Πρώτη επαφή 2 κτητικών σκυλιών


Pintsie

Well-Known Member
7 Ιανουαρίου 2011
1.233
23
Ανθούσα
Καλησπέρα!
Έχω ένα ημίαιμο αρσενικό 5 ετών (Ρούμπυ) το οποίο από τότε που μετακόμισα στο νέο μου σπίτι, του επιτέθηκαν αρκετά σκυλιά, με αποτέλεσμα να έχει αναπτύξει επιθετικότητα σε οποιοδήποτε σκύλο τον πλησιάζει.
Προσπαθώ να τον κοινωνικοποιώ όσο γίνεται και όσο επιτρέπουν και οι άλλοι ιδιοκτήτες όταν βλέπουν το 7κιλο σκατό να το παίζει ροτβάιλερ.

Κάποιοι έχουν υπομονή και όταν τους βρίσκω στο δρόμο, κάθονται πάνω από μισάωρο μπας και ηρεμήσει ο άγριος. Αλλά μάταια.

Αύριο θα φέρει ο φίλος μου την σκύλα του στο σπίτι μου. Έχουμε σκοπό να μείνουμε μαζί . Οπότε έχουμε ήδη αργήσει αυτό το βήμα. Να γνωριστούν τα σκυλιά μας δηλαδή.

Από ότι μου έχει πει, είναι και η δική του κτητική όσον αφορά τον ίδιο.

Η δικιά του είναι θηλυκιά 2.5 ετών πινσεράκι.

Και τα 2 είναι αστείρωτα. Τη σκύλα εγώ δεν την έχω γνωρίσει , γιατί όπως λέει ο φίλος μου, ειναι καλύτερα να δει ο Ρούμπυ την μικρή να έχει κάποια επιφυλακτικότητα απέναντί μου, παρά να ζητάει κατευθείαν χάδια κτλ. Δεν ξέρω αν είναι σωστό ή όχι αυτό.

Έχουμε σκοπό να τα στειρώσουμε και τα 2 πριν μετακομίσουμε στο ίδιο σπίτι για αποφυγή δυσάρεστων αποτελεσμάτων κατά τη συμβίωση.
Και η ερώτηση:
Πώς να είναι η πρώτη αυτή συνάντηση; Σίγουρα θα έχω και τον δικό μου σε λουρί για να μπορώ να τον τραβήξω αν κάνει καμιά επίθεση.
Τι να προσέξουμε και τι να κάνουμε για να μην ορμήξει το ένα στο άλλο;
 


myEnzo

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2015
1.444
4.640
Άρτα
1) Η πρώτη επαφή να γίνει σε ουδέτερο έδαφος, όχι σε σπίτι πχ.
2) Μην πλησιάσετε αμέσως ο ένας τον άλλο, στην αρχή από μακριά και θα πλησιάζεστε σιγάαααα σιγάαααα και με την προϋπόθεση ότι οι σκύλοι θα είναι ήρεμοι. Μπορεί η πρώτη συνάντηση να μην πετύχει, μην αγχωθείτε, προσπαθείτε ξανά μια άλλη μέρα.
 






Orilis

Well-Known Member
3 Μαρτίου 2011
7.881
6.979
Πάτρα
Παράλληλη βόλτα σε απέναντι πεζοδρόμια, σε ασυνήθιστο και για τα δύο σκυλιά θα ξεκινούσα εγώ. Μετά στο ίδιο πεζοδρόμιο ο ένας σκύλος τέρμα δεξιά κι ο άλλος τέρμα αριστερά με εσάς ανάμεσά τους και θα τους άφηνα να μυριστουν αφού έχουν δείξει αδιαφορία στο περπάτημα για αρκετή ώρα.
 




myEnzo

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2015
1.444
4.640
Άρτα
Θα ορμήξει ακόμα κι αν δει το άλλο σκυλί από μακριά;
Σε αυτήν την περίπτωση τον παίρνεις και φεύγεις και την επόμενη φορά αυξάνει την απόσταση.
 
  • Like
Reactions: d-friend


Pintsie

Well-Known Member
7 Ιανουαρίου 2011
1.233
23
Ανθούσα
Πώς ορμάει: Τραβάει λίγο για να πλησιάσει το σκύλο. Ή απλά κάθεται και κοιτάει μέχρι να του πω "πάμε". Πλησιάζουμε, μυρίζονται, ξαφνικά ο δικός μου κάτι παθαίνει όταν μυρίζονται στο πρόσωπο και ορμάει να δαγκώσει. Αυτό το πράγμα γίνεται συνέχεια.
Με κάθε ράτσα. Με κάθε φύλο, με κάθε μέγεθος σκύλου.
Στα μόνα 2 που δεν έχει ορμήξει είναι 2 ελεύθερα θηλυκά . Το ένα στο ίδιο ύψος μαζί του που χοροπηδάει όλη την ώρα (και περίμενα εκεί να ορμήξει γιατί εκείνο το σκυλί είναι πολύ ατσούμπαλο και δεν πλησιάζει ομαλά το ρούμπυ) και άλλο ένα μικρό πινσεράκι που ναι μεν δεν ορμάει , όμως το αποφεύγει πάρα πάρα πολύ. Δηλαδή, πάει αυτό να τον μυρίσει, μυρίζονται μπρος πίσω αριστερά δεξιά, φεύγει ο δικός μου. Το άλλο ακολουθεί να ξαναμυρίσει. Ο δικός μου πάλι φεύγει. Της δείχνει ότι ενοχλείται γιατί αλλάζει κατεύθυνση. και η άλλη συνεχίζει.
Και επειδή ειναι ελεύθερη αυτή και δεν ξέρω πώς θα αντιδράσει, παίρνω τον δικό μου και φεύγουμε. Αν και θα ηθελα να δω μέχρι πού θα φτάσει ο δικός μου όσο τον πιέζει να τον ακολουθεί η άλλη.
 




Xotikouli

Well-Known Member
24 Δεκεμβρίου 2006
4.974
630
Athens
Για το θηλυκό δεν γράφεις πολλά, αλλά στη συμπεριφορά του δικού σου έτσι όπως την περιγράφεις δεν βλέπω κτητικότητα. Μάλλον ανασφάλεια θα έλεγα.

Υπάρχουν 2 διαφορετικά σενάρια γνωριμίας.

Το ένα η σταδιακή αργή προσέγγιση, σε βόλτα με λουρί. Ουδέτερο έδαφος, καθόλου βιασύνη, μπορεί στην πρώτη ή και πρώτες βόλτες να μην πλησιάσουν καν τα σκυλιά το ένα το άλλο. Περπάτημα παράλληλα ή με αυτό που αισθάνεται ανασφάλεια πίσω από το άλλο, σε αρκετή απόσταση.

Το δεύτερο, ελεύθερα και τα δύο σε ουδέτερο περιφραγμένο χώρο χωρίς άλλα σκυλιά και αφορμές για καβγάδες όπως φαγητό, παιχνίδια κλπ. Το άτιμο το λουρί αυξάνει τις όποιες εντάσεις. Μεταφέρει το δικό σας άγχος, και δημιουργεί στον σκύλο την αίσθηση ότι δεν μπορεί να αποφύγει, επομένως πρέπει να αντιδράσει.

Μην βάζεις "ταμπέλες" στις συμπεριφορές τους και τους ίδιους τους σκύλους, σκέψου ότι αυτοί είναι πολύ πιο πρόθυμοι να αλλάξουν από ότι εμείς, εφόσον ευνοούν οι συνθήκες και υπάρχει η κατάλληλη καθοδήγηση.

Ζω με έναν ημίαιμο αρσενικό 25 κιλών που έχει παρόμοια συμπεριφορά με τον δικό σου, μετά από επίθεση λυτού σκύλου ενώ αυτός ήταν σε λουρί, σε περίοδο που μόλις προ μηνών είχε ξεπεράσει τη φοβία που είχε από κουτάβι με τους άλλους σκύλους και φυσικά μετά από δικούς μου λάθος χειρισμούς όταν ξεκίνησε η συμπεριφορά. Αν τον δεις στο λουρί, νομίζεις ότι θέλει να κόψει τον απέναντι σκύλο σε πολλά μικρά απολαυστικά κομματάκια :p Οποιονδήποτε σκύλο, είτε είναι κουτάβι 2 μηνών, είτε 50κιλο κυριαρχικό αρσενικό. Την πρώτη φορά που βρήκα συνεργάσιμο άνθρωπο για να δοκιμάσω γνωριμία σε λουρί (αφού είχαν προηγηθεί συζητήσεις και εκτιμήσεις με εκπαιδευτές), κατέληξε στο τέλος μιας και μόνο βόλτας να παίζει με μεγαλόσωμο αρσενικό. Μέσα στο σπίτι, του φέρνω εδώ και λίγα χρόνια συνέχεια κουτάβια και ενήλικα που ζουν μαζί μας μέχρι να υιοθετηθούν, χωρίς να χρειάζεται σταδιακή γνωριμία κλπ. Το 99% αυτών, δεν τα ανέχτηκε απλά, αλλά παίζει, βγαίνει μαζί τους βόλτα τα δέχεται με τον ίδιο τρόπο που δέχεται τη δικιά μου που ζουν μαζί τα τελευταία 8 χρόνια. Συνήθως τα ενήλικα είναι θηλυκά για να προκαλούμε την τύχη μας, αλλά είχαμε επιτυχία και με κάποια μικρόσωμα αρσενικά.

Στη βόλτα σε συναντήσεις με ξένα σκυλιά έχει βελτιωθεί αρκετά, έχει μειώσει την απόσταση αντίδρασης. Παλιά αρκεί να έβλεπε σκύλο σε απόσταση... κουκίδας για να ξεσηκωθεί, τώρα συνήθως αν ο σκύλος περνάει στο απέναντι πεζοδρόμιο και δεν ασχοληθεί μαζί του, δεν ασχολείται κι εκείνος. Θεωρώ ότι η βελτίωση στη βόλτα δεν είναι αποτέλεσμα της συγκατοίκησης με ξένους σκύλους, δεν είδα κάποια σημαντική αλλαγή από αυτό μόνο. Βελτιωθηκε σχετικά πρόσφατα, όταν άλλαξα τρόοπο αντίδρασης και εξασκηθήκαμε και οι δύο σε αυτό.

Η μεγαλύτερη δυσκολία όταν έχεις τέτοιο σκύλο είναι να ελέγξεις το περιβάλλον. Δηλαδή όλους αυτούς που αφήνουν τα σκυλιά τους λυτά, όσους έρχονται τρέχοντας κατά πάνω σου "για να γνωριστούν καλέ τα σκυλάκια" κι ας βλέπουν ότι ο σκύλος σου είναι έτοιμος να αφρίσει, αυτούς που βλέπουν ότι είσαι στο "πάμε, άστον" ή οτιδήποτε αντίστοιχο χρησιμοποιείς και εκεί που μόλις το έχεις καταφέρει, αποφασίζουν να χαλαρώσουν το φλέξι από το απέναντι πεζοδρόμιο κοκ :mad:

Όταν μιλάμε όμως για απόλυτα ελεγχόμενες συνθήκες, τα πράγματα είναι αρκετά πιο απλά. Ξε-αγχώσου, διάβασε καλά τις συμπεριφορές των σκύλων και αν δεν το έχεις ξαναδοκιμάσει ποτέ, συμβουλέψου (καλό) εκπαιδευτή. Ζήτα του αν είναι δυνατόν ακόμα και να είναι παρών στις πρώτες τους συναντήσεις.

Καλή επιτυχία και καλή συμβίωση :)
 


Pintsie

Well-Known Member
7 Ιανουαρίου 2011
1.233
23
Ανθούσα
Η αλήθεια είναι ότι επειδή έχω την προκατάληψη ότι θα ορμήξει, ίσως του μεταδίδω κι εγώ αρκετό άγχος με το λουρί.


Τα λουριά δεν είναι πάντα τεντωμένα. Τουλάχιστον από την άλλη πλευρά. Εγώ στις αρχές (αμέσως μετά τα συμβάντα δηλαδή που τον έκαναν να επιτίθεται) τον είχα τεντωμένο. Πλέον τον έχω πιο χαλαρό.

Να πω επίσης ότι σαν συμπεριφορά μου φαίνεται ότι φοβάται και το κάνει.

Πιο παλιά, όταν τον μύριζε άλλο σκυλί, γυρνούσε ανάποδα. Από τότε που του την πέσανε, άλλαξε προς το αντίθετο.
 


Xotikouli

Well-Known Member
24 Δεκεμβρίου 2006
4.974
630
Athens
Πιο παλιά, όταν τον μύριζε άλλο σκυλί, γυρνούσε ανάποδα. Από τότε που του την πέσανε, άλλαξε προς το αντίθετο.
Βλακόσκυλα... (με το συμπάθειο, και για τον δικό μου τα ίδια λέω). Και η πιθανότερη αντίδρασή τους αν βγει το λουρί :D

 


Pintsie

Well-Known Member
7 Ιανουαρίου 2011
1.233
23
Ανθούσα
τελικά, δεν έγινε η επαφή γιατί ο άντρας μου ξέχασε τα κλειδιά του στη δουλειά και η σκύλα έμεινε μόνη της ένα βράδυ...
Σε λίγο λοιπόν, έρχεται. Ετοιμάζω το Ρούμπυ για βόλτα να τους πετύχουμε κάτω.
Έχω αγχωθεί. Αν κάποιο από τα δύο σκοτώσει το άλλο; Έχω τρομάξει πολύ.
Φτάνουν σε αυτό το σημείο τα σκυλιά; :/
 


myEnzo

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2015
1.444
4.640
Άρτα
Αν δεν πλησιάσουν το ένα το άλλο δε θα γίνει σκοτωμός. Καλύτερα να έρθουν σε επαφή σταδιακά και όχι απαραίτητα από την πρώτη συνάντηση αν δεν είναι ήρεμα και τα δύο.
 


GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.815
5.047
patra
grdane.blogspot.com
αν δεν γνωριζετε, δεν ειστε σιγουροι , ειτε ακόμα ειστε αγχωμενοι καλυτερα μην κανετε αυτή την συνάντηση
μια ατυχής πρωτη φορά θέλει πολύ περισσότερη δουλια κι έχει μεγαλυτερο βαθμο δυσκολίας να αναστραφει αργότερα ακόμα κι απο επαγγελματία...
 
  • Like
Reactions: vek and Xotikouli


Pintsie

Well-Known Member
7 Ιανουαρίου 2011
1.233
23
Ανθούσα
Λοιποοοον. Συναντηθηκαν, αρχικα μυριστηκαν, όλα οκ. Μετά τρέξανε το ενα πανω στο αλλο για λιγο. Γυρισαμε σπιτι και δεν βγαλαμε τα λουριά για να εχουμε τον ελεγχο. Ο δικος μου γυρισε ανάποδα στο τελος οταν καθομασταν στον καναπε. Σήμερα ειναι το πρωτο μας πρωινό μαζι. Θα συνεχισω να εχω λουρια μην τυχον γινει τιποτα περιεργο. Πότε θα καταλαβω ότι ειναι ενταξει για να τα αφηνω ελευθερα στο σπιτι; υποθέτω να μην βιαστω επειδη τα πήγαν καλά.
 


Pintsie

Well-Known Member
7 Ιανουαρίου 2011
1.233
23
Ανθούσα
update: Σήμερα ο άρχοντας της έδειξε λίγα δόντια και γρίλισμα.
Θα τον πάω στη "γιαγιά" του (στη μάνα μου δηλαδή :p ) για να μην έχουμε θέματα σήμερα και δεν διορθώνονται.

Ψαχνω εκπαιδευτή. Είναι προτιμότερο να έρχεται σπίτι για να εκπαιδευτούν στο χώρο τους έτσι ώστε να δει ο εκπαιδευτής και τι λάθη κάνω εγώ εδώ ή να τα πηγαίνω εκεί που θα είναι ο εκπαιδευτής;
Τι πιστεύετε;
 




Pintsie

Well-Known Member
7 Ιανουαρίου 2011
1.233
23
Ανθούσα
Έτσι κάνει. Σα να δείχνει ότι δεν θέλει. Στην αρχή έδειξε δόντια. Δεν γρύλισε. Μετά γρύλισε. Μου κάνει εντύπωση όμως που χθες κουνούσε ουρά και σήμερα αυτό
 


Μάρθα & Σίλβα

Well-Known Member
28 Μαϊου 2014
1.705
3.933
39
Μηπως εγινε κατι κ πυροδοτησε τη συμπεριφορά του...μην τον αδικούμε τσαμπα....αν πχ πηγε κοντα στο φαγητο- κρεβατι - οτι αλλο πολυ δικο του πριβ κλεισουν καν 24ωρο...εεε ενα γρυλισμα δεν ειναι κ τοοοσο λαθος...

Απλα την κοιταξε κ γρυλισε;; ηταν κοντα;;μακρια;;;πως εγινε;;
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.116
Μηνύματα
895.852
Μέλη
19.925
Νεότερο μέλος
vicky1981