Ο τέλειος κατοικίδιος σκύλος


harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
(με αφορμη δυο πρόσφατες συζητησεις σε ασχετα μεταξυ τους θεματα)

Το «τελειο πετ» σκυλι εχει φανταζομαι για τον κάθε ιδιοκτητη διαφορετικη εννοια και σημασια. Η βασικες ιδεες βεβαια είναι μαλλον οι ιδιες, πχ να μην δημιουργεί προβλήματα.

Τι χαρακτηριστικα πρεπει να εχει ή θα θελατε να εχει ο σκυλος σας για να τον χαρακτηρισετε τελειο για εσάς?
 


Chloe

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2006
8.324
30
42
Αθήνα
prigipissa-straydog.blogspot.com
Το κατοικίδιο που θέλω στο σπίτι μου και στη ζωή μου πρέπει να είναι κατ'αρχήν φιλικό με τους ανθρώπους. Δεν θα ήθελα ποτέ σκύλο που να χρειάζεται συνεχή κοινωνικοποίηση προκειμένου να μη γρυλίζει / γαυγίζει / επιτίθεται σε όλο τον κόσμο. Από κει και πέρα τα βρίσκουμε. Το εννοώ.

Βέβαια ο άνθρωπος είναι άπληστος. Θα προτιμούσα π.χ. το σκυλί μου να είναι φιλικό και με τα άλλα ζώα.

Το τέλειο κατοικίδιο, εκτός των παραπάνω, υπακούει, μαθαίνει εύκολα και γουστάρει να μαθαίνει καινούρια πράγματα, είναι τρυφερό με όλα τα μέλη της οικογένειας και δεν "αναγνωρίζει μόνο ένα αφεντικό" όπως λέγεται για πολλές φυλές (αν και κάτι τέτοιο ίσως και να μου άρεσε κατά βάθος), εκτονώνεται σχετικά εύκολα, αλλά δεν είναι και τεμπελόσκυλο, είναι επικοινωνιακό, έξυπνο, χαριτωμένο, χαδιάρικο, αστείο. Όσο το σκέφτομαι, το τέλειο κατοικίδιο φέρνει παντόφλες, ψωνίζει εφημερίδα απ' το περίπτερο και κάνει καφέ. Επίσης το τέλειο κατοικίδιο είναι πανέμορφο, δεν μαδάει και δεν αρρωσταίνει ποτέ.

Ε... είπαμε ο άνθρωπος είναι άπληστος :D Όμως έχουμε σκυλιά και όχι ρομποτάκια :) Πολλά "θα ήθελα", αλλά, φυσικά, δεν μπορεί να τα βρει κανείς όλα σε ένα σκύλο.

Γι' αυτό ζηλεύω και χαρακτηριστικά άλλων φυλών. Ζηλεύω π.χ. πολύ τη Σοφία με τα νιούφι, που έχει δυο αρκούδια να αγκαλιάζει μέσα στο σπίτι. Ζηλεύω την Κάτια με το γουέστι, που έχει απίστευτες ιδέες και μια πανέξυπνη αλλά και πολύ αστεία άποψη για τα πράγματα. Ζηλεύω τη Λουκία με το Μαρθόνι, που έχει ένα σκυλί εκπληκτικού χαρακτήρα, όπως μας το περιγράφει. Μην πω για το πόσο ζηλεύω τη Noela με τη Μπλου-το σκυλί θαύμα. Ζήλεψα το ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ μαύρο λαμπραντόρ ενός μέλους (δε θυμάμαι) και το γκρένενταλ της ΤΑRAS (όποτε το κοιτάζω κολλάω). Το ίδιο ισχύει και για τη Λώρα της Νατάσσας.

Το τέλειο κατοικίδιο δεν υπάρχει, γι' αυτό μένουμε σ' αυτό που μας ταιριάζει :)
 








Alexia

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2008
6.350
202
65
Brussels
dolceconspirito.com
Και τώρα στα σοβαρά :p

Δύσκολη ερώτηση Αρη

Το τέλειο κατοικίδιο δεν υπάρχει. Πέρα από τα προσωπικά γούστα αλλάζει και ανάλογα με την ηλικία του ιδιοκτήτη, επαγγελματική, οικογενειακή, ψυχική και σωματική κατάσταση, υποχρεώσεις, ....
 


ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Τι χαρακτηριστικα πρεπει να εχει ή θα θελατε να εχει ο σκυλος σας για να τον χαρακτηρισετε τελειο για εσάς?
Ισορροπημένο χαρακτήρα. Τα υπόλοιπα τα βρίσκουμε. :)
 


Noela

Well-Known Member
25 Οκτωβρίου 2007
1.954
222
Παλλήνη
www.agilityadddicts.gr
Είμαι ο πιο τυχερός άνθρωπος του κόσμου. Έχω ήδη δύο τέλεια σκυλιά. :D
Μου είναι πιο εύκολο να σκεφτώ τι δε θα ήθελα παρά τι θα ήθελα. Έχω καταλήξει ότι μεγαλώνοντας μαθαίνουμε και κρίνουμε τι δε θέλουμε. Το τι θέλουμε πάντα το ψάχνουμε...
Με βάσει τα τωρινά δεδομένα,
- δε θα ήθελα το σκυλί μου να θέλει να επιβληθεί σε άλλα επίσης μεγαλόσωμα,
- δε θα ήθελα το σκυλί μου να σκάβει.

Γενικότερα θα ήθελα ένα σκυλί ισορροπημένο, όχι ιδιαίτερα κυριαρχικό ή υποτακτικό (με ανθρώπους και σκυλιά).
Με αρκέτη ενέργεια αλλά και διακόπτη off (αυτό σημαίνει να μπορεί να αράξει στα πόδια μου μέσα στο σπίτι)
Ανθρωποκεντρικό αλλά να μην έχει και άγχος αποχωρισμού.
Μέχρι 20 κιλά να γίνεται μηχανόβιο.
Κάτι σε τσοπάνη και όχι σε κυνηγό.
Να μη μαδάει τρελά, να μην υποφέρει στο κλίμα της Ελλάδας. Μμμ πάλι στο Μη το γύρισα. :rolleyes:
 


kyveli

Well-Known Member
17 Ιουνίου 2009
452
4
Berlin
Το τέλειο σκυλί για μένα?

Βασικά νιώθω ότι το έχω. Νιώθω ότι ο Κόφι είναι αυτό που ταιριάζει απόλυτα στο στυλ μου, τα ενδιαφέροντά μου και στον τρόπο ζωής μου.

Γενικότερα:
Μου αρέσουν τα "δύσκολα" σκυλιά, δύσκολες περιπτώσεις που μετά από δουλειά "ξεδιπλώνεις" το χαρακτήρα του ζώου και βλέπεις τους κόπους σου να αποδίδουν. Είναι μεγαλύτερη ηθική ικανοποίηση βασικά. Παρόλα αυτά ομολογώ ότι ένα φοβικό σκυλί πχ. είναι για γερά νεύρα, οπότε μέσα στο "δυσκολο" εξαιρώ το φοβικό, γιατί δεν έχω την όρεξη αυτή την περίοδο της ζωής μου.

Είναι μεγάλο σε μέγεθος, min.25-30kg (δε θέλω σκύλο αγκαλιάς)

Είναι μεσαίας ενέργειας. Πρόθυμο για εκδρομές, τρέξιμο, παιχνίδια κλπ, αλλά έχει και σιτγμές χαλάρωσης, ώστε να μπορώ να το αφήνω στο σπίτι μόνο του και να μην το κατεδαφίζει.

Είναι πλέον ενήλικο. (άνετα η επόμενη μου υιοθεσία θα ήταν με ενήλικο ζώο, που'χει περάσει την κουταβοηλικία)

Είναι εντελώς μα παντελώς mix και δείχνει "περίεργο". (τρελαίνομαι για σκυλιά που πραγματικά δε μπορείς να φανταστείς καν από πού κρατάει η σκούφια τους και πώς προέκυψαν)
>Σε μία Ελλάδα όμως ιδανική και τέλεια φιλόζωη, που δε θα υπήρχαν ζώα με ανάγκη για σπίτι, ναι θα έπαιρνα εκτροφής και θα διάλεγα επίπεδα ενέργειας, χαρακτηριστικά κλπ.

Είναι στειρωμένο.

Έχει μακριούτσικο τρίχωμα (ώστε να μαδάει σε "μπαλάκια") και είναι παντώς καιρού. (είμαι εκδρομικός τύπος, δε μπορώ σκυλί του καναπέ, θα πεθάνω!)

Είναι πρόθυμο. Το βασικότερο κατά τα δικά μου κριτήρια στην εκπαιδευσιμότητα του ζώου δεν είναι τόσο η εξυπνάδα, όσο το να είναι πρόθυμο και δεκτικό.

Του αρέσει το νερό και το κολύμπι. Του αρέσει να είναι στη φύση.

Δεν έχει διατροφικές αλλεργίες. (ομολογώ ότι αυτό με τον Κόφι είναι ένα πρόβλημα)

Θέματα αρτιμέλειας, χρώματος, φύλου κλπ δε με απασχολούν ιδιαίτερα.
Παρόλα αυτά ως προς το φύλο, τα θηλυκά είναι πιο ανεξάρτητα, τα αρσενικά πιο δεμένα μαζί σου, αλλά και αυτό έχει τα cons του, οπότε διαλέγεις κατά περίπτωση.
 
Last edited:




archodea

Well-Known Member
28 Σεπτεμβρίου 2009
870
770
Πειραιάς
διαφωνώ με την λέξη τέλειος τι σημαίνει τέλειος. υπάρχει κάτι το τέλειο πιστεύω πως όχι είναι κάτι το υποκειμενικό με πολλούς παράγοντες μέσα του. τέλειο για εμένα είναι κάτι όταν το αγαπάμε πάρα πολύ και δεν το βάζουμε κάτω σε δυσκολίες και αναποδιές που είναι φυσιολογικό να υπάρξουν. τον σκύλο όπως και ένα παιδί το μεγαλώνουμε δίνοντας του στοιχεία του χαρακτήρα μας με συνάρτηση και της δικής του προσωπικότητας. δεν θεωρώ τον εαυτό μου τέλειο για να απαιτώ ένα τέλειο σκύλο.
 


archodea

Well-Known Member
28 Σεπτεμβρίου 2009
870
770
Πειραιάς
αληθεια, ισχυει αυτο? πρωτη φορα το ακουω .
σχετικά με αυτό εγώ έχω ακούσει ακριβώς το αντίθετο δηλαδή ότι τα θυληκά είναι πιο δεμένα στο αφεντικό τους από τα αρσενικά.
 






galazio

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2008
3.733
7
σχετικά με αυτό εγώ έχω ακούσει ακριβώς το αντίθετο δηλαδή ότι τα θυληκά είναι πιο δεμένα στο αφεντικό τους από τα αρσενικά.
πιστευω πως εμεις ειμαστε πιο δεμενοι με σκυλια του αντιθετου φυλου, αυτα απολαμβανουν και ακολουθουν κι εμεις επειδη γουσταρουμε την παραμυθα, νομιζουμε οτι μας επελεξαν;):rolleyes:
 


Teobullmastiff

Well-Known Member
25 Ιουλίου 2009
4.816
3
39
Πεντελη,Αθηνα
Τα θηλυκα ειναι πιο υπακουα,ηρεμα,πιο κοντα στην οικογενεια και λιγοτερο ξεροκεφαλα απο τα αρσενικα.Το αντιθετο μπορει να υπαρξει,αλλα δεν ειναι ο κανονας.;)

Βεβαια,παντα αρσενικα ειχα και για ενα περιεργο λογο τα προτιμω...:rolleyes::D
 


Alexia

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2008
6.350
202
65
Brussels
dolceconspirito.com
Τι χαρακτηριστικα πρεπει να εχει ή θα θελατε να εχει ο σκυλος σας για να τον χαρακτηρισετε τελειο για εσάς?
Μήπως θα έπρεπε να αναρωτηθούμε "τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχει ο τέλειος ιδιοκτήτης;"
 


Natassa

Well-Known Member
10 Ιανουαρίου 2008
4.700
172
Αθήνα
www.petphoto.gr
κάθε φυλή έχει τις ιδιαιτερότητές της οπότε, πιστεύω, ότι τέλειο πετ για τον καθένα είναι το σκυλί που ταιριάζει στον χαρακτήρα του.
Δηλ. ένας δραστήριος άνθρωπος θα επιλέξει, φαντάζομαι μία δραστήρια ράτσα, κάποιος που θέλει την "πηγή του χαϊδέματος", θα επιλέξει ένα μη κυριαρχικό σκύλο-ζουζούνο :D, κ.ο.κ. Υπάρχουν τόσες ράτσες, όσοι κ χαρακτήρες ανθρώπων (περίπου τέσπα). Οπότε για κάποιον που αγαπάει τον Σκύλο γενικότερα, πάντα θα υπάρχει κ το κατάλληλο σκυλί.

Για εμένα τα 10 χρόνια που πέρασα με τη Λίζα ήταν απλά τέλεια. Το πιο τέλειο πλάσμα που'χω γνωρίσει. Δεν μπορώ να την περιγράψω κ ούτε μπορώ να είμαι αντικειμενική... απλά ήταν ο πρώτος σκύλος που δέθηκα τόσο πολύ μαζί της, έμαθα τόσα πολλά..., έζησα το κλείσιμο του κύκλου της ζωής της κ αναγκάστηκα να την αποχωριστώ, γιατί έτσι έπρεπε, λόγω φύσης.

Με τη Λίλλυ -κ περισσότερο με τη Λώρα, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Έχουμε δημιουργήσει μία -νέα- σχέση που τώρα θεμελιώνεται κ έχουμε ακόμη πολλά χρόνια μπροστά μας. Έχω, πάντως, την εντύπωση ότι θα τα πάμε καλά... :)
 


kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Εγω πάλι θεωρώ οτι έχω σκυλί τοσο κοντά στο τέλειο (για μένα.... για αλλους είμαι σίγουρη ότι απέχει πολύ απο το τέλειο), και θεωρώ τον εαυτό μου τόσο τυχερό που μου βγήκε έτσι, που πραγματικά δε θα ήθελα τιποτε παραπάνω!! Εχω πει και παλιότερα ότι ούτε στ'ονειρο μου δε θα φανταζόμουν τόσο εύκολο σκύλο....

!. Δεν τραβάει στη βόλτα
2. Δεν απομακρύνεται oταν είναι off leash
3. Δε ζητιανέυει στο τραπέζι.
4. Δεν πλησιάζει, δε γλύφει, δεν πηδάει πάνω σε ξένους ανθρωπους,
5. Δεν κυνηγάει γάτες
6. Ειναι ευχαριστημένος και με 10 λεπτά βόλτα και με 8 ώρες πεζοπορία.
7. Είναι ενεργητικός εκτός σπιτιού, αλλά απόλυτα ήρεμος εντός (για την ακρίβεια κοιμάται όλη μέρα, αν δεν του μιλήσεις)
8. Δεν κατουράει ποτέ μεσα στο σπίτι
9. Γαυγίζει σπάνια.
10. Είναι χαδιάρης.
11. Είναι φιλικός με όλα τα σκυλιά. Ποτέ δε θα δαγκώσει. Αν του επιτεθούν, θα φύγει, δεν θα ανταποδώσει.
12. Δεν ξυπνάει το πρωϊ αν δε σηκωθώ.
13. Κάθεται ήσυχος στο αυτοκίνητο
14. Είναι εξαιρετικά υπομονετικός με τα κουτάβια που τον πρήζουν.
15. Είναι έξυπνος, μαθαίνει γρήγορα και έχει πλάκα
16. Είναι υπάκουος και δε σου σπάει τα νεύρα
17. Δεν είναι πεισματάρης
18. Δε μυρίζει
19. Καθαρίζεται εύκολα
20. Είναι κούκλος!!

Τίποτε απο τα παραπάνω δεν οφείλεται σε προσπάθεια, γνώση ή εμπειρία απο μέρους μου. Ηταν έτσι απο την πρώτη μέρα.

:)

Ο μόνος λόγος που λεω "σχεδόν" τελειος και όχι απολύτως τέλειος, είναι γιατι είναι φοβικος με τους ανθρωπους.... αν δεν το είχε κι αυτό, πραγματικά δεν ξέρω τι άλλο θα μπορούσα να ζητήσω απο ένα σκυλο!!!
 
Last edited:


scooby doo

Well-Known Member
25 Φεβρουαρίου 2009
612
3
Ναύπλιο-Αθήνα
Εγώ πιστεύω πολύ στην χημεία μεταξύ σκύλου και ιδιοκτήτη.. Είναι αυτό το περίφημο κλικ που λένε..:D

Ο σκύλος μου θα μπορούσε ίσως να θεωρηθεί ο ορισμός του μη τέλειου πετ.. Αν μου έλεγαν να διαλέξω τα χαρακτηριστικά που θα ήθελα να έχει ο σκύλος μου μάλλον θα περιέγραφα κάτι πολύ διαφορετικό από τον Σκούμπι..
Αλλά έχουμε δεθεί με έναν συναρπαστικό τρόπο που δεν μπορώ να φανταστώ κάτι άλλο ως το τέλειο πετ..(με τυφλώνει το συναίσθημα)!:rolleyes: