Σιβηρικό Χάσκυ - Περιγραφή από το SHCA


Whitefang

Well-Known Member
20 Οκτωβρίου 2008
250
12
Κοζάνη
Αμερικανικός Ομιλος Σιβηρικού Χάσκυ (SHCA - Siberian Husky Club of America, Inc)

ΤΟ ΣΙΒΗΡΙΚΟ ΧΑΣΚΥ

Ο Αμερικανικός Ομιλος Σιβηρικού Χάσκυ (SHCA - Siberian Husky Club of America, Inc), ως ο αναγνωρισμένος όμιλος της φυλής από τον Κυνολογικό Ομιλο Αμερικής (AKC - American Kennel Club), ενδιαφέρεται να βοηθήσει τους μελλοντικούς ιδιοκτήτες σκύλου να βρουν την ιδανική φυλή πού να ανταποκρίνεται στα γούστα και τις απαιτήσεις τους. Πάνω απ’ όλα θέλουμε κάθε κουτάβι Σιβηρικού Χάσκυ να βρει το σπίτι όπου θα εκτιμηθούν οι ιδιαίτερες αρετές του. Γι’αυτό πιστεύουμε ότι είναι σωστό να σας ενημερώσουμε για το τι ΕΙΝΑΙ και τι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ το Σιβηρικό Χάσκυ.

Το Σιβηρικό Χάσκυ είναι, για αιώνες τώρα, ένα ΚΑΘΑΡΟΑΙΜΟ σκυλί – όχι ένας άγριος, ημίαιμος μισός-λύκος, όπως θα μπορούσαν να υποστηρίξουν οι ανημέρωτοι. Η φυλή αναπτύχθηκε αρχικά από τους Τσούκτσι (Chukchi) της Βορειοανατολικής Ασίας σαν ελκηθρόσκυλα αντοχής. Το 1909 ο πρώτος μεγάλος αριθμός αυτών των σκυλιών των Τσούκτσι ήρθε στην Αλάσκα για να αγωνιστεί στις κυνοδρομίες μεγάλης απόστασης “All-Alaska Sweepstakes” και οι τοπικοί οδηγοί σκυλιών αμέσως αναγνώρισαν τις δυνατότητες αυτών των χάσκυ από τη Σιβηρία.

Τον χειμώνα του 1925, όταν μία επιδημία διφθερίτιδας ξέσπασε στην απομονωμένη πόλη Νόουμ (Nome) της Αλάσκας, μία «σκυταλοδρομία» από ομάδες σκυλιών έφερε τον σωτήριο ορό από την μακρινή Νεάνα (Neana). Η ηρωϊκή αυτή προσπάθεια απέφερε πανεθνική δημοσιότητα για τους οδηγούς και τα σκυλιά-αρχηγούς τους (ιδιαίτερα τον Φινλανδικής καταγωγής Leonhard Seppala με τον Togo και τον Νορβηγικής καταγωγής Gunnar Kaasen με τον Balto).O Λέοναρντ Σέππαλα έφερε την ομάδα του των Σιβηρικών Χάσκυ (πού ήταν απόγονοι των αρχικών «εισαγωγών» από τη Σιβηρία) στις Ηνωμένες Πολιτείες σε ένα πανεθνικό τουρ. Όταν βρέθηκε στη Νέα Αγγλία (New England), διαγωνίστηκε σε ελκηθροδρομίες και για άλλη μία φορά απέδειξε την υπεροχή των Σιβηρικών Χάσκυ απέναντι στα τοπικά σκυλιά. Οι οδηγοί της Νέας Αγγλίας και μερικοί πρωτοπόροι εκτροφείς αγόρασαν ιδρυτικό στοκ εκτροφής, πήραν αναγνώριση της φυλής από τον Κυνολογικό Ομιλο Αμερικής (AKC) το 1930 και ίδρυσαν τον Αμερικανικό Ομιλο Σιβηρικού Χάσκυ (SHCA - Siberian Husky Club of America, Inc) το 1938.

Το Σιβηρικό Χάσκυ έχει ευχάριστο ταπεραμέντο, είναι φιλικό αλλά όχι υπέρμετρα προσκολλημένο στον ιδιοκτήτη του. Αυτήν την ήπια και φιλική προδιάθεση του προς τους ανθρώπους την έχει κληρονομήσει από το παρελθόν του καθώς οι Τσούκτσι είχαν τα σκυλιά τους σε μεγάλη εκτίμηση, τα κρατούσαν σε οικογενειακά καταφύγια και ενθάρρυναν τα παιδιά τους να παίζουν μαζί τους. Σήμερα είναι πολύ γοητευτικό να παρατηρεί κανείς την ιδιαίτερη έλξη πού έχουν τα παιδιά και τα Σιβηρικά Χάσκυ μεταξύ τους. Το Σιβηρικό Χάσκυ είναι πάντα σε εγρήγορση, έτοιμο να ευχαριστήσει τον ιδιοκτήτη του και ευπροσάρμοστο. Η εξυπνάδα του είναι αποδεδειγμένη, αλλά το ανεξάρτητο πνεύμα του μπορεί αρκετές φορές να δοκιμάσει την ευφυϊα του ανθρώπου. Η προσαρμοστικότητα του το κάνει έναν ευπρόσδεκτο σύντροφο για ανθρώπους από όλες τις ηλικίες και με διαφορετικά ενδιαφέροντα.

Παρόλο πού είναι ικανό να δείξει μεγάλη αγάπη για την ανθρώπινη οικογένεια του, το Σιβηρικό Χάσκυ δεν είναι συνήθως σκυλί ενός ανθρώπου. Δεν δείχνει καθόλου φόβο ή υποψία για τους ξένους και πάντα καλωσορίζει εγκάρδια τους επισκέπτες. Αυτό δεν είναι το ταπεραμέντο ενός σκυλιού-φύλακα, παρόλο πού το Σιβηρικό Χάσκυ μπορεί να αποθαρρύνει με την εμφάνιση του αυτούς πού δεν γνωρίζουν την φιλόξενη φύση του. Αν του λείπει η ισχυρή αίσθηση της ιδιοκτησίας, του λείπει επίσης και η επιθετική διάθεση πού θα δημιουργήσει προβλήματα στον ιδιοκτήτη ενός κακο-εκπαιδευμένου ή πολύ ευαίσθητου σκυλιού-φύλακα. Στις σχέσεις του με τα ξένα σκυλιά το Σιβηρικό Χάσκυ δείχνει φιλικό ενδιαφέρον και ευπρέπεια τζέντλεμαν. Αν όμως του επιτεθούν, είναι έτοιμο και ικανό να υπερασπίσει τον εαυτό του και να ξεφορτωθεί τον επιτιθέμενο με ευκολία.

Τα ένστικτα του κυνηγού είναι πολύ ισχυρά στο Σιβηρικό Χάσκυ. Παρόλο που το Σιβηρικό είναι συνήθως απαλό και φιλικό με ανθρώπους και άλλα σκυλιά, οι ιδιοκτήτες του ΠΡΕΠΕΙ να ξέρουν ότι μικρά ζώα μέσα και έξω από το σπίτι, όπως σκίουροι, κουνέλια, πουλιά, ινδικά χοιρίδια, χάμστερ και ΓΑΤΕΣ, είναι πιθανά θύματα του ισχυρού ένστικτου κυνηγού του. Τα Σιβηρικά είναι γρήγορα, πονηρά και υπομονετικά στις κυνηγητικές τους ικανότητες.

Το Σιβηρικό Χάσκυ είναι ένα σχετικά εύκολο σκυλί στη συντήρηση του. Είναι από τη φύση του καθαρό και απαλλαγμένο από σωματική μυρωδιά και παράσιτα. Παρουσιάζεται στους εκθεσιακούς στίβους καλοπροσεγμένο παρόλο που δεν χρειάζεται ψαλίδισμα. Τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο το Σιβηρικό Χάσκυ αλλάζει τη γούνα του και τότε καταλαβαίνουμε την αφθονία και την πυκνότητα του τριχώματος του. Αρκετοί άνθρωποι πιστεύουν ότι αυτό το εποχιακό πρόβλημα είναι πολύ πιο εύκολο να αντιμετωπιστεί από τη συνεχή τριχόπτωση και ανανέωση της γούνας πού συναντάται σε πολλές άλλες φυλές με μαλακή τρίχα.

Μάσημα και σκάψιμο; Τα Σιβηρικά Χάσκυ είναι γνωστά για τις συνήθειες τους αυτές. Το πρώτο είναι μία συνήθεια πού τα περισσότερα κουτάβια αποκτούν όταν αλλάζουν τα δόντια τους και μπορεί να περιοριστεί ή να στραφεί προς τη σωστή κατεύθυνση. Το άνοιγμα τρυπών είναι μία διασκέδαση πού προτιμούν τα περισσότερα Χάσκυ αλλά και αυτό μπορεί να αποφευχθεί, να προληφθεί ή ακόμα και να επιτραπεί αν κάποιος έχει το κατάλληλο μέρος.

Το Σιβηρικό Χάσκυ είναι γνωστό για την εύκολη συντήρηση του, καθώς απαιτεί σχετικά λίγη ποσότητα τροφής για το μέγεθος του. Αυτό το χαρακτηριστικό του προέρχεται από την προέλευση της φυλής καθώς οι Τσούκτσι ανέπτυξαν τα σκυλιά τους να τραβούν ελαφριά φορτία, σε γρήγορο ρυθμό, σε μεγάλες αποστάσεις, σε χαμηλές θερμοκρασίες, με το λιγότερο δυνατό φαγητό.

Υπάρχει ένα τελευταίο χαρακτηριστικό του Σιβηρικού Χάσκυ πού πρέπει να ξεχωρίσουμε – την επιθυμία του να ΤΡΕΞΕΙ. Υπάρχουν πολλές φυλές σκυλιών πού αν τα αφήσουμε έξω το πρωϊ θα καθίσουν στην αυλή όλη τη μέρα. Όχι όμως το Σιβηρικό Χάσκυ. Η κληρονομιά του τού χάρισε την λαχτάρα του τρεξίματος και η διάπλαση του την δυνατότητα να το ευχαριστιέται σχεδόν χωρίς προσπάθεια. Αλλά, ένα γρήγορο σπριντ σε έναν πολυσύχναστο δρόμο μπορεί να είναι και το τελευταίο τρέξιμο πού θα κάνει ποτέ. Γι’αυτό συνιστούμε ότι κανένα Σιβηρικό Χάσκυ δεν πρέπει να αφήνεται σε απεριόριστη ελευθερία. Αντίθετα, για τη δική του προστασία, θα πρέπει να είναι περιορισμένο και υπό έλεγχο ανά πάσα στιγμή. Η επαρκής εξάσκηση για την σωστή ανάπτυξη και ευεξία του πετυχαίνεται με το λουρί, ή σε μία μεγάλη περιφραγμένη έκταση ή καλύτερα απ’όλα με το να τραβάει ένα έλκηθρο ή ένα ποδήλατο, δεμένο με την κατάλληλη πρόσδεση στην πλάτη του (harness). Αν νομίζετε ότι είναι σκληρό να περιορίζεται ένα σκυλί, τότε το Σιβηρικό Χάσκυ δεν είναι η φυλή που σας ταιριάζει.

Μαζί με το Σιβηρικό Χάσκυ, υπάρχουν άλλες δύο Αρκτικές φυλές, το Μάλαμιουτ Αλάσκας και το Σάμογιεντ, πού αναγνωρίζονται από τον Κυνολογικό Ομιλο Αμερικής (AKC). Αυτές οι τρείς αναγνωρισμένες φυλές πρέπει να ξεχωρίζονται από τις διάφορες διασταυρώσεις πού συλλογικά ονομάζονται Χάσκυ Αλάσκας. Το όνομα «Χάσκυ» είναι μια παραλλαγή του «Εσκυ» πού παλιότερα απευθυνόταν στους Εσκιμώους και αργότερα στα σκυλιά τους. Το Σιβηρικό Χάσκυ είναι η μοναδική αναγνωρισμένη φυλή στην οποία η λέξη αυτή έγινε μέρος του επίσημου ονόματος της.

Τα τελευταία χρόνια οι εγγραφές για Σιβηρικά Χάσκυ έχουν ανέβει κατακόρυφα. Ο Αμερικανικός Ομιλος Σιβηρικού Χάσκυ (SHCA) ανησυχεί βαθιά για αυτή την ξαφνική άνοδο στην δημοτικότητα της φυλής και δεν επιθυμεί η ζήτηση αυτή να έχει ως αποτέλεσμα να θυσιαστεί η υψηλή ποιότητα της. Για να βοηθήσουμε να διατηρηθεί αυτή η ποιότητα, ο SHCA συνιστά σε όλους τους μελλοντικούς αγοραστές να επικοινωνούν με εκτροφείς στην περιοχή τους οι οποίοι είναι μέλη του και βρίσκονται στον σχετικό κατάλογο πού διατηρεί ο τοπικός γραμματέας του συλλόγου σε κάθε περιοχή. Οι εκτροφείς αυτοί έχουν υποσχεθεί να διατηρούν το πρότυπο της φυλής, να σέβονται και να εφαρμόζουν τον Ηθικό Κώδικα και να συμπεριφέρονται σωστά σε όλες τις εκδηλώσεις της φυλής. Υποστηρίζοντας υπεύθυνους εκτροφείς, ο αγοραστής έχει την εγγύηση ότι συναλάσσεται με ανθρώπους πού είναι γνώστες και είναι σε θέση να του δώσουν τις σωστές πληροφορίες και την απαραίτητη βοήθεια σε όλες της φάσης της ανάπτυξης του σκυλιού.

Ο Αμερικανικός Ομιλος Σιβηρικού Χάσκυ (SHCA), τα μέλη του οποίου είναι εκτροφείς, φίλοι των αγώνων με έλκηθρα, εκθέτες και απλοί ιδιοκτήτες, ποτέ δεν έχασε τον κύριο στόχο του. Παραμένει αφοσιωμένος στην συντήρηση και την διαιώνιση του Σιβηρικού Χάσκυ ως υγιή, ικανή και φυσική φυλή, με τα χαρακτηριστικά του πνεύματος και του σώματος του να το κάνουν όχι μόνο ένα πανέμορφο σκυλί κι έναν πρόθυμο εργάτη, αλλά κι έναν αφοσιωμένο και πολύ ευχάριστο σύντροφο.

http://www.shca.org/shcahp2a.htm


 


Landser

Well-Known Member
8 Δεκεμβρίου 2009
74
0
Μαραθωνας
Μπραβο Whitefang πολυ καλη δουλεια!Αν θες πες μας(και οποιος αλλος ασχολειται φυσικα με την φυλη..) για τα εκτροφεια και τα σκυλια που εχουν γραψει ιστορια στον χωρο της εκτροφης και των εκθεσεων καθως και γι αυτα που πρωταγωνιστουν σημερα!