Ενα στα 7 αδέσποτα με Καλααζάρ


gvaikousis

Well-Known Member
9 Ιουνίου 2009
110
0
Athens
Σας παραθέτω άρθρο πρωινής εφημερίδας

"Ανησυχητικά είναι τα όλο και αυξανόμενα κρούσματα καλααζάρ στα αδέσποτα του λεκανοπεδίου της Αττικής, αφού σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε το Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης ένα στα επτά αδέσποτα πάσχουν από τη νόσο. Το καλααζάρ ή αλλιώς λεϊσμανίωση είναι μια από τις συχνότερα εμφανιζόμενες νόσους των σκύλων στην Ελλάδα και αποτελεί αιτία για μεγάλο αριθμό θανάτων κάθε χρόνο. Η μετάδοση της ασθένειας γίνεται μέσω ενός συγκεκριμένου είδους σκνίπας, η οποία κυκλοφορεί τους ζεστούς μήνες του χρόνου.
Δυστυχώς όμως η λεϊσμανίωση δεν αφορά μόνο τα ζώα αλλά υπό προϋποθέσεις μπορεί να προσλάβει και τον άνθρωπο. Σύμφωνα με την έρευνα, στην Ελλάδα σε ετήσια βάση ο καταγεγραμμένος αριθμός κρουσμάτων καλααζάρ στον άνθρωπο κυμαίνεται μεταξύ 20 και 60 περιστατικών. «Πρόκειται για μια επιδημία η οποία ενέχει κινδύνους για τη δημόσια υγεία και η καταπολέμησή της είναι πλέον αναγκαία» τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρης Γουρδομιχάλης.
«Η πιο αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης είναι η πρόληψη, αλλά και η οριστική λύση στο πρόβλημα των αδέσποτων σκύλων και θεωρούμε ότι υπεύθυνοι για το θέμα αυτό είναι τόσο το υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όσο και του υπουργείου Υγείας. Και τα δύο υπουργεία πρέπει να χρηματοδοτήσουν δράσεις για τον περιορισμό της επιδημίας», κατέληξε ο κ. Γουρδομιχάλης. "

http://www.adesmeytos.gr/news.php?aid=11500

Είναι τόσο συχνή η εμφάνιση όντως;
 




E-va

Well-Known Member
2 Οκτωβρίου 2009
434
0
Αχαρνές
Πάντως εμένα μου έχει γίνει μόνιμο άγχος.

Δεν περνάει μέρα που να μην την ψεκάσω με αντικωνουπικό. Συν αμπουλες, σπρει, εξετάσεις κλπ.
Πρόσφατα πήραμε και ειδική λάμπα για την βεράντα.
Προσπαθώ να οχυρωθώ με κάθε τρόπο!

Αν ειναι να γίνει βεβαια....
 




gvaikousis

Well-Known Member
9 Ιουνίου 2009
110
0
Athens
Όσον αφορά τις βεράντες, ακολούθησα "green" τακτική που δουλεύει.

Γέμισα Δεντρολίβανο, Ρίγανη κτλ. Πολύ αποτελεσματικός είναι και ο βασιλικός

Δεν πατάει ούτε κουνούπι , ούτε μύγα.
 


E-va

Well-Known Member
2 Οκτωβρίου 2009
434
0
Αχαρνές
Όσον αφορά τις βεράντες, ακολούθησα "green" τακτική που δουλεύει.

Γέμισα Δεντρολίβανο, Ρίγανη κτλ. Πολύ αποτελεσματικός είναι και ο βασιλικός

Δεν πατάει ούτε κουνούπι , ούτε μύγα.
Bασιλικό έχω και εγω!! Για το δεντρολίβανο και την ρίγανη δεν το γνώριζα!
Ευχαριστώ για την πληροφορία!
 


Amaliaz

Well-Known Member
23 Οκτωβρίου 2009
10.131
4.808
Eμενα με στεναχωρησε λιγακι το πως παρουσιαστηκε το αρθρο στην εφημεριδα κρεμασμενη στα περιπτερα....
Φαινεται σα να λεει τα αδεσποτα μπορει να σας μεταδωσουν καλαζααρ! Ανθρωποι που δε γνωριζουν... πολυ ευκολα μπορει να το παρεξηγησουν!
Δεν αναφερει ξεκαθαρα οτι η νοσος δεν μεταδιδεται απο τα σκυλια στον ανθρωπο... εμεις το ξερουμε.. οχι ολοι ομως!
Θλιβερο και εκνευριστικο....
 
Last edited:


foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
18
Όντως, απαράδεκτο εξώφυλλο....
Τυπικό εξώφυλλο για να πουλήσει εκμεταλλευεται τις φοβίες μας....
Κρίμα....
Αν μετά αρχίσουν να φολιάζουν δεν έπρεπε να μηνυθεί ως ηθικός αυτουργός;
 


Amaliaz

Well-Known Member
23 Οκτωβρίου 2009
10.131
4.808
H μιση αληθεια ειναι χειροτερη απο το ψεμα καποιες φορες!
Οι συνεπειες που μπορει να εχει αυτο το "αρθρο" (για μενα προσωπικα ο τροπος που εχει γραφτει ειναι τουλαχιστον απαραδεκτος) μπορει να ειναι τρομακτικες! Ντροπη τους!
 


yasemin

Well-Known Member
21 Οκτωβρίου 2009
2.789
5.380
Τι χειροτερο απο το να γραφει οτι υπαρχει κινδυνος για την δημοσια υγεια!!
Δεν φτανουν τα προβληματα που εχουν τα κακομοιρα θα τα κυνηγουν να τα εξοντωσουν και για αυτο.
Οκαθηγητης Χαραλαμπιδης ειχε πει οτι υπαρχει ενα ποσοστο αυτοιασης στα αδεσποτα.
 


foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
18
Μόλις είδα ότι το θέμα παρουσιάζεται και στο Έθνος, με τίτλο "Φορέας Καλααζαρ 1 στα 5 αδέσποτα, ΛΙγότεροι σε σχέση με το 2006 οι σκύλοι με την σοβαρή νόσο", χωρίς όμως να υπάρχει αναφορά στο εξώφυλλο!
Εκεί αναφέρει λοιπόν ότι η αναλογία είναι 1 προς 5 κι ότι είναι βελτιωμένη σε σχέση με το 2006 που είχε ξαναγίνει η ίδια μελέτη και τότε ήταν 1 προς 4!

Επίσης στο κείμενο αναφέρει:"...μεταδίδεται στον άνθρωπο με το τσιμπημα της σκνίπας που προηγουμένος είχε τσιμπήσει μολυσμένο ζώο και όχι με την άμεση επαφή με άρρωστο ζώο, όπως λανθασμένα πολλοί νομίζουν...."

Κάποιο Link δεν βρήκα....

Τώρα ποια εφημερίδα μεταφέρει σωστά στοιχεία και ποια όχι, μακάρι να ήξερα....
 


vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.125
10.078
Athens
"«Η πιο αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης είναι η πρόληψη, αλλά και η οριστική λύση στο πρόβλημα των αδέσποτων σκύλων και θεωρούμε ότι υπεύθυνοι για το θέμα αυτό είναι τόσο το υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ..."
Νέα προγράμματα επιδότησης φόλας.
 


katerina k.

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2009
6.204
13
Κηφισιά
όντως μεταδίδετε από το τσίμπημα της σκνίπας κατευθείαν στον άνθρωπο...αλλά όπως και ένας υγιής σκύλος μπορέι να κολλήσει από τσίμημα σκνίπας η οποία έχει τσιμπησει μολυσμένο σκύλο..έτσι μπορέι να γίνει 1 στο εκατομμύριο και στον άνθρωπο..
Στην Αφρική και στην Ινδία...υπάρχουν πάρα πολλά κρούσματα ανθρώπων με καλαζάρ..αλλά εκεί έχουν άλλο είδος σκνίπας η οποία είναι πιό επικίνδυνη και για τον άνθρωπο...
Πάντως...ως υστερικός και αμόρφωτος λαός που είμαστε...πάλι θα την πληρώσουν τα αδέσποτα...
Δεν μας φτάνουν οι τρελλοί με τις φόλες...δεν μας φτάνουν οι μετανάστες που τα σφάζουν για τροφή...θα έχουμε και τους υποχόνδριους τώρα να τα κυνηγάνε...για το καλαζάρ..τι να πω
 


gvaikousis

Well-Known Member
9 Ιουνίου 2009
110
0
Athens
Επειτα απο την υπόδειξη του foibos σας παραθέτω το άρθρο της εφημερίδας Εθνος που έχει διαφορετική προσσέγιση στο ίδιο θέμα.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=11345009

"Φορέας της σοβαρής νόσου Καλααζάρ, που μπορεί να μεταδοθεί και στον άνθρωπο, είναι το 1 στα 5 αδέσποτα σκυλιά στην Αττική, όπως προκύπτει από έρευνα που διεξήγαγε ο Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος Δήμων Αθήνας - Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ) σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, σε 22 δήμους του λεκανοπεδίου.Η ίδια έρευνα το 2006 είχε δείξει πως τα αδέσποτα - φορείς της λεϊσμανίασης, όπως λέγεται αλλιώς η νόσος, ήταν ακόμη περισσότερα και συγκεκριμένα 1 στα 4.
Το Καλά Αζάρ, δηλαδή ο Μαύρος Πυρετός όπως μεταφράζεται από τα σουαχίλι, μεταδίδεται στον άνθρωπο με το τσίμπημα της σκνίπας που προηγουμένως έχει τσιμπήσει μολυσμένο ζώο και όχι με την άμεση επαφή με άρρωστο σκύλο, όπως λανθασμένα πολλοί νομίζουν. Παγκοσμίως, τα νέα κρούσματα στον άνθρωπο ανέρχονται σε 2 εκατομμύρια τον χρόνο και στη χώρα μας κυμαίνονται από 20 έως 70. Σύμφωνα με τον κτηνίατρο του "Διαδημοτικού Κέντρου Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων", Γιώργο Πούπαλο, στον άνθρωπο η λοίμωξη είναι ευκαιριακή και προσβάλλει κυρίως άτομα με ανοσοκαταστολή, αντιμετωπίζεται δε αποτελεσματικά. Αλλά και στα ζώα μπορεί να αποφευχθεί το χειρότερο, αρκεί η νόσος να διαγνωσθεί και να αντιμετωπιστεί έγκαιρα.
Ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ, Γρ. Γουρδομιχάλης, τονίζει ότι ο Σύνδεσμος έχει συντελέσει τα τελευταία χρόνια στην ενημέρωση του κόσμου σχετικά με την εξάπλωση της νόσου και μέλη του έχουν επισκεφτεί για τον λόγο αυτό περισσότερα από 20 σχολεία."