Ηπειρωτικός νάνος Σπάνιελ / Papillon


Alexia

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2008
6.350
202
65
Brussels
dolceconspirito.com
Έχω την εντύπωση - ίσως λανθασμένη - ότι οι περισσότεροι Έλληνες που ενδιαφέρονται για μικρόσωμο σκύλο δεν γνωρίζουν αυτά τα πανέξυπνα, ενεργητικά και παιχνιδιάρικα σκυλάκια.

Ευχαριστώ την κυρία Μαρία Δεκαρίστου, διεθνής κριτής, εκτροφέας Παπιγιόν και Αγγλικών Κόκερ, πρόεδρος του Κυνοφιλικού Ομίλου Σπάνιελ Ελλάδος για την παραχώρηση του υλικού και την άδεια αναδημοσίευσης.



Το πρότυπο (CONTINENTAL TOY SPANIEL) FCI Standard No. 77
Μετάφραση : 25-05-02 Δεκαρίστου Άντζυ & Δεκαρίστου Μαρία-Μαριόνκα

ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ: ΓΑΛΛΙΑ, ΒΕΛΓΙΟ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ ΕΓΚΥΡΟΥ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: 17.09.1990

ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ: ΣΚΥΛΟΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ & ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ (ΤΟΥ)

ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ / ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ FCI: ΟΜΑΔΑ 9, ΣΚΥΛΟΙ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ
ΥΠΟΟΜΑΔΑ 9, ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΙ ΤΟΫ ΣΠΑΝΙΕΛΣ
Δεν υπόκεινται σε αγώνες εργασίας

ΓΕΝΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ:
Μικρός, πολυτελής «de luxe» toy spaniel, με ομαλή και αρμονική κατασκευή, μακρύ τρίχωμα, μέτρια μακρύ ρύγχος στενότερο απ’ ότι το κρανίο, ζωντανή προσωπικότητα, χαριτωμένος κι όμως γεροφτιαγμένος, μεταφέρεται με υπερηφάνεια και άνετο και κομψό βηματισμό. Το σώμα του είναι κάπως μακρύτερο απ’ ότι το ύψος του.
ΚΕΦΑΛΙ:
Σε αρμονική ισορροπία με το σώμα και αναλογικά ελαφρύτερο και κοντύτερο απ’ ότι στα Σπάνιελ μεγάλου ή μεσαίου μεγέθους.

ΚΡΑΝΙΑΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ:

ΚΡΑΝΙΟ: Όχι πολύ στρογγυλευμένο ούτε στο προφίλ, ούτε από μπροστά, μερικές φορές εμφανίζεται ένα μικρό ίχνος από ενδιάμεσο αυλάκι.

ΡΙΝΟΜΕΤΩΠΙΚΟ ΚΟΙΛΩΜΑ (STOP): Επαρκώς κοίλα-βαθουλωμένα τονισμένο. Στα πιο βαριά σκυλιά, αυτή η κοιλότητα είναι λιγότερο ορατή παρ’ όλα αυτά τονισμένη.
Στα πολύ μικρόσωμα σκυλιά είναι ξεκάθαρο, πάντα χωρίς να εμφανίζουν ξαφνικό σπάσιμο.

ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΡΟΣΩΠΟΥ:

ΜΥΤΗ: Μικρή, μαύρη και στρογγυλή, αλλά λίγο επίπεδη στο πάνω μέρος.

ΡΥΓΧΟΣ: Κοντύτερο απ’ ότι το κρανίο, κομψό, μυτερό και όχι πολύ βαθουλωμένο στα πλαϊνά, δεν πρέπει να γυρίζει προς τα πάνω.

ΡΙΝΙΚΗ ΓΕΦΥΡΑ: Ευθεία.

ΧΕΙΛΙΑ: Εντονα χρωματισμένα, λεπτά και σφικτά.

ΣΙΑΓΟΝΕΣ / ΔΟΝΤΙΑ: Αρκετά δυνατή, κλείνει καλά και φυσιολογικά.

ΓΛΩΣΣΑ: Δεν πρέπει να είναι ορατή, το γεγονός ότι είναι συνεχώς ορατή ή δεν την τραβάει μέσα όταν την ακουμπάμε με το δάκτυλο είναι ελάττωμα.

ΜΑΤΙΑ: Σχετικά μεγάλα, καλά ανοιγμένα, στο σχήμα μεγάλου αμύγδαλου, όχι προεξέχοντα, τοποθετημένα σχετικά χαμηλά στο κεφάλι, η εσωτερική γωνία βρίσκεται στη διχοτόμηση (διατομή) του κρανίου και του ρύγχους. Σκούρα στο χρώμα και πολύ εκφραστικά, βλέφαρα έντονα χρωματισμένα.

ΑΥΤΙΑ: Αρκετά λεπτά, όμως σταθερά. Είτε είναι σε γωνία 45ο, είτε είναι κρεμαστά, όταν εξετάζονται με το χέρι ο χόνδρος δεν πρέπει να τελειώνει σε πολύ απότομο – αιχμηρό - κοφτερό άκρο. Τα αυτιά είναι τοποθετημένα σχετικά μακριά πίσω στο κεφάλι, αρκετά απομακρυσμένα το ένα από το άλλο, έτσι ώστε να αποκαλύπτεται το στρογγυλό σχήμα του κεφαλιού.


  • Η ποικιλία με πεσμένα αυτιά ονομάζεται: PHALENE
Τα αυτιά σε κατάσταση ξεκούρασης είναι τοποθετημένα ψηλά, θεωρητικά ψηλότερα από την γραμμή του ματιού, κρεμαστά όμως αρκετά ευκίνητα. Φέρουν με κυματιστό τρίχωμα, το οποίο μπορεί να αποκτήσει αρκετό μήκος, το οποίο δίνει στον σκύλο μια όμορφη παρουσία.
  • Η ποικιλία με όρθια αυτιά ονομάζεται: PAPILLION
Τα αυτιά είναι τοποθετημένα ψηλά, ο λοβός του αυτιού (εξωτερικό του αυτιού) καλά ανοιγμένο και γυρισμένο στο πλάι, η εσωτερική γωνία του λοβού σχηματίζει γωνία περίπου 45ο με το οριζόντιο (άξονα?). Σε καμία περίπτωση το αυτί δεν πρέπει να κοιτάει προς τα πάνω, το οποίο παραπέμπει αυτί φυλής Σπίτς, σε τέτοια περίπτωση πρέπει να απορρίπτεται. Το εσωτερικό του λοβού είναι καλυμμένο με λεπτές τρίχες, επίσης κυματιστές. Οι μακρύτερες τρίχες εκτείνονται λίγο πέρα από την άκρη - κόψη του αυτιού, η εξωτερική πλευρά, αντιθέτως, καλύπτεται από μακρύ τρίχωμα, σχηματίζοντας κρεμαστές φράντζες οι οποίες εκτείνονται καλά πέρα από την άκρη του αυτιού.
Η διασταύρωση των δύο ποικιλιών συχνά παράγει σκυλιά με ημι-όρθια αυτιά, με πεσμένες άκρες, αυτό αποτελεί σοβαρό ελάττωμα.
 
  • Like
Reactions: Ζιζέλ


Alexia

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2008
6.350
202
65
Brussels
dolceconspirito.com
ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΝΑΝΟΣ ΣΠΑΝΙΕΛ / PAPILLON συνέχεια

ΛΑΙΜΟΣ:
Μεσαίου μήκους, λίγο τοξωτός στο σβέρκο.

ΚΟΡΜΙ:

ΡΑΧΗ: Όχι πολύ κοντή ή τοξοειδής, ούτε κρεμαστή σαν σέλα, ούτε όμως επίπεδη.

ΟΣΦΥΣ: Σταθερή και ελαφρά καμπυλωτή.

ΣΤΗΘΟΣ: Ευρύ, καλά ανεπτυγμένο προς τα κάτω. Η περιφέρεια του θώρακα αν την μετρήσουμε μεταξύ των δύο τελευταίων πλευρών πρέπει να είναι σχεδόν ίση με το ύψος του ακρωμίου. Πλευρά καλά τοξωτά.

ΚΟΙΛΙΑ: Ελαφρά τραβηγμένη ψηλά.

ΟΥΡΑ:
Τοποθετημένη σχετικά ψηλά, σχετικά μακριά σε μήκος, με άφθονες φράντζες, σχηματίζοντας υπέροχο «λοφίο». Όταν ο σκύλος είναι σε δράση μεταφέρεται σηκωμένη κατά μήκος της ράχης και καμπυλωτή, η άκρη μπορεί να ακουμπάει την πλάτη, δεν πρέπει ποτέ να σχηματίζει έλικα ή να είναι επίπεδη στην πλάτη.

ΑΚΡΑ:
Πόδια ίσια, σταθερά και λεπτά. Δεν πρέπει ο σκύλος να δίνει την εντύπωση του ανασηκωμένου όταν τον βλέπουμε από μπροστά ή από πίσω, τα πόδια είναι παράλληλα.

ΜΠΡΟΣΤΙΝΑ ΑΚΡΑ:

ΩΜΟΙ: Καλά ανεπτυγμένοι, καλά προσαρμοσμένα στο σώμα.

ΒΡΑΧΙΟΝΑΣ: Σε ίσο μήκος με την ωμοπλάτη, με φυσιολογική γωνίωση και με καλή άρθρωση, καλά τοποθετημένος στο σώμα.

ΥΠΟΚΝΗΜΙΟ: Εμφανές στο προφίλ.

ΠΙΣΩ ΑΚΡΑ:

ΤΑΡΣΟΣ: Αρθρωση ταρσού με φυσιολογική γωνίωση.

ΠΕΛΜΑΤΑ: Σχετικά μακριά, ονομάζονται «πόδια λαγού» ξεκουράζονται εξ’ ίσου στα πέλματα τους. Γερά νύχια, κατά προτίμηση μαύρα, πιο ανοιχτόχρωμα στα σκυλιά με καφέ ή λευκό τρίχωμα (τα λευκά νύχια σε λευκούς σκύλους ή σε σκύλους με λευκά πόδια δεν αποτελούν ελάττωμα αν ο σκύλος είναι κατά τ’ άλλα καλά χρωματισμένος). Τα δάκτυλα είναι δυνατά με σκληρό μαξιλαράκι, και καλό τρίχωμα ενδιάμεσα το οποίο εκτείνεται πέρα από την άκρη του ποδιού, σχηματίζοντας μύτη.

ΒΗΜΑΤΙΣΜΟΣ / ΚΙΝΗΣΗ:
Περήφανος, ελεύθερος, άνετος και κομψός.

ΤΡΙΧΩΜΑ:
Τρίχωμα χωρίς υποτρίχωμα, άφθονο, γυαλιστερό, κυματιστό (χωρίς να μπερδεύεται με το κατσαρό), όχι πολύ απαλό, να αντιστέκεται ελαφρά στο άγγιγμα, με μεταξένιες ανταύγειες - αντανακλάσεις. Οι τρίχες είναι τοποθετημένες επίπεδα, είναι αρκετά λεπτές – φίνες, ελαφρά καμπυλωτές από τον κυματισμό της κίνησης.
Η εμφάνιση του τριχώματος είναι πανομοιότυπη με αυτή του English Toy Spaniel, όμως διαφέρει σαφώς από αυτή του Pekingese Spaniel, παρ’ όλα αυτά δεν πρέπει να έχει καμία ομοιότητα με το τρίχωμα των Σπίτς.
Το τρίχωμα είναι κοντό στο πρόσωπο, το ρύγχος, το μπροστινό μέρος των ποδιών και το κάτω μέρος του ταρσού.
Μεσαίου μήκους στο σώμα, γίνεται μακρύτερο στον λαιμό για να σχηματίσει περιλαίμιο – χαίτη, φθίνοντας σε κυματισμούς στο στήθος, σχηματίζοντας φράντζες – κρόσσια στα αυτιά και στο πίσω μέρος των μπροστινών ποδιών, στο πίσω μέρος των μηρών σχηματίζονται θύσσανοι από μαλακό τρίχωμα.
Μπορούν να υπάρχουν μικρές φούντες τριχώματος ανάμεσα στα δάκτυλα, οι οποίες μπορούν ακόμα και να εκτείνονται πέρα, με τον όρο ότι δεν δίνουν την βαραίνουν την εμφάνιση του πέλματος, αλλά μάλλον του δίνουν μια πιο φίνα εμφάνιση επιμηκύνοντάς το.
Ορισμένοι σκύλοι που βρίσκονται σε καλή κατάσταση τριχώματος έχουν τρίχωμα 7,5 εκ. μακρύ στο ακρώμιο και φράντζες 15 εκ. στην ουρά.

ΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΙ:
Όλα τα χρώματα είναι δεκτά σε ένα τρίχωμα με λευκό υπόβαθρο. Στο σώμα και τα πόδια το λευκό πρέπει να είναι κυρίαρχο σε σχέση με το άλλο χρώμα.
Το λευκό στο κεφάλι είναι προτιμότερο να εκτείνεται με ένα μικρότερο ή μεγαλύτερο σε φάρδος σημάδι σε σχήμα φλόγας. Λευκό σημάδι είναι δεκτό στο πίσω μέρος του κεφαλιού, όμως όταν το λευκό κυριαρχεί στο κεφάλι αποτελεί ελάττωμα. Σε όλες τις περιπτώσεις τα χείλια, τα βλέφαρα και κυρίως η μύτη πρέπει να είναι καλά χρωματισμένα.

ΜΕΓΕΘΟΣ / ΒΑΡΟΣ:
Ύψος στο ακρώμιο: Περίπου 28 εκ.
Βάρος:

  1. Λιγότερο από 2,5 κιλά για αρσενικά και θηλυκά.
  2. Από 2,5 κιλά μέχρι 4,5 κιλά για αρσενικά, από 2,5 κιλά μέχρι 5 κιλά για θηλυκά.
  3. Κατώτατο όριο βάρους 1,5 κιλά.
ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ:
Κάθε απόκλιση από τα προαναφερθέντα πρέπει να θεωρείται ελάττωμα και η σοβαρότητα με την οποία θα πρέπει να αξιολογείται, πρέπει να είναι σε αναλογία με τον βαθμό του ελαττώματος.

  • Κρανίο επίπεδο, σε σχήμα μήλου και φουσκωτό σαν τα μικρά English Toy Spaniels.
  • Ρινομετωπικό κοίλωμα (stop) υπερβολικά ή ελλιπώς τονισμένο.
  • Μύτη όχι μαύρη.
  • Ρύγχος τοξοειδές ή βαθουλωτό.
  • Ελλιπής χρωματισμός στα χείλια.
  • Υπογναθισμός και ιδιαίτερα προγναθισμός.
  • Μικρά μάτια, πολύ στρογγυλά, πεταχτά, ανοιχτόχρωμα, όταν ο σκύλος κοιτάει ευθεία δεν πρέπει να φαίνεται το λευκό του ματιού.
  • Ελλιπής χρωματισμός στις άκρες και στα βλέφαρα των ματιών.
  • Πλάτη με καμπούρα ή με σχήμα σέλας.
  • Ελικοειδής ουρά, που ακουμπά στην πλάτη, όταν πέφτει στο πλάι (το κόκαλο, όχι το τρίχωμα λόγω μήκους).
  • Τοξοειδή – κυρτά μπροστά πόδια.
  • Αρθρωση υποκνημίου με ρόζους.
  • Αδύναμα πίσω πόδια.
  • Πίσω πόδια, όταν τα κοιτάμε από πίσω, δεν είναι κάθετα στα μπούτια, στους ταρσούς και τα πέλματα.
  • Μονό ή διπλό υποτυπώδες νύχι (5ο νύχι) στα πίσω πόδια είναι ανεπιθύμητο και θεωρείται σφάλμα σε σχέση με την ομορφιά. Για το λόγο αυτό θεωρείται απαραίτητη η αφαίρεσή τους.
  • Πέλματα που γυρίζουν προς τα μέσα ή τα έξω.
  • Νύχια που δεν ακουμπούν το έδαφος.
  • Φτωχό, πολύ απαλό ή φουσκωτό τρίχωμα, τρίχωμα φυτεμένο ευθεία ή από μόνο του ευθεία, με μάλλινη όψη, με υπόστρωμα το οποίο υποδεικνύει διασταύρωση με Σπίτς.

ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ:

  • Μύτη ροζ ή με ροζ σημάδια.
  • Υπερβολικός προγναθισμός, υπογναθισμός, προς τα μέσα ή τα έξω, σε σημείο που οι κοπτήρες δεν ακουμπούν πλέον.
  • Γλώσσα παράλυτη ή μονίμως εμφανής.
Σημείωση: Τα αρσενικά πρέπει να έχουν εμφανώς δύο φυσιολογικούς όρχεις, πλήρως κατεβασμένους στο όσχεο.
 
  • Like
Reactions: Ζιζέλ


Alexia

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2008
6.350
202
65
Brussels
dolceconspirito.com
ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΤΕ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΤΕ ΕΝΑ ΠΑΠΙΓΙΟΝ ?

κείμενο της κυρίας Μαρίας Δεκαρίστου


ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΠΑΠΙΓΙΟΝ

ΓΕΝΙΚΑ
Καλό είναι να αποφύγετε να αγοράσετε κουτάβι οποιασδήποτε φυλής από pet-shop, καθώς κατά κανόνα δεν μπορείτε να δείτε τους γονείς, ούτε να ελέγξετε το χαρακτήρα τους και την καθαροαιμία τους, και το σημαντικότερο, δεν μπορείτε να ελέγξετε γενετικές κληρονομικές παθήσεις (από αυτές πάσχουν όλες οι φυλές σκύλων) οι οποίες εκδηλώνονται συνήθως μετά την ενηλικίωση του σκύλου (πχ PRA που προκαλεί τύφλωση χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε θεραπεία, δυσπλασία γονάτου που προκαλεί εξάρθρωση της επιγονατίδας (luxating patellas=πατέλα) από την οποία πάσχουν σχεδόν όλες οι μικρόσωμες φυλές και που μπορεί να προκαλεί αφόρητους πόνους μέχρι παραλυσία, κτλ). Οι παθήσεις αυτές εμφανίζονται κατά κανόνα σε σκυλιά που αγοράστηκαν από pet-shops με προέλευση τις χώρες του ανατολικοευρωπαϊκών χωρών.

Όλες αυτές οι παθήσεις μπορούν να αποφευχθούν σε μεγάλο βαθμό, με την επιλεκτική αναπαραγωγή, γι’ αυτό είναι υψίστης σημασίας η επιλογή κουταβιού (που θα σας συντροφεύει για αρκετά χρόνια) και κυρίως των γεννητόρων του να γίνεται με προσοχή, από εκτροφείς που έχουν παράδοση στο να χρησιμοποιούν στην αναπαραγωγή σκύλους απαλλαγμένους από κληρονομικές ασθένειες. Σίγουρα δεν θα θέλατε να ανακαλύψετε ότι μαζί με το κουταβάκι σας αγοράσατε και ανίατες ασθένειες και προβλήματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αξιόλογα εκτροφεία στις χώρες αυτές, αλλά κανένας εκτροφέας που σέβεται τον εαυτό του δεν δίνει τα κουτάβια του σε pet shops και μάλιστα άλλης χώρας. Στους περισσότερους κυνοφιλικούς ομίλους όλων των χωρών, υπάρχουν πειθαρχικές ποινές για τους εκτροφείς που διαθέτουν κουτάβια τους σε pet-shop.

Ευτυχώς για το Παπιγιόν, δεν είναι φυλή ευρέως διαδεδομένη στα pet shops.

Απευθυνθείτε σε εκτροφέα. Ζητήστε πάντοτε δείτε τους γονείς πριν αποφασίσετε Αυτός είναι κανόνας που δεν πρέπει να παραβιάζεται, προκειμένου να αποφευχθούν μελλοντικά προβλήματα. Ελέγξτε τον χαρακτήρα τους. Το Παπιγιόν είναι ένα σκυλί χαρούμενο, αισιόδοξο, εύθυμο, ισορροπημένο, καλόβολο, εύπλαστο, χωρίς κανένα απολύτως ίχνος επιθετικότητας ή νευρικότητας, με άλλα λόγια, τελείως καλόβολο και αξιόπιστο. Χωρίς αυτά τα χαρακτηριστικά, ένα Παπιγιόν είναι ανάξιο του ονόματος και της φυλής του και όχι μόνο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται στην αναπαραγωγή, αλλά και η συμβίωση μαζί του είναι προβληματική. Ζητήστε να μάθετε την κατάσταση υγείας των γεννητόρων για το PRA και για luxating patellas.

Για τους λόγους αυτούς στις περισσότερες πολιτισμένες χώρες απαγορεύεται η πώληση κουταβιών από pet-shops και επιτρέπεται μόνο από εκτροφείς.
 
  • Like
Reactions: Ζιζέλ


Alexia

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2008
6.350
202
65
Brussels
dolceconspirito.com
ΩΣΤΕ ΘΕΛΕΤΕ ΕΝΑ ΠΑΠΙΓΙΟΝ ?

κείμενο της κυρίας Μαρίας Δεκαρίστου
ΩΣΤΕ ΘΕΛΕΤΕ ΕΝΑ ΠΑΠΙΓΙΟΝ ? ΕΙΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ?

20 λόγοι για να πάρετε ένα Παπιγιόν και 10 λόγοι για να μην το πάρετε.

ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΤΟΥ ΠΑΠΙΓΙΟΝ :

  1. Το Παπιγιόν είναι σκυλί συντροφικό, με έντονη διάθεση και ανάγκη για παιχνίδι και εξάσκηση, έχει χαρισματικό, ισορροπημένο, προσαρμόσιμο, με μονίμως εξαιρετικά ευδιάθετο χαρακτήρα. Θα παίζει μαζί σας από το πρωί μέχρι το βράδυ ασταμάτητα, θα είναι απόλυτα αυτοκόλλητο με εσάς και θα σας ακολουθεί παντού, θα ζει μόνο για να σας ευχαριστεί και θα σας κυττάει στα μάτια συνεχώς, ψυχολογώντας κάθε αλλαγή της διάθεσής σας.(αν νιώσει πως είστε λυπημένος αμέσως για συμπαράσταση θα εκδηλώσει κι αυτό την λύπη του). όταν καταλάβει ότι δεν έχετε διάθεση για παιχνίδι, θα απομακρυνθεί και θα παίξει μόνο του αλλά στο πρώτο γλυκό βλέμμα που θα του ρίξετε θα έχει αρπάξει αστραπιαία το μπαλάκι και θα έχει επανέλθει δριμύτερος για παιχνίδι. Έχει τόνους ενέργειας και είναι έντονα αθλητικός έτσι χρειάζεται αρκετό παίξιμο μέσα στο σπίτι. και τουλάχιστον μια βόλτα ημερησίως, φυσικά πάντα δεμένο με λουρί γιατί έχει την τάση να τρέχει και οι πολύ μεγάλες ταχύτητες που αναπτύσσει μπορούν να αποβούν πολύ επικίνδυνες ή μοιραίες, Αδυνατεί απολύτως να ζήσει εκτός σπιτιού, είναι καθαρά ένας σκύλος σαλονιού. Σιχαίνεται τη μοναξιά. Λατρεύει τους ανθρώπους και συμβιώνει καλά με άλλα μικρόσωμα κατοικίδια.
  2. Βρίσκεται πάντα μέσα στην πρώτη δεκάδα των παγκόσμιων στατιστικών για τις πιο έξυπνες φυλές του κόσμου.
  3. Είναι εκπληκτικά ταχύς, ευλύγιστος με μεγάλο άλμα και κερδίζει συχνά σε αγώνες ευλυγισίας σε ανώτερα επίπεδα πρωταθλητισμού.
  4. Είναι άριστος στην υπακοή και εύκολα μπορεί να φθάσει στα ανώτερα επίπεδα.
  5. Μαθαίνει και χαίρεται να κάνει «κόλπα», σούζα, να κάνει τον ψόφιο κλπ Είναι ένας μικρός γελωτοποιός, ένας κλόουν που θα σας χαρίσει κέφι και πολύ γέλιο. Μπορεί όμως να γίνει κουραστικός και να έρχεται να «φτύνει» συνεχώς το μπαλάκι του στα χέρια σας ή και στο πρόσωπό σας μέχρι να σας υποχρεώσει να παίξετε μαζί του, για αυτό καλό θα είναι από μικρό να μάθει να έχει όρια.
  6. Είναι εκπληκτικά έξυπνος και παρατηρητικός και μαθαίνει πολύ εύκολα ακόμα και πράγματα που δεν καθίσαμε να του διδάξουμε.
  7. Είναι από τη φύση του πολύ καθαρός
  8. Είναι από τη φύση του απολύτως άοσμος (δεν μυρίζει την χαρακτηριστική «σκυλίλα»)
  9. Έχει πολύ ιδιαίτερο τρίχωμα. Το αποκαλούμε «νάιλον» γιατί δεν λερώνεται σχεδόν ποτέ, δεν κιτρινίζει από τα ούρα όπως γίνεται σε άλλες φυλές, οι βρωμιές λες και κυλούν επάνω στο τρίχωμα και φεύγουν χωρίς να απορροφώνται ή να προσκολλώνται στο τρίχωμα.
  10. Είναι σκύλος πανεύκολος στην περιποίησή του. Δεν χρειάζεται κανενός είδους καλλωπισμό για τις εκθέσεις, μόνο μπάνιο. Αφαιρούμε μόνο τις τρίχες κάτω από τα πέλματα ώστε να έχουν τα «μαξιλαράκια» καλή πρόσφυση στο έδαφος και να μην γλιστράει. Τους σκύλους εκθέσεων τους κάνουμε μπάνιο μια φορά την εβδομάδα γιατί θέλουμε υπερβολικά καθαρό τρίχωμα αφού όσο πιο καθαρό είναι το τρίχωμα τόσο πιο πολύ μακραίνει. Τους σκύλους συντροφιάς τους κάνουμε μπάνιο μια φορά τον μήνα ή και κάθε δύο μήνες. Χρησιμοποιούμε σαμπουάν με λάδι βιζόν και πολύ καλής ποιότητας μαλακτική κρέμα. Ποτέ δεν χρησιμοποιούμε τα ειδικά σκληρά σαμπουάν για να ασπρίζει τρίχωμα γιατί χαλάνε την ποιότητα του «νάιλον» και ούτως ή άλλως ποτέ το Παπιγιόν δεν τα χρειάζεται.
  11. Δεν έχει από τη φύση του υποτρίχωμα και γιαυτό μαδάει λιγότερο από τους άλλους σκύλους. Τα κουτάβια στην «άχαρη ηλικία» μπορεί να χάσουν άμεσα όλο μαζί το κουταβίσιο τρίχωμα και να μείνουν σχεδόν γυμνά, αυτό είναι φυσιολογικό και συμβαίνει συνήθως στα ασπρόμαυρα. Δεν ανησυχούμε καθόλου. Εξίσου γρήγορα θα αποκτήσει το υπέροχο ενήλικο τρίχωμα. Τα αρσενικά μερικές φορές δεν μαδάνε σχεδόν καθόλου, τα θηλυκά μαδάνε συνήθως μετά τον οίστρο τους. Αν τυχόν υπάρχει λίγο υποτρίχωμα, αυτό αφαιρείται πανεύκολα απλά χτενίζοντας με μεταλλική χτένα (όχι βούρτσα) που έχει λίγο σμιχτά δοντάκια τον σκύλο την ώρα που του περνάμε την μαλακτική κρέμα στο μπάνιο.
  12. Δεν κάνει κόμπους, ακόμα κι αν δεν το χτενίσουμε βδομάδες, αλλά καλό είναι να το βουρτσίζουμε μια φορά την εβδομάδα. Πάντα χρησιμοποιούμε μόνον την βούρτσα “mason pearson” που δεν χαλάει το τρίχωμα
  13. Δεν είναι έντονα κυριαρχικά και για αυτό μπορούν να συμβιώνουν καλά μεταξύ τους σκύλοι του ιδίου φύλου.
  14. Λόγω του μεγέθους του μεταφέρεται παντού εύκολα και γίνεται αποδεκτός στα αεροπλάνα μαζί σας στην καμπίνα.
  15. Είναι βολικός όταν θέλουμε να πάμε διακοπές. Σχεδόν κανείς δεν θα σας αρνηθεί σκύλο αυτού του μεγέθους. Είναι πολύ προσαρμόσιμος και δεν θα σας δημιουργήσει προβλήματα. Μην επιλέξετε να τον αφήσετε σε ξενοδοχείο σκύλων. Δεν αντέχει και μακριά σας και μακριά από το σπίτι σας. Το πιθανότερο είναι να πέσει σε κατάθλιψη, να σταματήσει να τρώει και να κλαίει συνεχώς αναζητώντας σας.
  16. Στο σπίτι κάθεται άνετα αρκετές ώρες μόνος του αρκεί να έχει τα παιχνίδια του να απασχολείται, είναι ευτυχισμένος απλά και μόνο που πλανάται η μυρωδιά σας στο χώρο και ξέρει πως θα επιστρέψετε.
  17. Όλα τα Παπιγιόν είναι καταπληκτικοί φύλακες- προειδοποιητές. Έχουν την τάση να γαυγίζουν όχι μόνον γιατί κάποιος πλησίασε στην πόρτα σας (αποκλείεται να σας πιάσει ο κλέφτης στον ύπνο) αλλά και κάθε ύποπτο και ασυνήθιστο ήχο.
  18. Έχουν εξαιρετική μνήμη και μπορούν να θυμηθούν και να εκτελέσουν εντολές που είχαν μείνει ανενεργές για μεγάλο διάστημα.
  19. Δεν είναι νευρωτικός, δύσπιστος, κακομαθημένος, ανυπάκουος και ατίθασος όπως πολλά μικρόσωμα σκυλάκια που συναντάμε συχνά στις βόλτες μας. Έχει την συμπεριφορά ενός μεγάλου σκύλου. Είναι απλά μεγάλος σκύλος σε μικρό πακέτο. Είναι σαν μινιατούρα Μπόρντερ Κόλλι !!! Τον αποκαλούν : bionic dog = βιονικός σκύλος!!!
  20. Ζουν πολλά χρόνια περίπου 14-15 και συνήθως είναι υγιέστατα μέχρι τα βαθειά τους γεράματα. Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο να φτάσουν και τα 18 χρόνια.
 
  • Like
Reactions: Ζιζέλ


Alexia

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2008
6.350
202
65
Brussels
dolceconspirito.com
ΩΣΤΕ ΘΕΛΕΤΕ ΕΝΑ ΠΑΠΙΓΙΟΝ ?

συνέχεια
ΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΤΟΥ ΠΑΠΙΓΙΟΝ :

  1. Δεν είναι κατάλληλος σκύλος για συμβίωση με μικρά παιδιά. ΣΠΑΕΙ ΕΥΚΟΛΑ τα κόκαλά του αν πέσει από την αγκαλιά τους ή κατά τη διάρκεια ενός ζωηρού παιχνιδιού ή αν το πατήσει το παιδί. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 10 ΕΤΩΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ.
  2. Πιο εύκολα σπάνε τα κόκαλά τους τα πιο μικρόσωμα γύρω στα 2 κιλά σε σχέση με τα μεγαλόσωμα γύρω στα 4 κιλά που είναι πολύ πιο ανθεκτικά. Πιο εύκολα σπάνε τα κόκαλα πριν την ηλικία του ενός έτους που ακόμα δεν έχουν δέσει οι σύνδεσμοι και δεν έχουν αναπτυχθεί οι μυώνες.
  3. Δεν είναι κατάλληλος σκύλος για συμβίωση με άλλους σκύλους μεγαλύτερου μεγέθους από κόκερ σπάνιελ και πάλι γιατί ΣΠΑΕΙ ΕΥΚΟΛΑ και διατρέχει άμεσο κίνδυνο η ζωή του, απλά γιατί ο άλλος σκύλος κάθισε επάνω του ή έπαιξε λιγάκι πιο ζωηρά.
  4. Δεν έχει συναίσθηση του όγκου και του μεγέθους του και μπορεί διεκδικώντας κάτι να τα βάλει με σκύλους υπερδεκαπλάσιους από το μέγεθός του με αποτέλεσμα να κινδυνεύει.
  5. Έχει την τάση να το παίζει ακροβάτης στα πιο απίθανα μέρη κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να μάθει από πολύ μικρός ότι απαγορεύεται. Επίσης συχνά είναι ιπτάμενος από καναπέ σε καναπέ λες και νομίζει ότι μπορεί να πετάξει, κάτι που επίσης απαγορεύεται. Θα πρέπει από κουτάβι να μάθει ότι απαγορεύεται να ανεβαίνει σε καναπέδες, τραπέζια, καρέκλες, κρεβάτια κλπ
  6. Δεν έχει συναίσθηση των αποστάσεων και του ύψους και σε συνδυασμό με την μεγάλη ευλυγισία, αλτικότητα και εκπληκτική ταχύτητα που διαθέτει μπορεί απλά κυνηγώντας μια μύγα (είναι παθιασμένος κυνηγός εντόμων) να πέσει ΚΑΙ ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ πηδώντας τεράστιες για το μέγεθος του αποστάσεις και ύψη.
  7. Λόγω μεγέθους χωράει παντού, εύκολα μπορεί να πέσει από μια οπή κάτω από το μπαλκόνι. ΑΥΣΤΗΡΑ τα μπαλκόνια πρέπει να έχουν το ειδικό πλέγμα για μωρά.
  8. Τα παπιγιόν συνήθως κάνουν λίγα κουτάβια. Συνήθως 2-3. Σπάνια κάνουν 4-5 Το ρεκόρ στη φυλή είναι 7 κουτάβια.
  9. Μερικά Παπιγιόν νομίζουν ότι είναι τουλάχιστον ντόμπερμαν ή ροτβάιλερ κι έτσι γαυγίζουν πολύ. Αν ζείτε σε πολυκατοικία θα πρέπει από νωρίς να τους το κόψετε πριν το εγκαταστήσουν σαν συμπεριφορά.
  10. Μεγάλη προσοχή εάν έχετε φυτά. Τα περισσότερα έχουν δηλητηριώδεις ουσίες και τα Παπιγιόν έχουν την τάση να καταπίνουν οποιοδήποτε φυλλαράκι πέσει στο έδαφος, ή και να κλαδεύουν ακόμα. Κι αυτό μπορεί να είναι θανάσιμος κίνδυνος.
 
  • Like
Reactions: Ζιζέλ


Alexia

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2008
6.350
202
65
Brussels
dolceconspirito.com
ΣΗΜΕΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ

Εμβολιασμοί
Πολλά Παπιγιόν έχουν ευαισθησία στους εμβολιασμούς. Προτιμήστε όσο το δυνατόν λιγότερο πολλαπλά σχήματα εμβολίων στα κουτάβια. Μετά τον πρώτο χρόνο μπορούν με ασφάλεια να δεχθούν πενταπλό ή εξαπλό σχήμα εμβολίων. Το αντιλυσσικό εμβόλιο θα πρέπει να γίνεται αφού συμπληρώσουν τους έξι μήνες.

Πενικιλίνη
Πολλά Παπιγιόν έχουν ευαισθησία στην πενικιλίνη. Αποφύγετέ την.

Αναισθησία
Πολλά Παπιγιόν έχουν ευαισθησία. Πρέπει να το αναφέρετε αυτό στον κτηνίατρό σας, γιατί δεν είναι όλοι οι κτηνίατροι ενημερωμένοι για τις ιδιαιτερότητες της κάθε φυλής. ΠΟΤΕ μην χρησιμοποιηθεί αναισθητικό Halothane. Επίσης ειδική ευαισθησία στο diazepam.

Reverse Sneezing ή backward sneeze." «Ανάστροφος πταρμός»
Μερικές φορές λόγω εισπνοής σκόνης ή λόγω στρες ή λόγω μεγάλου ενθουσιασμού ή όταν καταπίνει ένα μεζέ κι έχει στεγνό λαιμό ή και για άλλες αιτίες συμβαίνει ένας συνεχόμενος σπασμός και ο σκύλος μας δείχνει σαν να θέλει να βήξει, σαν ροχαλητό, σαν να πνίγεται, σαν να ρουθουνίζει από τη μύτη περίεργα με θορυβώδη εισπνοή, σύμπτωμα που μπορεί να πανικοβάλει τον άπειρο ιδιοκτήτη. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος και συμβαίνει συχνά σε πολλές φυλές. Δεν υπάρχει κάποια θεραπεία ή κάποιο προληπτικό φάρμακο. Μπορείτε να βοηθήσετε τον σκύλο σας απλά κλείνοντάς του τα ρουθούνια της μύτης ώστε να υποχρεωθεί να αναπνεύσει από το στόμα και έτσι να σταματήσει ο σπασμός. Βοηθάει επίσης το να καταπιεί ο σκύλος το σάλιο του, κάνοντάς του ελαφρύ μασάζ στο λαιμό ή σε πιο βαριές περιπτώσεις βάζοντας ένα δάκτυλό σας βαθειά στο στόμα του. Το να του δώσετε πάνω στην παλάμη σας ένα μεζεδάκι να καταπιεί βοηθάει επίσης πάρα πολύ. Η ύπαρξη του ανάστροφου πταρμού δεν σημαίνει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην τραχεία ή στον ουρανίσκο του ζώου (Soft palette or a soft trachea). Κρατάει 1-2 λεπτά και περνάει. Θα περάσει ακόμα κι αν δεν κάνετε τίποτε. Και μπορεί να ξανασυμβεί οποτεδήποτε.

Καθαρισμός δοντιών
Θα πρέπει να το συνηθίσετε από κουτάβι, αμέσως μετά την αλλαγή των δοντιών, στην οδοντόβουρτσα και την οδοντόκρεμα γιατί τα Παπιγιόν χάνουν πολύ εύκολα τα δόντια τους. Κι αυτό είναι φυσικό αφού έχουν πολύ στενό στόμα, μικρά δόντια, πολύ σφιχτά χείλη τα οποία βάλλουν συνεχώς σπρώχνοντας ενάντια στα ούλα και τα δόντια και σχεδόν καθόλου σάλια άρα ότι πρέπει για να χαλάσουν τα δόντια. Μιας και τα Παπιγιόν έχουν και ευαισθησία στην αναισθησία δεν έχετε άλλη λύση.
:)
 








l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.642
7.753
Τι ευαίσθητα σκυλάκια! Στην σουηδία είδα για πρώτη φορά και με εντυπωσίασαν τα αφτιά τους, στην ελλάδα δεν έχω δει ποτέ στο δρόμο.
 


Ria Cookie

Well-Known Member
15 Ιουλίου 2011
63
0
Athens
Eιναι οντως πολυ εντυπωσιακα, αν και το βασικο τους χαρακτηριστικο για μενα ειναι σπιρταδα και η εξυπναδα τους! Κ τ αυτακια εννοειται!!
Κοιταξε, στην Ελλαδα δεν εχεις δει, και εγω δεν εχω δει περαν της δικιας μου, διοτι δεν υπαρχει ζητηση.. Και εφοσον δεν υπαρχει ζητηση δεν υπαρχει και "αγορα".. ουτε "εκτροφη".. Καταρχας τα pet shop δεν τα φερνουνε (δοξα τω θεω γι αυτο, τουλαχιστον γλυτωνουνε..) με αποτελεσμα να μην ειναι ευρεως διαδεδομενα.. Οπως ειπε και το Σοφακι επικρατει μια αγνοια γυρω απο τη ρατσα αυτη στην Ελλαδα..
 
Last edited:




Sofouli

Well-Known Member
3 Σεπτεμβρίου 2010
6.243
526
Λάρισα
Τι ακριβως εννοειται; οτι εχουν πολυ ευαισθητη κραση;
  1. Δεν είναι κατάλληλος σκύλος για συμβίωση με μικρά παιδιά. ΣΠΑΕΙ ΕΥΚΟΛΑ τα κόκαλά του αν πέσει από την αγκαλιά τους ή κατά τη διάρκεια ενός ζωηρού παιχνιδιού ή αν το πατήσει το παιδί. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 10 ΕΤΩΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ.
  2. Πιο εύκολα σπάνε τα κόκαλά τους τα πιο μικρόσωμα γύρω στα 2 κιλά σε σχέση με τα μεγαλόσωμα γύρω στα 4 κιλά που είναι πολύ πιο ανθεκτικά. Πιο εύκολα σπάνε τα κόκαλα πριν την ηλικία του ενός έτους που ακόμα δεν έχουν δέσει οι σύνδεσμοι και δεν έχουν αναπτυχθεί οι μυώνες.
:)
 


JoDafi

New Member
28 Ιανουαρίου 2012
2
0
Καλησπέρα παιδιά!

Αlexia σ' ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες που μου έδωσες.
Είναι αρκετά σημαντικές... αφού ενδιαφέρομαι να αγοράσω papillon.
Πλέον είμαι 100% σίγουρη ότι θέλω αυτό το σκυλάκι!!! :)
 




JoDafi

New Member
28 Ιανουαρίου 2012
2
0
Δεν διαφωνώ... αλλά στο νησί δεν παίζει θέμα υιοθεσίας, ειδικά στα papillon...ούτε που τα ξέρουν.
Να έρθω Αθήνα λίγο δύσκολο, οπότε αναγκάζομαι να μπώ σε αυτή την διαδικασία.
 




apsu

Well-Known Member
8 Μαϊου 2010
103
0
πολυ ενδιαφερουσα ρατσα αυτα τα ομορφα σκυλακια....θα το ψαξω περεταιρω...
εχει κανενας αλλος εκτος απο την Ρια?
 


ilektra_ilie

Well-Known Member
31 Ιανουαρίου 2012
1.834
61
Hollywood
pawpix.wix.com
Εγω ξερω εκει που παμε την δικια μας και παιζει ειναι ενας κυριος που εχει ενα ποιντερ και που και που φερνει και τα 2 παπιγιον που εχουνε και ειναι πραγματικα πολυ ομορφα σκυλακια με καταπληκτικα αυτια. Χαιρεσαι να τα χαιδευεις. Πολυ αριστοκρατικα και παιχνιδιαρικα, δεν κολονουν πουθενα και ας ειναι 9 και 11 χρονων αντιστοιχα :p Να σημειωσω οτι ολα τα σκυλια του τα ειχε φερει η κορη του (βασικα δικα της ειναι) απο εκτροφεια της Αγγλιας τοτε που εμενε εκει οποτε ειμαι σιγουρη οτι ειναι τα σωστα δειγματα της φυλης :D
 


apsu

Well-Known Member
8 Μαϊου 2010
103
0
Ειναι πραγματι εντυπωσιακα και μου φαινονται και πολυ αστεια!
Αλλα δυστυχως ειναι δυσκολο να βρεις στην ελλαδα, πρεπει να περιμενεις πολυ...
Τα εκτροφεια του εξωτερικου εχουν ιδιες τιμες με τα δικα μας?
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.115
Μηνύματα
895.843
Μέλη
19.925
Νεότερο μέλος
vicky1981