Γνώμες κτηνιάτρων για την διατροφή


Lavernne

Well-Known Member
19 Ιουνίου 2011
1.976
4.034
Περιστέρι
www.facebook.com
Μήπως η Ηλέκτρα και η Angie θέλουν να μας πουν κάτι κ δεν τις ακούμε; :p
(εγώ θα την πληρώσω από την Όλγα που θα κάνει σπέσιαλ φαγητό για 4 ! χαχα) :D
βρε άιντε από εδώ!! η κατσαρόλα έχει γίνει προέκταση του χεριού μου!! :p
μου θέλετε και σπέσιαλ! γκούντις θα τους δίνω στο τέλος! :D :p
 


BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Εμένα μια χαρά μου αρκεί και μια χαρά εύκολο μου φαίνεται.
Επειδή έχω κουτάβια απλά δεν ξέρω αν αυτά είναι αρκετά! Μήπως δεν λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα, γι αυτό αναφέρθηκα σε διατροφολόγο! :)
Νομίζεις ότι δεν θα λαμβάνει τα "απαραίτητα" γιατί έχουμε μεγαλώσει να διαβάζουμε νούμερα, ποσοστά, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία στην τροφή του σκύλου. Επειδί δεν μπορείς να τα μετρίσεις αυτά η συνείδηση σου λέει ότι είναι επικίνδυνο. Να'ναι καλά το marketing :D
 


miminoula

Well-Known Member
26 Νοεμβρίου 2011
1.339
9
44
Κερατσίνι - Νίκαια
www.facebook.com
Καλά ναι το marketing παίζει ένα ρόλο αλλά ρε συ και από εδώ μέσα που διαβάζω διάφορα ποστ, έχω εμπεδώσει το πόσο σημαντικό είναι να λαμβάνει κάποια πολυ συγκεκριμένα πράγματα ειδικά τώρα που είναι στην ανάπτυξη! αυτό πιο πολύ με φοβίζει και με κάνει να το ξανασκέφτομαι! Μπας και του στερήσω κάτι. Κάτι το οποίο είναι σημαντικό!

Αν έμπαινα σε διαδικασία συγκεκριμένης διατροφής από γιατρό, θα ένιωθα κάπως πιο σίγουρη. Με συγκεκριμένες δοσολογίες και συχνότητα. :)
Επειδή ότι τροφή ψάχνουμε δυστυχώς δεν την βρίσκουμε, μου φαίνεται πως θα την βγάλουμε την ανήλικη ζωή τους με ξηρά και μετά θα το γυρίσουμε! Τουλάχιστον να μην "τρελαίνομαι" τόσο με το θέμα "προσοχή όσο είναι στην ανάπτυξη" :)

Πάντως σε οποιαδήποτε συζήτηση έχω κάνει με άτομα τα οποία εκτρέφουν ζώα και τους έχω βάλει το δίλημμα barf ή ξηρά, μου έχουν πει barf αρκεί να γίνεται σωστά! ;)
 
  • Like
Reactions: sotirakis


nfeel

Well-Known Member
7 Οκτωβρίου 2011
1.491
514
UK
Εγώ νομίζω η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση.
Έν αρχή θεωρώ ότι αυτό που λέμε "φυσική τροφή του σκύλου",πολύ απλά δεν υπάρχει.Επειδή απλά κ μόνο κατάγεται από τον λύκο δε σημαίνει ότι πρέπει να τρώει ομές μπριζόλες γιατί αυτό θα έτρωγε στη φύση..
Ο σκύλος σαν οικόσιτο και δεσποζώμενο ζώο,μέσα από διάρκεια χρόνων έχει αλλάξει πολύ τις διατροφικές του συνήθειες κ μικρή σχέση έχει πια με το λύκο.Έχει αλλάξει τον χαρακτήρα του,το ταμπεραμέντο και φυσικά τις διατροφικές του συνήθειες δίπλα μας.Σε αυτό βοηθάει το εκπληκτικό DNA που διαθέτει και το οποίο τον βοηθάει να εξελίσσεται,να προσαρμόζεται αλλά κ να αλλάζει εντελώς βάση σύμφωνα με τις επιθυμίες του ανθρώπου.

Εξαιτίας αυτού του εκπληκτικού DNA βλέπουμε κ αυτές τις άπειρες διαφοροποιήσεις(εξωτερικά) μεταξύ φυλών.Έχουν όλα διαφορετικό χαρακτήρα,ύψος,βάρος,εξωτερική εμφάνιση,διαφορετικές ικανότητες και διαφορετικά προβλήματα υγείας.Εάν προσπαθήσουμε να κάνουμε το ίδιο με οποιοδήποτε άλλο ζώο στη φύση πολύ απλά δεν θα τα καταφέρουμε γιατί ο σκύλος είναι μοναδικός.Εάν ζευγαρώσουμε πχ 2 αγελάδες από διαφορετικές φυλές,το αποτέλεσμα θα είναι οι απόγονοι να μοιάζουν κ πάλι με...τις γνωστές αγελάδες που ξέρουμε όλοι.

Κάτ' επέκταση λοιπόν δεν θεωρώ ότι πρέπει να ταίζουμε το σκύλο ότι θα έτρωγε "φυσικά" στην φύση γιατί εδώ κ δεν ξέρω πίσα χρόνια αυτή η φύση ..είμαστε εμείς.Δεν είναι σε καμία περίπτωση πχ κακό ο σκύλος να τρώει ψάρι επειδή δεν θα το ψάρευε ποτέ μόνος του.Πολλά δεν θα έκανε στη φύση αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι λάθος να το κάνει μαζί μας.
Από την άλλη κανείς δεν διαφωνεί ότι σαν ζώο που είναι μια πλήρης κ ισορροπημένη δίαιτα BARF είναι ενδεχομένως η καλλύτερη επιλογή για τον φίλο μας.
Σε μία εποχή όμως που αρκετοί από εμάς δεν προλαβαίνουμε να φτιάξουμε φαγητό ούτε για τον ίδιο μας τον εαυτό,λόγ των αφρικανικών ωραρίων που είμαστε αναγκασμένοι να λειτουργούμε,δεν σημαίνει πως η επιλογή μιας καλής ξηράς τροφής είναι κ αυτό μεμπτό η κατακριτέο με τη σειρά του.

Σίγουρα οι καρκίνοι θερίζουν στα σκυλιά.Άν κάτι στερείται όμως επιστημονικής τεκμηρίωσης δεν μπορεί να μας απασχολεί σαν να είναι πραγματικότητα,αλλιώς έρπουμε σε μια συνομοσιολογία που μόνο κακό μπορεί να μας κάνει.Πέρα από αυτά που η επιστήμη έχει αποδείξει κ γνωρίζουμε,όπως πχ τις επιπτώσεις από δημητριακά,συνθετικά κ συμπληρώματα(fillers) στον οργανισμό του σκύλου, δεν μπορούμε να κατηγορίσουμε συληβδην όλες τις ξηρές.
Εξάλλου μπορείς να βγάλεις αρκετά συμπεράσματα για την τροφή του σκύλου,παρατηρόντας τον κ μόνο.
Δεν μπορεί να έχει full ενέργεια,να είναι ευδιάθετος,υγιής,λαμπερό τρίχωμα κλπ κ να ισχυρίζεται κάποιος ότι αυτό που τρώει είναι "χαρτόνι".

Σίγουρα τις μακροχρόνιες επιπτώσεις δεν μπορεί να τις γνωρίζει κανείς γι'αυτό κ εγώ επιλέγω να κάνω κύκλους στην ξηρά,θέλοντας να αποφύγω ενδεχόμενη συσσωρευμένη βλάβη.

Αυτά από εμένα.
 
Last edited:
  • Like
Reactions: sotirakis


Grifos

Well-Known Member
16 Απριλίου 2011
3.697
316
Δωδεκάνησα
Αν ζούσαμε σε ένα κράτος που δημιουργούσε σχολές για ουσιαστική κάλυψη θέσεων υπεύθυνος για τα σιτηρέσια θα ήταν αποκλειστικά και μόνο ο Ζωοτέχνης (απόφοιτος ζωικής παραγωγής αει/τει γεωοπονικής κατεύθυνσης) του οποίου τα μαθήματα και οι πρακτικές εμπειρίες καλύπτουν πλήρως το θέμα αυτό. Διδάκεται κτηνιατρικά μαθήματα, γεωπονικά, γεωτεχνικά, γεωργοκτηνοτροφικά και πρόκειται για παραγνωρισμένο επάγγελμα. Όσο σπούδαζα στα Γιάννενα είχα γνωρίσει σε κάποιο κοινό σεμινάριο τον υπεύθυνο σχολής της Άρτας στη ζωική παραγωγή, εγώ βγάζω τα γυαλιά μου στις γνώσεις και στις εμπειρίες του. Ένας απόφοιτος Ζωοτέχνης με ένα μεταπτυχιακό στην τεχνολογία τροφίμων κι άλλο ένα εξειδίκευσης σε κατοικίδια ζώα, έχει πολλές περισσότερες γνώσεις από κτηνίατρο και στην Ελλάδα δυστυχώς η υπογραφή του δε μετράει κι όποιος θέλησε ν' ασχοληθεί με ζωοτροφές είτε έσπασε τα μούτρα του είτε κατακρημνίστηκε από κάτι εταιριούλες ελλιπέστατης τεχνογνωσίας σαν τη λάκυ της βίκυ και τη βιοζωή.
 


Loukia

Well-Known Member
19 Ιουνίου 2008
1.462
14
49
Θεσσαλονίκη
marthathesharpei.blogspot.com
Εξάλλου μπορείς να βγάλεις αρκετά συμπεράσματα για την τροφή του σκύλου,παρατηρόντας τον κ μόνο.
Δεν μπορεί να έχει full ενέργεια,να είναι ευδιάθετος,υγιής,λαμπερό τρίχωμα κλπ κ να ισχυρίζεται κάποιος ότι αυτό που τρώει είναι "χαρτόνι".
Το έχω ξαναπεί κάπου εδώ μέσα..
Είναι πραγματικά εντυπωσιακό να βλέπεις αυτό που λες, ένα σκύλο τζετ σε όλα του, να αλλάζεις σε barf και να βλέπεις τρομερή βελτίωση ..σε όλα του!! Και έρχεσαι και λες τελικά πριν δεν ήτανε τα πράγματα όπως τα έβλεπα. :confused: Όπως νόμιζα ότι τα έβλεπα. ;)

Εγώ νομίζω ότι κάποιος που έχει να μεγαλώσει ένα κουτάβι, αν νιώθει ανασφαλής να barfάρει καλό είναι να μην το κάνει. Να μην αναλωθεί σε διάβασμα, πειραματισμούς κλπ, αλλά να δώσει μια καλή ξηρά κατάλληλη για τη φυλή και την ηλικία του σκύλου του, που να βλέπει ότι του κάθεται καλά..
Και να επενδύσει όλο του το χρόνο, το κέφι και τη διάθεση στην εκπαίδευση του κουταβιού του. Γιατί αυτός ο χρόνος δε γυρίζει πίσω και τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από το να εκπαιδεύσουμε το κουτάβι μας και να εκπαιδευτούμε, να δημιουργήσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης και να βρούμε τους ρυθμούς μας. Όλα τα άλλα, είναι πράγματα που αλλάζουν στην πορεία, είναι κρίμα να σπαταλήσουμε τον πρώτο πολύτιμο χρόνο μελετώντας διατροφολογία όταν μπορούμε να κάνουμε τόσα άλλα πράγματα με το σκύλο μας και για το σκύλο μας.

Εγώ αυτό έκανα και αυτό θα έκανα και πάλι.
 
Last edited:


BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Να κάνω με συσχέτιση για να καταλάβουμε τι σημαίνει εξέλιξη.

Το άλογο μόλις γεννηθεί θα σηκωθεί στα τέσσερα και θα περπατήσει.
Ο άνθρωπος συνεχίζει εως σήμερα να μη κατέχει την τέχνη του περπατήματος. Αν και το χρονικό διάστημα εξέλιξης μας είναι χαοτική (σχετικό) ακόμα δεν έχει προσαρμοστεί το σώμα μας στην όρθια ισορροποία. Εκατομύρια χρόνια εξέλιξης και ακόμα να νεογέννητα μας να γεννιούνται σε όρθια στάση.

Γιατί θεωρούμε τα 10-15.000χρόνια ύπαρξης του σκύλου αρκετή ώστε να αλλαχτεί τόσο ο οργανισμός του σε σχέση με τον πρόγονό του?
 


l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.650
7.755




greedy

Well-Known Member
23 Απριλίου 2008
2.314
3
51
Πατρα
Οι περισσοτεροι κτηνιατροι εχουν ενα-δυο και παραπανω λογους ,για να επιμεινουν στην ξηρα τροφη.
Ασθενειες,σεμιναρια διοργανωμενα απο εταιρειες σκυλοτροφων ,πωληση σκυλοτροφων κ.α.

Παντως η κτηνιατρος του μπολτ ακουει για μπαρφ και μπορει να με φαει και ωμο εμενα...
 


sofos_vet

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2010
79
1
33
Το θέμα δεν είναι μόνο ο σκύλος να τρώει ωμά και να λέμε οκ είναι καλιμένος τώρα απο όλες τις απόψεις αλλα να ξέρουμε και την ποιότητα του κρέατος,των λαχανικών και των φρούτων που δίνουμε...Το να δίνω μοσχαρίσιο κρέας το οποίο είναι φουλ στην ορμόνη και φουλ στα χημικά συμπληρώματα ή να δίνω κοτόπουλο ποιότητας kfc πιστεύω είναι χειρότερο και απο χαρτόνι.. επίσης δεν μπορεί στην Αθήνα να πουλάνε φρέσκα λαχανικά και φρούτα κατευθείαν απο κήπο.. θέλω να πω πως έμμεσα ο σκύλος τρέφεται πάλι με κακή ποιότητα..Γνώμη μου είναι να προτιμάμε barf όταν γνωρίζουμε 100% την προέλευση των προϊόντων..Για τα σκυλιά της επαρχίας είναι πιο εφικτό λόγο του ότι υπάρχουν άνθρωποι που έχουν κοτούλες και ζώα γενικά και χωράφια και μπορείς πιο εύκολα να προμηθευτείς απο αυτούς προϊόντα που σίγουρα θα είναι πιο φθηνά και απο την αγορά..
 




sofos_vet

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2010
79
1
33
μην το παμε στο αλλο ακρο να ταιζουμε βιολογικα κοτοπουλα τον σκυλο μας...
Τότε μην είσαι και τόσο σίγουρος οτι το να ταίζεις barf είναι καλύτερο απο την ξηρά (πιο υγιεινό μαλλον)
 
Last edited:
  • Like
Reactions: darky






sofos_vet

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2010
79
1
33
Σοβαρολογείς;

Πιστεύεις ότι τα συστατικά των ξηρών τροφών είναι βιολογικά και πρώτης ποιότητας;
δεν έγραψα κάτι τέτοιο..αλλά να μιλάμε ρεαλιστικά...το να δίνεις κρέας γεμάτο με ορμόνες δεν διαφέρει και κατα πολύ απο μπαρφ
 




greedy

Well-Known Member
23 Απριλίου 2008
2.314
3
51
Πατρα
δεν έγραψα κάτι τέτοιο..αλλά να μιλάμε ρεαλιστικά...το να δίνεις κρέας γεμάτο με ορμόνες δεν διαφέρει και κατα πολύ απο μπαρφ
Εσυ νομιζεις πως ειναι το ιδιο?
Ξερεις φανταζομαι για την ποιοτητα των συστατικων της ξηρας ?
 


sofos_vet

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2010
79
1
33
ακριβώς αυτό θέλω να πώ... ούτε για το ένα ούτε για το άλλο μπορείς να είσαι σίγουρος...για αυτό υπάρχει αυτή η σύγχυση..και εγώ ταίζω ωμά αλλα προτιμώ να ξέρω τι ποιότητας είναι το ωμό που δίνω..
 


greedy

Well-Known Member
23 Απριλίου 2008
2.314
3
51
Πατρα
Μα εγω λεω αλλο ,
οτι το κοτοπουλο που του δινουμε εμεις ,ας εχει και ορμονες και αντιπαρασητικα και φαρμακα και να εναι πολυκαιρινο και,και,και,
ειναι σαφως καλυτερη επιλογη απο οποιδήποτε ξηρα.
Εχω ασχοληθει αρκετα με τις ξηρες και το λεω αυτο.
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.125
Μηνύματα
895.939
Μέλη
19.939
Νεότερο μέλος
steliosstel