Σχετικά με την εντολή "δίπλα".


rottaki

Well-Known Member
4 Αυγούστου 2008
603
1
Κέρκυρα
Έχω μερικές σκέψεις και απορίες σχετικά με την εντολή "δίπλα" και τον περίπατο με το σκύλο δίπλα μας. Αν έχετε την καλοσύνη οι εκπαιδευταί του φόρουμ να με βοηθήσετε αναλυτικά παρακαλώ.

Τι ισχύει από τα παρακάτω σχετικά με την εντολή "δίπλα"?

Η εντολή δίπλα ή μαζί, ανάλογα τι προτιμά ο καθένας, για να'ναι επιτυχής και κάθε φορά αποτελεσματική, πρέπει αφού ο σκύλος έχει εκπαιδευτεί και έχει εμπεδώσει την εντολή από τον εκπαιδευτή του, πρέπει να είναι μόνιμη/σταθερή και χωρίς αλλαγές και υποχωρήσεις.

Η εντολή "μαζί" ή "δίπλα", σημαίνει πως όσο ο σκύλος είναι δίπλα μας με το λουρί του, είναι αναγκασμένος/υποχρεωμένος να βρίσκεται στο πλάι μας, να ακολουθεί το βηματισμό μας και να μην τραβάει ούτε να τραβήξει για οποιοδήποτε λόγο.

Τι ακριβώς όμως σημαίνει αυτός ο περίπατος για το σκύλο?
Σημαίνει πως ακολουθώντας τη συγκεκριμένη εντολή,
απαγορεύεται:

- να μυρίζει δεξιά-αριστερά

- να σημαδεύει όπου θέλει

-να τραβάει

-να χαζολογάει και να κοντοστέκεται

- να πηγαίνει μπρος-πίσω.

Όλα αυτά ο σκύλος μας μπορεί να τα κάνει όσο θέλει στην ελεύθερη βόλτα, όταν τον λύνουμε, διαφορετικά αν κάποιες φορές τον έχουμε με το λουρί πιο χαλαρό και άλλες θέλουμε να ακούει την εντολή, τον μπερδεύουμε με αποτέλεσμα σιγά-σιγά να αδιαφορεί και να μας κουράζει.

Τελικά πως πρέπει να είναι μια βόλτα με λουρί και πως με flexi? Αυτά τα ολίγα.
 


scooby doo

Well-Known Member
25 Φεβρουαρίου 2009
612
3
Ναύπλιο-Αθήνα
Εκπαιδευτής δεν είμαι αλλά έπειτα από εκπαίδευση αρκετών μηνών το "δίπλα" το χουμε τουλάχιστον..

Όταν τον έχω στο λουρί λοιπόν και θέλω να πάμε δίπλά, του λέω την εντολή και έρχεται και κάθεται κολλητά στο αριστερό μου πόδι..

Του λέω πάμε και προχωράμε στο δίπλα.. Οι κανόνες που έχω θέσει είναι οι εξής:
Δεν τραβάει, δεν μυρίζει δεξιά αριστερά ούτε κάτω παρά μόνο στιγμιαία αν θέλει. Δεν απομακρύνεται από΄το πόδι μου αλλά δεν με πειράζει αν δεν είναι κολλημένος, και του επιτρέπω να πάει μπροστά μόνο μισό βήμα(το ακρώμιό του δεν πρέπει να είναι πιο μπροστά από το γόνατό μου). Αν κάνει κάτι από αυτά που δεν πρέπει λέω όχι και επανέρχεται. Όταν του πω "εντάξει"΄μπορεί να φύγει από δίπλα μου αλλά να μην τραβάει.
Αυτά...Ελπίζω να βοήθησα λίγο..
 
  • Like
Reactions: GRDANE


Noela

Well-Known Member
25 Οκτωβρίου 2007
1.954
222
Παλλήνη
www.agilityadddicts.gr
Δεν κατάλαβα τον προβληματισμό σου. Ισχύουν όσα λέτε και οι δύο. Όταν ο σκύλος έχει λάβει εντολή να περπατάει δίπλα σου πρέπει να κάνει αυτό και μόνο αυτό. Ούτε επιτρέπεται να μυρίζει, ούτε να μαρκάρει και φυσικά πότε δεν επιτρέπεται να τραβάει.
Μπορεί να είναι ο σκύλος με το λουρί και να μυρίζει και να σταματάει και να μαρκάρει και να κάνει τη βόλτα του δεμένος, απλά χωρίς να του έχεις δώσει την εντολή.
 


omarock

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2009
2.836
7
Δραμα
Μαλλον καταλαβα τι εννοεις.
Χρειαζεσαι μια εντολη,για παραδειγμα,λες διπλα οταν ερχεται καποιος απο απεναντι και θες τον σκυλο κοντα σου,και ρωτας πως θα γινει να χαλαρωσει παλι για να κανει πιπι κακα η μονο να μυρισει,εγω του λεω στα Γερμανικα Lauf με τονο που σημαινει τραβα η περπατα και κανει οτι θελει με ολο τον ιμαντα,αυτο το κανω και οταν ειναι δεμενος η και οταν θελω να μην μπερδευεται στα ποδια μου ας πουμε.
Και παντα δινεις πρωτα την εντολη.
 


harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Υπαρχουν τρια ειδη περπατηματος στη βολτα με λουρι.

1. Ελευθερο περπατημα, οπου ο σκυλος επιτρεπεται να πηγαινει μπρος – πισω και αριστερα δεξια από τον χειριστη, να μυριζει και ενίοτε να σταματαει. Το μονο που δεν επιτρεπεται είναι να τραβαει με δυναμη.
Επιτρεπουμε δηλαδη αρκετα μεγαλη ελευθερια, αρκει ο σκυλος να είναι μαθημενος να σταματαει το τραβηγμα όταν αισθανθει το λουρι να τεντωνει.

Σε πολλα σκυλια, όπως πχ στην δικια μου, τετοια ελευθερια μου χαλαει τη βολτα, οπότε παντα εφαρμοζω το Νο2. Αν το μερος είναι καταλληλο βγαζω απλά το λουρι και ησυχαζω.

2. Δίπλα (heeling), οπου ο σκυλος περπαταει δίπλα στην αριστερη μονο πλευρα και εχει μια μικρη ελευθερια κινησης το πολύ ένα βημα μπρος – πισω και από το πόδι του χειριστη.
Στασεις και μυρισμα μονο με αδεια του χειριστη. Το τεντωμα του λουριου και το τραβηγμα δεν επιτρεπονται.
Ο σκυλος απολαμβανει (οσο είναι αυτό δυνατο) την βολτα κοιτωντας οπου θελει αρκει να μην κολλαει σε γατες, αλλους σκυλους κλπ.

Αυτό είναι που προσπαθουμε να εχουμε οι περισσοτεροι όταν παμε καπου συγκεκριμενα και είναι ο σιγουρος τροπος για να διανυσεις μεγαλες αποστασεις χωρις να σου σπασουν τα νευρα.

3. Αυστηρο/αληθινό heeling οπου δεν επιτρεπεται καμια αποκλιση. Αλλοι εχουνε σαν σημειο αναφορας τον ωμο του σκυλου και άλλοι τα αυτια. Να είναι δηλαδη ο ωμος ή τα αυτια στην ιδια ευθεια με το ποδι του χειριστη.

Αυτου του ειδους το περπατημα απαιτει τεραστια συγκεντρωση και πρεπει να γινεται για λιγη ωρα και σε περιπτωσεις που απαιτειται σημαντικη συγκεντρωση, πχ αγωνες, πολυκοσμια, φαναρια, κλπ.

Είναι σαν την παρελαση, οπου χρειαζεται μεγαλη προσπαθεια και συγκεντρωση (μειωνεται βεβαια με την εξασκηση).

Σαν συμπερασμα, η πολλη ελευθερια δεν ωφελει παντα και η μεγαλη αυστηροτητα κουραζει.

Με την πολλη εξασκηση και την καλη γνωριμα με τον σκυλο μας, καταλαβαίνει και εισπραττει πολύ ευκολα ο σκυλος πότε και τι επιτρεπουμε και με μια κουβεντα παιρνει ελευθερια κινησης ή κολλαει δίπλα μας.

Εγω αν θελω να επιτρεψω ελευθερια, της λεω ΟΚ και ξερει ότι το heeling δεν ισχυει πια και παμε στο ελευθερο.
Αλλά και από το στυλ μου ή με την βοηθεια ενός απαλού «α α α!» αν ψιλοξεχαστεί καταλαβαινει πότε πρεπει να είναι δίπλα κολλημενη και πότε μπορει να είναι πιο χαλαρη χωρις να ειμαι τελειως ελευθερη.
Είναι κατι που δεν μπορω να το περιγραψω, απλά συμβαινει και η σκυλα το καταλαβαινει αμεσως.
 


kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Η βόλτα του σκύλου είναι ακριβώς αυτό που λέει η λέξη: ΒΟΛΤΑ!

Δηλαδή είναι ελεύθερος να μυρίσει, να πάει μπροστά, να κοντοσταθεί και να τραβήξει (όχι δυνατά).

Αν ήταν να βγάζουμε τα σκυλιά βόλτα και να τα έχουμε στην υπακοή, τότε καλύτερα να τα βάζαμε να τρέχουνε κανένα 10λεπτο. Τα ίδια (ίσως και περισσότερα) οφέλη θα έχουν, σε σύγκριση με την αυστηρή "βόλτα".

Κατά τη γνώμη μου, η βόλτα του σκύλου είναι δική του ώρα, να περάσει αυτός καλά και να ξελαμπικάρει το μυαλό του που περνάει ώρες μόνος του και κλεισμένος σε ένα κλουβί ή σε ένα σπίτι.

Το σημαντικό βέβαια στην όλη ιστορία είναι ότι όταν χρειαστεί να περπατήσει δίπλα μας (heeling) τότε πρέπει να το κάνει χωρίς δεύτερη κουβέντα.
 


foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
18
Δεν είναι πάντα εύκολο αυτό που λες όμως kkranis....
Δηλαδή εξαρτάται από την περιοχή που μένεις...

Δεν έχεις πάντα την δυνατότητα να τον αφήσεις να κάνει του κεφαλιού του, οπότε μια μερική ελευθεριά ίσως μερικέςφορές είναι το καλύτερο που μπορεί να έχει....
 


harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Εξαρταται από τον σκυλο Κωστα.
Η Ηρα πχ θελει χιλιομετρα. Αυτά δεν γινονται με τετοια ελευθερια. Και ενδιαμεσα γινονται ή στασεις με το λουρι για μυρισμα κλπ ή την αφηνω ελευθερη αν το μερος το επιτρεπει.

Επισης, πολλα σκυλια το ελευθερο περπατημα το εκμεταλλευονται, ξεχνιουνται με το μυρισμα και σε πανε καροτσακι αριστερα δεξια.
 


harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Επισης, η σχετικη υπακοη (όχι αυστηρη) στην βολτα εχει το αποτελεσμα ο σκυλος να εχει το νου του στον χειριστη. Δεν μπορει να ειναι χύμα η βολτα ειδικα στην πολη με τοσα ερεθισματα.

Ο σκυλος πρεπει να ξερει ότι υπαρχεις και οριζεις την βολτα, τον ρυθμο και τον προορισμο και δεν πεταγεται όποτε γουσταρει να μυρίσει ή να κυνηγήσει.

Τα παραπανω κρινοντας εξ ιδιων.
 


kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
@foibos

Μένω σε αστική περιοχή. Η βόλτες του είναι πολύ πρωΐ ή πολύ αργά. Όταν δεν υπάρχουν πολλά αυτοκίνητα. Οπότε είναι ελεύθερος να κινηθεί ελεύθερα μέσα στα όρια του λουριού του. Όταν πέσουμε σε κίνηση, τότε ναι, θα τον έχω να περπατάει δίπλα μου χωρίς πολλά πολλά. Όταν μπορώ όμως θα δώσω το ΟΚ για να συνεχίσει να χαίρεται.

@harryf3
Άρη, μπορείς να της προσφέρεις την ίδια (και καλύτερη) σωματική εκτόνωση με 10 λεπτά μπαλάκι. Όχι παραπάνω. Αυτό που δεν της προσφέρεις όμως με αυτόν τον τρόπο είναι και ο σκοπός της βόλτας: το να μυρίσει, να κάνει του κεφαλιού της και να αποκτήσει νέες παραστάσεις και εικόνες.

Οπότε η μεγάλη βόλτα στην υπακοή, ναι μεν προσφέρει μια κάποια σωματική εκτόνωση, αλλά δεν προσφέρει αυτό που πρέπει να προσφέρει μια απλή βόλτα
 


kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Επισης, η σχετικη υπακοη (όχι αυστηρη) στην βολτα εχει το αποτελεσμα ο σκυλος να εχει το νου του στον χειριστη. Δεν μπορει να ειναι χύμα η βολτα ειδικα στην πολη με τοσα ερεθισματα.

...
Αν έχεις φτιάξει υπακοή, τότε ενώ ο σκύλος είναι τελείως χύμα, με μια λέξη σου, θα επανέλθει στην "τάξη". Και ας υπάρχουν χίλια μύρια ερεθίσματα.
 


Teobullmastiff

Well-Known Member
25 Ιουλίου 2009
4.816
3
39
Πεντελη,Αθηνα
Κωστα η υπακοη αυτη ειναι πολυ δυσκολο να επιτευχθει...οχι ακατορθωτο...ομως πολυ δυσκολο.

το βιωνω με τον δικο μου σκυλο.

ελπιζω μια μερα να εχω πραγματικη και αριστη Β.Υ.

p.s τουλαχιστων θα προσπαθησω.
 


foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
18
Εσύ Teo έχεις κουτάβι ακόμα...δεν είναι ενδεικτικό της ΒΥ η αντίδραση ενός κουταβιού!;)

Εν καιρώ θα δεις πόσο καλά πάτε από BY!

Πάντως σόγουρα μια "στρατιωτική" ΒΥ δεν είναι το ευκολότερο να επιτευχθεί....
 


kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Teo, για αυτό υπάρχει και το λουρί.

Επειδή δεν ξέρω πότε ο κοπρίτης μου θα μυρίσει μια θυληκιά σε οίστρο (ιδιαίτερα τώρα που είναι στα... ντουζένια του), την κάνει και γυρίσει με χαμόγελο και τσιγάρο στο στόμα :D
 


harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Κωστα, όπως ειπα κανουμε πολλες στασεις. Αλλά όταν περπαταμε το κανουμε σωστα.
Η βολτα δεν είναι μονο γυμναση και μυρισμα. Είναι και κοινωνικοποιηση, είναι να δει μερη και καταστασεις. Είναι εκπαιδευση να μαθει τι θελεις να προσεχει και τι θελεις να αγνοει. Είναι μια συνεχης γνωριμια με τον ιδιοκτητη και τον κοσμο.

Βολτα χωρις στοιχειώδη υπακοη και σεβασμο χαλαει πολλα πραγματα που κερδισες με κοπο.
Δεν είναι στην τσιτα το σκυλι. Απλά εχει το νου του.
Εμεις βοηθηθήκαμε παρα πολύ στον ελεγχο της επιθετικοτητας. Σε χυμα και ελευθερη βολτα θα εδειχνε επιθετικοτητα.

Παντα κρινοντας εξ ιδιων. Η δικια μου χρειαζεται συνεχεια να ξερει ότι την παρακολουθεις.
Αν αυτό είναι δειγμα ελλιπούς εκπαιδευσης, κυριαρχικοτητας, ατιθασου χαρακτηρα ή οτιδηποτε, δεν μπορω εγω να το κρινω.
Εμενα η δικια μου μικρη εμπειρια λεει ότι το πολύ χυμα βλαπτει.

Επισης εμεις εχουμε το ατού της επαρχιας και κάθε μερα μπορουμε να τρεχουμε ελευθεροι και να πηδαμε εμποδια. Δεν περιμενουμε την βολτα για γυμναση.
 


kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
...

Παντα κρινοντας εξ ιδιων. Η δικια μου χρειαζεται συνεχεια να ξερει ότι την παρακολουθεις.
Αν αυτό είναι δειγμα ελλιπούς εκπαιδευσης, κυριαρχικοτητας, ατιθασου χαρακτηρα ή οτιδηποτε, δεν μπορω εγω να το κρινω.
Εμενα η δικια μου μικρη εμπειρια λεει ότι το πολύ χυμα βλαπτει.

....
Μπορεί να είναι λόγω εκπαίδευσης, μπορεί να είναι και λόγω χαρακτήρα.

Το θέμα είναι ότι όταν θα της πεις να έρθει ή να είναι δίπλα σου, απλά να το κάνει (πάντα με λουρί)
 






harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Η Ηρα θα ειναι ή στρατιωτακι ή ανταρτης.
Προτιμω το στρατιωτακι.
Ελπιζω μεγαλωνοντας να ηρεμησει.
 


Meli

Active Member
1 Οκτωβρίου 2009
37
0
Ναυπλιο
Κατά τη γνώμη μου, η βόλτα του σκύλου είναι δική του ώρα, να περάσει αυτός καλά και να ξελαμπικάρει το μυαλό του που περνάει ώρες μόνος του και κλεισμένος σε ένα κλουβί ή σε ένα σπίτι.

Η βόλτα του σκύλου είναι η ώρα του να περάσει καλά με το αφεντικό του, ειδικά στις περιπτώσεις που μένει μόνος του πολλές ώρες όπως σωστά επισημαίνεις!

Το "ξελαμπικάρισμα" είναι μια λέξη που κατα τη γνώμη μου έχει εφαρμογή μόνο σε εμάς τους ανθρώπους.

Επίσης, πιστεύω οτι ο σκύλος μας ευχαριστέται πολύ περισσότερο στη βόλτα του όταν υπάρχουν μεγάλα κομμάτια υπακοής, παρά όταν είναι αφημένος να έχει το μυαλό του οπουδήποτε αλλού εκτος από εμάς!!