Ιδιώτες σε εκθέσεις μορφολογίας


kostillos

Well-Known Member
26 Μαϊου 2015
544
515
58
ΑΘΗΝΑ-ΓΛΥΦΑΔΑ
Πολύ καιρό τώρα έχω μια απορία και νομίζω ότι ήρθε η ώρα να την εκφράσω.
Ποιος είναι ο λόγος που ένας ιδιώτης κατεβάζει τον σκύλο του σε εκθέσεις μορφολογίας ?
Κατανοώ το γιατί το κάνει ένας εκτροφέας.
Ένας ιδιώτης όμως?

Καταρχήν μιας κι εδώ μας ενδιαφέρουν τα σκυλιά, τι κερδίζει ένα σκυλί από την διαδικασία? Όσο κι εάν το σκεφτώ, απάντηση δεν βρίσκω. Πιο πολύ για ταλαιπωρία το βλέπω, αλλά είμαι ανοιχτός σε απαντήσεις που εγώ δεν έχω σκεφτεί.

Πάμε στον ιδιοκτήτη…

Καταρχήν να φανταστώ ότι ένας ιδιοκτήτης που κατεβάζει το σκυλί του σε τέτοιους αγώνες- εκθέσεις , έχει σκυλί με pedigree κι άρα το έχει αποκτήσει από εκτροφείο. Είναι κατά των ιδιωτικών γεννήσεων κι άρα δεν τον ενδιαφέρει ο αρσενικός του σκύλος να γίνει επιβήτορας ή ο θηλυκός του σκύλος, μάνα κουταβιών σε γέννες ιδιωτών. Σωστά?

Βέβαια δεν αποκλείω ο (ιδιώτης) ιδιοκτήτης, να έχει σχέση με εκτροφεία και να “δανείζει” – “προσφέρει” τον πρωταθλητή σκύλο (σκύλα) του για αναπαραγωγή. Ξέρει να μου επιβεβαιώσει κάποιος ότι (εάν) συμβαίνει αυτό? Γιατί εάν συμβαίνει τότε πάει να πει (με το δικό μου μυαλό), ότι ο (ιδιώτης) ιδιοκτήτης καταφέρνει να βγάζει κι ένα …χαρτζιλίκι. Ειδικά αν μιλάμε για αρσενικό το… χαρτζιλίκι μπορεί και να πάρει μεγαλούτσικες διαστάσεις (ανάλογα τις διακρίσεις). Αν μάλιστα υπάρχει και ποσοστό στα κουτάβια τότε, αν μη τι άλλο μπορούμε αντί για χαρτζιλίκι να χρησιμοποιήσουμε τη λέξη …πακέτο

Άρα μια πρώτη απάντηση είναι το οικονομικό όφελος (μικρό, μεγάλο αδιάφορο) του ιδιοκτήτη.

Φυσικά μια δεύτερη απάντηση (πάντα με το δικό μου το μυαλό) είναι η ματαιοδοξία- αυταρέσκεια (vanity) του (ιδιώτη) ιδιοκτήτη! Θεωρώ λογικό να είναι περήφανος ένας (ιδιώτης) ιδιοκτήτης για το σκυλί του, όταν αυτό αναδεικνύεται μέσω διαδικασιών, πρωταθλητής.

Συνεχίζω όμως, να μη βλέπω πουθενά τον σκύλο !

Δυο χρόνια τώρα διαβάζοντας εδώ, έμαθα για σκυλιά και χαρακτηριστικά που έχουν συγκεκριμένες ράτσες. Διάβασα κι έμαθα για ανάγκες που έχουν συγκεκριμένες ράτσες.

Δεν ξέρω εάν μου διέφυγε, αλλά δεν έχω δει πουθενά ως ανάγκη ή και χαρακτηριστικό την επίδειξη- σύγκριση-διαγωνισμό. Κι αναρωτιέμαι καλοπροαίρετα, από σκυλιστικής (νέα λέξη) άποψης, τι εξυπηρετεί η όλη διαδικασία και γιατί άραγε να επιτρέπεται?
Που ωφελεί το σκύλο?
 
  • Like
Reactions: Kouros


Beyond Wonderland

Well-Known Member
6 Μαϊου 2013
1.108
1.753
Φυσικα παιζει ρολο και το οτι μπορεις να "πουλησεις" το "προιον" (να δωσεις τον σκυλο για επιβασεις κτλ),αλλα με καποιον τροπο πρεπει να ξεκινησει καποιος που ισως στο μελλον θελησει να γινει εκτροφεας.Οι εκτροφεις δεν νομιζω να "φυτρωνουν",ξεκινησαν ενδεχομενως με ενα σκυλι με περγαμηνες και καλα αποτελεσματα στις εκθεσεις,μετα ισως να πηραν και ενα ακομα του αντιθετου φυλου και τελικα να ξεκινησαν την εκτροφη.Παντως δεν ειναι μυστικο πως ορισμενοι παιρνουν ακριβα σκυλια και προσπαθουν να τα προβαλλουν μεσω εκθεσεων ωστε να μπορουν να βγαλουν το χαρτζιλικι που ανεφερες.
 


sea-mol

Well-Known Member
18 Μαρτίου 2011
6.882
8.847
Πρέβεζα
-Μπορεί να είναι συνιδιοκτησία ο σκύλος (αν ήθελες ντε και σώνει show quality) και πρέπει να τον πας σε έκθεση για να κριθεί και μετά να μπει στην εκτροφή. Το αν θα πάρει χρήματα, ή αν απλώς δεν πλήρωσε τον σκύλο...κλπ...κλπ...είναι θέμα συνεννόησης - συμφωνίας.
-Μπορεί να είναι ιδιώτης που θέλει να δει ΑΝ έχει νόημα να χρησιμοποιηθεί εκτροφικά ο σκύλος του.(πχ εγώ πήγα στον ΟΦΕΠ, μου τον βγάλανε εξαίρετο, πήγα στην Θεσσαλονίκη μου τον έβγαλε "πολύ καλό" ο Κωστόπουλος...ε...δεν το προχώρησα με τον σκύλο)
-Μπορεί να έχει ένα show quality που το πήρε με υποχρέωση να πηγαίνει σε εκθέσεις για να φαίνεται το εκτροφείο, χωρίς απαραίτητα να μπει στην εκτροφή.
-Μπορεί απλώς να πήγε for fun, αφού υπάρχουν και περιπτώσεις ανθρώπων που πήγαν στειρωμένα σκυλιά.
Πολλά μπορεί.

Το κακό πού είναι?
Εγώ ειλικρινά μόνο σε εκτροφείς που σέρνουνε 42 σκυλιά μαζί βλέπω ταλαιπωρία, δεν έχω δει ιδιώτη με ένα σκυλί να έχει περάσει ταλαιπωρία, τουλάχιστον όσους μπορώ να θυμηθώ.
 


ioanna a

Well-Known Member
21 Ιανουαρίου 2014
2.239
3.079
Αχ την έχω πάθει και εγώ αυτήν την κρίση. Πέρισυ τέτοιο καιρό πρέπει να'τανε. Δεν μπορώ να πώ οτι το ξεπέρασα ποτέ.
 
  • Like
Reactions: Estranged


kostillos

Well-Known Member
26 Μαϊου 2015
544
515
58
ΑΘΗΝΑ-ΓΛΥΦΑΔΑ
@sea-mol
νομίζω ότι πρέπει να ξαναδιαβάσεις τι έγραψα ... και τι αναρωτιέμαι.
Όσο για την ταλαιπωρία, αναφέρομαι στον σκύλο...

Το for-fun δεκτο...δεν το είχα σκεφτεί...

ΥΓ
Ο Κωστόπουλος "πολύ καλό" και δεν το προχώρησες ?
 


sea-mol

Well-Known Member
18 Μαρτίου 2011
6.882
8.847
Πρέβεζα
Κι εγώ στον σκύλο αναφέρομαι.
Τρια λα ρι τριαλα ρο πέρασε στην έκθεση.
Φυσικά θα μπορούσε να τους φάει όλους τους κριτές που θα του χάιδευαν τα πολυτίμητα "στολίδια" του όπως θα μας πει αγαπητό μέλος (ξανά).
Ε, και το "πολύ καλό" δεν το λες και "τεφαρίκι για εκτροφή", ειδικά όταν τα εξαίρετα δίνονται σαν στραγάλια
 
  • Like
Reactions: johnk and takisft


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
Εγώ και η γυναίκα μου είμαστε ιδιώτες και από το '12 δείχνουμε τα σκυλιά μας.
Μας αρέσει, το γουστάρουμε, περνάμε καλά και ο σκύλος μας επίσης.
Δεν είναι απαραίτητο πως πίσω από το οτιδήποτε στην ζωή πρέπει να υπάρχουν οικονομικά κίνητρα.
Χόμπι είναι.
 


Haris Drazen

Well-Known Member
25 Μαρτίου 2016
1.454
2.847
ΑΘΗΝΑ
Δεν είμαι ιδιώτης που έχω πάει τον σκύλο μου σε έκθεση μορφολογίας, αλλά υποθετικά να πω ότι αν το έκανα θα ήταν για να δω από περιέργεια αν όντως ο σκύλος μου είναι στα πρότυπα της φυλής του...; Για να μάθω περισσότερα πράγματα πάνω στην φυλή που μου αρέσει και να τα ακούσω σε πρώτο πρόσωπο...; Να συναναστραφώ εκ των έσω με ανθρώπους του χώρου και να κάνω φιλίες (λέμε τώρα...), να συζητήσω πράγματα που με ενδιαφέρουν...;
Αυτοί οι λόγοι νομίζω ότι καλύπτονται με την παρουσία σε μια-δυο εκθέσεις. Εννοείται ότι αν ξεπεραστεί αυτό ο αριθμός, μιλάμε ίσως για ματαιοδοξία του ιδιοκτήτη (αν δεν ισχύουν κάποιοι από τους οικονομικούς λόγους που έχουν αναφερθεί ήδη), ή γούσταρε τόσο πολύ την όλη φάση και αυτός και ο σκύλος του, έφτιαξε παρεάκι, ώστε το επαναλαμβάνει;
 
  • Like
Reactions: Beyond Wonderland


Sirkos

Well-Known Member
1 Αυγούστου 2012
2.329
668
Νεα σμυρνη
Ολα τα σκεφτεσαι κοστιλος με το κερδος η την ματαιοδοξια . Οι εκθεσεις δεν πρεπει να ειναι μονο για τους εκτροφεις , πρεπει να ειναι ανοιχτες για ολους . Οταν ενας ιδιωτης κατεβαζει τον σκυλο του ειναι για πολλους και διαφορους λογους που μπορει ναι να αποσκοπουν στο κερδος αλλα και μπορει και οχι . Εαν το σκυλι ειναι καλο το να το κατεβασεις σε εκθεσεις και παρει διακρισεις ειναι και ενα ατυπο ευχαριστω στον εκτροφεα που σου εδωσε ενα εξαιρετο δειγμα της αγαπημενης σου φυλης κατι το οποιο αν ο εκτροφεας λειτουργει σωστα στην εκτροφη του θα του δωσει χαρα και κινητρο να συνεχισει την σωστη δουλεια του. Επισης καλο ειναι να κατεβαζουν οι ιδιωτες τα σκυλια τους ειδικα οταν ειναι καλα για να ζοριζονται και λιγο και οι εκτροφεις , δεν κανει κακο να φανε τα μουτρα τους μερικοι που το παιζουν εκτροφεις και ειδημονες απο καποιον που κατεβηκε απλα για χομπυ
Ενα καλο δειγμα φυλης πρεπει να φαινεται στις εκθεσεις ειδικα αμα ειναι απο οχι τοσο δημοφιλεις φυλες , για να βλεπει ο κοσμος και να μαθαινει και να αρχιζει να ξεχωριζει την ποιοτητα .
Τωρα μου λες για την ταλαιπωρια του σκυλου , που ναι οντως υπαρχει αλλα οτιδηποτε κανουμε δεν ταλαιπωρουμε τα σκυλια ? γιατι τα εκπαιδευουμε ? εχουν αναγκη να μαθουν τι τους ζηταμε ? δεν ειναι καλυτερο να αφηνουμε να κανουν οτι θελουν? γιατι το ενα γιατι το αλλο και παει λεγοντας . Και να σου πω χιλιες φορες το σκυλι να ειναι στην εκθεση με το αφεντικο παρα στο σπιτι και να κοιταει τους πεντε τοιχους .
Ενας σκυλος με διακρισεις στις εκθεσεις μαζι με τις ιατρικες εξετασεις εχει την δυνατοτητα να μπει στην αναπαραγωγη κατι το οποιο ειναι θετικο για τον ιδιο τον σκυλο αφου μπορει να ικανοποιησει ενα απο ταβασικα ενστικτα του, που εμεις εδω και χιλιαδες χρονια το ελενχουμε σε ενα μεγαλο βαθμο .
Και κατι αλλο ποσα νομιζεις οτι θα βγαλει ενας ενας ιδιωτης που εχει ξοδεψει λεφτα σε συμμετοχες καλλωπισμους βενζινες εισητηρια κτλπ απο ενα ζευγαρωμα ? θα σου πω εγω ΤΙΠΟΤΑ ουτε 10 ζευγαρωματα δε του φτανουν για να πεις οτι εβαλε κατι στην τσεπη , και αμα εχεις φυλη σπανια στην χωρα σου , αστα βραστα .
Και κατι τελευταιο , αν οι ιδιωτες δεν ασχοληθουν με την κυνοφιλια που ενα μερος της ειναι οι εκθεσεις και δεν μπουν στον χωρο να δουν τι παιζει και τι γινεται , δεν προκειται να αλλαξει κατι απο ολα οσα κατηγορεις , και αν αλλαξει κατι εστω και λιγο να εισαι σιγουρος ο πρωτος κερδισμενος θα ειναι ο σκυλος και στην συνεχεια ολοι εμεις .
 










takisft

Well-Known Member
24 Ιουνίου 2011
4.817
5.037
Αθήνα
Εύγε σας γι αυτό που κάνετε και αν βάζετε τα (πολυβραβευμένα / με πολλαπλές εξαίρετες κρίσεις ) αρσενικά σας στην εκτροφή ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ότι θα ΠΡΕΠΕΙ να υπάρχει η ανάλογη αμοιβή
 
  • Like
Reactions: Yorkaddict


reinmeister2

Well-Known Member
23 Μαϊου 2014
864
2.298
124
ας υποθεσουμε οτι ειναι αδιαφορο για τον σκυλο,αλλα ενδιαφερον για τον ιδιοκτητη του για τους οποιους λογους...

που ακριβως ειναι το κακο?
 
  • Like
Reactions: Δημητρα_kme


kostillos

Well-Known Member
26 Μαϊου 2015
544
515
58
ΑΘΗΝΑ-ΓΛΥΦΑΔΑ
Ολα τα σκεφτεσαι κοστιλος με το κερδος η την ματαιοδοξια .
Βουλωμένο γράμμα διαβάζεις !

Εαν το σκυλι ειναι καλο το να το κατεβασεις σε εκθεσεις και παρει διακρισεις ειναι και ενα ατυπο ευχαριστω στον εκτροφεα που σου εδωσε ενα εξαιρετο δειγμα της αγαπημενης σου φυλης κατι το οποιο αν ο εκτροφεας λειτουργει σωστα στην εκτροφη του θα του δωσει χαρα και κινητρο να συνεχισει την σωστη δουλεια του.
Μόνο?
Άρα ο ιδιώτης (εσύ πχ) κατεβάζει το σκυλί στην Ελλάδα για να πεις "άτυπα" ευχαριστώ στο εκτροφείο του εξωτερικού που σου το πούλησε (όχι έδωσε, να ξέρουμε τι γράφουμε).

Οκ δεκτό...
Όμως αυτό εδώ δεν το καταλαβαίνω...

Επισης καλο ειναι να κατεβαζουν οι ιδιωτες τα σκυλια τους ειδικα οταν ειναι καλα για να ζοριζονται και λιγο και οι εκτροφεις , δεν κανει κακο να φανε τα μουτρα τους μερικοι που το παιζουν εκτροφεις και ειδημονες απο καποιον που κατεβηκε απλα για χομπυ
Ενα καλο δειγμα φυλης πρεπει να φαινεται στις εκθεσεις ειδικα αμα ειναι απο οχι τοσο δημοφιλεις φυλες , για να βλεπει ο κοσμος και να μαθαινει και να αρχιζει να ξεχωριζει την ποιοτητα .
Το εάν είναι ένα καλό δείγμα, η έκθεση δεν πρέπει να το πει, πιστοποιήσει, επιβεβαιώσει ? Πως το ξέρει από πριν ο ...ιδιώτης ?


Ενας σκυλος με διακρισεις στις εκθεσεις μαζι με τις ιατρικες εξετασεις εχει την δυνατοτητα να μπει στην αναπαραγωγη κατι το οποιο ειναι θετικο για τον ιδιο τον σκυλο αφου μπορει να ικανοποιησει ενα απο ταβασικα ενστικτα του, που εμεις εδω και χιλιαδες χρονια το ελενχουμε σε ενα μεγαλο βαθμο .
Αναπαραγωγή? Ιδιωτικά?

Και κατι αλλο ποσα νομιζεις οτι θα βγαλει ενας ενας ιδιωτης που εχει ξοδεψει λεφτα σε συμμετοχες καλλωπισμους βενζινες εισητηρια κτλπ απο ενα ζευγαρωμα ? θα σου πω εγω ΤΙΠΟΤΑ ουτε 10 ζευγαρωματα δε του φτανουν για να πεις οτι εβαλε κατι στην τσεπη , και αμα εχεις φυλη σπανια στην χωρα σου , αστα βραστα .
Εγω άλλα ξέρω, αλλά οκ!
Όλα είναι θέμα merketing...
Εσύ πχ το έχεις ζευγαρώσει το αστέρι σου κι εάν ναι πόσο πήγε?

ΥΓ1
Κάτι τελευταίο κι εγώ επί προσωπικού... (από το προηγούμενο)
Όταν εγώ έψαχνα ΔΕΝ υπήρχαν εκτροφεία με λευκά στην Ελλάδα!
Pedigree σκέτα υπήρχαν...
Μέχρι κι εσένα είχα βρει (δεν σε ήξερα μιας και το dogforum ήταν κλειστό τότε) σου είχα στείλει μήνυμα στο youtube σε κάτι βιντεάκια που είχες, αλλά δεν πήρα ποτέ απάντηση...
ΥΓ2
Και μιας και σε πέτυχα, μου λες έστω με pm τι κι εάν έχεις κάνει για τον "καλό" που έχει το σκυλί σου στον αγκώνα. Έχει ακριβώς το ίδιο η Bianca.... Κι εσένα ένας από τους δυο γονείς Γάλλος δεν είναι ? Λες να είναι συγγενείς ? :whistle::whistle:
 
  • Like
Reactions: Kouros


Dimi_21

Well-Known Member
5 Μαρτίου 2013
1.609
1.940
Με εκθεσεις δεν ασχολουμε καν..ισα ισα..
Θελω να σταθω ομως αλλου
Π
Πάμε στον ιδιοκτήτη…
. Είναι κατά των ιδιωτικών γεννήσεων κι άρα δεν τον ενδιαφέρει ο αρσενικός του σκύλος να γίνει επιβήτορας ή ο θηλυκός του σκύλος, μάνα κουταβιών σε γέννες ιδιωτών. Σωστά?
Απο που το φανταστηκες αυτο ? και ποιος σου ειπε οτι ενα σκυλι απο εκτροφειο για να ειναι απο εκτροφειο πρεπει να εχει ζευγαρωσει θυληκο-αρσενικο του ιδιου εκτροφεα ή θυληκο με αρσενικο αλλου εκτροφεα?
Τα ποιο πολλα τουλαχιστον στην ρατσα την δικη μου που ασχολουμε ειναι τα αρσενικα απο ιδιωτες που φυσικα εχουν κανει οτι χρειαζεται απο εξετασεις υγειας κτλπ κτλπ
 


kostillos

Well-Known Member
26 Μαϊου 2015
544
515
58
ΑΘΗΝΑ-ΓΛΥΦΑΔΑ
που ακριβως ειναι το κακο?
Το κακό πού είναι?
Είπα εγώ τι είναι κάτι κακό?

ας υποθεσουμε οτι ειναι αδιαφορο για τον σκυλο,αλλα ενδιαφερον για τον ιδιοκτητη του για τους οποιους λογους...
Μα γιατι να υποθέσουμε?
Κουβέντα κάνουμε...δεν υπάρχει (ακόμα :)) κάποια διαφωνία...
Και γιατι περνάς έτσι στο ντουκου "για τους οποιους λογους..." ?

Απο που το φανταστηκες αυτο ? και ποιος σου ειπε οτι ενα σκυλι απο εκτροφειο για να ειναι απο εκτροφειο πρεπει να εχει ζευγαρωσει θυληκο-αρσενικο του ιδιου εκτροφεα ή θυληκο με αρσενικο αλλου εκτροφεα?
Τα ποιο πολλα τουλαχιστον στην ρατσα την δικη μου που ασχολουμε ειναι τα αρσενικα απο ιδιωτες που φυσικα εχουν κανει οτι χρειαζεται απο εξετασεις υγειας κτλπ κτλπ
Μα επειδή δεν ξέρω ρωτάω...
Κι επειδή δεν ξέρω ...φαντάζομαι...
Δεν εκφέρω άποψη!
Πολύ ενδιαφέρον αυτό που έχω κάνει bold

Εσύ τους βρίσκεις ή εκείνοι?
 
Last edited by a moderator:


Kouros

Banned
Banned
25 Μαρτίου 2014
757
529
Κι εγώ στον σκύλο αναφέρομαι.
Τρια λα ρι τριαλα ρο πέρασε στην έκθεση.
Φυσικά θα μπορούσε να τους φάει όλους τους κριτές που θα του χάιδευαν τα πολυτίμητα "στολίδια" του όπως θα μας πει αγαπητό μέλος (ξανά).
Ε, και το "πολύ καλό" δεν το λες και "τεφαρίκι για εκτροφή", ειδικά όταν τα εξαίρετα δίνονται σαν στραγάλια
Το αγαπητο μελος ειμαι εγω ε!!
ΧΑ!Για τι σκυλο μιλαμε?Αφου πηγε στην εκθεση και δεν τους εφαγε γιατι αναφερεις οτι θα μπορουσε...?
Και ο τσιπρας θα μπορουσε να σωσει την ελλαδα αλλα ΔΕΝ...στο μπορουσε εμεινε..
 


haviharakennel

Well-Known Member
20 Δεκεμβρίου 2012
2.581
5.770
Θεσ/νίκη
Θα μιλησω για τη δικη μου φυλη?
Στην Ευρωπη αλλα και εκτος υπαρχουν παρα πολλοι ιδιωτες που κατεβαΖουν τα αρσενικα τους σκυλιά σε εκθεσεις και αν ειναι καλα δειγματα τα διαφημιΖουν ως επιβητορες (με αναλογες εξετασεις βεβαια). Ειναι οι λεγαμενοι stud owners. Μερικα απο αυτα ειναι και παα πολύ καλα σκυλια και εχουν αξιους απογονους. Εκτροφεας εισαι οταν εχεις θηλυκα και κανεις γεννες.
 
  • Like
Reactions: Yorkaddict


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.123
Μηνύματα
895.930
Μέλη
19.938
Νεότερο μέλος
panos95