία έπρεπε να ακολουθήσουν αγόγγυστα και σχεδόν χαρούμενα το καινούργιο (προσωρινό τους) αφεντικό. Και στη νέα τους ομάδα, έπρεπε (μετά ίσως από κάποιες μικρο-αψημαχίες – οι οποίες είναι πάντα παρούσες όταν δημιουργείται μια νέα ομάδα) σε ελάχιστο χρόνο να βρουν τη θέση τους και να προσαρμοστούν στο νέο σύνολο.

Πέραν όμως της εργασίας, τα Σιβηρικά ήταν αναπόσπαστο κομμάτι και της καθημερινότητας αυτών των ανθρώπων. Πέραν του πρωταρχικού τους ρόλου, χρησίμευαν ως θερμοφόρες για την νύχτα, ως τουαλέτες για τα μωρά, ως παιχνίδια για τα νήπια, ως σύντροφοι για τους έφηβους, κοκ. Οπότε, ένα σκυλί που μοιραζόταν το σπίτι (τη σκηνή δλδ) με τους ιδιοκτήτες, δεν υπήρχε η παραμικρή πιθανότητα να εκφραστεί επιθετικά σε οτιδήποτε ερέθισμα δεχόταν από την «αγέλη» του αυτή.

Από την άλλη βέβαια, ένα σκυλί που για κάποιους μήνες κάθε χρόνο καλούνταν να επιβιώσει μόνο του στο Σιβηρικό τοπίο, έπρεπε να έχει όλες τις ικανότητες κυνηγιού του γκρίζου λύκου, από τον οποίο προερχόταν. Οπότε, απέναντι σε άλλα ζώα έπρεπε να είναι επιθετικό για να μπορέσει να τα θηρεύσει. Έπρεπε να συνεργάζεται με άλλα Σιβηρικά για αν δημιουργεί κυνηγητικές αγέλες, ώστε να αυξάνονται οι πιθανότητες επιτυχούς κυνηγιού. Έπρεπε να μπορεί να ενεδρεύει και να κινείται αθόρυβα για να πλησιάζει το θήραμά του. Έπρεπε με λίγα λόγια να είναι λύκος για το Σιβηρικό καλοκαίρι και σκύλος για τον υπόλοιπο χρόνο.

Αυτή η διττή υπόσταση λοιπόν του Σιβηρικού είναι και η αιτία των προβλημάτων του συγχρόνου κόσμου με τη συγκεκριμένη φυλή. Όσοι δε βλέπουν και δε κατανοούν τι έχουν μπροστά τους, σίγουρα δε μπορούν να το δαμάσουν. Γιατί αυτό που πρέπει πρωτίστως να δαμάσουν είναι το ελεύθερο και τραχύ πνεύμα της Σιβηρικής στέπας.

Και πρέπει να το δαμάσουν… όχι να το καθυποτάξουν….
 
  • Like
Reactions: Luiza


kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
να βρώ τον τρόπο που προκαλεί πολλές τέτοιες δημοσιευσεις να τον κάνω μόνιμη μέθοδο και τι στον κόσμο................ :)
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.114
Μηνύματα
895.822
Μέλη
19.924
Νεότερο μέλος
ALEXANDRA MOSCHOU