Ορφανό νεογέννητο κουτάβι SOS!


Elena28

Active Member
22 Φεβρουαρίου 2014
25
0
Καλησπέρα.
Όπως καταλαβαίνετε και από τον τίτλο χρειάζομαι τη βοήθειά σας!
Πριν 3 μέρες στον προαύλιο χώρο της δουλειάς μας ο άντρας μου βρήκε ένα νεογέννητο κουτάβι πεταμένο. Το βάλαμε σε ένα κουτάκι και του δώσαμε λίγο γάλα (νουνού γιατί δεν υπήρχε κάτι άλλο). Η αλήθεια είναι πως δεν περιμέναμε να επιβιώσει γιατί δεν έδειχνε καθόλου καλά. Το ταίσαμε άλλες 3 φορές μέχρι την ώρα που σχολάσαμε και έδειχνε να έχει πάρει λίγο τα πάνω του. Την άλλη μέρα το κουταβάκι ήταν λίγο καλύτερα αλλά την πρώτη φορά που προσπαθήσαμε να το ταίσουμε δεν έτρωγε πολύ καλά. Αποφασίσαμε να το πάρουμε στο σπίτι και από χθες το μεσημέρι το έχουμε εδώ. Χθες το απόγευμα το πήγαμε στον κτηνίατρο ο οποίος εκτίμησε ότι είναι μιας εβδομάδας πάνω κάτω. Μας είπε ότι δεν χρειάζεται προς το παρόν να κάνει ούτε κάποιο εμβόλιο ούτε να πάρει κάποια φάρμακα. (Αυτό σας ακούγεται λογικό; Συγνώμη αν κάνω χαζή ερώτηση αλλά δεν μου έχει ξανατύχει να φροντίσω τόσο μικρό κουτάβι ποτέ). Επίσης είπε ότι είναι πολύ δύσκολο να επιβιώσει αλλά το φροντίζουμε όσο μπορούμε και ελπίζουμε για το καλύτερο. Το ταίζω κάθε 5 ώρες και τρώει περίπου 6ml. Τα πρώτα 5 τα τρώει με όρεξη αλλά το τελευταίο 1 το παλεύω να το πιει.
Θέλω όποιος μπορεί να μου δώσει ό,τι συμβουλή μπορεί γιατί κι εμείς πάμε στα τυφλά.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
 




vas

Well-Known Member
16 Μαϊου 2009
2.731
1.070
Kαλύτερα να το ταϊζεις γάλα για νεογέννητα απο το πετ σοπ κάθε 2-3 ώρες και να το αφήνεις να τρώει όσο θέλει. Έχε το κάπου ζεστά και να του τρίβεις την κοιλιτσα για να το βοηθάς νε ενεργείται. Καλή τύχη και συγχαρητήρια για την πράξη σας!
 


Elena28

Active Member
22 Φεβρουαρίου 2014
25
0
Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας. Διαβάζω ήδη το thread. Συγνώμη που άνοιξα καινούριο θέμα ενώ υπάρχει ήδη.
Για το γάλα ο κτηνίατρος μας είπε να δώσουμε γάλα για μωρά οπότε πήραμε το noulac, δεν ξέρω αν κάναμε καλά. Δε μας είπε τίποτα για ειδικό γάλα. Και τώρα είναι και όλα κλειστά.. Το κουταβάκι για την ώρα δείχνει καλούτσικα. Όταν δεν κοιμάται όλο "γουργουρίζει" και κάνει μικρούς ήχους σαν κλαψούρισμα και τριγυρνάει συνεχώς στο κουτάκι του. Με ανησυχεί όμως το ότι δεν δέχεται κανενός είδους σκέπασμα. Του έχω στρώσει μια πετσετούλα στο κουτί και όταν κοιμάται πηγαίνω και το σκεπάζω για να ζεσταθεί καλύτερα αλλά μετά από λίγο που πάω να το τσεκάρω όχι μόνο την έχει διώξει από πάνω του αλλά την έχει σπρώξει και κάθεται πάνω στο κουτί.
Όταν το ταίζω του τρίβω το πιπί του και το πωπουδάκι και κάνει κάθε φορά τσίσα αλλά μόνο αυτό. Πριν λίγο είδα στο κουτί του κάτι σαν διάρροια, είχε λερωθεί και στο ποδαράκι και το καθάρισα, τώρα θα του πάρω και από το σούπερ μάρκετ υποσέντονα, κάπου διάβασα ότι βοηθάνε.
Σας ευχαριστώ πολύ και πάλι για τη βοήθεια.
 


Alexia

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2008
6.350
202
65
Brussels
dolceconspirito.com
Επειδή το θέμα με τα σκουπιδο-κουταβα είναι πολλές σελίδες... σου βάζω μερικές οδηγίες:


Το ιδανικό θα ήταν να βρεις μια μη στειρωμένη σκύλα να το υιοθετήσει.


  1. Το κρατάς ζεστό. Η θερμοκρασία στην κούτα πρέπει να είναι +/-28°C

  2. Χρειάζεσαι ειδικό γάλα για κουτάβια. Αν δεν βρεις δώσε προσωρινά κατσικίσιο.
    Το ταΐζεις κάθε 3 ώρες και μετά τρίβεις ποπό και πιπί με μια γάζα ή ένα μπαμπάκι με λίγο χλιαρό νερό για να κάνει τις ανάγκες τους.

    [Κανονικά χρειάζονται την πρώτη εβδομάδα 9 γεύματα την ημέρα, 7 την ημέρα και 2 την νύχτα, την δεύτερη 8, 7 την ημέρα και 1 την νύχτα και μετά 6.]

    Την πρώτη εβδομάδα χρειάζεται περίπου 15cal/100g, την δεύτερη 17cal/100g, την τρίτη 19cal/100g, από την τετάρτη και μετά 20-25 cal/100g

    Στις 3 εβδομάδες μπορεί να αρχίσει να τρώει τροφή μουλιασμένη ή κιμά. Από τη 6η εβδομάδα αρκούν 4 γεύματα την ημέρα.
  3. Το ζυγίζεις κάθε μέρα την ίδια ώρα. Τις πρώτες μέρες ίσως και πιο συχνά για να δεις πως παέι.
    Ενδεικτικά, τα κουτάβια που αναπτύσσονται κανονικά πολλαπλασιάζουν το αρχικό τους βάρος
    x 2 σε 8 - 10 ημέρες
    x 3 σε 21 ημέρες
    x 4 - 5 σε 30 ημέρες
  4. Την πρώτη αποπαρασίτωση την κάνεις στις 2-3 εβδομάδες. Το πιο αποτελεσματικό είναι το χάπι milbemax για κουτάβια άνω των 500 γρ
    Μετά κάθε 2 εβδομάδες μέχρι να γίνει 2 μηνών. Από 3-6 μηνών μια φορά το μήνα.
  5. Τα πρώτα εμβόλια τα κάνεις στις 6-7 εβδομάδες.
 
Last edited:


Lara_kouklara

Well-Known Member
11 Ιανουαρίου 2011
4.722
457
Μπράβο σας που προσπαθείτε για το μικρούλι, χίλια μπράβο!
Μιας εβδομάδας όντως δεν χρειάζεται ούτε κάποιο εμβόλιο, ούτε κάποιο φάρμακο, είναι πολύ μωρούλι. Θέλει μόνο γάλα, ζέστη και καθαριότητα.
Αν πίνει 5 όλόκληρα ml κάθε 5 ώρες είστε πολύ καλά! Καλύτερα όμως αν μπορείς να το ταϊζεις συχνότερα (κάθε 2-3 ώρες). Γάλα σκόνη για κουταβάκι του δίνετε, έτσι?
Σας έδειξε ο γιατρός ελπίζω πώς να το βοηθάτε να ενεργηθεί? Είναι πολύ σημαντικό!

Σε 10 μέρες περίπου κοιτάξτε για εσωτερική αποπαρασσίτωση. Κρεμούλα δίνουμε σε τόσο μωρά, Panacure ή Banmith.

Πολύ καλή τύχη στη μικρή και καλό κουράγιο σε σας, είναι δύσκολο το έργο σας.


Edit: Ότι λέει η Αλεξία! Αυτή ξέρει καλύτερα!
Και βρείτε άλλον κτηνίατρο.... άκου εκεί noulac :confused:
 
Last edited:




Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.554
6.984
Bρε Alexia, δεν ανοίγεις ένα θέμα μόνο του να τα κοπιάρεις αυτά να το κάνουνε υπόμνημα? Είναι φαντάζομαι σωτήριες για αντίστοιχε περιπτώσεις - και νομίζω έχεις γράψει και αλλού κάποιες σχετικές πολύ χρήσιμες οδηγίες.

Elena28 μπράβο σας και ελπίζω η προσπάθειά σας να είναι επιτυχής.
 


Elena28

Active Member
22 Φεβρουαρίου 2014
25
0
Ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές παιδιά.
Δυστυχώς, ο κτηνίατρος μας είπε να δώσουμε γάλα από αυτό που πίνουν τα μωρά και όχι κάποιο ειδικό για κουτάβια.. Και μας είπε πως αν πίνει 10ml ημερησίως πάμε καλά. Θα το ταίζω πιο συχνά, δεν είναι πρόβλημα αυτό για μένα, μόνο τις ώρες που είμαι στη δουλειά δε γίνεται αλλά επειδή δουλεύω 5 ώρες καθημερινά και όχι περισσότερο νομίζω πως δε θα έχουμε και μεγάλο πρόβλημα, τι λέτε κι εσείς;
Όσο για σκυλίτσα υπάρχει μια στον περιβάλλοντα χώρο της δουλειάς μας αλλά δεν ασχολήθηκε καθόλου μαζί του. Προσπαθήσαμε να της το δώσουμε να το φροντίσει έστω τις ώρες που ήμασταν στη δουλειά μέχρι να το πάρουμε στο σπίτι για να κρατηθεί ζεστό αλλά πέρα από το ότι το έγλειψε λίγο δεν ξανασχολήθηκε μαζί του. Έχει και ο αδερφός μου ένα σκυλί, είναι διασταύρωση πίτμπουλ με καγκάλ (αν το λέω και σωστά, ποτέ δεν ασχολήθηκα με ράτσες) και είναι εμβολιασμένη. Λέτε να τα φέρω σε επαφή ή θα έχει πρόβλημα το μικρούλι μου; Η σκυλίτσα του αδερφού μου μένει αρκετά σε εξωτερικούς χώρους.
 


Lara_kouklara

Well-Known Member
11 Ιανουαρίου 2011
4.722
457
Από Δευτέρα να προμηθευτείτε γάλα για κουτάβια. Κάνετε ότι μπορείτε και ευχόμαστε για το καλύτερο!
 


Elena28

Active Member
22 Φεβρουαρίου 2014
25
0
Συγνώμη που σας πρήζω με τις απορίες μου αλλά χρειάζομαι τα φώτα σας. Μόλις τον τάισα ξανά, ήπιε 4ml. Δεν ενεργείται όμως. Τσισάκια κάνει κάθε φορά που τον τρίβω και αρκετά μάλιστα αλλά τίποτα άλλο. Μόνο μια φορά είδα στο κουτί του να τα έχει κάνει. Είναι κακό αυτό;
 




Alexia

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2008
6.350
202
65
Brussels
dolceconspirito.com
Valois, τι εννοείς με το θα συνηθίσει;


Elena28, 4 ml ειναι λίγο. Δεν ξερω πόσα γραμμάρια ειναι το κουτάβι, παντως χρειάζεται ημερησίως 20-25 γρ ειδικό γάλα ανά 100 γρ σωματικού βάρους.
 


Elena28

Active Member
22 Φεβρουαρίου 2014
25
0
Αλεξία, σήμερα συνολικά έχει πιει 22ml μέχρι στιγμής. Ο κτηνίατρος που το είδε χθες μου είπε πως αν πίνει 10 ημερησίως πάμε καλά. Αλλά δεν μου φαίνεται να ξέρει και πολλά γιατί δεν ανέφερε καν ότι πρέπει να πίνει ειδικό γάλα για κουτάβια, μου είπε να δώσω απλά ένα γάλα που πίνουν τα παιδάκια. Θα πάρω και δεύτερη γνώμη τη Δευτέρα (αν καταφέρει να επιβιώσει το καημένο, που εύχομαι να το κάνει γιατί τον έχουμε αγαπήσει ήδη :(). Για τα κακά του τι έχετε να πείτε; Βοηθήστε με παιδιά γιατί έχω στενοχωρηθεί λίγο.
 


Alexia

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2008
6.350
202
65
Brussels
dolceconspirito.com
Μέχρι να πάρεις το ειδικό γάλα συμπλήρωσε αυγό, κρέμα γάλακτος και ζάχαρη.
Οι αναλογίες είναι 250 ml γάλα, 1 αυγό, 30 ml κρέμα (ή βούτυρο) και 20 γρ ζάχαρη.

Αν κάνει κρύο τρώει λιγότερα, φρόντισε να το έχεις στην σωστή θερμοκρασία.

Συνέχισε το μασάζ για τα κακά.
 


Krina

Well-Known Member
28 Οκτωβρίου 2008
2.244
5
56
Περιστερι Αττικης
www.vomkrinastrand.com
Δεν ειναι καλο σημαδι οτι δεν κανει κακα και τσισα συγνωμη
Βαλε λιγο σαλιο στο δαχτυλο σου και τριψε απαλα τη κοιλιτσα του και το πωπω του οπως θα ηταν αν το εγλυφε η μαμα του
Πρεπει οπωσδηποτε να παρεις γαλα υποκαταστατο του μητρικου
Καλο θα του κανει αν βαλεις μια σταγονα μελι στο στοματακι του
 


Orilis

Well-Known Member
3 Μαρτίου 2011
7.881
6.979
Πάτρα
Μπορείς να διατηρήσεις ζεστή την κούτα του αν κάτω από μια κουβερτούλα βάλεις θερμοφόρα. Αν δεν έχεις θερμοφόρα, μπορείς να βάλεις πλαστικά μπουκάλια ή χειρουργικά γάντια γεμάτα με νερό. Σε νεογέννητα γατάκια που είχα βρει είχα βάλει χειρουργικά γάντια. Το ένα χλιαρό, το άλλο ζεστό και το τρίτο καυτό, για να πηγαίνουν εκεί που τα βολεύει μέσα στο τρίωρο που κοιμόμουν μεχρι το επόμενο τάισμα (τη νύχτα). Η θερμοφόρα πάντως είναι πιο ομαλή λύση. Στα της τροφής, όπως σου τα είπαν παραπάνω. (σ.σ. υπάρχει περίπτωση να σου είπε ο κτηνίατρος γάλα για μωρά, αυτός να εννοούσε μωρά ζώα κι εσύ να μετέφρασες στο μυαλό σου μωρά παιδιά. Είναι εύκολη παρεξήγηση, ειδικά αν ο κτηνίατρος το θεώρησε πολύ αυτονόητο για να το διευκρινήσει κι ο άλλος αγνοεί την ύπαρξη ειδικού γάλακτος για κουτάβια και γατάκια)
 


Elena28

Active Member
22 Φεβρουαρίου 2014
25
0
Alexia ευχαριστώ πολύ για τη συμβουλή, θα το κάνω. Krina τσίσα κάνει και μάλιστα αρκετά, μόνο με τα κακά του έχουμε πρόβλημα. Στις δύο σχεδόν μέρες που τον έχουμε στο σπίτι έκανε μόνο μια φορά. Orilis, ο κτηνίατρος μου είπε για μωρά "ανθρωπάκια" όχι κουταβάκια. Μου είπε συγκεκριμένα αν μπορώ να βρω κατσικίσιο, αλλιώς να του πάρω ένα παιδικό τύπου νουνου κιντ. Ίσως είναι άσχετος. Για να καταλάβεις δε μου είπε καν ότι πρέπει να του τρίβω την κοιλιά..Στο νετ το διάβασα και ξεκίνησα να το κάνω. Ευτυχώς που κάνει τσίσα του τουλάχιστον, κάτι είναι κι αυτό, έτσι δεν είναι;
Δε σας κουράζω άλλο όμως, ελπίζω αύριο να είναι μια καλύτερη μέρα για τον μικρούλη μας.
Σας ευχαριστώ για τις συμβουλές και ελπίζω να έχω καλά νέα να σας πω.
 


Orilis

Well-Known Member
3 Μαρτίου 2011
7.881
6.979
Πάτρα
Χμμμ, καλό θα είναι να βρείτε άλλο κτηνίατρο... άκου εκεί νουνου kid! Το αγελαδινό γάλα, γενικότερα, έχει πολύ λακτόζη και τα κουτάβια έχουν δυσανεξία. Την κοιλιά και το πιπί του. α! Ίσως, αν σου περισσεύει, να έβαζες ένα λούτρινο μέσα στην κούτα του, να το σκαρφαλώνει και να χουχουλιάζει όπως θα έκανε με τα αδελφάκια του.
Ένα μεγάλο μπράβο σε εσένα και τον άντρα σου για την πράξη σας! Καλή δύναμη και να το δεις, θα σας ανταμείψει!
 


ghelly

Well-Known Member
17 Απριλίου 2012
11.220
5.730
Πάτρα
επιστρατεύστε θερμοφορες ή και μπουκάλια γεμάτα ζεστο νερο, να το κρατάτε διαρκώς ζεστο το μικρο!!!
θα το εχεις ηδη διαβάσει απλά το επαναλαμβάνω γιατι με τον πανικο μπορεί να το προσπεράσατε!!! Μπράβο για την προσπάθεια, όλα θα πάνε καλα, θετικη σκέψη!!!