Χρωματα Ντόπερμαν




ΜΑΚΗΣ

Well-Known Member
6 Ιουλίου 2006
4.160
2
δεν χρειάζετε να κάνεις καινούργια ράτσα

καινούργιο Κυνολογικό όμιλο χρειάζεσε να να δέχετε αυτούς τους χρωματισμούς.

μαλάκες είναι οι Αμερικάνοι που έχουν 2 :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?:
 


Gogo

Well-Known Member
1 Φεβρουαρίου 2008
538
0
marko
denis said:
Στην Αμερική έχουν κι άλλα χρώματα ... νομίζω ... gogo ??
Noμιζω στην Αμερικη επιτρεπεται η αναπαραγωγη και των αλλων χρωματων εκτος του μαυρου και του καφε! Στην Ευρωπη σιγουρα οχι!!!
Μαλιστα ακουω οτι καποιοι εκτροφεις αν ενας επιβητορας η θηλυκια δινουν και αλλα χρωματα,το αποκρυπτουν θεωρωντας το ως μειον στην αναπαραγωγικη αξια των σκυλων τους!!!!

Ομως ακουσα απο φιλους( γιατι δεν το παρακολουθησα η ιδια) οτι στο σεμιναριο που εγινε περυσι εδω απο ενα μεγαλο ξενο εκτροφεα, το θεμα συζητηθηκε και καποιοι υποστηριξαν την χρησιμοποιηση τους κατα καιρους στην εκτροφη ως ''φιλτρα '' χρωματων! :-k
Μεχρι εκει καταλαβα ....... :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops:
 


Xotikouli

Well-Known Member
24 Δεκεμβρίου 2006
4.974
630
Athens
Εγώ τα θέματα της φυλής δεν τα κατέχω, αλλά επειδή μου έκανε εντύπωση αυτό με το χρώμα έψαξα για φωτο να δω πως είναι.







Αντε, μέχρι το καφέ/μπλέ ok (από αισθητικής πλευράς), αλλά το άσπρο δεν είναι και λίγο μπλιαχ?
 






Strays' help

Well-Known Member
29 Αυγούστου 2007
1.516
3
Γλυφάδα,Αθήνα
strayshelp.blogspot.com
Εσύ να πας να κάνεις μια εξομολογηση,κάτι,έναν εξοκισμό!
Μία το σκυλί με το τσιπ σε 666 ,μία το απόκοσμο το ντομπι...Δεν σε βλέπω καλά..
:lol: :D :lol:


keyman said:
και μένα μου αρέσει το ανοιχτόχρωμο :oops: Δεν ξέρω γιατί.....έχει κάτι το ...απόκοσμο :roll:
 










BasKal

Well-Known Member
2 Νοεμβρίου 2007
423
2
Λοιπον,κατ'αρχην τα μπλε και τα ιζαμπελα υπηρχαν παντα δεν τα εφηυραν οι ...Αμερικανοι! Οι γερμανοι ποτε δεν ηθελαν τα Ιζαμπελα (μπεζ με πυρινα σημαδια), αλλα τα μπλε ηταν δεκτα μεχρι το 1992 περιπου.
Τα λευκα - ειναι μια μορφη αλμπινο και προερχονται ολα απο μια (τυχαια μεταλαγμενη) λευκη θηλυκια αμερικανικης (πιο πολυ ΒΥΒ) προελευσης την Σιμπα. Το Αμερικαν κενελ κλαμπ τα γραφει ως καθαροαιμα (που ειναι) αλλα το αμερικαν ντομπερμαν κλαμπ τα πολεμα ως ακαταλληλα (που επισης ειναι - φωτοφοβια και αλλα προβληματα).Το αμερικαν ντομπερμαν κλαμπ εκδιδει τον καταλογο "Ζ", που περιλαμβανει οσα εγγεγραμενα προερχονται απο τη Σιμπα η τους γονεις της, ωστε οι εκτροφεις που ενδιαφερονται να αποφευγουν τα ζευγαρωματα με αυτη τη γραμμη.
Στην ευρωπη, γεννιουνται και τα 4 αρχικα χρωματα-λευκα δεν υπαρχουν μεχρι τωρα, εκτος απο μια αποπειρα εισαγωγης στην αγγλία. Τα Μπλε και τα ιζαμπελα θεωρουνται ακαταλληλα προς αναπαραγωγη στην ευρωπη εφοσον το χρωμα τους ειναι λαθος αποκλεισμου στο προτυπο της FCI, αλλα παιρνουν πεντιγκρι οταν δηλωνονται και θεωρουνται ποιοτητας πετ. Στην θαυμαστη μας πατριδα δεν παιρνουν πεντιγκρι απ'όσο ξερω. Στα ντομπερμαν δεν υπαρχει καμμια καχεξια η γενικο προβλημα που συνδεεεται με το χρωμα, αλλα υπαρχουν συχνα περιστατικα αθεραπευτης αλωπεκιας προερχομενης απο ανεξαρτητο γονιδιο, που ομως εκδηλωνεται πολυ βαρυτερα σε αυτα τα χρωματα.Αυτη ηταν και η δικαιολογια για τον αποκλεισμο τους, αν και η πραγματικη αιτια ηταν η δυσαρεσκεια των γερμανων γιαυτα τα χρωματα. Ειναι γεγονος οτι οι μαυροι φορεις του μπλε γονιδιου εχουν καλυτερο χρωμα και σημαδια απο τους μη φορεις. Πολλοι μεγαλοι επιβητορες ηταν φορεις του μπλε γονιδιου. Οπως οi Ηertog Alpha Dobry, Graaaf Guido v Franckenhorst, Graaf Quirinus v Neerlands Stamm, Zivago v h Wantij, Hargos vh Wantij, Gammon di Campovalano, και ο εδω αριστος Graaf Norrland v h Wantij. Ο κος Prosperi (Campovalano) πιστευει οτι η χρηση των μαυρων φορεων του μπλε βελτιωνει πολυ την ποιοτητα και το χρωμα στο τριχωμα.
 


vasilis chios

Well-Known Member
14 Μαρτίου 2008
68
0
Χίος
www.doberman.gr
Υπάρχει λευκό και το λεγόμενο μπλε που είναι στην ουσία το μαύρο χωρίς καθόλου πύρινα σημάδια. Και τα δύο δεν είναι αποδεκτά σύμφωνα με το στάνταρ της φυλής που έχουν οριστεί από την Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία. Όμως οι Αμερικάνοι που ως συνήθως τα ισοπεδώνουν όλα, δέχονται και αυτά τα χρώματα. Συνήθως το λευκό προέρχεται από ζευγάρωμα 2 καφέ ντόμπερμαν, γι’ αυτό και απαγορεύεται. Επιτρέπεται μόνο Μαύρο-Μαύρο και Καφέ-Μαύρο. Το φαινόμενο του λευκού δεν έχει να κάνει απλώς ότι γεννήθηκε άλλο χρώμα, είναι σκύλος με έλλειψη μελανίνης και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να κουράζεται εύκολα, να παθαίνει δερματοπάθειες, να μην αντέχει καθόλου τον ήλιο και αρκετές φορές γεννιέται με προβλήματα κώφωσης. Το Ντόμπερμαν είναι σκύλος εργασίας και αλίμονο αν είχε αυτά τα προβλήματα… Μόνο οι Αμερικάνοι τα αναπαράγουν!
 


BasKal

Well-Known Member
2 Νοεμβρίου 2007
423
2
Συγγνωμη Βασιλη, αλλα δεν εχεις γραψει ουτε μια σωστη γραμμη εδω παραπανω. Κατ΄'αρχην το μπλε ΕΧΕΙ ΠΥΡΙΝΑ ΣΗΜΑΔΙΑ αλλα οπου κανονικα υπηρχε μαυρο ειναι γκρι μπλε και ηταν δεκτο στην FCI kai το IDC μεχρι την αλλαγη του προτυπου που κυριως πηγε προς την αποψη των γερμανων που μισουσαν παντα τα μπλε. Υπηρξαν πολυ σπουδaια μπλε σκυλια στο παρελθον οπως η IDC siegerin Panblue di Campovalano, στην ευρωπη.
Δευτερο, το λευκο δεν προερχεται απο το ζευγαρωμα δυο καφε. Το ζευγαρωμα δυο καφε δινει καφε οχι λευκο, και επισης το ζευγαρωμα δυο καφε ΔΕΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ, αντιθετα, επισης εχουν υπαρξει πολυ σπουδαια σκυλια απο το ζευγαρωμα δυο καφε, οπως η Mia v Norden Stamm, kai η Amadeya de Vinko, που ηταν και σπουδαιες μανες.

Τα λευκα προερχονται απο ζευγαρωματα φορεων του μεταλαγμενου αυτου γονιδιου που εχουν κληρονομησει απο την Simba. Οι φορεις αυτοι μπορουν να εχουν ολα τα χρωμματα, γιαυτο το αμερικαν ντομπερμαν κλαμπ ΠΟΥ ΠΟΛΕΜΑΕΙ ΤΑ ΛΕΥΚΑ, εχει βγαλει τον καταλογο Ζ για να τα αποφευγουν οι εκτροφεις. Οι παραγωγοι λευκων ειναι ΒΥΒ νοοτροπιας.
 




Κατερίνα Π.

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2011
170
0
πολυ ενδιαφερον θεμα. δηλαδη τα λευκα πασχουν απο αλφισμο? κ γτ το ζευγαρωμα δυο καφε να δινει απαραιτητα καφε κουταβια 100% ? το καφε χρωμα ειναι υπολειπομενο γονιδιο?