ΤΣΙΟΥΑΟΥΑ-ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ


nikos5853

Active Member
11 Μαρτίου 2010
28
0
γεια σας.ειχα ξαναγραψει σε αλλη ενοτητα για το τσιουαουα. στα ιατρικα!η αληθεια ειναι οτι εχει περασει πολλα και ειναι τοσο μικρος.απο καταγμα στο ποδι, σελετιελα, τσιμπημα εντομου ειμαστε συνεχει στο γιατρο.
γραφω για μια αλλαγη στη συμπεριφορα του.
Απτην πρωτη μερα που το πηραμε κατουρουσε στην πανα του και μονο.εκτος απο μια φορα αλλα ειναι αμελητεα δε συζηταμε.το σαββατο λοιπον, το πηγαμε στο εξοχικο μας, στο οποιο τον εχουμε παει πολλες φορες και τα καταφερνει μια χαρα, και εκανε του κεφαλιου του.βεβαια ειχε παει και την παρασκευη και το σαββατο στο γιατρο και του ειχε κανει ενεσεις γιατι τον ειχε τσιμπησει κατι και πριστηκε η μουσουδα του πολυ.κατουρουσε οπου ηθελε δεν τον μαλωσε διοτι δεν τον ειδα κατευθειαν, και τον πετυχαινω την ωρα που κανει κακα στο ψυγειο.του φωναξα αρκετα και απο τοτε μου κραταει μουτρα μεχρι σημερα!!και κανει το εξης: τα τσισα του στην πανα και τα κακα του οπου να'ναι κυριωσ σε χαλακια.επισης εχει μια συμπεριφορα λες και εχει καταθλιψη.θα ηθελα να ακουσω καποιες γνωμες.ευχαριστω
 


skylakos

Well-Known Member
30 Αυγούστου 2008
3.528
982
Χανια
Ηλικιακα ποσο ειναι;Στο κανονικο σπιτι εκανε και τα κακα στην πανα ή αλλου;Συνηθως δεν τα κανουν και τα δυο στην πανα.
Ειστε ακομα στο εξοχικο;
Παντως η αλλαγη περιβαλλοντος ειναι στρεσογονα ποσο μαλλον σε κουταβια,ακομα και αν εχουν ξαναπαει στο ιδιο μερος.Το στρες εκφραζεται πολλες φορες με διαταραχη στην καθημερινοτητα και στην "αναγκη" τους.Ο γιατρος και η φωνη σου ισως τρομαξαν το σκυλακι.Δεν σου κρατα μουτρα,απλα ειναι ακομα λιγο φοβισμενο και επιφυλακτικο.Η συμπεριφορα αυτη κρατα καποιες μερουλες αναλογα την ενταση του γεγονοτος.

Δεν φωναζουμε αρκετα στο κουταβι,οπως λες,αλλα η φωνη ειναι αυστηρη και το σηκωνουμε εκεινη την ωρα και το παμε εκει που θελουμε να τα κανει.Η φωνη απο μονη της μπορει απλα να το τρομαξε(ισως πολυ) και δεν καταλαβε οτι εκανε λαθος το μερος,αλλα την πραξη.

Μη το παραχαιδευεις για να το ηρεμησεις,επιβραβευεις τη "μελαγχολια" του,αλλα γυρνατε στην καθημερινοτητα οπως πριν και το σκυλακι θα επανελθει.
 


Kirki - Amirah

Well-Known Member
27 Οκτωβρίου 2009
1.202
2
Ο σκυλος τι ηλικια εχει; Αρσενικος ειναι ;
Εχουν συμβει παρα πολλα πραγματα απο οτι καταλαβα σε μικρο χρονικο διαστημα, και ειναι μαλλον δυσκολο να βρεις στα σιγουρα τι τον εχει ενοχλησει περισσοτερο.

Οι ενεσεις; Ο γιατρος; Η αλλαγη περιβαλλοντος; Οι φωνες; Κατι που δεν εχεις σκεφτει καν;

Αυτο που σιγουρα μπορεις να κανεις και δεν θα βλαψει κανεναν, ειναι να γινεις πολυ ευχάριστος για το σκυλο σου. Να παιξεται πολυ, και να επιμεινεις στα θεματα τουαλετας, χωρις φωνες ομως.
Οι ενεσεις φανταζομαι θα εχουν κατι σε κορτιζονη, και αυτο ειχε κανει και τη δικια μου σκυλιτσα να κατουραει πααααααααρα πολυ - και κατα συνεπεια , παντου.
Δεν ξερω αν εχεις παρατηρησει, μαλλον θα πινει και περισσοτερο νερο απο οτι συνηθως.
 


nikos5853

Active Member
11 Μαρτίου 2010
28
0
ναι μου το ειπε ο γιατρος οτι θα κατουραει παραπανω και θα πινει νερο λογω ενεσης.αλλα δε μου ειπε για ποσο.απλα παραξενευτηκα γιατι οταν πηγαιναμε αλλες φορες στο εξοχικο δε χρειαζοταν καν προσαρμογη.επαιζε αμεσως και συνεχεια.αρσενικο ειναι το σκυλακι και περιπου 3,5 μηνων.και ναι τα κακα του τα εκανε και αυτα στην πανα του.παντα ομως
 


skylakos

Well-Known Member
30 Αυγούστου 2008
3.528
982
Χανια
Ειναι πολυυυυυ μικρο για να εχει σταθερη συμπεριφορα.Ο δικος μου(2 χρονων) οταν του δωσανε κορτιζονη ηταν συνεχως "μελαγχολικος" και δεν ειχε ορεξη ουτε να κουνησει.Ισως ειναι και απο αυτο.2 χρονων και του φευγανε μεσα στο σπιτι.Δεν ειναι τιποτα.Ολα αυτα που σου γραψαμε επηρεαζουν ενα κουταβακι.Ειναι μωρο ακομα.Συνεχισε σταθερα να του συμπεριφερεσαι σα να μη συμβαινει τιποτα και θα ειναι μια χαρα...
 


Kirki - Amirah

Well-Known Member
27 Οκτωβρίου 2009
1.202
2
Ειναι πολυ μωρο βρε! Μη του φωναζεις! Ειναι και μια σταλιτσα, εχεις ιδεα πως φανταζεις στα ματια του ετσι τεραστιος και θυμωμενος;;; Ειναι σαν να δεις εσυ μπροστα σου τον τυρανοσαυρο rex!

Τα παιξε λιγο απο τα περιστατικα, και ετσι και αλλιως, ακομα δεν ξερει τιποτα! Και ακομα και οταν τα μαθει, να εισαι σιγουρος οτι θα κανει κανα δυο "τουμπες" μεχρι να ενηληκιωθει.

Χαλαρα.. Να θυμασαι παντα οτι ουτε το τελος του κοσμου ηρθε, ουτε αμα τα κανει μια φορα μεσα - παει , τελειωσε, το εμαθε λαθος. Ολα διορθωνονται! Παιχνιδι, παιχνιδι, παιχνιδι! Και μαθηματακια, μικρα , λιγα και καλα.
 


harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Ως ιδιοκτητης μινι πινσερ, σκυλου αναλογου με το τσιουάουα, θα συμφωνησω απολυτα με τον προλαλήσαντα Παναγιωτη!
 


katerina k.

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2009
6.204
13
Κηφισιά
Και η δικιά μου...κάνει 5 στη πάνα...1 όπου βρει!!
Και δεν μπορώ και να τη μαλώσω...οπότε κάνω υπομονή και ....σφουγγαρίζω!!!
 


Darkness

Well-Known Member
8 Απριλίου 2010
792
4
Κι εγώ συμπάσχω :) Ακόμα είναι 2 μηνών και κάτι. Αλίμονο, αν περιμένω από τώρα να τα πετυχαίνει κάθε φορά :)
Απλώς, παίρνω τη σφουγγαρίστρα ανά χείρας (έχουμε γίνει κολλητές πλέον ;) ) και αναλαμβάνω έργο.
 


nikos5853

Active Member
11 Μαρτίου 2010
28
0
του φωναξα μονο οταν τον επιασα στα πρασα.παντως σιγα σιγα βελτιωνεται.ξερει κανει σε ποσες μερες θα αποβαλει την κορτιζονη?μαλλον ειναι αναλογα τη δοση βεβαια!ευχαριστω παντως. υπαρχει μηπως καποιο αρθρο για εκπαιδευση τσιουαουα ή μικροσωμων στο φορουμ?εψαξα αλλα δε βρηκα κατι..
 


Kirki - Amirah

Well-Known Member
27 Οκτωβρίου 2009
1.202
2
Η δυνατη φωνη μπορει να προκαλεσει τεραστιο στρες σε ενηλικα σκυλια. Ποσο μαλλον σε κουταβια, ποσο μαλλον σε ενα τοσο δα σκυλακι!
Μην ξεχνας τη γλωσσα του σωματος, και τον ογκο σου. Ειναι πολυ σημαντικα, και πολυ τρομακτικα (οταν θυμωνεις) αυτα για ενα ζωακι αυτων των διαστασεων.

Οταν λες εκπαιδευση, εννοεις βασικη υπακοη;

Τι θελεις να μαθει ο σκυλος;
 


nikos5853

Active Member
11 Μαρτίου 2010
28
0
ναι βασικη υπακοη.καποιες απλες εντολες. κατσε, κατω, αστο,φερτο, ελα.το κατσε οταν ειναι ηρεμος το εχει ψιλομαθει.φανταζομαι για το αστο να του πεταω ενα παιχνιδι και οταν το φερνει να το "ανταλασω" με μια λιχουδια.για το κατω 'η ξαπλα δεν ξερω πως να το φερω σε αυτη τη σταση.δηλαδη οταν ειναι καθιστος του τραβαω λιγο λιγο τα μπροστα ποδια αλλα δεν ξαπλωνει.μονο αν ειναι ξαπλα μονος του τον χαιδευω και του λεω ξαπλα μηπωσ το καταλαβει ετσι. επισης θα ηθελα να μου πειτε η εντολη "μεινε" πως επιτυγχανεται!
 


skylakos

Well-Known Member
30 Αυγούστου 2008
3.528
982
Χανια
Παιρνεις λιχουδιτσα στο χερι και γονατιζεις μπροστα του,εχοντας τη λιχουδια στη γροθια σου χωρις να μπορει να την παρει.Η γροθια σου ακουμπα στο πατωμα.Θα προσπαθησει να στο παρει,θα πηδηξει πανω σου,θα καθισει,κτλ.Μενεις ακινητος και αυτος επειδη δεν ξερω τι αλλο να κανει,θα ξαπλωσει καποια στιγμη.Τοτε αμεσως του δινεις τη λιχουδιτσα.Το επαναλαμβανεις,λεγοντας και την εντολη "ξαπλα" ή "κατω".
 


Kirki - Amirah

Well-Known Member
27 Οκτωβρίου 2009
1.202
2
Ωραια. Ενα , ενα. Αυτα ειναι παρα πολλα, και δεν ειναι απλα. Ειναι μικρος και θα σαλταρει!
Τις εντολες φερτο, αστο, μεινε ξεχνα τες για την ωρα και δουλεψε χαλαρα το ελα, το κατσε και το κατω. Υπαρχουν υποθετω πολλες τεχνικες καπου μεσα στο forum, και ισχυουν και για το δικο σου σκυλι. Θα βρεις αυτη που λειτουργει και θα την εφαρμοζεις για 3 λεπτα - δυο τρεις φορες τη μερα. Παντα σαν παιχνιδι, και παντα με χαρα - καλο ειναι να εχει ορεξη και το σκυλακι. Ειναι πολυ μικρο και δεν πρεπει να το πιεσεις για κανενα λογο.
Το φαγητο (κατι λαχταριστο , π.χ. κομματακια λουκανικο - εχει πολυ φθηνα στα lidl - 0,35 το πακετακι) ειναι μαλλον ο καλυτερος τροπος να ξεκινησεις.

Δοκιμασε αυτο:

http://www.youtube.com/watch?v=WtD2GRbbyzU

το ελα, μπορεις κανοντας βηματακια προς τα πισω , και με φαγητο στα χερια (σαν να κανεις "μανσετα" στο βολεϋ) να ταιζεις και να επαναλμβανεις την εντολη με την πιο γλυκια φωνη που εχεις. Θα χρειαστει να εισαι στα γονατα λογικα, γιατι το σκυλακι ειναι μικροσκοπικο.

Σταματοντας καθε 4-5 "βηματα", προσπαθησε να βρεις τη σωστη θεση για τα χερια σου, στην οποια το σκυλακι θα τρωει και ταυτοχρονα θα οδηγειται να κατσει μπροστα σου (κλεψε απο το "κατσε", αλλα τα χερια μανσετα!). Μετα, παλι βηματακια προς τα πισω..

Ολα αυτα σε ησυχο και οικειο περιβαλλον. Δηλαδη σπιτι! :)

Φανταζομαι θα βρεις και αλλες τεχνικες, βρες ποιες δουλευουν στο σκυλο σου.
 


harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Αν του εχεις μαθει το κατσε, καλυτερα να ξεκινησεις την εκμαθηση του κατω (ξαπλα) από την καθιστη θεση. Είναι πιο ευκολο ετσι.

Με τον μεζε στο χερι, κανεις μια κινηση τοξοειδή, ξεκινωντας από την μυτη και σχεδον σερνεις το χερι με τον μεζέ κατω από το σαγονι, περνας από το στηθος και καταληγεις στα ποδια. Δηλαδη περνάς τον μεζε κοντα σε ολο του το σωμα όταν είναι στην καθιστη θεση. Αν το βαζεις μπροστα στη μυτη του και μετα το κατεβαζεις καθετα κατω, μπορει απλά να σκυψει το κεφαλι κατω και τιποτα άλλο.

Με την τεχνικη που περιεγραψα ο σκυλος σκυβει το κεφαλι και ακολουθει τον μεζε και συνηθως ασυναισθητα ξαπλωνει. Μολις ξαπλωσει πληρως δινεις τον μεζε και επαναλαμβανεις την εντολη κατω, την οποια ειχες πει και στην αρχη της διαδικασίας.

Αν επιβαλεις την θεση «κατω» τραβωντας του τα ποδια, πιθανον να τον φοβιζεις και αντιδραει.

Αν δεν είναι ιδιαιτερα food driven, καλυτερα να κανεις εκπαιδευση με τον σκυλο νηστικο.

Αν εξακολουθει να μην παιρνει την σωστη θεση, τοτε βοηθαει να εισαι καθιστος στο πατωμα με το ένα γονατο καπως ανασηκωμενο σε τετοιο υψος ώστε μολις να μπορει το σκυλι να χωθει από κατω. Το γονατο είναι μεταξυ σκυλου και χεριου με μεζε. Βαζεις το χερι κατω από το γονατο και μολις το σκυλι πλησιασει τραβας λιγο τον μεζε προς τα μεσα. Το σκυλι για να τον παρει, πρεπει να περασει κατω από το γονατο ξαπλωτά. Μολις παρει την θεση, δινεις τον μεζε και λες «κατω».

Το μεινε επιτυγχανεται πιο ευκολα από τη θεση κατω. Είναι στην ουσια ένα παρατεταμενο κατω με εσενα σταδιακα να απομακρυνεσαι. Επισης, από την θεση κατω δεν κουραζεται. Υπαρχει αντιστοιχο θεμα στον τομεα της εκπαιδευσης.

Αν την ωρα που ειναι ηδη ξαπλωμενος τον επιβραβευεις και λες ξαπλα, δεν μαθαινει να ξαπλωνει αλλά παιρνει καποιο άλλο μηνυμα. πχ ότι είναι καλο και ησυχο παιδι, ή κατι σαν «μεινε» ή οτιδηποτε άλλο. Θα ειχε ισως καποια αξια αν το ελεγες την ωρα ακριβως που ξαπλωνει από μονος του.
Επισης, ετσι μαλλον καηκε και το «ξαπλα» σαν λεξη εντολης οπότε καλυτερα να βρεις μια άλλη, πχ κατω ή το πιο μουράτο platz (πλατς).

Αν το κατσε το εχει απλά ψιλομάθει και δεν το εχει εμπεδώσει, καλυτερα μεινε εκει για την ωρα και μετα προχωρα σε άλλη εντολη. Δεν υπαρχει λογος βιασυνης. Μπερδευεται και αγχωνεται. Ειδικα το κατσε και το κατω μπορουν να τα μπερδεψουν ακομα και καπως προχωρημενα σκυλια.

Θα ελεγα να μεινεις για την ωρα στο κατσε και στο ελα όπως ακριβως το περιεγραψε ο Κιρκι. Παιχνιδιάρικα και ηρεμα.
 




Kirki - Amirah

Well-Known Member
27 Οκτωβρίου 2009
1.202
2
Θα ελεγα να μεινεις για την ωρα στο κατσε και στο ελα όπως ακριβως το περιεγραψε ο Κιρκι. Παιχνιδιάρικα και ηρεμα.
:D μου θυμησες εναν πιτσιρικα που με ρωταγε, Που ειναι ο Κιρκης;; :D
 








Στατιστικά Forum

Θέματα
33.114
Μηνύματα
895.820
Μέλη
19.924
Νεότερο μέλος
ALEXANDRA MOSCHOU