Εκτροφεία Golden Retriever


spyrodragon

Well-Known Member
27 Ιουλίου 2007
56
0
Για να μη νιώθεις άσχημα...:)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΠΘ.

Θα μπορούσε στην Εκτροφή των ζώων ΙΙΙ να πείς πως διδάσκονται οι φυλές των σκύλων, αλλά όχι.Άλλωστε με ποια κριτήρια θα δίδασκαν;
Τις αναγνωρισμένες κατά FCI, κατά AKC, όλες;Και γιατί να μείνεις στις φυλές σκύλων;
Θα έπρεπε να μαθαίνεις και τις φυλές ψαριών, ερπετών, πτηνών.

Δεν είναι δουλειά του κτηνιάτρου η εμπορία σκύλων, ούτε το κούρεμα και ο καλλωπισμός...αλλά οι εποχές είναι δύσκολες.

Δε γνωρίζω λεπτομέρειες για το συγκεκριμένο, αλλά αν ο σκύλος σας παρουσιάσει ρινορραγία και αιμορραγική διάρροια...μην απευθυνθείτε στον εκτροφέα, τον εκπαιδευτή ή τον ιδιοκτήτη pet-shop!
 


sir-elric

Well-Known Member
17 Νοεμβρίου 2006
2.589
3
marathon beach
φταιω εγω που σταματω απο μερους μου την κουβέντα? ο κτηνιατρος δεν ξερει λεει μορφολογία!
βασικα οι ανθρωποι ξερουν 350 προτυπα απεξω και ειναι και κριτες, μετα επεισης ειναι και καλοπιστες και στο ενδιαμεσο πετανε και 2 συμβουλες εκπαιδευσης.

για εναν κτηνιατρο ειτε του πας κανις ειτε του πας κανγκαλ το ιδιο και το αυτο του ειναι!
 




alexander pap

Well-Known Member
22 Απριλίου 2009
58
5
chloe συγγνωμη που δεν απαντησα χθες.δεν ήθελα να σε αγνοήσω.ίσως διαφωνείς αλλά πιστεύω πως ένας κτηνίατρος(που σεβεται τον εαυτό του και την επιστήμη του, όχι κανένας αδιάφορος) αν και δεν είναι γνώστης σίγουρα όσο ένας κριτής ράτσας, είναι ενημερωμένος τουλάχιστον για τα στάνταρτς δημοφιλών έστω φυλών.και εμπειρικά να το δείς, αν εγώ κι εσύ έχουμε δει δέκα σκυλιά μιας ράτσας, αυτός μπορεί να έχει δεί 100. δεν είναι λοιπόν σε θέση να διακρίνει ένα ημίαιμο από ένα καθαρόαιμο?ασε που τα στανταρτς δεν είναι και κανένα επτασφράγιστο μυστικό με τη διαδορά πως ο κτηνίατρος γνωρίζει και ορολογία , οπότε καταλαβαίνει καλύτερα τι διαβάζει.άσε που όταν πάρεις ενα σκυλι για καθαρόαιμο, αν δεν το θέλεις για επίδειξη, δεν νομίζω να ενδιαφέρεσαι και για το πόσο πλησιάζει το άριστα παρα μόνο να είναι καθαρόαιμο έστω κι αν δεν θα κέρδιζε σε διαγωνισμό.επανήλθα στο θέμα μόνο για να μην θεωρηθώ αγενης.:)όσο για καλλοπισμούς και συμβουλές εκπαίδευσης δεν νομίζω πως είναι δουλεία του κτηνιάτρου.ωστόσο από κάποιον που έχει χειριστεί δέκα δικά του (και πολλά λέω σκυλιά ), το να μπορείς έστω και αναγκαστικά να χειριστείς εκατό ξένα είναι κάτι.κάτι μαθαίνεις για το πώς να φέρεσαι σε αυτά!παρόλα αυτά το πάς το σκύλο σε εκπαιδευτή αν θέλεις τη γνώμη μου κι αυτό κατόπιν έρευνας.καλό απογευμα.:)
 


sir-elric

Well-Known Member
17 Νοεμβρίου 2006
2.589
3
marathon beach
chloe συγγνωμη που δεν απαντησα χθες.δεν ήθελα να σε αγνοήσω.ίσως διαφωνείς αλλά πιστεύω πως ένας κτηνίατρος(που σεβεται τον εαυτό του και την επιστήμη του, όχι κανένας αδιάφορος) αν και δεν είναι γνώστης σίγουρα όσο ένας κριτής ράτσας, είναι ενημερωμένος τουλάχιστον για τα στάνταρτς δημοφιλών έστω φυλών.και εμπειρικά να το δείς, αν εγώ κι εσύ έχουμε δει δέκα σκυλιά μιας ράτσας, αυτός μπορεί να έχει δεί 100. δεν είναι λοιπόν σε θέση να διακρίνει ένα ημίαιμο από ένα καθαρόαιμο?ασε που τα στανταρτς δεν είναι και κανένα επτασφράγιστο μυστικό με τη διαδορά πως ο κτηνίατρος γνωρίζει και ορολογία , οπότε καταλαβαίνει καλύτερα τι διαβάζει.άσε που όταν πάρεις ενα σκυλι για καθαρόαιμο, αν δεν το θέλεις για επίδειξη, δεν νομίζω να ενδιαφέρεσαι και για το πόσο πλησιάζει το άριστα παρα μόνο να είναι καθαρόαιμο έστω κι αν δεν θα κέρδιζε σε διαγωνισμό.
η μορφολογια με την ανατομια ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΑΓΜΑ! οι κτηνιατροι ειναι γιατροι και για αυτα τα θεματα πρεπει να επιζητηται η αποψη τους! για οτιδηποτε αλλο εχουν τοση αποψη οσο και εγω που εχω δει 100 σκυλια σε 5 εκθεσεις που εχω παει! τωρα θες να το καταλαβεις καταλαβετο δεν θες? δικαωμα σου!
 


alexander pap

Well-Known Member
22 Απριλίου 2009
58
5
η μορφολογία παρεπιπτόντως εξετάζει ορισμένα ιδιαίτερα ανατομικα χαράκτηριστικά μιας φυλής και πόσο αυτά πλησιάζουν το άριστα.σε αυτό βοηθά λοιπόν κάποιον η ορολογία...έμαθα πάντως από την τελευταία αναφορά σου πως next time για οποιαδήποτε φυλη ενδιαφερθώ θα ρωτήσω εσένα κι όχι κάποιον που έχει σπουδάσει τα ζώα και ασχολείται καθημερινά με αυτά.αυτό το κατάλαβα!:)
 


sir-elric

Well-Known Member
17 Νοεμβρίου 2006
2.589
3
marathon beach
εσένα κι όχι κάποιον που έχει σπουδάσει τα ζώα και ασχολείται καθημερινά με αυτά.αυτό το κατάλαβα!:)
καλα εμενα αν με ρωτησεις δεν θα μαθεις και πολλα!:D:D:D! οχι να πας να ρωτησεις τον κτηνιατρο ποιες ειναι οι σωστες γωνιωσεις, ποιο το σωστο στοπ η σωστη ραχη, το μεγεθος κεφαλιου, τα σωστα pigments! να σου εξηγησει τα πλεονεκτηματα και τα μειονεκτηματα της καθε γραμμης!


ρε κολημα με τους κτηνιατρους!
 


spyrodragon

Well-Known Member
27 Ιουλίου 2007
56
0
Είναι κρίμα να διαφωνείτε για κάτι που απαντήθηκε ήδη, με το πρόγραμμα σπουδών.

Αγαπητέ alexander pap δεν διδάσκουν στην κτηνιατρική μορφολογία σκύλων.

Η ανατομία του σκύλου που διδάσκεται είναι μία (να φανταστείς ότι ο σκελετός που θα δείς στις σχολές π.χ. είναι ενός σκύλου, κοινού.Δεν υπάρχει ο σκελετός του Αγγλικού Μπουλντόγκ, του Μπάσσετ Χάουντ ή του Μπαρζόι για να τους δείς και να τους μελετήσεις.).

Κάποιες φυλές μπορεί να τις δείς να περιγράφονται σε κάποια μαθήματα (...και να γελάσεις αν ασχολείσε και γνωρίζεις από σκυλιά) πολύ περιληπτικά και χωρίς αναφορές σε πρότυπα κατά FCI ή ότι άλλο.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια τίποτα για την επιστημονική κατάρτηση ενός κτηνιάτρου.

Δεν είναι δουλειά του η κρίση και αξιολόγηση προτύπων για κανένα είδος ζώου.

Εκτός και αν είναι χομπύστας κυνόφιλος ή εκτροφέας, καναρινόφιλος, "ενυδρειάκιας", κλπ.
Όχι δηλαδή κάτι διαφορετικό από αυτό που μπορείς να επιτύχεις εσύ, ο sir elric, o τάδε.

Ξαναλέω πως την δική σου περίπτωση καθώς και τον κτηνίατρο, δεν τους γνωρίζω.Μπορεί να είναι όντως γνώστης, αλλά λανθασμένα θεωρείς αυτό δεδομένο λόγο της επαγγελματικής του ταυτότητας.

Αν δε σου κάνει κόπο, μπορείς να δημοσιεύσεις το pedigree του σκύλου σου και να πάρεις απόψεις με κάποια βάση για την ποιότητα (γεννεολογική έστω) του.
 


alexander pap

Well-Known Member
22 Απριλίου 2009
58
5
για να μην παρεξηγουμαστε αδίκως δεν θεωρω πανάκεια τον κτηνίατρο.δεν τον θεωρω φωτεινο παντογνωστη.μια πρόταση όμως και καποιες συμβουλες, που στην τελικη τις απορριπτει κάποιος αν δεν τις κρινει ορθες, μπορεί να δώσει.ας πουμε επι παραδείγματι δεν μπορεί να ξεχωρίσει ένα ημίαιμο από ένα καθαρόαιμο?κάποιος επαγγελματίας και οπου θεωρεί ευατόν επιστήμονα ΠΡΕΠΕΙ να ενημερώνεται άσχετα με το τι διδάκτκε στο Πανεπιστήμιο.όποιος τελειωνει μια σχολή ΔΕΝ είναι αμέσως ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ επιστήμων.πρέπει να διαβάζει εφόρου ζωής.είπα άλλωστε πως ΔΕΝ είναι κριτής αγώνων.όπως επίσης θεωρώ την από αγάπη ενασχοληση με το σκύλο πως δεν κάνει κάποιον επίσης φωτεινό παντογνώστη.
 


alexander pap

Well-Known Member
22 Απριλίου 2009
58
5
και κατι που παρέλειψα φίλε dragon.θα ήμουν αφελής αν λόγω ιδιότητας θεωρούσα κάποιον και ικανό...σε όλες τις επιστήμες υπάρχουν κάτι λουλούδια!!!εδώ γιατροί έχουν στείλει ανθρώπους από λάθη.παρόλα αυτά νομίζω πως καλύτερα να μην το πλατιάσουμε άλλο το θέμα. είμαστε και εκτός.ξεκινήσαμε από ερώτηση για αγορά γκόλντεν!:D
 


spyrodragon

Well-Known Member
27 Ιουλίου 2007
56
0
Θα σου απαντήσω απλά και συγκεκριμένα.

μια πρόταση όμως και καποιες συμβουλες, που στην τελικη τις απορριπτει κάποιος αν δεν τις κρινει ορθες, μπορεί να δώσει.
Όπως και κάθε άλλος άνθρωπος.

ας πουμε επι παραδείγματι δεν μπορεί να ξεχωρίσει ένα ημίαιμο από ένα καθαρόαιμο?
Όχι!

κάποιος επαγγελματίας και οπου θεωρεί ευατόν επιστήμονα ΠΡΕΠΕΙ να ενημερώνεται άσχετα με το τι διδάκτκε στο Πανεπιστήμιο.όποιος τελειωνει μια σχολή ΔΕΝ είναι αμέσως ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ επιστήμων.πρέπει να διαβάζει εφόρου ζωής.είπα άλλωστε πως ΔΕΝ είναι κριτής αγώνων.όπως επίσης θεωρώ την από αγάπη ενασχοληση με το σκύλο πως δεν κάνει κάποιον επίσης φωτεινό παντογνώστη
Όλα σωστά αυτά που γράφεις, μόνο που η μορφολογία καθαρόαιμων σκύλων, αλόγων, παπαγάλων, ψαριών, ερπετών και η αξιολόγηση τους με βάση γνώσης των προτύπων, δεν είναι στο επιστημονικό πεδίο της κτηνιατρικής.

Με την ίδια λογική στους αγώνες σωματοδομής ή στα καλλιστεία θα έπρεπε να κρίνουν ιατροί.

Σε ότι έχει σχέση με παθολογικές ιδιαιτερότητες, προδιαθέσης, κλπ., ναί, ενημερώνονται ή θα πρέπει να ενημερώνονται, αλλά όχι στον αν είναι καθαρόαιμο ένα Perdiguero de Burgos με λευκό στέρνο.

και κατι που παρέλειψα φίλε dragon.θα ήμουν αφελής αν λόγω ιδιότητας θεωρούσα κάποιον και ικανό...σε όλες τις επιστήμες υπάρχουν κάτι λουλούδια!!!εδώ γιατροί έχουν στείλει ανθρώπους από λάθη.παρόλα αυτά νομίζω πως καλύτερα να μην το πλατιάσουμε άλλο το θέμα. είμαστε και εκτός.ξεκινήσαμε από ερώτηση για αγορά γκόλντεν!:D
ΠΡΟΣΟΧΗ!...Δεν μιλάμε για λάθος, αμέλεια ή ανικανότητα όταν ένας κτηνίατρος δεν γνωρίζει τις φυλές και τα πρότυπα!

Απλά δεν οφείλει να τα γνωρίζει!...Είναι λάθος δικό σου (...και εννοώ του οποιουδήποτε) που ρωτά λάθος άνθρωπο για λάθος αντικείμενο.
 
Last edited:


alexander pap

Well-Known Member
22 Απριλίου 2009
58
5
λεω μόνο πως πέρα από την όποια επιστημονική κατάρτηση που πιθανώς, γιατί δεν φοίτησα στην κτηνιατρική και δεν ξέρω τι διδάσκει ο κάθε καθηγητής στο μάθημά του(ο τίτλος δεν αρκεί πάντα του προγράμματος),έχει ή όχι ένας κτηνίατρος έχει και την εμπειρία που πολλοί κάτοχοι σκύλων δεν έχουν. θεωρώ, αν και διαφωνούμε,πιο πιθανό ένας καλός γιατρός να ψάξει για κάποια πράγματα παρά ένας απλός ιδιοκτήτης.βέβαια υπάρχουν εκατέροθεν εξαιρέσεις.για παράδειγμα αν κάποιος κατεβάζει σκύλους σε εκθέσεις ΠΡΕΠΕΙ να είναι πλήρως κατατοπισμένος κι ασ μην είναι γιατρός.μην νομίζεις κι εγώ έψαξα και ψάχνω πράγματα που αφορούν τα γκόλνεν γιατί το γουστάρω.διάβασα ρώτησα πήρα απόψεις από εκπαιδευτές, άλλους που έχουν την ίδια ράτσα κτλ,αλλά και από τον κτηνίατρο.δεν νομίζω ότι είναι κακό.κριτή δεν βρήκα να ρωτήσω.αν τον κατέβαζα σε έκθεση θα έψαχνα πιο ενδελεχώς.
 




alexander pap

Well-Known Member
22 Απριλίου 2009
58
5
dragon, ικανό γενικά στη δουλειά του-επιστήμη του, την κτηνιατρική.ρώτησα έναν κτηνίατρο που γνωρίζω πως ξέρει κάποια πράγματα για φυλές και συγκεκριμένα για αυτή που με ενδιέφερε.δεν πήρα σβάρνα κτηνιατρους και ρωτούσα:).
τόνισα πριν πως ΔΕΝ είναι πανάκεια ο κτηνίατρος ούτε παντογνώστης ..
τέλος την ικανότητα ενός γιατρού στην δουλειά του την εκτίμα κανείς από πιο σοβαρά πράγματα όχι από το αν γνωρίζει τις ράτσες και τα χαρακτηριστικά αυτών.αλλιώς θα έγραφε απεξω κτηνίατρος-κριτής:).αν τον ενδιέφεραν μόνο οι ράτσες και τα χαρακτηριστικά αυτών(επουσιώδη) δεν θα τον θεωρούσα και καλό.
 


spyrodragon

Well-Known Member
27 Ιουλίου 2007
56
0
λεω μόνο πως πέρα από την όποια επιστημονική κατάρτηση που πιθανώς, γιατί δεν φοίτησα στην κτηνιατρική και δεν ξέρω τι διδάσκει ο κάθε καθηγητής στο μάθημά του(ο τίτλος δεν αρκεί πάντα του προγράμματος)
Σου απαντώ ξανά ξεκάθαρα πως όχι δεν διδάσκετε πρότυπα και μορφολογία!

έχει ή όχι ένας κτηνίατρος έχει και την εμπειρία που πολλοί κάτοχοι σκύλων δεν έχουν
Κτηνιατρική εμπειρία και όχι κυνολογική (προτύπων, μορφολογίας, εκτροφής, γραμμών, εκπαίδευσης, κλπ.).

Μη ξεχνάς πως το 80% των σκύλων που επισκέπτονται έναν κτηνίατρο στην Ελλάδα σήμερα είναι ημίαιμα, μη καθαρόαιμα αν θες, άρα;

θεωρώ, αν και διαφωνούμε,πιο πιθανό ένας καλός γιατρός να ψάξει για κάποια πράγματα παρά ένας απλός ιδιοκτήτης.
Λάθος! Ο κτηνίατρος έχει πολύ μεγάλο φόρτο εργασίας και πολλά θέματα για τα οποία πρέπει να επιμορφωθεί και να ενημερώνετε, οπότε τα πρότυπα καθαρόαιμων σκύλων είναι χαμηλά στις προτεραιότητες του (για καλό των πελατών του!).

για παράδειγμα αν κάποιος κατεβάζει σκύλους σε εκθέσεις ΠΡΕΠΕΙ να είναι πλήρως κατατοπισμένος κι ασ μην είναι γιατρός
Λάθος και εδώ!...Μπορεί ο οποιοσδήποτε να κατεβάσει σκύλο σε έκθεση και μπορεί να μη γνωρίζει ούτε το πρότυπο της φυλής που έχει (σύνηθες).

μην νομίζεις κι εγώ έψαξα και ψάχνω πράγματα που αφορούν τα γκόλνεν γιατί το γουστάρω.διάβασα ρώτησα πήρα απόψεις από εκπαιδευτές, άλλους που έχουν την ίδια ράτσα κτλ,αλλά και από τον κτηνίατρο.δεν νομίζω ότι είναι κακό.κριτή δεν βρήκα να ρωτήσω.αν τον κατέβαζα σε έκθεση θα έψαχνα πιο ενδελεχώς.
Καλά έπραξες και άλλο "Ρωτάω και τον κτηνίατρο" άλλο "Ρωτάω τον κτηνίατρο".

Σκύλο όμως αγοράζω από εκτροφέα ή από σύλλογο προστασίας αδεσπότων (δική μου άποψη).

Βάλε, αν θες, το pedigree του μικρού ή έστω το όνομα, όπως αναγράφετε στο pedigree.
 
Last edited:






alexander pap

Well-Known Member
22 Απριλίου 2009
58
5
alexia οι μπηχτές και οι ειρωνείες είναι που χαλούν τη συζήτηση.αν και παρακολουθώ ενάμιση χρόνο το forum για το λόγο αυτό απέφευγα να γράψω. δεν είναι ωραίο. εκτός αν γίνεται έτσι για να γίνεται ειδικά από παλαιότερα μέλη.
εξήγησα πολύ πιο πάνω για το πλήρες pedigree.απορώ που δεν έχεις ακούσει κάποια από αυτά τα πράγματα που αναφέρω.
για το pedigree δεν θα ήθελα να το ανεβάσω γιατί είναι σαν ανάκριση ένα πράγμα.πάει πολύ επι προσωπικού και θα αναφερθούν και ονόματα άλλων ανθρώπων εν αγνοία τους.φαντάσου τι δικαστήριο θα γίνει! δεν κρίνεται άλλωστε η προέλευση του σκύλου μου, αλλά γίνεται κουβέντα για κάποια γενικότερα πράγματα.
dragon δέχομαι καλόπιστα την απουσία τις εκμάθησης των φυλών από την κτηνιατρική.δεν έκανα όμως κουβέντα για όλους τους κτηνιάτρους,άλλά για αυτόν που ξέρω εγώ.γνωρίζω πως έχει ψάξει κάποια πράγματα για φυλές.. ίσως λοιπόν υπάρχει και κάποιος άλλος σαν κι αυτόν.όσο για τις εκθέσεις, σίγουρα μπορεί ο καθένας να κατέβει, αλλά προσωπικά είπα τι θα έκανα.θα έπρεπε, για μένα πάντα, να το ψάξω καλύτερα.τέλος και εδώ κλείνω οριστικά την παρουσία μου στο post,εχω αδέσποτα σκυλιά, όπως πολλάκις προείπα και ήθελα ένα golden.
από πετ δεν θα έπαιρνα και για αυτό απευθύνθηκα σε εκτροφέα αρχικά και στο γιατρό έχοντάς του εμπιστοπσύνη για να βρώ κάποιο υγιές ζώο, όχι όμως από οποιδήποτε βασανιστή ζώων(puppy mill).μεσολάβησε λοιπόν και δεν τον εμπορεύτηκε.αυτά και thanks για το διάλογο..
 


spyrodragon

Well-Known Member
27 Ιουλίου 2007
56
0
Σέβομαι το ότι δε θες να κριθεί συγκεκριμένα ο σκύλος σου και ο οποιοσδήποτε τρίτος.

Ας μείνουμε λοιπόν στο συμπέρασμα πως ειδικός και αρμόδιος να σε συμβουλεύσει περί μορφολογίας και προτύπων δεν είναι ο κτηνίατρος και πως σίγουρα ο κτηνίατρος δεν είναι έμπορος σκύλων, οπότε και δεν απευθυνόμαστε σε εκείνων για να μας προμηθεύσει (μόνο στην περίπτωση που είναι και εκτροφέας ταυτόχρονα).

Για καθαρόαιμο σκύλο απευθυνόμαστε σε ΚΟΕ, όμιλο φυλής (όπου υπάρχει) και εκτροφείς.

Αν δεν μας ενδιαφέρουν τα παραπάνω, προτείνω ανεπιφύλακτα ζώο που ζεί στο δρόμο ή σε φιλοξενία συλλόγου προστασίας αδεσπότων.

Όταν καταλήξουμε τότε μας βοηθά ο κτηνίατρος και γίνετε και αυτός μέλος της νεοσυσταθείσας, "παρέας" μας.
 
Last edited:


Promitheas

Well-Known Member
9 Ιουνίου 2008
2.554
2
Γέρακας
@alexander pap,

επειδή το θέμα τίθεται συχνά και απαντήθηκε ήδη από τον χρήστη spyrodragon θα προσπαθήσω να σου δώσω να καταλάβεις και το γιατί όσο πιο απλά γίνεται χωρίς να απαιτούνται δηλαδή ειδικές γενετικές γνώσεις.

Ρώτησες λοιπόν:
είναι ενημερωμένος τουλάχιστον για τα στάνταρτς δημοφιλών έστω φυλών.και εμπειρικά να το δείς, αν εγώ κι εσύ έχουμε δει δέκα σκυλιά μιας ράτσας, αυτός μπορεί να έχει δεί 100. δεν είναι λοιπόν σε θέση να διακρίνει ένα ημίαιμο από ένα καθαρόαιμο?
και η απάντηση είναι κατηγορηματικά "όχι".
Και επειδή δεν αφορά περιοριστικά τον κτηνίατρο, αλλά γενικότερα και τους κριτές και τους εκτροφείς και... και... και... η απάντηση θα ήταν "Όχι" ακόμα κι αν η ερώτηση ήταν "Δεν είναι σε θέση ένας εκτροφέας να διακρίνει ένα ημίαιμο από ένα καθαρόαιμο?" ή "Δεν είναι σε θέση ένας κριτής να διακρίνει ένα ημίαιμο από ένα καθαρόαιμο?" ή "Δεν είναι σε θέση ο φωτεινός παντογνώστης να διακρίνει ένα ημίαιμο από ένα καθαρόαιμο?"
Ένας καλός εκτροφέας ή ένας κριτής ή κάποιος που γνωρίζει ν τέλει μπορεί να σου πει εύκολα αν το δείγμα της φυλής Χ που έχει μπροστά του είναι ένα εξαίρετο, ένα καλό ή ένα κακό δείγμα της φυλής Χ. Μπορεί επίσης να σου πει πως "Αυτό του φαίνεται για Χ" ή ότι "Αυτό αυτό μοιάζει πάρα πολύ με Χ".
Υπάρχουν σκυλιά που παρουσιάζουν φαινότυπο της φυλής Χ. Πολλές φορές σε τέτοιο βαθμό που μπορούν να ξεγελάσουν ακόμα και το πιο έμπειρο μάτι. Θα βάλω λοιπόν όπου Χ = Ντόγκο Αρτζεντίνο για να οπτικοποιήσω, λίγο έστω, το παράδειγμα. Μπορείς ας πούμε να διακρίνεις ένα εξαιρετικό Ντόγκο Αρτζεντίνο το οποίο στην πραγματικότητα μπορεί να είναι αποτέλεσμα δύο ημίαιμων τα οποία με την σειρά τους είχαν γεννήτορες ένα Πιτ-Μπουλ, μ' ένα Mπουλτεριερ απ' την μεριά του πατέρα και Αρλεκίνο Μολοσσό με Αμερικάνικο Μπούλντογκ απ' την μεριά της μητέρας. Δηλαδή το σκυλί είναι στην ουσία ένα ημίαιμο το οποίο αν είχε γενεαλογικό χάρτη θα ήταν ως εξής:
Π: Ημίαιμος Α (Π: Pit Bull x M: Bullterrier)
Μ: Ημίαιμος Β (Π: Deutsche Dogge x M: American Bulldog)
Στην γέννα που προέκυψε λοιπόν από αυτά τα δύο ημίαιμα υπήρξε κι ένα ολόλευκο σκυλί που παρουσίασε τα μορφολογικά χαρακτηριστικά ενός Ντόγκο Αρτζεντίνο χωρίς ωστόσο να είναι. Αν τώρα αυτό το σκυλί το ζευγαρώσει κανείς με ένα Ντόγκο Αρτζεντίνο θα δεί στην γέννα ενδεχομένως σκυλιά που θα παρουσιάσουν χαρακτηριστικά που παραπέμπουν στις φυλές προγόνους (τιγρέ μπαλώματα, αρλεκίνοι, προγναθισμού κλπ.). Αυτό έχει να κάνει με τον τρόπο που μεταφέρει ο κάθε οργανισμός τα γονίδιά του. Αν δηλαδή είναι υποτελές ή κυρίαρχο το γονίδιο που ευθύνεται για το συγκεκριμένο μορφολογικό χαρακτηριστικό, αν το υποτελές γονίδιο έγινε ομοζυγώτης και βγήκε έτσι στην επιφάνεια κλπ.
Επόμενη φορά λοιπόν που θα δεις κάποιον να κοιτάει έναν σκύλο που δεν έχει γενεαλογικό χάρτη και να αναφωνάζει με ενθουσιασμό "Αυτός είναι ένας Λιβεριανός Μπιφτεκοχάφτης!", εσύ απλά χαμογέλασε με νόημα!