Η συνταγή της επιτυχίας στις εκθέσεις


harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Τι προϋποθεσεις πρεπει να εχει καποιος με εκτροφικο σκυλο για να παει καλα στην εκθεση?
Ακουμε συχνα για σκυλους που δεν τα πηγαν καλα. Εξαλλου δεν μπορουν να βγουνε ολοι πρωτοι.
Αρκετοι όμως παραπονιουνται ότι αδικηθηκαν ή απλά παραδεχονται ότι δεν προετοιμαστηκαν σωστα.
Τι από τα παρακατω και σε τι βαθμο ισχυει?

Τοπ σκυλος, τελειος μορφολογικα
Σωστη διατροφη
Σωστη ασκηση
Σωστο grooming
Σωστο στησιμο
Ξεκουραστος σκυλος
Βοηθεια και συμβουλες από τον εκτροφεα (τι ειδους βοηθεια και συμβουλες?)
Γνωριμια με τους κριτες
Να είναι στο σωστο κυκλωμα
Η ποσοτητα και ποιοτητα του ανταγωνισμου – δυσκολο να ερθεις δευτερος αν τρεχεις μονος

Τι άλλο χρειαζεται? Μπορουν να αναλυθούν οσο το δυνατον ολες οι προϋποθεσεις ώστε να γινει μια καλη προετοιμασια?
 


solco

Well-Known Member
6 Φεβρουαρίου 2008
807
0
Syros Greece
www.caneguardiano.com
Πιστευω οτι για να εχει πιθανοτητες να κερδισει ενας σκυλος σε εκθεση χρειαζονται ολα αυτα με πρωτο και τελευταιο να υπαρχει αμεροληπτος κριτης. Απο τη στιγμη που δεν μπορεις να αμφισβητισεις την αποφαση του, ολα τα αλλα ερχονται σε δευτερη μοιρα. Αν ξεπεραστει αυτο το βασικο εμποδιο, απο εκει και περα ολα συμβαλουν στη βελτιωση της εικονας ενος σκυλου. Και στο τελος συναντας παλι τον κριτη που πρεπει να ειναι οπως ειπαμε αμεροληπτος αλλα και γνωστης της φυλης που κρινει
 


harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Γιαννη, μια και επικεντρωνεσαι αρκετα στο θεμα του κριτη…. Κατι ασχετο:

Περα από την εμπειρια σε συμμετοχές, παιζει ρολο η σειρα? Τι εννοω? Να ερθει η σειρα σου να κερδισεις! Αυτό πιο πολύ σε επιπεδο εκτροφεων και όχι ιδιωτων.
 


solco

Well-Known Member
6 Φεβρουαρίου 2008
807
0
Syros Greece
www.caneguardiano.com
Δεν αποκλειεται, αν και το φαινομενο (χωρις να ξερω συγκεκριμενα γεγονοτα) μου κανει να ειναι περισσοτερο εφικτο σε εκθεσεις ομιλων φυλης... ιστοριες υπαρχουν πολλες για εγκληματα κριτων και ειναι ο κυριος λογος της αποχης πολλων εκθετων απο τις εκθεσεις πλεον που θεωρουν οτι δεν εχουν καμια τυχη αν δεν ειναι κολλητοι καποιων ή εκτροφεις
 




omarock

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2009
2.836
7
Δραμα
Δεν υπαρχει συνταγη Αρη,εγω θα το ελεγα ο δρομος του τσαμπιον.
Ειναι ακριβως σαν το πρωταθλημα,αν πας και παιξεις 2-3 αγωνες δεν λεει τιποτα,αν κανεις ομως 4-6 χρονια πρωταθλημα μπορει καποιος να δει και τα κουταβια του τσαμπιον,και τι κανουν και αυτα σε εκθεσεις.
Και ακουστε τωρα την σοφη κουβεντα,Ο ΚΑΛΟΣ ΓΕΝΝΗΤΟΡΑΣ ΔΕΝ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΑΧΡΗΣΤΑ ΚΟΥΤΑΒΙΑ ΤΟΥ,ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΣΟ ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΒΙ,σκεφθειτε το αυτο καλα ειναι αρχη και τελος.
Τωρα ο δρομος του τσαμπιον,ειναι μακρυς και σκληρος,πολλοι γεννιουνται και πολλοι γινονται,υπαρχει διαφορα.
Οσο για τις επαφες εξαρτατε και σε ποια ρατσα παιζεις,τι συναγωνισμος υπαρχει κ.τ.λ.
Εγω προσωπικα εχω πολυ καλες σχεσεις με σχεδον ολους τους εκτροφεις Φιλα που εκτιμω,σε ολη την ευρωπη,και συζηταμε(τηλεφωνικα,και προσωπικα οταν ειμαι επανω,και μεσω σπεσιαλ φορουμς)στην δικη μας ρατσα εκτος απο εναν δυο δεν συναντησα εκτροφεις οι οποιοι δεν ειναι κοινωνικοι μεταξυ τους,και χαιρομαι για αυτο,βοηθαμε ο ενας τον αλλον,και γενικα υπαρχει μια πολυ καλη σχεση,οταν δε τους συναντουσα σε εκθεσεις,εκει ηταν η αποθεωση,με την πλακα μας,τα λουκανικα μας,τις μπυρες μας,κ.τ.λ.πολυ ωραια και πολιτισμενη ατμοσφαιρα,αλλα μαλλον συμβαινει αυτο γιατι ειμαστε λιγοι,και γνωριζουμε καλα ο ενας τα σκυλια του αλλου,τωρα οσο για τις ευχες στις γιορτες,πηραμε απο ολες τις ηπειρους.
Επισης εχουμε νικησει σκυλο,που σε αλλη εκθεση με αλλον κριτη χασαμε,δεν καταλαβα τουλαχιστο στις Γερμανικες εκθεσεις(εχω παει δεν θυμαμαι σε ποσες,30 ισως?σαν επισκεπτης,αλλα με πολλες γνωσεις,)στα Φιλα βρωμια,η μικροτερη που πηγα ειχε 7.500 σκυλια και η μεγαλυτερη 20.000 σκυλια,ειδα γουστο ομως του κριτη,ο ενας θελει αυτο ο αλλος θελει εκεινο οκ.
Ισως μια φορα υπηρξε προβλημα εκ μερους του συλλογου γιατι ο κριτης εδωσε πρωτη θεση,αλλα οχι εξαιρετικος,και γκρινιαξαν καποιοι.
Το σκυλι δεν πρεπει μονο να ειναι αλλα και να φαινετε,εχω δει τελεια σκυλιαΦιλα απο Ισπανια συγκεκριμενα,αλλα ζουσε και αυτος στα βουνα,και τα σκυλια τα ειχαν λιγο χαμενα στο ρινγκ,παιζει μεγαλο ρολο το πως ο σκυλος θα αντιμετωπισει το πληθος,παιδακια με λουκανικα στα χερια γυρω απο το ρινγκ και εσυ να παιρνας απο διπλα(ενα παραδειγμα).
Η οταν μπηκα εγω ο Δαιμωνας εψαχνε την γυναικα μου που εβγαζε φωτος.
 


katerina k.

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2009
6.204
13
Κηφισιά
Συμφωνώ με αυτό που λεει ο solco...όταν ένας εκτροφέας είναι γνωστός για τα Super Σκυλιά του...όταν κατεβαίνει σε εκθέσεις και κερδίζει..οι κριτές τον ξέρουν...και πολλές φορές αυτό έχει πάιξει καταλυτικό ρόλο στην απόφαση ενός κριτη...για τη πρώτη θέση.
Επίσης, να προσθέσω ότι οι περισσότεροι κριτές έιναι και εκτροφείς...κάποιας ράτσας..οπότε γνωριζουν πολύ καλά ποιός έιναι ποιός..
Θα μου πειτε είναι δίκαιο αυτό? όχι, δεν έιναι καθόλου δίκαιο..αλλά έτσι έιναι.
 






katerina k.

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2009
6.204
13
Κηφισιά
Λοιπόν...θα απαντησω πρωτη και ας με διορθώσουν αν έχω κάνει λάθος οι επόμενοι!!
Τι χρειάζεται ένας σκύλος για να βγει πρωτος...
Οι παράγοντες είναι πάρα πολλοί και δεν έχουν πάντα σχέση με το αν είναι καλύτερος μορφολγικά από κάποιον άλλον σκύλο που πιθανώς να του πάρει τη πρωτιά.
ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΟΛΑ ΕΞΑΡΤΩΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΡΙΤΗ.
1.Ένας κριτής μπορέι ανάμεσα σε δύο περίπου ίδιους σκύλους να προτιμήσει ένα συγκεκριμένο χρώμα..η κεφάλι η ένα τύπο...επειδη του αρεσει περισσότερο.
Πχ. Ο Keagan έχει το μπομπέ κεφάλι του Golden πιό στρογγυλό . Έχει χάσει από σκύλο που ήταν ελάχιστα χειρότερος σε μορφολογία..επειδη ο κριτης προτιμούσε τα πιό ελαφριά κεφάλια...ο άνθρωπος το δικαιολόγησε στο τέλος.

2.Υπάρχουν κριτές που δίνουν ΠΟΛΥ μεγάλη σημασία στο σωστό στήσιμο του σκύλου από τον ιδιοκτήτη. Έχω βρεθέι σε στοίβους αρκετές φορές που ο κριτής έδωσε μέχρι και πολύ καλός σε σκύλο που ο χειριστής του δεν ήξερε που πήγαιναν τα τέσσερα..
Ενω από την άλλη έχουν υπάρξει σκύλοι που έχουν βγει πρώτοι επειδη ο χειριστής τους ήξερε πως να στήσει τον σκύλο η να τον κινήσει΄ώστε να κρύψει η να αναδείξει ελαττώματα η προτερήματα.

3. Η γενική κατασταση του σκύλου και η συμπεριφορά του μέσα στο στοίβο. Αν έιναι χαρούμενος...αν δείχνει υπερβολική φοβία η εκνευρισμό...κλπ.
Το πιό τραγικό που μου έχει τύχει ήταν στο Πανευρωπαικο στο Ζάγκρεμπ...με τον Keagan..η κριτής (από τις καλυτερες specialists στα Golden και μία από τις καλύτερες εκτροφείς στη φυλή )...η ανοιχτη κατηγορία αρσενικών έχει περίπου 60 σκυλιά...ο Keagan καταφέρνει και βρίσκεται στη τελική εξάδα...(εγω απ΄΄εξω ΧΕΣΜΕΝΗ...τρεμω από αγωνία)..η τύπισσα τον κοιτάει ΣΥΝΕΧΕΙΑ...και όλοι έξω (ξένοι εκτροφέις)...τον θεωρούν με΄σα στη τετράδα. Να πω ότι η κυρία είχε βγάλει τον παπού του Keagan, ένα από τα ΚΟΡΥΦΑΙΑ GOLDEN των τελευταίων χρόνων και ο Kegan μοιάζει πάρα πολύ στο παπού του. Κάποια στιγμη λίγο πριν τη τελική απόφαση πλησιάζει την Αλεξία και τη ρωταέι για τα σκούρα σημάδια που είχε κάνει μπροστά στα πόδια του από το γλύψιμο. Της εξηγεί η Αλεξία ότι ο σκύλος αγχώθηκε από τις 17 ώρες ταξίδι..(είχαμε πάει με το αυτοκίνητο εκεί). Τεσπα...η κριτής τον βγάζει έκτο. Μόλις τελέιωσε η κρίση...της μιλήσαμε και της είπαμε ποιός έιναι ό σκύλος...κατάλαβε και ποια ήταν η Αλεξία...και έχασε το χρώμα της. ήταν η πρωτη φορά που κριτής μας ζήτησε συγνώμη και μας είπε ότι ο σκύλος ήτανε πρώτος και ο λόγος που δεν τον έβαλε στη κατάταξη καθόλου ήταν γιατι θεώρησε από τα σημάδια ότι ο σκύλος δεν περνούσε καλα. Τι να πεις??

3. Grooming - κατάσταση τριχώματος του σκύλου...πολύ σημαντικό για κάποιες φυλές..και για αρκετούς κριτές.

4. Η εμφάνιση του χειριστή. Τα ρούχα που φοράει και τα χρώματα που φοράει. Δεν μπορείς να δέιξεις έναν κάτασπρο σκύλο φορώντας ολόασπρα ρούχα πχ. Πρέπει ακόμα και τα ρούχα που φοράς να αναδεικνύουν τον σκύλο...(και δεν έιναι αστείο)..
Πολλοί κριτές το μετράνε αυτό...επίσης, δεν μπορεις να δείχνεις σκύλο ατιμέλητος...και αυτό μετράει.
Στα crafts στο BIS...οι άντρες χειριστές έιναι Black tye και οι γυνάικες φοράνε βραδυνά φορέματα.

Αυτά προς το παρόν...

Σε επόμενο post γιά να μη κουράζω με πολυλογιές θα αναλύσω,(από τη δική μου πλευρά) και άλλου λόγους που ΔΕΝ έχουν να κάνουν ΚΑΘΟΛΟΥ με τους σκύλους.
 


harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Παρα πολυ ενδιαφεροντα ολα αυτα Κατερινα!
Περιμενω με αγωνια και άλλα :)

ΥΓ. Δεν κουραζεις καθολου! Το αντιθετο θα ελεγα :)
 


Teobullmastiff

Well-Known Member
25 Ιουλίου 2009
4.816
3
39
Πεντελη,Αθηνα
η Κατερινα ειπε παρα πολλα και σημαντικα!

ενας αδεκαστος κριτης (δυστυχως πρεπει να το τονιζουμε αυτο) θα κοιταξει πραγματικα την λεπτομερεια.

δυο ιδιοι σκυλοι θα κριθουν στις λεπτομερειες...πολυ σημαντικη ειναι η "κινηση" του σκυλου.

το καθαρο χρωμα(εαν μιλαμε για φυλες με ενα χρωμα και οχι μπαλωματα).

η εκφραση που δινει το χαρακτηριστικο σε αρκετες φυλες ειναι κατι που κρινει την λεπτομερεια.

λεπτομερειες στο κεφαλι,οπως η θεση των αυτιων,των ματιων,η αποσταση ρυγχους κρανιου,το μεγεθος λαιμου,του κεφαλιου....

η αρμονια του συνολικου σωματος....ειδικα στις μεγαλοσωμες και γιγαντοσωμες φυλες...που φαινονται οι ατελειες ευκολοτερα.(στις μικροσωμες φυλες,δυσκολοτερα φαινεται το "λαθος").

εξεταζουν τα μπροστινα και πισω ακρα,την ουρα...τα παντα!

το ντυσιμο παιζει ρολο σε εκθεσεις οπως τα Crufts...στου ΚΟΕ δεν παιζει κανενα ρολο.

(δεν θα πω τα χιλιοειπωμενα απο αλλα μελη...για κριτες-φιλους εκτροφεων ή ιδιωτων...ή για περιπτωσεις.."σημερα θα δειξεις τα σκυλια μου" κλπ...)

ενας κριτης μπορει να δωσει καλη κριση σε σκυλο,επειδη απλως του "Γεμισε" το ματι...του αρεσε...υπαρχουν και αυτες οι περιπτωσεις.

βεβαια για να λεμε και καποιες αληθειες....δυσκολα θα σταθω εγω σαν ιδιωτης απο την Ελλαδα σε εκθεση της φυλης μου στην Αγγλια -ακομα και αν εχω top σκυλο- με ολους τους top εκτροφεις -που ειναι φιλοι μεταξυ τους- και θα παρω κριση...το πιο πιθανο?...να με φανε "λαχανο".

πολλα "παιζουν" ρολο...ακομα και η ψυχολογια χειριστη-σκυλου εκεινη την μερα.

η συμπεριφορα του σκυλου εντος του στοιβου.

θα επανελθω με περισσοτερα.
 


Landser

Well-Known Member
8 Δεκεμβρίου 2009
74
0
Μαραθωνας
Ωπα λιγο γιατι το εχω χασει..Ποιος ο λογος τοτε καποιου ιδιωτη να παει τον σκυλο του(οσο τελειος μορφολογικα και να ναι)σε εκθεση αφου ευνοουντε οι εκτροφεις...?Επομενως οσο ισχυει αυτο ας μην παραπονιομαστε στο γιατι ειναι μικρες οι συμμετοχες στις εκθεσεις!Αφου παιζουντε τοσα πολλα στα παρασκηνια..:(
 


foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
18
Τον σκύλο σου, εφοσον ενδιαφέρεσαι, τον πας και για να πάρει κάποιες κρίσεις και να δεις που βρίσκεται μορφολογικά, για να χαρείς από την φάση, γιατί στο έχει ζητήσει ο εκτροφέας σου, για πολλούς λόγους!!
Δεν είναι το ζήτημα μόνο να κερδίσεις!

Και κακά τα ψέμματα, για μένα, πέρα απο παρασκήνια και δεν ξέρω τι άλλο αναφέρουν τα παιδιά, είναι πολύ πιθανό να υπάρχει κάποιος εκτροφέας που να έχει όντως καλύτερο σκύλο στον στίβο από τον μέσο ιδιοκτήτη που γουστάρει να κατέβει σε εκθέσεις, μόνο και μόνο στατιστικά!
 


solco

Well-Known Member
6 Φεβρουαρίου 2008
807
0
Syros Greece
www.caneguardiano.com
Τον σκύλο σου, εφοσον ενδιαφέρεσαι, τον πας και για να πάρει κάποιες κρίσεις και να δεις που βρίσκεται μορφολογικά, για να χαρείς από την φάση, γιατί στο έχει ζητήσει ο εκτροφέας σου, για πολλούς λόγους!!
Δεν είναι το ζήτημα μόνο να κερδίσεις!

Και κακά τα ψέμματα, για μένα, πέρα απο παρασκήνια και δεν ξέρω τι άλλο αναφέρουν τα παιδιά, είναι πολύ πιθανό να υπάρχει κάποιος εκτροφέας που να έχει όντως καλύτερο σκύλο στον στίβο από τον μέσο ιδιοκτήτη που γουστάρει να κατέβει σε εκθέσεις, μόνο και μόνο στατιστικά!
Εννοειται, δεν ειναι παντα αδικες οι κρισεις και οι απονομες τιτλων. Ουτε ειναι μ@λ@κ@ς ο εκτροφεας που προσπαθει και κοπιαζει να εχει παντα τον καλυτερο δυνατο σκυλο
 


Dinosd

Well-Known Member
20 Ιανουαρίου 2008
188
0
50
TIRNAVOS (LARISSA)
Εννοειται, δεν ειναι παντα αδικες οι κρισεις και οι απονομες τιτλων. Ουτε ειναι μ@λ@κ@ς ο εκτροφεας που προσπαθει και κοπιαζει να εχει παντα τον καλυτερο δυνατο σκυλο
Συμφωνώ απόλυτα.

Σαν ιδιώτης, μετράω ήδη 8 συμμετοχές σε εκθέσεις.

Έχω πάρει καλύτερη θέση από σκύλους που τους "έτρεχε" ο εκτροφέας τους, σε στίβο που ο κριτής ήταν Έλληνας (και εννοείται ότι αναγνώριζε τον εκτροφέα που ήταν στο στίβο). Αυτό συνέβει παραπάνω από μία φορά.

Προσωπικά, όταν κατεβαίνω σε έκθεση, το κάνω για να περάσω καλά, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα της κρίσης.

Αν λοιπόν κάποιος θέλει να κατεβάσει το σκύλο του σε έκθεση, να το κάνει χωρίς να σκέφτεται "Τι να πάω να κάνω αφου θα χάσω απο τους εκτροφείς"
 


katerina k.

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2009
6.204
13
Κηφισιά
Καλημέρα...δεν είναι και ακριβώς έτσι..
Ο Θοδωρής είπε κάτι πολύ σημαντικό Ο ΑΔΕΚΑΣΤΟΣ ΚΡΙΤΗΣ...και πίστεψε με στα τόσα χρόνια που δούλευα στους στοίβους έχω γνωρίσει παρα πολλούς αδέκαστους και σωστούς κριτές, όπως και έχω δει και το αντίθετο.
Για αυτό άλλωστε για να γίνει ένας σκύλος Έλληνας Πρωταθλητής θα χρειαστεί 3 CAC, από 3 διαφορετικούς κριτές.
Οπότε ,από μία πλευρά διασφαλίζεις κάπως την περίπτωση να πέσεις στον "μιλημένο" κριτή.

Τώρα ,αυτό που λέει ο Θοδωρής για το εξωτερικό ισχύει...δύσκολα ένας ιδιώτης , από Ελλάδα, μόνος του θα χτυπήσει εκτροφείς θηρία...και οι λόγοι είναι (για μένα πάντα) οι εξής :

1. Καταρχήν πρέπει πάντα να έχουμε υπόψη μας ότι οι κριτές εκτός από κριτές είναι και εκτροφείς..σε πολλές περιπτωσεις και από τους ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΥΣ της φυλής τους. Και όπως όλοι οι εκτροφείς γνωρίζουν ποιός πήρε το τάδε σκυλο...ποιός έχει πχ. τον αρσενικό που έχει βγάλει κουτάβια Πρωταθλητές...ποιός εμφάνισε στη τάδε έκθεση ένα πολύ καλό κουτάβι κλπ,κλπ
Ξέρουν όλα τα κυνολογικά κουτσομπολιά απέξω και ανακατωτά.
Επίσης,οι κριτές σε κάθε έκθεση...αφού τελειώσουν τη δουλειά τους και ανοίξουν τον κατάλογο της έκθεσης...ξερουν ο κάθε σκύλος που έχουν κρίνει, από που κατάγεται,ποιά είναι τα άιματα που κουβαλάει κλπ.
Παράδειγμα : όταν ο Keagan ήρθε Ελλάδα...στην Αλεξία..πολλοί κριτές Golden, ήξεραν ότι ένας αρσενικός από τη τελευτάια γέννα Glen Sheallag, με παπού και προπάπου τον Standfast Angus είχε έρθει στην Ελλάδα...σε μία εκτροφέα που λεγόταν Αλεξία Καμμένου. Μου έτυχε αρκετές φορές σε έκθεση του ΚΟΕ...κριτής να ζητήσει να γνωρίσει την Αλεξία και να μιλήσει μαζί της, (μετά την έκθεση)...γιατί γνώριζε ότι η συγκεκριμένη Ελληνίδα είχε αρκετά σκυλιά Glen Sheallag. Αυτός ο κριτής...θα το μεταφέρει και σε άλλου και πάει λέγοντας.

2. Οι καλοί εκτροφείς όταν είναι να κατέβουν σε μεγάλες εκθέσεις...κοιτάνε ποιός κριτής θα κρίνει την φυλή τους..και ανάλογα αποφασίζουν αν θα κατεβασουν πολλά σκυλιά η λίγα η και κανένα. Και ο λόγος είναι απλός...όπως και οι κριτές ξέρουν τους εκτροφείς έτσι και οι εκτροφείς ξέρουν τα χούγια και τις προτιμήσεις του κάθε κριτή. Δηλαδη...και εμείς στη περίπτωση του Ζαγκρεμπ...κατεβάσαμε τον Keagan επειδη γνωρίζαμε ότι η κριτής έχει βγάλει τον παπού του οπότε ήταν δεδομένο ότι θα προσεχε τον Keagan...όπως και έγινε.

3. Η "αδικία" που μπορεί να πει κάποιος ότι γίνεται ,και κατα ένα ποσοστό θα έχει δίκιο..είναι η εξής. Όταν ένας κριτής γνωρίζει και φατσικά έναν εκτροφέα ό οποίος βγάζει τοπ σκυλιά...όταν ο κριτής γνωρίζει τα άιματα που χρησιμοποιέι ο εκτροφέας...όταν γνωρίζει ότι ο συγκεκριμένος εχει κερδίσει πολλές φορές με τα σκυλιά του...και τον δει σε μία έκθεση να κατεβ'αζει ένα καινουργιο σκύλο,μπορεί να μη γνωρίζει εκείνη τη στιγμή τα άιματα που έχει ο σκύλος...αλλά σαφως επηρεάζεται γιατί εξ ορισμού ο σκύλος θα έιναι πολύ καλος...οπότε στη περίπτωση που έχει μπροστά του έναν σκύλο από έναν ιδιώτη, ισάξιο με τον σκύλο του εκτροφέα θα βγάλει πρωτο του εκτροφέα.
Να πω ότι όταν είχαμε συζητήσει να κατέβει η Αγίου Βερνάρδου σε μία έκθεση στο εξωτερικό,έιχα επικοινωνήσει με την εκτροφέα της και της ζήτησα να μου δείξει τον σκύλο για τους ίδιους λόγους.

4. Επίσης, πολλοί κριτές σαν εκτροφέις θα προτιμήσουν σίγουρα έναν σκύλο από ένα εκτροφέιο που "φέρνει" στο δικό τους τύπο. Θυμάμαι μία έκθεση του ΚΟΕ...είχε έρθει ένας κριτής, κορυφάιος εκτροφέας στα μινι Σνάουτσερ...στο στοίβο υπήρχε κάποιος Έληνας που είχε σκυλιά με αίματα από εκείνον τον εκτροφέα...ε, ποιός κέρδισε???? Βέβαια...το τι ενστάσεις έγιναν εκείνη την ημέρα από άλλους Σναουτσεράδες δεν λέγεται...τότε ήμουνα σχετικά καινούργια...και είπα και γω ότι κάποια πουστιά είχε γίνει...μετα από χρόνια και αφού έιχα επισκεφτει αρκετες εκθέσεις έξω...κατάλαβα ότι δεν έιχε γίνει καμμία πουστιά..ήταν θέμα κριτή.

Βέβαια...σίγουρα υπάρχουν και κριτές μιλημένοι...αλλά πέστε μου που στη ζωή μας δεν θα υπάρξουν και οι σκάρτοι...? Στο ποδόσφαιρο με τους διαιτητες? Ο εφοριακός που τα παιρνει? Το αφεντικό που προτιμάει και στηρίζει τον γιό του φίλου του?
Αυτό δεν σημάινει ότι ΟΛΟΙ είναι έτσι.
'Ενας ιδιώτης που θα έχει αποκτήσει τον ΤΟΠ σκύλο..κατα ένα μεγάλο ποσοστό σημάινει ότι τον έχει πάρει από κάποιο καλό εκτροφέα ,όπως επισηςμπορέι να σημαίνει ότι γουστάρει τις εκθέσεις και δεν θα πάει μόνο μία φορά. Αν λοιπόν, ο σκύλος είναι τόσο καλός...αν ιδιώτης ακολουθήσει όλα αυτά που ανέλυσα στο πρωτο post...τότε είναι σίγουρο ότι ο σκύλος θα πάει καλά.
Απλώς, στην Ελλάδα...πολλοί θεωρούν ότι αρκει ο σκύλος να έιναι καλος και τίποτε άλλο..δυστυχώς δεν καταλαβαίνουν ότι οι εκθέσεις είναι μία ενασχόληση η οποία θέλει και γνώσεις και προσπάθεια και προπόνηση...δεν αρκεί μόνο ο σκύλος!!!
 


Landser

Well-Known Member
8 Δεκεμβρίου 2009
74
0
Μαραθωνας
Δεν ειπα οτι καποιος ιδιωτης θα παει τον σκυλο του με γνωμονα να κερδισει παση θυσια!Εννοειται πως γουσταρει αυτην την φαση και μονο που πηγαινει στην εκθεση χωρις να ειναι εκτροφεας και να εχει ενδεχομενως και καποιους οικονομικους η' διαφημιστικους σκοπους επιπλεον...Το κανει για το κεφι του για την παρτη του...Δεν υποστηριζω οτι εγω π.χ. σαν ιδιωτης θα κατεβω μονο και μονο για την νικη δεν μου αρεσει αυτη η νοοτροπια.Απο την αλλην ομως δεν μου αρεσει και η αδικια...Το στημενο δηλαδη(αν υφισταται βεβαιως...Λεω ετσι επειδη γραφτηκαν καποια σχετικα σχολια).Φυσικα και να παρει την πρωτια το σκυλι ενος εκτροφεα που εχει μοχθησει και τα λοιπα...Και ειναι πιο λογικο να εχει το καλυτερο απο καποιον απλο ιδιωτη...Εαν ομως συμβει το σκυλι καποιου ιδιωτη να ειναι καλυτερο σε ολα του απο αυτο του εκτροφεα τοτε ειναι αδικια να μην παιρνει αυτο την καλυτερη θεση μονο και μονο επειδη ειναι του ιδιωτη!Για να μην παρεξηγηθω δεν λεω πως ετσι συμβαινει..Εαν ομως τυχαινει να συμβει αυτο ειναι αδικο πως να το κανουμε...!
 


harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Και παλι πολυ ενδιαφεροντα οσα μας ειπες Κατερινα.
Οταν λες αυτο:
και τον δει σε μία έκθεση να κατεβ'αζει ένα καινουργιο σκύλο,μπορεί να μη γνωρίζει εκείνη τη στιγμή τα άιματα που έχει ο σκύλος...
να υποθεσω οτι οι κριτες δεν ζητουνε να δουν το γεν.δεντρο του σκυλου?
 


katerina k.

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2009
6.204
13
Κηφισιά
Και παλι πολυ ενδιαφεροντα οσα μας ειπες Κατερινα.
Οταν λες αυτο:
να υποθεσω οτι οι κριτες δεν ζητουνε να δουν το γεν.δεντρο του σκυλου?
Απαγορεύεται να δει ο κριτής τον κατάλογο της έκθεσης που αναγράφονται τα επίσημα ονόματα και οι γονείς των σκύλων, πριν τελειώσει τη κρίση του.
Ούτε βέβαια μπορεί ο χειριστης κατα τη διάρκεια της κρίσης να δωσει μία ανάλογη πληροφορία στον κριτη που τον κρινει.
Οι χειριστες μιλανε με τον κριτη ΜΟΝΟ αν τους απευθύνει το λόγο η τους έχει κάνει μία ερώτηση που συνήθως είναι η ηλικία του σκύλου.
 
Last edited: