Φοβικός με άλλα σκυλιά?


gsdog

Well-Known Member
16 Ιανουαρίου 2009
136
1
Λοιπον, χρειαζομαι βοηθεια γιατι οπως λεω και στον τιτλο, εχω την αισθηση οτι ο σκυλος μου (γερμανικος ποιμενικος, 10.5 μηνων) ειναι φοβικος με αλλα σκυλια.
Ας αναλυσω λιγο τη συμπεριφορα του και να δωσω και μερικα παραδειγματα του τι κανει και οποιος μπορει με βοηθαει..
Οταν συνανταμε αλλο σκυλι στο δρομο, αν ειμαστε απο αποσταση κολλαει λιγο, γαυγιζει λιγο και φευγουμε, αλλα συνεχιζει αρκετα μετρα να το εχει κατα νου και να κοιταζει προς τα πισω. Αν μας πλησιασει καποιος με σκυλο σε κοντινη αποσταση και ιδιαιτερα αν ο αλλος σκυλος κανει κινηση να πλησιασει, αρχιζει και κανει σαν κατσικι, προσπαθει να κανει προς τα πισω εντονα και να φυγει απο το λουρι, σηκωνει πολυ τριχα και δεν ηρεμει μεχρι να απομακρυνθουμε αρκετα και να περασει λιγη ωρα και δειχνει φοβισμενος. Ακομα και εντολη οταν του ζηταω να εκτελεσει οπως το κατσε (κατω δεν εχω δοκιμασει ποτε με τετοιες συνθηκες), καθεται αλλα το σπαει πολυ γρηγορα και ειναι τρελα ανησυχος και κοιταζει συνεχεια τον αλλο σκυλο.
Εδω και αρκετο καιρο ειχα παρατηρησει οτι με μικροτερα σε μεγεθος σκυλια το εχει ξεπερασει σε μεγαλο βαθμο, με 2 μαλιστα που τα εχει δει αρκετες φορες και ξερω τους ιδιοκτητες, πηγαινει μονος του προς αυτα. Με ενα αλλο ομως, σε μεγεθος γιορκυ, αφου μυριστηκαν, κατι τον τρομαξε και ειχε την ιδια ασχημη συμπεριφορα.
Πριν κανα μηνα συνατησαμε καποιον με μια λαμπραντορινα που ηταν χωρις λουρι και μας πλησιασε. Τα ιδια ο δικος μου, μαζευει ο αλλος τη σκυλα του και φευγουμε. Μετα απο λιγο ερχεται η σκυλιτσα (χωρις λουρι) και αφου εκανε λιγο τα δικα του ο σκυλος μου, μυριστηκαν και αρχισαν τα παιχνιδια σαν να ειναι αδερφια. Τελοσπαντων, πιστευα οτι τα παμε καλα σιγα σιγα, αλλα προχτες παλι τα ιδια. Περνουσα απο ενα παρκο βραδυ ειχε καποιος ενα βελγικο λυτο, μας πλησιαζει στα 7-8 μετρα και ο δικος μου αρχισε τα ιδια και χειροτερα.Εχει μεγαλωσει κιολας, με ξεχεριασε. Το βελγικο ψιλοσαστισε μαλλον και σταματησε να πλησιαζει. Εδωσα κατσε στο δικο μου, εκατσε και τον πηρα και φυγαμε, αλλα ηταν πολυ ανησυχος στο δρομο.
Αυτη που περιεγραψα ειναι η συμπεριφορα του στο δρομο, στη γειτονια μου. ΑΛΛΑ. Εδω ερχεται το τρελλο. Σε αλλο μερος που εχουμε παει, εβλεπε σκυλια και δεν εδινε σημασια καθολου, ουτε γαβ, ουτε τιποτα. Στο εκτροφειο οταν πηγαινουμε (και γινεται πολυ συχνα) θελει να παιξει με οποιο σκυλι βλεπει, θελει να μυριστει με αλλα κτλ. Εχει παιξει με μικροσωμα που εχουν βρεθει εκει, αλλα και με μεγαλοσωμα. Κανει σαν να ειναι αδερφια του ολα. Στο σκυλομπαχαλο που ειχαμε παει, ηταν αψογος. Στην αρχη, για περιπου ενα-δυο λεπτα ηταν καπως αγχωμενος, αλλα μετα ολα μελι γαλα και εδινε την εικονα κοινωνικοτατου σκυλου. Στην εκθεση ροτβαιλερ τον ειχα μαζι μου, καθομουν πισω πισω σε ενα περιπτερο με αξεσουαρ, ηταν τελειος, επαιξε με μια ροτινα, με κατι αλλα ροτακια και τα πηγαινε μια χαρα (μονο σε καποια φαση που του γαβγισε καποιο ροτ μεσα απο κλουβα σαστισε, αλλα για λιγο). Μεχρι και ο κυριος Κουνελας τον πηρε και τον εκανε επιτηδες μια βολτα εκει και μετα μου ειπε οτι τον δουλευω και ο σκυλος ειναι μια χαρα..
Αρα το προβλημα ειναι μονο στη γειτονια μου?? Αρα κατι δεν κανω εγω σωστα, ή μαλλον κανω κατι που χαλαει πολυ το σκυλο μου. Τι ομως? Οσοι εχω μιλησει μου ειπαν να τον εχω σε χαλαρο λουρι κτλ για να μη στρεσσαρεται πιο πολυ οταν βλεπει αλλο σκυλο. Το προβλημα ειναι οτι εγω συνηθως δεν προλαβαινω καν να αντιδρασω...
Κατι που εχει γινει, αλλα δεν ειχα δωσει σημασια και τωρα που το σκεφτομαι ισως ειναι η αιτια του κακου. Σε μια απο τις πρωτες μας βολτες, ειχαν βγει απο μια αυλη 2 σκυλοι, ενα ακιτα και το αλλο ημιαιμο μεσαιου μεγεθους, τρεξαν προς το δικο μου γαυγιζοντας, αλλα σταματησαν στο ενα μετρο περιπου. Ο δικος μου τραβηχτηκε προς τα πισω, ηταν και μικρος 3 μηνων περιπου, και ηρθε ο ιδιοκτητης των αλλων και τα μαζεψε. Αυτο κρατησε περιπου 4 δευτερολεπτα συνολικα.
Ηταν αυτο ικανο για να δημιουργηθει τοσο σοβαρο προβλημα? Και το σημαντικοτερο, τι πρεπει να κανω εγω απο εδω και περα για να ξεπερασει τη φοβια του?

ps. Sorry για το σεντονι...
 


st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.741
Θεσ/νίκη
10,5 ο σκύλος είναι τινγκα στις ανασφάλειες!Αρχίζει να βρίσκει τις δίκες του μεθόδους όσον αφορά το πλησίασμα,πόσο επιβλητικός θα είναι όταν θα πάει να μυριστεί για να γνωριστεί με ένα άλλο!Εφόσον ο μικρός σου ξέρει να προσεγγίζει σωστά τα αλλά σκυλιά και είναι δεκτικός στο να μυριστούν δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα!Έχει μάθει να πλησιάζει ήρεμα και να παίζει μετά!Ίσως να το κάνει πιο εύκολο στα μικρόσωμα σκυλιά λόγω μεγέθους και να μην μπορεί ακόμα να βρει τον τρόπο να το κάνει και στα μεγαλόσωμα!Εσυ μπορείς να τον βοηθήσεις χωρίς να τον στρεσσάρεις και χωρίς να του λες το κάτσε η κάποια εντολή!Δεν θα την ακούσει και τζάμπα θα την κάψεις!Χρησιμότερο είναι να είσαι ήρεμος και να μην τραβάς το λουρί!Η αν θέλεις να φύγετε από το σημείο εκείνο μπορείς να του βγάλεις μια λιχουδιά και να την βάλεις μπροστά του παρασέρνοντάς τον διακριτικά πιο εκεί όπου και θα τον επιβραβεύσεις δίνοντας του που σε άκουσε και σε ακολούθησε!

Ο εκτροφέας σου τι λέει γι αυτό?
 
Last edited:


George A

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
3.215
238
εγώ λέω να τον δώσεις να τον κρατήσει ο εκτροφέας για 10-15 μέρες για να κάνει εντατική κοινωνικοποίηση με άλλα σκυλιά.
 


gsdog

Well-Known Member
16 Ιανουαρίου 2009
136
1
st3li0s http://www.dogforum.gr/v3/member.php?3118-st3li0sthnx για την αμεση απαντηση.
Το θεμα μου ειναι οτι αυτη η συμπεριφορα δεν ειναι καινουρια, λογω ηλικιας για παραδειγμα (ξερω οτι βρισκομαστε σε λιγο δυσκολη ηλικια), απο την αρχη ετσι κανει αλλα μονο στη γειτονια μου. Αυτο με κανει να συμπεραινω οτι υπαρχει προβλημα. Το λουρι επειδη μου το ειπαν και αλλοι, πλεον του το αφηνω εντελως ελευθερο, αλλα φαινεται οτι ακομα και τα 3 μετρα δεν του φτανουν. Το τεντωνει παντα και πηδαει προς τα πισω τραβωντας για να ελευθερωθει.. Εντολες μονο 2 φορες του εχω δωσει σε τετοιο σκηνικο, τη 2η φορα (προχτες) ηξερα οτι κανω λαθος, δεν το εκανα για την εντολη, απλα ηθελα να δω κατα ποσο θα με ακουσει, εστω και σαν φωνη, ή αν ειναι 100% συγκεντρωμενος στον αλλο σκυλο. Λιχουδιες, οταν βλεπει αλλο σκυλο και ειδικα οταν μπαινει σε τετοια κατασταση δε δεχεται με τιποτα, τις αποφευγει σαν να κρατω δηλητηριο. Το μονο που επιασε λιγο, ηταν οταν του παταγα μια σφυριχτρα που εβγαλα απο ενα παιχνιδι, κοντα στο αφτι του και τοτε γυρναγε και κοιταγε εμενα. Αλλα και παλι αυτο γινοταν στιγμιαια. Αν εμπαινε σε κατασταση "φοβιας" ουτε σφυριχτρα ουτε τιποτα δεν επιανε...
 


gsdog

Well-Known Member
16 Ιανουαρίου 2009
136
1
εγώ λέω να τον δώσεις να τον κρατήσει ο εκτροφέας για 10-15 μέρες για να κάνει εντατική κοινωνικοποίηση με άλλα σκυλιά.
Εγινε και αυτο, τωρα τον αυγουστο για 10 μερες. Του τον αφησα γιατι δεν μπορουσα να τον παρω μαζι μου στις διακοπες, αλλα κοιταξε και το θεμα κοινωνικοποιησης. Πηγε πολυ καλα με ολα τα σκυλια. Οπως παντα. Οταν ειναι στο εκτροφειο με αλλα σκυλια, ειναι υποδειγμα κοινωνικου σκυλου... Εδω ομως, στο δρομο, παλι τα ιδια...
 


mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.652
19.886
Δεν θα 'πρεπε να έχεις δουλέψει με εκπαιδευτή; Η το έχεις κάνει και δεν το είδα;
 


gsdog

Well-Known Member
16 Ιανουαρίου 2009
136
1
Δεν εχω δουλεψει με επαγγελματια ουτε για β.υ. ουτε πανω στο συγκεκριμενο θεμα. Εκπαιδευση κανονικη-εντατικη με τον εκπαιδευτη θα αρχισω περιπου σε 2 μηνες. Οτι κανω μεχρι τωρα το κανω περιπου μονος μου, αλλα με καθοδηγουν ο εκπαιδευτης με τον εκτροφεα μου.
 


mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.652
19.886
Δηλαδή πάνω στον χρόνο θα κάνεις εκπαίδευση; Αργά δεν είναι; Τι καθοδήγηση σου κάνουν; Εξ' αποστάσεως; Δεν ξέρουν ότι στον δρόμο έχεις πρόβλημα; Πότε θα το λύσετε, όταν δεν θα λύνεται; Sorry αλλά έχω απορίες :-|
 


BLUEPETROS

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2010
68
0
ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ
μήπως είχε τραυματική εμπειρία το σκυλί στο συγκεκριμένο σημείο? προσπάθησε να το φέρεις σε επαφή αν γνωρίζεις κάποιον που να έχει μεγαλόσωμο σκύλο (και είναι φίλοι) στα συγκεκριμένα σημεία, αν γίνεται αφήστε τα να παίξουν, μήπως και το ξεπεράσει.
Πάντως ανησυχητικό δεν ακουγεται αφού το κάνει μόνο στο συγκεκριμένο κομμάτι, το σκυλί απλά έχει κάτι συνδυάσει στο μυαλό του!
 


gsdog

Well-Known Member
16 Ιανουαρίου 2009
136
1
Δε μου εχουν πει οτι ειναι αργα για εκπαιδευση. Μια χαρα πιστευουν οτι ειναι, απο τη στιγμη που τον δουλευω κι εγω. Πηγαινω εκει (εκτος απο τον τελευταιο 1.5 μηνα) 2 φορες τη βδομαδα, κανουμε δαγκωματα και μου δειχνει και ο εκπαιδευτης πως να δουλευω με το σκυλο μου σε β.υ. Σε επιπεδο βασικης ειναι πολυ καλα ο μικρος.
Οσον αφορα το προβλημα φταιω εγω κυριως, γιατι πιστευα οτι παμε καλυτερα σιγα σιγα, αλλα τελικα εκανα λαθος. Ειναι και η περιπτωση περιεργη, βλεπεις αυτη τη συμπεριφορα την εχει μονο στη γειτονια μου...
 


mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.652
19.886
Προφανώς κάποιος λόγος υπάρχει που έχει μόνο στην γειτονιά το πρόβλημα, τον οποίο δεν μπορείς να ανιχνεύσεις μόνος σου.
Δεν θα πρέπει να έρθει έστω μια φορά μαζί σου ο εκπαιδευτής, να δει από κοντά τι γίνεται και γιατί;
 


gsdog

Well-Known Member
16 Ιανουαρίου 2009
136
1
BLUEPETROS, δεν νομιζω οτι εχει να κανει με συγκεκριμενο σημειο, αλλα μαλλον ειναι αυτο που λεςκατι εχει συνδιασει με το μυαλο του. Εχω αρχισει να πιστευω οτι φταιει το σκηνικο που εγινε οταν ηταν μικρος (που του γαβγισαν εντονα, εστω και για λιγο, 2 μεγαλυτερα σκυλια) και ισως πιστευει οτι εδω ολα τα σκυλια ειναι ετσι.
 


gsdog

Well-Known Member
16 Ιανουαρίου 2009
136
1
Δεν θα πρέπει να έρθει έστω μια φορά μαζί σου ο εκπαιδευτής, να δει από κοντά τι γίνεται και γιατί;
Για εκει θα το παω αποτι φαινεται γιατι μονος μου δεν τα καταφερα ιδιαιτερα.
 


GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.815
5.047
patra
grdane.blogspot.com
δεν θελω να ειμαι κακός...
αλλα ο σκύλος 10,5 μηνων χωρις βασική υπακοή και να δουλευεται σε δαγκωματα.....,
με συγκεκριμενο προβλημα το οποίο ακόμα ο εκπαιδευτής δεν έχει δει επιτοπου και χρειαζεται την δική μας - δική σου παρότρυνση για να ασχοληθει....
θα κοιταζα το προβλημα του μικρου.... θα ρωταγα τον εκτροφεα..... θα αλλαζα εκπαιδευτή....
 


gsdog

Well-Known Member
16 Ιανουαρίου 2009
136
1
Μαλλον εχει γινει καποια παρανοηση σε αυτα που ειπα, ή δεν τα εχω πει τοσο σωστα ωστε να τα καταλαβετε. Ο σκυλος δεν ειναι χωρις βασικη υπακοη. Δεν εγινε ακομα βασικη με τον τροπο που εννοουμε συνηθως (κανεις καμποσα μαθηματα κτλ) αλλα με τη βασικη του εχω ασχοληθει εγω αρκετα μαζι του εξ αρχης. Και ο εκτροφεας με τον εκπαιδευτη μου δινουν αρκετες συμβουλες και διορθωσεις οποτε συναντιομαστε και συναντιομαστε παρα πολυ συχνα. Σε επιπεδο βασικης ειναι πολυ καλα ο μικρος. Αν δεν ειχα στο μυαλο μου κατι παραπανω, ο σκυλος απο εκπαιδευση θα ηταν σχεδον ετοιμος. Και σε δαγκωματα δουλευεται καθαρα σε φαση παιχνιδιου και μονο.
Για να μη γινονται και παρεξηγησεις, το οτι εκπαιδευτης και εκτροφεας δεν ασχοληθηκαν ακομα σοβαρα με το προβλημα, ειναι καθαρα λαθος δικο μου, 1ον)γιατι δεν εδωσα να καταλαβουν ποσο "σοβαρο" ειναι το θεμα και γιατι ηθελα να προσπαθησω μονος μου και 2ον)γιατι δεν τους ζητησα ουσιαστικα βοηθεια, αν το ειχα κανει θα ειχαν ερθει επιτοπου, οπως κανουν με τοσους πελατες τους. Αυτοι παντως επειδη βλεπουν συνεχεια το σκυλο μου και το πως συμπεριφερεται με αλλους σκυλους, και το πως δουλευει στο στιβο με την παρουσια αλλων σκυλων, εμειναν με ανοικτο το στομα οταν ακουσαν για αυτη τη συμπεριφορα. Θεωρησαν οτι μαλλον στρεσαρω πολυ με το λουρι το σκυλο στο δρομο οταν συνανταμε αλλους σκυλους και μου ειπαν να χαλαρωσω πολυ, να παιζω μαζι του στο δρομο και να δουμε πως θα παει.
 


mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.652
19.886
Νομίζω ότι ο τρόπος που "δουλεύετε" τον σκύλο σου, εσύ/εκτροφέας/εκπαιδευτής, κάπου χωλαίνει. Δεν ξέρω πως αλλιώς να το θέσω, όταν μέσα στο γήπεδο είναι σούπερ και εκτός -που είναι και η ζωή του όμως έτσι ; - έχει προβλήματα. Η ίσως, να έχεις υπερεκτιμήσει τις ικανότητές σου στην εκπαίδευση.
Πάντως σίγουρα, κάτι πρέπει να κάνεις άμεσα.
 


gsdog

Well-Known Member
16 Ιανουαρίου 2009
136
1
Η ίσως, να έχεις υπερεκτιμήσει τις ικανότητές σου στην εκπαίδευση.
Πάντως σίγουρα, κάτι πρέπει να κάνεις άμεσα.
Ξεκιναω με αυτο. Ειναι το πρωτο και κυριο γιατι πιστεψα οτι θα το λυσω μονος μου σιγα σιγα, αλλα απετυχα. Γι'αυτο ζηταω απο εδω συμβουλες συμπεριφορας. Και ουτως ή αλλως το ειχα στο νου μου μετα το τελευταιο σκηνικο, οτι πρεπει να με βοηθησουν απο κοντα.

Δεν ξέρω πως αλλιώς να το θέσω, όταν μέσα στο γήπεδο είναι σούπερ και εκτός -που είναι και η ζωή του όμως έτσι ; - έχει προβλήματα.
Το προβλημα, για να εστιασουμε επιτελους και λιγο σε αυτο, ειναι οτι δεν ειναι μονο στο στιβο σουπερ, πχ το σκυλομπαχαλο δεν ηταν στιβος αλλα ο μικρος ηταν κυριος,μυριστηκε,επαιξε και με τοσα αλλα σκυλια να κυκλοφορουν σε αποσταση αναπνοης.Το ιδιο και στην εκθεση ροτβαιλερ, οπου μεχρι και ο κ.κουνελας μου ειπε οτι τον δουλευω οταν του ειπα οτι ειναι φοβικος...
Το προβλημα ειναι καθαρα στη γειτονια μου, επομενως κατι τον εχει πειραξει εδω..
 


baiz

Well-Known Member
3 Ιουλίου 2009
143
0
Πες στον εκπαιδευτη σου να ερθει μαζι σας στην βολτα, μηπως διακρινει αυτος κατι που εσυ δεν μπορεις!
 


liajoe

Well-Known Member
Πες στον εκπαιδευτη σου να ερθει μαζι σας στην βολτα, μηπως διακρινει αυτος κατι που εσυ δεν μπορεις!
Καλησπέρα :)
Πίστευω το ίδιο. Ο άνθρωπος ίσως μπορέσει να σε βοηθήσει.
Εάν θέλεις κοίταξε και το πόστ του Biggbilly, "Δέν ξέρει να πλησιάζει Σκύλο",
έχω γράψει κάποια πράγματα, ισως σε βοηθήσουν :)
 


gsdog

Well-Known Member
16 Ιανουαρίου 2009
136
1
Πες στον εκπαιδευτη σου να ερθει μαζι σας στην βολτα, μηπως διακρινει αυτος κατι που εσυ δεν μπορεις!
Αυτο θα γινει. Ηταν σιγουρο-μονοδρομος απο τη στιγμη που δεν τα καταφερα μονος μου.
Εδω εγραψα γιατι ηθελα γενικως να συζητησω αυτο το προβλημα και με αλλους "σκυλαδες", να ακουσω εμπειριες, αποψεις κτλ.