Λαχανικά στην διατροφή του σκύλου μας


ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
εγω παντος δοκιμασμενα δεν εχω προβλημα σε δυο σκυλους με διατροφη βασισμενη στο πλαταρι και με βιταμινες ως συμπληρωμα και αλλοι που ξερω δεν ειχαν κανενα προβλημα μονο με πλαταρια και χωρις συμπληρωματα και σε κουταβια

ολοι οι σκυλοι εργασιακοι και φουλ " εντουρανς "

για αυτο να μιλαμε για αυτα που ξερουμε και μονο και η θεωρεια και το γκουγκλ αφου δοκιμαστουν στο σπιτι του καθενος προτεινονται
Εγώ πάλι ξέρω το σκύλο του μπατζανάκη της συμπεθέρας του θειου μου που τον τάιζαν αποκλειστικά και μόνο με ωμό πατάρι με αποτέλεσμα να πάθει απόφραξη στο έντερο και να τον τρέχουν να τον ανοίξουν.

Και λοιπόν?

Ποιον είναι ο κανόνας? Αυτό που γράφεις? Αυτό που γράφω? Τίποτα από τα δύο ΜΗΠΩΣ?
 


Kirki - Amirah

Well-Known Member
27 Οκτωβρίου 2009
1.202
2
Κανόνες , ξεκανόνες, πρέπει να υπάρχει και μία λογική και φυσικά να παρατηρείς το σκύλο σου - και εφόσον ο μπατζανάκης της συμπεθέρας του θείου σου είναι τόσο τραΐ που δεν βλέπει οτι ο σκύλος δεν έχει χέσει μια βδομάδα (με το συμπάθιο πάντα) ας ρώταγε κάποιον που ξέρει.
 


harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Αν εξαιρεσουμε τις τελευταιες μας διατροφικες ατασθαλιες που οδηγησαν στο τσιρλιό …
Με διάφορα κρεατα σε σχετικα μετριες ποσοτητες (και κυριως πλαταρια που είναι τζαμπα), λιγο ψαρι ή λιγο τυρι ή γιαουρτι ή αυγο, λιγα εως ελαχιστα λαχανικα ΚΑΙ μια δυο χουφτες καλη ξηρα, βλεπω πολύ καλα αποτελεσματα.

Δεν ξερω αν είναι ιδανικο (σιγουρα δεν είναι), αλλά καλο φαινεται.
Και πιστευω ότι σχεδον ο καθενας μπορει να το αντεξει κοστολογικα.

Τι το περιπλεκουμε τωρα το πραγμα? Διαφωνω με την μετρηση των συστατικων με ζυγαρια ηρωινης και επιστημονικους καταλογους συστατικων, εκτος αν εκτρεφουμε σκυλους ή εχουμε σκυλο με ιδιαιτερο προβλημα υγειας, πχ νεφρα.

Συμφωνω με την Κατερινα. Αν βαριεσαι ή δεν εχεις χρονο ή τα κάνεις αχταρμα (όπως εγω συχνα), καλυτερα μια καλη ξηρα. Τωρα αν σε βαθος χρονου παθει κατι με τα πιθανα χημικα και συντηρητικα, είναι άλλο θεμα.

Οσο παει παντως βλεπω ότι ανεβαζω την ποσοτητα ξηρας και μειωνω τα «φυσικα» υλικα.
Βασικα, δεν θελω ο σκυλος να τρεφεται αποκλειστικα με ξηρα, αλλά να παιρνει και κατι πιο φυσικο σε σχεδον ημερησια βαση.
 


BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Εγώ δίνω στα δικά μου καρότο, σπανάκι, αγγούρη, μπρόκολο, κολοκυθιά, λάχανο, ραδίκια, μελιτζάνα, σέλινο, σκόρδο, μήλα, μπανάνες, πορτοκάλια...
Τα μόνα που δεν δίνω είναι ντομάτες και πατάτες (πατάτα ενοχλεί τον Μόκκο).
Όλα ωμά, χωρίς φλούδα.
 




vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.125
10.078
Athens
Eγώ πάλι λέω ότι σε μαγειρευτό και barf θα πρέπει να υπάρχουν κάποιες στοιχειώδεις αναλογίες. Επίσης θεωρώ απαραίτητη τη ζυγαρικά κουζίνας στο ξεκίνημα της barf (ή του μαγειρευτού) μέχρι να μάθει κανείς να "κόβει με το μάτι". Πως θα καταλάβει ο "νέος" αν το πλατάρι που έχει μπροστά του είναι 180γρ. ή 350γρ.?
 


Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.711
3.884
39
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
Rottie

Είσαι απόλυτη στις απόψεις σου και απλά πρέπει να καταλάβεις πως ίσως κάποτε κάποιος διαφωνήσει μαζί σου.
Αν υπάρχει κάπου κάποια έρευνα (η οποία δεν είναι των κατασκευαστών ξηράς τροφής) η οποία απαγορεύει μερικά γραμμάρια λαχανικών να αναμηγνίωνται με την ξηρά τροφή θα ήθελα να μας τα παραθέσεις. Τα υπόλοιπα ποσώς με ενδιαφέρουν.
 


Rooby

Well-Known Member
2 Ιανουαρίου 2011
359
0
Θα ήθελα να μείνουμε στο θέμα αγαπητοί συμμετέχοντες γιατί ξεφεύγουμε λίγο και να μην γινόμαστε λίγο απότομοι .Ο καθένας λέει την άποψή του αλλά ας είναι τουλάχιστον με τρόπο που δεν προσβάλει τον άλλον ,έστω και άθελά του .Δυστυχώς εδώ μιλάμε γραπτά και κάποιος δεν μπορεί να εντοπίσει πότε ο άλλος κάνει αστείο και πότε όχι ...Το λέω γιατί σε άλλα φόρουμ έχουν φτάσει να γίνεται χαμός ...Μιλάω για λαχανικά , οπότε ας μείνουσε μόνο σε αυτά .Δεν ρώτησα για ξηρά τροφή κλπ .
Ξέρει κανείς για το σκόρδο ?Σε συνταγή για σπιτική σκυλοτροφή είχα βρεί οτι μπορόυμε να βάζουμε ενώ τώρα διάβασα οτι δεν κάνει για το στομάχι τους . Επίσης μήπως κάποιου του έχει πει κάποιος κτηνίατρος τίποτα για κατάλληλα λαχανικά .Το συμπλήρωμα ωμού καρότου που αναφέρω παραπάνω για περίπτωση δίαιτας , είναι συμβουλή κτηνιάτρου και δεν το λέω επειδή έτσι μου ήρθε . Φιλικά Νάντια
 


ProudtobeGreek

Well-Known Member
21 Σεπτεμβρίου 2010
3.681
4.317
42
www.proudtobegreek.eu
Κάποιες φορές διακρίνω μια δόση υπερβολής και απολυτότητας...πολλά σκυλάκια ζούν μια χαρά χωρίς να τρώνε μόνο BARF ή ξηρά ή μαγειρευτό...αν γνωρίζαμε ποια είναι η τέλεια διατροφή δε θα υπήρχε λόγος συζήτησης,όμως δε γνωρίζουμε και ο καθένας μας απλά μοιράζεται τις εμπειρίες του.Αυτό δε σημαίνει πως όλα ταιριάζουν σε όλα τα σκυλιά..γι'αυτό και υπάρχει η κρίση του εκάστοτε ιδιοκτήτη..είτε αυτή είναι σωστή είτε λάθος..!Για να πώ λοιπόν και εγώ την εμπειρία μου,η Μίλβα είχε πρόβλημα στο στομάχι και έτρωγε κυρίως μαγειρευτό κρέας(με διάφορα λαχανικά πολτοποιημένα συνήθως)της είχα μόνιμα ενα μπολάκι γεμάτο με ξηρά τροφή και όποτε ήθελε έτρωγε κ απο εκεί μιας και δεν ηταν λαίμαργη,το μόνο που δε χώνευε με τίποτα ηταν τα κόκκαλα.Με τα βραστά λαχανικά πάντως δεν είχαμε ποτέ κανένα πρόβλημα(έτρωγε οτιδήποτε πράσινο,καρότα,κολοκύθια κλπ).Σπάνια έτρωγε και λίγο μήλο ή αχλάδι..
 


Rooby

Well-Known Member
2 Ιανουαρίου 2011
359
0
(έτρωγε οτιδήποτε πράσινο,καρότα,κολοκύθια κλπ).Σπάνια έτρωγε και λίγο μήλο ή αχλάδι..
Θα σου ήταν κόπος να γράψεις αυτά τα "κλπ" ? :) Αυτά προσπαθώ να συγκεντρώσω εδώ .... Ας πουμε σε θέμα του φόρουμ εδώ , κάπου διάβασα οτιπατάτες, ντομάτες, μελιτζάνες και πιπεριές δεν πρέπει να δίνονται σε σκυλάκια με προβλήματα στις αρθρώσεις . Ας πούn και τέτοια "tips" όσοι γνωρίζουν έγκυρα .
 


vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.125
10.078
Athens
Rooby

Το σκόρδο είναι ένα αμφιλεγόμενο συστατικό. Σε μεγάλες ποσότητες ή σε κάποιους σκύλους μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα - είναι τοξικό. Εγώ βάζω 2-3 σκελίδες σε ποσότητα πολτού λαχανικών που διαρκεί κανα μήνα - δεν θέλω να ρισκάρω. Ολίγον από τζατζίκι θα δώσω πάντως στα κοπρόσκυλα όταν τρώω σουβλάκια. :D

Το καρότο μέσα στην ξηρά δεν βλέπω να προσφέρει κάτι. Καταρχήν ειδικά το καρότο πρέπει να είναι πολύ καλά πολτοποιημένο. Ακόμη κι αν είναι ψιλοκομμένο, όπως μπαίνει, έτσι βγαίνει.

Αν τάιζες barf ή μαγειρευτό θα είχε νόημα λόγω δίαιτας να αυξήσεις τα λαχανικά επειδή χρειάζεται να μειώσεις το κρέας. Κάτι τέτοιο έχω κάνει εγώ στο σκυλί μου κατά περιδόδους. Στην περίπτωσή σου με την ξηρά όμως, μου φαίνεται τελείως ανούσιο να βάλεις λαχανικά.
 


BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Ξέρει κανείς για το σκόρδο ?Σε συνταγή για σπιτική σκυλοτροφή είχα βρεί οτι μπορόυμε να βάζουμε ενώ τώρα διάβασα οτι δεν κάνει για το στομάχι τους . Επίσης μήπως κάποιου του έχει πει κάποιος κτηνίατρος τίποτα για κατάλληλα λαχανικά .Το συμπλήρωμα ωμού καρότου που αναφέρω παραπάνω για περίπτωση δίαιτας , είναι συμβουλή κτηνιάτρου και δεν το λέω επειδή έτσι μου ήρθε .
Προσωπικά δίνω σκόρδο στα σκυλιά μου. Αν φτιάξω "συνταγή" για 10 μέρες θα ρίξω 10 φύλλα σκόρδου.
Είμαι της άποψης πως το σκόρδο καταπολεμά τα παράσιτα. Δίνω και στα ψάρια μου μέρα παρα μέρα :D

Οσο για το καρότο δεν καταλαβαίνω.
 


Rooby

Well-Known Member
2 Ιανουαρίου 2011
359
0
Α, για πατάτες (τώρα μου ήρθε..) μου είχε πει η κτηνίατρος να μην τις πολυ δίνω .Περιέχουν άμυλο που αν και σε χαμηλότερη ποσότητα από το ψωμί καλύτερα να μην δίνουμε .
 


ProudtobeGreek

Well-Known Member
21 Σεπτεμβρίου 2010
3.681
4.317
42
www.proudtobegreek.eu
Εκτός απο πατάτες,μελιτζάνες,πιπεριές,ντομάτες και αγγούρια έτρωγε τα πάντα βρασμένα χωρίς πρόβλημα ακόμα και αυτά που διάβασα οτι ίσως να δημιουργούν πρόβλημα κλπ π.χ σκόρδο,κρεμμύδι απλά σε μικρές ποσότητες.
 




vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.125
10.078
Athens
Θα σου ήταν κόπος να γράψεις αυτά τα "κλπ" ? :) Αυτά προσπαθώ να συγκεντρώσω εδώ .... Ας πουμε σε θέμα του φόρουμ εδώ , κάπου διάβασα οτιπατάτες, ντομάτες, μελιτζάνες και πιπεριές δεν πρέπει να δίνονται σε σκυλάκια με προβλήματα στις αρθρώσεις . Ας πούn και τέτοια "tips" όσοι γνωρίζουν έγκυρα .
Μιλώντας πάντα για ωμά:

Απαγορεύονται: Αβογκάντο, σταφύλι, κρεμμύδι, πατάτα

Δεν ενδείκνυνται: Ντομάτες, μελιτζάνες, πιπεριές (κυρίως οι πράσινες)

Δύσπεπτα και θέλουν βράσιμο άρα δεν ενδείκνυνται για ωμά: Λάχανο, κουνουπίδι

Κοινά λαχανικά που χρησιμοποιούμε άφοβα: Κολοκύθια, καρότα, μπρόκολο, σέλερι, σελινόριζα. Αυτά είναι μερικά από τα πιο συνηθισμένα.

Ειδικά στα φρούτα, ο γενικός κανόνας είναι ότι προτιμούμε να τα δίνουμε αρκετά ώριμα.
 




Rooby

Well-Known Member
2 Ιανουαρίου 2011
359
0
Για τα λαχανικά είτε σε κονσέρβα είτε σε ξηρά είπα την άποψη μου παραπάνω .
Η δικιά μου πάντως και από σκόρδο και από κρεμμύδι δεν καταλάβαινε τίποτα .Οχι ποσότητες , αλλά από καμία σαλατούλα στο τραπέζι ( το κρεμύδι ) και το σκόρδο από μαγειρευτό φαγητό που της φτιάχνω καμια φορά .Τώρα δεν θα της ξαναδώσω μέχρι να ρωτήσω τον γιατρό .Πάντως σωστή κοπελάρα έτσι ? :-D

Τρίβω το σκόρδο και το ρίχνω μαζί με την τροφή.
Πρώτη φορά το ακούω .Με έπιασες αδιάβαστη ! Για πες , γιατί ?

Ευχαριστούμε τον χρήστη vrmode για την τέλεια , κατανοήτή , ευανάγνοστη περιγραφή του ! (Καλά τα πάω? Να κατεβάσω λίγο του τόνους από ποιο πριν και δεν μιλώ για σένα ) :)
Για το αβοκάντο ακούγεται σχεδόν για παντού και το άκουσα και για παπαγάλους μιας και έχω στην κατοχή μου .
 


BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Πρώτη φορά το ακούω .Με έπιασες αδιάβαστη ! Για πες , γιατί ?
Για τα παράσιτα.
Τρίβω σκορδάκι, το κάνω μείγμα με την κατεψυγμένη τροφή και το ρίχνω.
Υπάρχουν και τα γνωστά φυλλαράκια τροφής που έχουν σκόρδο.
 


kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Επίσης απαγορεύονται και οι σταφίδες, το πράσο, τα καρύδια macadamia και τα μανιτάρια!!

Προσοχή στα φρούτα μήλα κεράσια και ροδάκινα τα κουκούτσια περιέχουν υδροκυάνιο.