ΠΕΤΕΧΕΙΕΣ ΧΑΜΗΛΑ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑ ΣΚΥΛΟΣ


AntonisAgelaris

New Member
10 Απριλίου 2024
4
2
34
Καλησπερα σας,
Έκανα εγγραφή σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση καθώς τα πράγματα δεν πάνε και πολύ καλα.
Το σκυλάκι μου ειναι η Ντιντι. Η Ντιντι κατάγεται απο την Αλεξανδρούπολη. Ήταν αδεσποτακι μικρόσωμο περίπου ενός χρόνων. Όταν την πηρα ήταν περίπου 3-4 κιλά αν θυμάμαι. Μόνο κόκαλα και άπειρα τσιμπούρια. Είχε κλείσει το στομαχάκι της απο την πείνα. Ξεκινήσαμε με έναν «άγιο» κτηνίατρο στην Αλεξανδρούπολη να την σώσουμε. Αποπαρασίτωση σιγά σιγά τροφή για να ανοίξει το στομάχι κτλ. Απο την πρώτη στιγμή ήταν φιλική πολύ με τους ανθρώπους και ακρως φοβικη με τα σκυλιά. Επίσης απο την πρώτη στιγμή παρόλο που καλα καλα δεν περπατούσε απο την αδυναμία ήταν μια κυρία. Αυτο χαρακτηρίζει απόλυτα τον χαρακτήρα της…. Μια κυρία! Η Ντιντι δεν θα παίξει με μπάλες και παιχνίδια ποτε. Η Ντιντι θα απολαμβάνει κάθε κλάσμα του δευτερολέπτου την ζεστασιά την ασφάλεια και την ησυχία τους σπιτιού. Η Ντιντι θέλει αγαπη μόνο και φαγητό. Ποτε δεν έκανε κακά και τσίσα μέσα στο σπίτι και παντα με κοιτάει στα μάτια προσπαθώντας να καταλάβει τι της λέω. Μπορω να γράφω για ώρες για αυτό το πλάσμα ειλικρινά.
Με τον καιρό δυνάμωσε και έφτασε να ειναι ενα πλασματάκι 8 κιλών. Ο χαρακτήρας της δεν άλλαξε περαν του ότι έγινε λιγάκι κοινωνική με τα αλλα σκυλάκια. Δεν θα μαλώσει ποτε. Ακόμα και τα πιο επικίνδυνα αδέσποτα τα κουμαντάρει με την ηρεμία της. Πραγματικά δεν εχω λόγια να το περιγράψω.
Πέρσι τέτοια εποχή η Ντιντι ήταν περίπου 7 ετών, ξαφνικά σε ενα απογευμα παρατηρήσαμε απότομη ανορεξία στα παντα. Αμέσως πήγαμε σε μια 24ωρη κλινική στην θεσσαλονικη. Της κάνουμε εξετάσεις αίματος και τα λευκά αιμοσφαίρια και τα αιμοπετάλια ήταν απίστευτα χαμηλά. Λευκά 1,2Κ και αιμοπετάλια 50. Αμέσως την βάλαν σε όρο και την ξεκίνησαν αντιβίωση. Ο κτηνίατρος στην Αλεξανδρούπολη επέμενε να χορηγήσουμε και δοξυκυκλινη καθώς όταν την ειχα πάρει ήταν γεμάτη τσιμπούρια και είχε και ερλυχιωση. Όταν της χορηγήθηκε δοξυκυκλινη άρχισε να συνέρχεται σιγά σιγά και βελτιώθηκε και η κλινική της εικόνα μετά απο λίγες ημέρες. Συνεχίσαμε κανονικά στο σπίτι πλέον την δοξυκυκλινη και η Ντιντι έστρωσε.
Την Κυριακή που μας πέρασε και ενώ ήμασταν στο χωριό, το βράδυ παρατηρήσαμε κατι κόκκινα στην κοιλιά της. Την Δευτέρα αφου γυρίσαμε θεσσαλονικη την πήγαμε στην κλινική να δούμε τι ειναι. Της κανουν εξετάσεις αίματος και τα αιμοπετάλια ήταν 0! Όλα τα αλλα φυσιολογικά. Η κλινική εικόνα ακόμα δεν είχε αλλάξει. Μας λένε να την ξεκινήσουμε κορτιζόνη (8mg ανα 12ωρο). Τα κόκκινα αυτά μας λένε ότι ειναι πετεχειες.
Την Τρίτη παρατηρούμε σιγά σιγά να υποχωρούν οι πετεχειες. Ακόμα τρώει κανονικά και η διάθεση καλή. Προς το βράδυ ξεκινάει λαχάνιασμα. Υποθέτουμε λόγω της κορτιζονης. Την νύχτα κανει 4-5 φορές καφέ εμετό και το πρωί της Τετάρτης (σήμερα) παρατηρούμε τα κακά να ειναι πολύ πολύ σκούρα. Μιλάμε τηλεφωνικά με την κλινική και μας λένε να σταματήσουμε την κορτιζόνη, να της δώσουμε πεπτονορμ και παντοπραζολη και το απογευμα να την πάμε για αιματολογικές. Κάνουμε τις αιματολογικές και τα αιμοπετάλια παραμένουν 0! Επίσης εχει πέσει ο αιματοκρίτης στο 35. Κανει τεστ ερλιχειας και βγαίνει σχεδόν θετικό.
Την κάνουμε εισαγωγή για να της γίνει μετάγγιση, να πάρει όρο και δοξυκυκλινη. Τώρα περιμένουμε να δούμε αν θα ανταποκριθεί στην αντιβίωση και αν δεν τότε πάμε στην περίπτωση του αυτοάνοσου που εχει άλλη αντιμετώπιση.
Αν εχει κάποιος κάποια παρόμοια εμπειρία ή εάν ειναι κτηνίατρος και θέλει να μας πει μια δεύτερη άποψη ευχαρίστως.
 

Attachments



mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.652
19.886
Δεν έχω αντίστοιχη εμπειρία για να έχω άποψη, αλλά εύχομαι να πάνε όλα πολύ καλά και να είναι περαστικά.
Το καλό σου (και πολύ τυχερό) κορίτσι, έχει τις θερμές ευχές όλων μας, για ταχύτατη ανάρρωση!
 
  • Like
Reactions: AntonisAgelaris


Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.554
6.984
Αν δεν πιάσει η αντιβίωση κ ότι άλλο κοιτάξουν οι γιατροί, μήπως να παίρνατε λίγο μυελό να στείλετε σε αιματολογο; Γιατί υπάρχουν κ κάποιες αιματολογικές ασθένειες που εκδηλώνονται έτσι (βέβαια, το ίδιο κ διάφορα λοιμώδη, που κοιτάτε τώρα, που είναι πολύ πιο συχνά σε σκύλους). Εκτός κ αν εννοείς αυτό αναφέροντας για αυτοάνοσο.

Η μια κλινική στη Θεσσαλονίκη (αυτή στους Ταγαράδες) συνεργάζεται με έναν αιματολόγο, δεν ξέρω σε ποια είστε. Για τις άλλες δεν ξέρω, δεν ξέρω κ ποιοι ξέρουν να κάνουν μυελοκεντηση.

Ελπίζω να πάνε όλα καλά!
 
  • Like
Reactions: AntonisAgelaris


Amaliaz

Well-Known Member
23 Οκτωβρίου 2009
10.131
4.808
Υπέρηχο έχετε κάνει? Ακτινογραφία? Εμένα με όλα αυτά που περιγράφεις πάει το μυαλό μου ότι ίσως χάνει αίμα εσωτερικά. Επίσης οι μωλωπες και τα οιδήματα είναι μερικές φορές συμπτώματα.

Ευχόμαι απο καρδιάς να πάνε όλα καλά με τη μικρούλα!
 


Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.554
6.984
Εμένα με όλα αυτά που περιγράφεις πάει το μυαλό μου ότι ίσως χάνει αίμα εσωτερικά. Επίσης οι μωλωπες και τα οιδήματα είναι μερικές φορές συμπτώματα.
Όταν τα αιμοπετάλια πέφτουν κάτω από κάποιο όριο, δε θυμάμαι πόσο - 11; 7; κάπου εκεί - υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος να γίνουν αυθόρμητες εσωτερικές αιμορραγίες. Οπουδήποτε.

Οπότε σωστά, μάλλον αιμορραγησε αλλά λογικά είναι από τα αιμοπετάλια (γιατί ο αιματοκρίτης έπεσε αφού ήδη τα αιμοπετάλια μηδένισαν ενώ αρχικά δεν είχε χαμηλό αιματοκρίτη). Οι πετεχειες, η γαστρορραγία κ η αιματοχεζία είναι όλα συμπτώματα εσωτερικών αιμορραγιών.

(Ισχύει κ στους ανθρώπους).
 
  • Like
Reactions: vrmode and mareco