Ελληνικός Ποιμενικός και καλή διατροφή


mAthosalas

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2011
1.053
2
52
Πάτρα
Ανεβαζω ολοκληρο Τοπικ γιατι βλεπω πως οι Τσοπανηδες ολο και αυξανομαστε στο χωρο.Με ευχαριστηση προσωπικη γιατι για να πω την αληθεια οταν αποφασια να επιλεξω το Φοιβο για να συμβιωσουμε,νομιζα οτι θα ημουν η εξαιρεση και οι...συγγενεις μας θα κυνηγουσαν στα βουνα και θα εκαναν παρεα μονο στα προβατα...:)

Περι διατροφης λοιπον για αυτα τα υπεροχα σκυλια.Υπαρχει κατι ιδιαιτερο που προτιμανε;Σαν φυλη,μεγαλοσωμη ή γονιδιακα εστω,θελουν καποια ιδιαιτερη διατροφη ή συμπεριλαμβανονται διατροφικα στα υπολοιπα σκυλια των...κυβικων αυτων;

Οι υπολοιποι ιδιοκτητες(δεν μου πολυαρεσει η λεξη αυτη...κατοχη δηλωνει-τεσπα)Ποιμενικων τι εχετε επιλεξει για την διατροφη των φιλων μας;Πόσες φορες την ημερα τρωνε;2,3,4...συνεχεια;Υπαρχει καποια τροφη που προτιμανε και ποια(σε εσας; )

Ρωτω και με αφορμη την καπως ατσαλη αντιδραση του δικου μου.Και εξηγω.Ενω απο την πρωτη μερα επελεξα belcando puppy gravy,3 φορες τη μερα και το τσακιζε κυριολεκτικα,εχω τωρα καμμια βδομαδα,προσπαθωντας μνα το αλλαξω σε 2 φορες ημερησιως,αφου σε 6 μερες γινεται 4 μηνων και ετσι "διατασσει" η belcando αλλά βλεπω να μην πολυεχει ορεξη.Φταιει η αλλγη ρολογιου και συχνοτητας τροφης;Μηπως βαρεθηκε την ιδια τροφη;

Με την αφορμη λοιπον αυτη,ας ανοιξουμε την κουβεντα για το...φαγοποτι των Ποιμενοφιλων μας :)Αϊντε να δουμε γιατι η δυναμη των πολλων μάς κανει δυνατοτερους αλλά και σοφοτερους! :)
 


sea-mol

Well-Known Member
18 Μαρτίου 2011
6.882
8.847
Πρέβεζα
Εγώ δεν έδωσα στους πρώτους μήνες τροφή ανάπτυξης με πολλές πρωτείνες. Ο γιατρός μου είχε πεί οτι πρέπει να τρώει πολύ, και να είναι και ανάπτυξης. Ο ίδιος είχε μεγαλώσει έτσι το δικό του St.Bernard. Πιό συγκεκριμένη εμπειρία με τσοπάνο δεν είχε. Σε διάφορα site με ελληνικά τσομπανόσκυλα, είδα οτί κάμποσοι προτιμούν να μην δίνουν ανάπτυξης νωρίς, γιατί το σκυλί γίνεται ούτως η άλλως βαρύ, και δεν υπάρχει λόγος να το ντοπάρεις. Άλλωστε οι τροφές αυτές αναφέρονται σε ράτσες σκύλων που είναι αποτέλεσμα εκτροφής, και ξέρουμε πως αντιδρούν.
Εγώ αποφάσισα να του δώσω Royal kanin large breed puppy, στους μήνες που αλλάζει τα δόντια, και στους οποίους παρουσιάζεται υστέρηση στην ανάπτυξη.
Αυτό αποφάσισα και μακάρι να μου βγεί...
 


foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
18
Εγώ είμαι από τους ανθρώπους που δεν συμπαθούν την ξηρά κι έχουν αμφιβολίες ως προς την Barf, οπότε για εμένα μονόδρομος ήταν το μαγειρευτό....
Αρκετό διάβασμα στην αρχή ώστε να προσφέρεις στο κουτάβι όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για την ανάπτυξη και μεγάλες κατσαρόλες για το μαγείρεμα της απαραίτητης ποσότητας!

Αλλιώς, αν κάποιος δεν έχει όρεξη για τόσο ψάξιμο, μια καλή ποιοτική ξηρά, αυτή που αντιστοιχή στην ηλικία του κουταβιού, χωρίς να είναι ακραία στα συστατικά της, ούτε προς τα πάνω, αλλά ούτε και προς τα κάτω!
 




foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
18
Εγώ είμαι μάλλον αιρετικός στην διατροφή.....μου αρέσει το λίγο από όλα...αισθάνομαι ότι κάνεις πιο ολοκληρωμένο το πεπτικό του σκύλου...
Κάποιοι λένε ότι είναι προτιμότερο να μην μπλέκουν οι τροφές...
Απλά, κι εκεί είναι η μεγάλη δυσκολία, και γι αυτό θα ειχα κάποιους ενδοιασμούς όταν μιλάμε για ένα κουτάβι, αν μπλέκεις τις τροφές, για εμένα αυτό που πρέπει να προσέξεις είναι οι ποσότητες ώστε ούτε να δίνεις τελικά περισσότερο, ούτε λιγότερο....
 


mAthosalas

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2011
1.053
2
52
Πάτρα
Εγω προβληματιζομαι στο γεγονος οτι επι της προσπαθειας μου να αλλαξουν τα γευματα απο 3 σε 2,ο μικρος δεν τρωει την ημερησια ποσοτητα που πρεπει,βασει ηλικιας και τροφης.Σημερα του αλλαξα παλι σε 3 τα γευματα και μεχρι τωρα εχει φαει και το τελευταιο σπυρι...Μηπως τελικα δεν τρωνε του σκασμου σε ενα γευμα αλλά λιγο και πιο πολλες φορες;Το εχει παρατηρησει κανεις αλλος;
Σχετικα με την ξηρα τροφη,υπαρχει καποια που προτεινει καποιος για Ε.Π.,που εχει δει οτι την τρωνε με ορεξη;Μηπως και του αλλαξω-λεω μπας και βαρεθηκε την ιδια...Ειναι σωστο δηλαδη να αλλαζουμε την τροφη;
 


mAthosalas

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2011
1.053
2
52
Πάτρα
Αν τους δινουμε μαγειρευτο μαζι με ξηρα τροφη πειραζει ?
Εγω πανω σε αυτο,εχω την αισθηση οτι εαν δοκιμασει μαγειρευτο...παει η ξηρααα τροφηηη,την χασαμε πατριωτηηη:pΜια φορα του εδωσα μακαρονια μαγειρευτα,πηγε να παθει σοκ απο τη λαιμαργια και τα εφαγε με ταχυτητα...φωτος!Ε την αλλη μερα εκανε καπως με την ξηρα τροφη αλλά δεν του περασε...γιαυτο λεω αν δοκιμασει αλλη τροφη...
 


foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
18
Μην κολλήσεις με το ότι ο σκύλος σου είναι Ε.Π.
Δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη προτίμηση σε συγκεκριμένη τροφή ως φυλή, ο κάθε σκύλος είναι μοναδικός σε αυτό το ζήτημα!

Όσο για την ξηρά και το μαγειρευτό,μερικοί τα σερβίρουν μαζί, και τα τρώει ο σκύλος όλα μαζί, ξέρω όμως και περιπτώσεις σκύλων που το ένα γεύμα είναι ξηρά και το άλλο μαγειρευτό και τα τρώνε και τα δύο....το ένα βέβαια με περισσότερη λαιμαργία, αλλά τελικά τα τρώνε και τα δύο....
Βέβαια ξέρω και σκυλιά που μετά το μεγειρευτό, την σκέτη ξηρά δεν την βάζουν στο στόμα τους.....
Άβυσσος....

edit:Πόσο καιρό έχεις ανοιχτό το τσουβάλι της τροφής;
Εμένα, όταν έδινα ξηρά, προς το τέλος του τσουβαλιού δεν την έτρωγαν με την ίδια όρεξη....
Με το που ανοιγε το νέο, πάλι κανονικά....
 
Last edited:


agathe

Well-Known Member
27 Ιανουαρίου 2011
3.265
114
Σπέτσες
για να είμαι ειλικρινής δε θυμάμαι τι έδινα όταν ο άρης ήταν κουτάβι, αλλά αν θέλεις θα το ψάξω και να σου πω.
εδώ κι ένα χρόνο τρώνε (και η ρούνη μαζί, αλλά διαφορετικές ποσότητες λόγω κιλών) τη flatazor adulte sensible.
του(ς) αρέσει πάρα πολύ, δεν κάνουν κόνξες, τα περιττώματά τους είναι κανονικά (τι λέμε...;;;), είναι ζωηρά και γενικά δεν έχω διαπιστώσει κάτι που να μη μου αρέσει.

μιααααα στο τόοοοοοσο μπορεί να φτιάξω κανένα κοτοπουλάκι να τους δώσω, αλλά δεν είναι ότι μετά δε θα φάνε την ξηρά.
 


sea-mol

Well-Known Member
18 Μαρτίου 2011
6.882
8.847
Πρέβεζα
Εγώ θέλω να του αλλάζω τις τροφές, για να εμπλουτίζεται διατροφικά, αλλά και για να μην μου γίνει κακομαθημένο. Βέβαια είτε έχω πέσει σε καλό σκύλο, είτε τον χειρίζομαι σωστά, γιατί τρώει σχεδόν τα πάντα. Ξηρά ποιότητος, ξηρά μέτρια, κονσέρβα, μαγειρεμένο καθώς και όλους τους συνδυασμούς και ανακατέματα. Δεν μπορώ να το ελέγχω ακριβώς για την συνολική πρωτείνη ή τα συστατικά που παίρνει, αλλά έχω σαν βάση την ξηρά τροφή, και σε ένα η δύο γεύματα την μέρα ανακατεύω και λίγο κονσέρβα κρέατος, κανένα γρήγορα βρασμένο μοσχάρι η αυγό. Απλώς δεν έχει πάντα την ίδια λαιμαργία όταν τρώει κροκέτα ή μπορεί να αφήσει λίγη. Το μόνο που απεχθάνεται είναι κάτι νοστιμιές φυτικές.
 


st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.741
Θεσ/νίκη
Κώστα θα σου πω ότι είναι φυσιολογικό αυτό που κάνει ο μικρός!

Έχει αρχίσει να συνηθίζει και μέχρι να το εμπεδώσει θα τσινάει και θα είναι λιιιγο δύσκολος σε κάποια πράγματα!

Σε συνδυασμό ότι είναι ολόκληρο γομάρι και κοινώς δεν έχει ανάγκη αν στερηθεί λίγο την τροφή του για 1 μέρα θα σου συνιστούσα να μην κάνεις απολύτως τίποτα!

Αν πάλι θέλεις να τον δελεάσεις ξανά χωρίς να αλλάξεις τροφή βάλε λίγο γιαουρτάκι μέσα!

Εγώ προσωπικά μιας που μιλάμε για ποιμενικά όπως είπες και εσύ ήμουν ιδιαίτερα κάθετος!Δεν έδινα και πολύ σημασία!
Έβλεπα ότι δεν το έτρωγε όλο?Δεν πειράζει αγόρι μου έλεγα εσύ χάνεις, θα φας αύριο!Μέχρι που μετά από 3-4 μέρες αφού έτρωγε μισή ποσότητα ήρθε και έδεσε και πείνασε το χαϊβάνι και κατάλαβε ότι ως εδώ ήταν, θα τρώμε ξηρά!
 


ptf

Well-Known Member
2 Ιουλίου 2009
2.051
1.809
58
ΑΘΗΝΑ
Εγώ ταίζω μόνο ξηρά (παρότι θα προτιμούσα barf). Και τις 4 τροφές που δοκίμασα τις έφαγε με την ίδια όρεξη.
Με διαφορά καλύτερα της πήγε η acana (wild prairie & pacifica). Βασικός μου στόχος είναι να διατηρώ το βάρος της οριακά κάτω των 40 κιλών.
 


sevah

Well-Known Member
29 Μαϊου 2009
1.543
4
Ιωαννινα
Εγώ ταίζω από την αρχή τα πάντα, ξηρά με χαμηλή πρωτείνη,μαγειρευτό, ωμό και συνδιασμούς αυτών και ο λόγος για να μην έχω πρόβλημα σε περίπτωση που ξεμείνω από ξηρά. Συνήθως του βάζω στην ξηρά και λίγο γιαούρτι.
Ο δικός μου το ένα από τα 3 γεύματα που του έδινα στην αρχή (το μεσημεριανό) το έκοψε μόνος του το καλοκαίρι με τη ζέστη όταν ήταν περίπου 3,5 μηνών και από τότε το κρατήσαμε στα 2 γεύματα την ημέρα.
 


mAthosalas

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2011
1.053
2
52
Πάτρα
Ο μικρος θελει 3 γευματα..τελος,δεν εξηγειται αλλιως...Δυο μερες τωρα εφαγε τα παντα οτι εβαλα.Ουτε σπυρι δεν αφησε!!!Ομως επειδη σιγα σιγα πρεπει να μπουμε σε 2 γευματα ανα ημερα,μεγαλωνει αλλωστε,θελω την αποψη σας.Σκεφτομαι να μοιραζω την ποσοτητα τροφης,με περισσοτερο πρωι και απογευμα και λιγοτερο μεσημερι.Και σιγα σιγα να μειωνω το μεσημεριανο και να αυξανω τα άλλα δυο.Θα πιασει;Ειναι σωστη η "τακτικη" αυτη ή να το αφησω οπως το θελει μονος του και ενδεχομενως μεγαλωνοντας να το κοψει απο μονος του; :rolleyes:
 


dimitris73

Well-Known Member
15 Μαρτίου 2010
419
0
Εγώ από την άλλη δεν έχω καταλάβει ποιός ο λόγος, όταν είναι εφικτό από πλευράς ιδιοκτήτη, να πρέπει να μειωθούν τα γεύματα από 3 σε 2 και πόσο μάλλον σε1. Υπάρχει λόγος?

Η λογική μου (η οποία δε βασίζεται ωστόσο σε ιδιαίτερη γνώση..) λέει ότι ειδικά στα μεγαλόσωμα που εάν δεν κάνω λάθος υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα συστροφής, το να τρώει ελαφρύτερα περισσότερες φορές είναι καλύτερο.
 


mAthosalas

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2011
1.053
2
52
Πάτρα
Εγώ από την άλλη δεν έχω καταλάβει ποιός ο λόγος, όταν είναι εφικτό από πλευράς ιδιοκτήτη, να πρέπει να μειωθούν τα γεύματα από 3 σε 2 και πόσο μάλλον σε1. Υπάρχει λόγος?

Η λογική μου (η οποία δε βασίζεται ωστόσο σε ιδιαίτερη γνώση..) λέει ότι ειδικά στα μεγαλόσωμα που εάν δεν κάνω λάθος υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα συστροφής, το να τρώει ελαφρύτερα περισσότερες φορές είναι καλύτερο.
Δεν αντιλεγω καθολου με τον τροπο που το θετεις,ισως και να συμφωνουμε κατ'ουσιαν!
Ομως ακολουθω κατα γραμμα αυτα που διαβαζω για την διατροφη των σκυλων,απο κουταβακια εως υπερηλικες για τα ημερησια γευματα,ποσοτητες και μοιρασμα σε μερη.Επιπσροσθετα αυτα που διαβαζω ειναι και συμφωνα με τα οσα γραφονται και στις εττικετες των φαγητων ala' κροκετ(για να το πω και μαγειρικα...:p ).Οπότε δεν ρισκαρω δικη μου αποψη επ'αυτου,μη εχοντας και την τρομερη γνωση ή εμπειρια.Τροποποιησεις ενδεχεται να υπαρχουν αλλά προσπαθω να ειμαι οσο κοντυτερα στο σαφες "τοσα και τοσο".Για να μην καλο- ή κακο-μαθαινει...
Θελω κι αλλες αποψεις εννοειται,για να δω τελικα το σωστοτερο στο τελειο για τον μικρο!Θα μου πεις εξαρταται κι απο τον ιδιο.Λογικο αλλά εμεις βαζουμε το προγραμμα και για πολλους λογους ακολουθει...ετσι δεν ειναι;
 


Alexia

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2008
6.350
202
65
Brussels
dolceconspirito.com
Συνήθως κόβουν τα γεύματα από μόνα τους. Δεν υπάρχει λόγο να τον ζορίζεις. Τα περισσότερα σκυλιά τρώνε το μεγαλύτερο γεύμα το βράδυ.

Και όπως πολύ σωστά γράφει ο dimitris73 με μικρότερα γεύματα μειώνεις το ρίσκο της συστροφής.
 


dimitris73

Well-Known Member
15 Μαρτίου 2010
419
0
Μια χαρά το ψάχνεις το θέμα, συμφωνώ μαζί σου με την ανάγκη τυπικότητας. Εξάλλου και εγώ στη σκύλα μου τειρώ τα τυπικά και αυτά που διάβασα. Με αφορμή την αναζήτησή σου και τους προβληματισμούς σου, θέτω το ερώτημα όχι ως κριτική, ως ευκαιρία οι εμπειρότεροι να μας απαντήσουν. Μήπως για παράδειγμα το 2 φορές την ημέρα είναι μια προσαρμογή και των εταιρειών στο σύγχρονο τρόπο ζωής μας? Ή υπάρχει ζήτημα υγείας που επιβάλει το όχι 3?
 


digimon

Member
29 Οκτωβρίου 2010
12
0
εγώ έχω ένα καυκάσιο ποιμενικό 10 μηνών..μέχρι τώρα του έδινα την nutram και τώρα θέλω να του δίνω μαγειρευτά φαγητά...έχεις να μου προτείνεις καμία καλή ιδέα???
 


mAthosalas

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2011
1.053
2
52
Πάτρα
Πως μπορουμε να γνωριζουμε τις ιδανικες αναλογιες ενος σκυλου και μαλιστα ενος Ε.Π.;Δηλαδη οπως ας πουμε υπαρχουν καποια στανταρ για ενηλικους,ποιες θα πρεπει να ειναι οι ιδανικες αναλογιες ενος σκυλου μεγαλωνοντας και αναλογικα με την ηλικιακη του πορεια;Πραγμα χρησιμο ας πουμε εαν θελουμε να διαπιστωνουμε την σωστη αναπτυξη του σκυλου μας ή αν παρεκλινουμε απο το ιδανικο ωστε να διορθωσουμε πιθανον την διατροφη ή την ασκηση...