εμπλεξε σε καυγά


Rocky

Active Member
15 Μαϊου 2009
32
0
Glyfada
Πρώτα απ όλα μιλάω για το ειδος στηθόλουρου όπως στη δεύτερη εικόνα που έχει η Loukia. Συμφωνώ πως είναι επικίνδυνα αυτά της πρώτης εικόνας αλλά όχι και της δεύτερης.
Για το λαιμό, ποιος σας είπε πως είναι κιόλας από τα πιο δυνατά σημεία εκτός άμα το ακούσατε από κτηνίατρους ή από ανθρώπους που ξέρουν, γιατί εμένα άλλα μου έχουν πει.
Dr. Zhivago λες πως ο πνίχτης έχει βοηθήσει πόλλους να πέράσουν δύσκολες ηλικίες χωρίς αρνητικές επιπτώσεις.Ναι έχει βοηθήσει πόλλα άτομα που δεν σέβονται τα σκυλιά τους και βαριούντε ή δεν μπορούν να τα εκπαιδεύσουν μόνοι τους, σε αυτούς η λύση που τους προτίνω είναι να τα πάνε σε επαγγελματίες εκπαιδευτές αλλίως να σκεφτούν άλλο κατοικίδιο (χαμστερ, κουνέλι, κτλ) και να μην τα βασανίζουν σε κάθε βόλτα τους. Όσο για τις αρνητικές επιπτώσεις καλύτερα να ρωτήσεις αυτούς που φοράνε τον πνίχτη πάρα αύτους που κρατάνε ένα λουρί.
Τώρα όσον αναφορά το σεβασμό στις βόλτες όταν φοράς σε έναν σκύλο πνίχτη, αυτό δε λέγετε σεβασμός αλλα φόβος και ο φόβος δεν πρέπει να υπάρχει στην εκπαίδευση ενός σκύλου.

Όσο για το θέμα να προλαβαίνουμε τους καβγάδες, εκεί είναι που χρειάζεται σεβασμός, εκπαίδευση, υπακοή και με τίποτα φόβος, πόνος και μια επώδυνη τιμωρία που ακολουθεί σχεδόν πάντοτε.
 


Loukia

Well-Known Member
19 Ιουνίου 2008
1.462
14
49
Θεσσαλονίκη
marthathesharpei.blogspot.com
Κανένα στηθόλουρο δεν είναι τελείως αθώο. ΟΛΑ μπορούν να κάνουν ζημιά στο σκύλο, άλλα μικρότερη, άλλα μεγαλύτερη (εξαρτάται φυσικά και από το πόσο τραβάει ο σκύλος). Απλά το "step in" μπορεί να είναι καταστροφικό για σκύλο στην ανάπτυξη που τραβάει.
Και ο πνίχτης μπορεί να κάνει ΜΕΓΑΛΗ ζημιά αν δεν ξέρεις να τον χρησιμοποιείς.
Το ίδιο και το halti, αν δεν ξέρεις να το χρησιμοποιείς. Σε κάποια σκυλιά και σε άσχετα χέρια πολύ μεγαλύτερη ζημιά από τον πνίχτη.

Εγώ έχω δοκιμάσει και τα τρία, πηγαίνω και σε εκπαιδεύτρια και κατέληξα (με βαριά καρδιά είναι η αλήθεια) ότι το πιο ασφαλές, ανώδυνο (ποιός να μου το έλεγε και να τον πίστευα) και αποτελεσματικό είναι ο πνίχτης.
Σπας τον τσαμπουκά του σκύλου, δε διαφωνώ. Και αυτό δεν ακούγεται ωραίο για μια σχέση φιλίας. Αλλά τον τσαμπουκά τον σπας καθημερινά και με τόσα άλλα πράγματα.

Απλά δεν είμαι της άποψης ότι ο πνίχτης είναι must. Κάλλιστα μπορούν κάποια σκυλιά να τον αποφύγουν. Δε είναι καλή ιδέα πιστεύω να τον φοράμε κατευθείαν, χωρίς να εξετάζουμε αν υπάρχει πραγματικά ανάγκη.
Αν κάνω λάθος εδώ ας με διορθώσει κάποιος. :rolleyes:
 


Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Δεν είναι σωστό να "σπάς τον τσαμπουκά" του σκύλου και ούτε να φοβάται το αφεντικό του.
Και αν τον χρησημοποιείς σωστά, ΔΕΝ πονάει (δοκίμασέ τον κι εσύ!).

Ο πνίχτης δεν κάνει αυτά τα πράγματα, κι η απόδειξη είναι στο ότι οι περισσότεροι υπέρχοι φύλακες στον κόσμο, με πνίχτη είναι... πως θα δούλευαν χωρίς "τσαμπουκά"; Πως θα υπάκουαν όταν ήταν ελεύθερα, αν εκπαιδεύτηκαν με φόβο;

Κι εγώ εκπαιδεύτρια είμαι. Όπως δεν έχω κανέναν σεβασμό για εκπαιδευτή που δουλεύει πάντα με πνίχτες, έτσι δεν έχω κανέναν σεβασμό για εκπαιδευτή που δεν δουλεύει ΠΟΤΕ με πνίχτη. Υπάρχει τόση μεγάλη γκάμα φυλών και χαρακτήρων στους σκύλους... αν είναι δυνατόν να βάζουμε ακριβώς τα ίδια εργαλεία σε όλους.
Δεν πρέπει να είσαι τόσο απόλυτος.

Μπορείς να δεις και μόνος σου πως οι σκύλοι που έχουν εκπαιδευτεί σωστά με πνίχτη, είναι ΠΟΛΥ χαρούμενοι και καθόλου στρεσαρισμένοι ή φοβισμένοι. Από την άλλη, δεν ξέρω και τι ακριβώς εννοείς εσύ με "εκπαιδευμένος" σκύλος (έχω καταλάβει πως ο καθένας έχει άλλον ορισμό!).

Ασχολούμαι επαγγελματικά με τους σκύλους από το '94. Ακόμη δεν έχει τύχει να δω μεγάλο, δυναμικό σκύλο εργασίας που να έχει εκπαιδευτεί χωρίς πνίχτη. ΠΟΤΕ. Λες απλά να μην έτυχε; Μήπως μπορείς να μου δείξεις έναν εσύ;
Ο λόγος που είναι τόσο "δυσεύρετοι" δεν είναι γιατί δεν ΓΙΝΕΤΑΙ χωρίς πνίχτη. Μια χαρά γίνεται. Απλά είναι πολύ μεγαλύτερη ταλαιπωρία για τον σκύλο (περισσότερη πίεση/κούραση, με περισσότερες επαναλήψεις και περισσότερος συνολικος χρόνος στα βασικά). Πως θα γίνει... ο πνίχτης σε κάποιους σκύλους είναι ότι πιο "φιλικό"!

Όσο για τους τραυματισμούς, μπορείς να βρεις τραυματισμό σε σκύλο με ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ εργαλείο (αν και ξαναλέω, τόσα χρόνια ποτέ δεν άκουσα για ΕΝΑΝ από πνίχτη με καρφιά). Όσο για ψυχολογική πίεση, σε πολλούς σκύλους ο πνίχτης ΑΦΑΙΡΕΙ την πίεση/καταπίεση, όχι το αντίστροφο. Αν ξέρεις να τον χρησημοποιείς φυσικά.

Αν δεν ξέρεις (πχ. πας βόλτα με τον σκύλο πνιγμένο σε όλη τη διάρκεια) και χωρίς πνίχτη πάλι θα πνίγεις τον σκύλο (αν τραβάει συνεχώς). Το στοιθόλουρο είναι χειρότερο γιατί σχεδόν τον ΕΝΘΑΡΡΥΝΕΙ να τραβάει (και σου δίνει 0 έλεγχο σε μεγάλους σκύλους).
 
Last edited:


Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Για το λαιμό, ποιος σας είπε πως είναι κιόλας από τα πιο δυνατά σημεία εκτός άμα το ακούσατε από κτηνίατρους ή από ανθρώπους που ξέρουν, γιατί εμένα άλλα μου έχουν πει.

Το έχουμε ακούσει από ανθρώπους που ξέρουν:).

Το πιτ-μπουλ το έχεις με στηθόλουρο;
Καλά κάνεις. Είναι πολύ ευαίσθητη φυλή στον πόνο.
Τρομάζουν και πολύ εύκολα.

Είναι ο πρώτος σου σκύλος;
 


Loukia

Well-Known Member
19 Ιουνίου 2008
1.462
14
49
Θεσσαλονίκη
marthathesharpei.blogspot.com
Δεν είναι σωστό να "σπάς τον τσαμπουκά" του σκύλου και ούτε να φοβάται το αφεντικό του.
Αυτή την "ορολογία" :D μια και την χρησιμοποίησα καταχρηστικά εγώ.... να πω ότι φαντάζομαι πως κάπως έτσι το βλέπει ο Rocky,τουλάχιστον έτσι το έβλεπα εγώ μέχρι πρόσφατα το θέμα του πνίχτη.

Το στοιθόλουρο είναι χειρότερο γιατί σχεδόν τον ΕΝΘΑΡΡΥΝΕΙ να τραβάει (και σου δίνει 0 έλεγχο σε μεγάλους σκύλους).
Κι όμως, ενώ αυτό που λες ακούγεται πέρα για πέρα λογικό, η σκύλα μου με το στηθόλουρο δεν τραβούσε (το φορέσαμε για λίγο γιατί φοβόμουνα το κολλάρο επειδή την είχε πειράξει το ελισαβετιανό κολλάρο). Ο δε μποξερίνος του πατέρα μου, ένα πολύ δυνατό σκυλί και πραγματικά ασυμάζευτο στη βόλτα εκείνη την εποχή, με το στηθόλουρο (τις ελάχιστες φορές που το φόρεσε) πήγαινε σαν κυρία που χαζεύει βιτρίνες στην Τσιμισκή όπως έλεγε ο πατέρας μου. Πώς γίνεται αυτό;:confused:
 


Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Είναι σίγουρα εξαίρεση! Ενδέχεται κι όλας να μην πρόλαβε να το συνηθίσει (να φαινόταν παράξενο σαν αίσθηση και γι' αυτό να μην τράβαγε).
Σε ΚΑΜΙΑ περίπτωση το στηθόλουρο (από μόνο του) δεν μαθαίνει κάτι στον σκύλο.

Όπως και ΚΑΝΕΝΑ εργαλείο (από μόνο του) δεν μαθαίνει κάτι στον σκύλο.

Όσο για το Σαρ-Πέι, συνήθως δεν τραβάνε πολύ (τουλάχιστον τα ενήλικα). Τον πνίχτη μπορείς να τον βάλεις για να αυξήσεις την ταχύτητα υπακοής (και να βελτιώσεις το περπάτημα δίπλα σου), ή ακόμη και αν απλά δεν θέλεις το κολάρο γιατί τρίβει το δέρμα του σκύλου. Το στηθόλουρο φυσικά τρίβει περισσότερο από όλα το δέρμα του σκύλου. Σε μακρύτριχους σκύλους δε, είναι καταστροφικό για το τρίχωμα.

Σε αρκτετές περιπτώσεις, φορούν οι ιδιοκτήτες πνίχτη στον σκύλο ΟΧΙ για εκπαιδευτικούς λόγους (ο σκύλος είναι πραγματικά άψογος) αλλά μόνο γιατί είναι το πιο ελαφρύ από όλα τα κολλάρα, το πιο άνετο για τον σκύλο, κάνει λιγότερη ζημιά στο τρίχωμα και είναι και ότι πιο διακριτικό. Αυτός είναι και ο λόγος που οι περισσότεροι σκύλοι σε έκθεση είναι με πνίχτη.
 


Noela

Well-Known Member
25 Οκτωβρίου 2007
1.954
222
Παλλήνη
www.agilityadddicts.gr
Υπάρχει τόση μεγάλη γκάμα φυλών και χαρακτήρων στους σκύλους... αν είναι δυνατόν να βάζουμε ακριβώς τα ίδια εργαλεία σε όλους.
Μαζί σου 100%. Δε γίνεται να βγάζουμε συμπεράσματα από το πως συμπεριφέρεται ο δικός μας σκύλος. Πρέπει να σεβαζόμαστε τη διαφορετικότητα του κάθε σκύλου, τις ευαισθησίες του και τις ιδιαιτερότητες του και να προσαρμοζόμαστε εμείς ανάλογα. Το μια μέθοδος για όλα είναι ισοπέδωση.
 


Afroditi

Well-Known Member
29 Δεκεμβρίου 2008
509
0
Θεσσαλονίκη,Αθήνα
Να πω την αλήθεια θορυβήθηκα λίγο σχετικά με αυτά που διάβασα για τα στηθόλουρα.
Πίστευα ότι ένα step in είναι ότι πρέπει για το νευρικό γιόρκι.Δεν ήξερα πως μπορεί να του κάνει κακό :(
Τελικά ποιο είναι κατάλληλο για την ηλικία του μικρού?
 


Rocky

Active Member
15 Μαϊου 2009
32
0
Glyfada
Έχουμε και λέμε, τι έμαθα σήμερα
ότι ο πνίχτης είναι ότι πιο φιλικό σε κάποιους σκύλους
ότι δεν αξίζω σεβασμό που εκπαίδευσα τον σκύλο μου χωρίς πνίχτη
ότι ο λαιμός είναι από τα πιο δυνατά σημεία σε ένα σκύλο
κτλ (μετά από αυτά είμαι έτοιμος να αρχίζω να γαβγίζω):)

Λοιπόν σοβαρά τώρα,
ο πνίχτης ειναι πιο φιλικός σε αυτόν που τον τοποθετε, παρά σε αυτόν που τον φοράει. Δεν μπορώ να φανταστώ έναν σκύλο που να φοράει πνίχτη και να είναι χαρούμενος στη βόλτα έχοντας το φόβο να μην κάνει κάποιο λάθος. Ίσως σε άλλες στιγμές όταν του μιλάς γλυκά ή τον χαιδεύεις να είναι, αλλά με τον πνίχτη στο λαιμό..., μακάρι δλδ να είναι και τότε αλλά δε νομίζω.
Το μόνο τώρα που έχω να πώ για τον πνίχτη γιατί δεν βλέπω να βγάζει πουθενά αυτή η κουβέντα είναι, πως ο πνίχτης φτιάχτηκε για να κάνει αυτό που λέει και το ίδιο του το όνομα, να πνίγει.
Τώρα, στο ότι δεν αξίζω σεβασμό θα το αφήσω ελαφρώς ασχολίαστο, γιατί παρότι δεν συμφωνώ με αυτούς που χρησιμοποιούν πνίχτη, τους έχω όμως σεβασμό. Εγώ απλά τονίζω την έλλειψη σεβασμού προς τα κατοικιδιά τους.
Όσο για τα πιο δυνατά σημεία σε ένα σκύλο, είναι το στήθος και σε κάποιες ράτσες και το κεφάλι.
 


harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Εγω θα ηθελα να ρωτησω δυο πραγματα.

Τι ζημια μπορει να κανει με τον πνιχτη καποιος που δεν ξερει να τον δουλευει σωστα?
Ποιος δηλαδη είναι ο σωστος χειρισμος?

Αν είναι τοσο ιδιαιτερος ο χειρισμος του που μονο επαγγελματιας μπορει, τοτε ναι, είναι επικινδυνος γιατι μπορει να αγοραστει καλλιστα από έναν ανιδεο σαν εμενα.

Επισης, ένα σκυλι που εκπαιδευεται πχ στην βολτα με πνιχτη, θα εξακολουθησει να μην τραβαει αν το γυρισουμε σε κανονικο λουρι ή θα ξαναρχισει τα ιδια επειδη δεν θα πνιγεται?

Δεν εχω αποψη αλλα βλεπω ότι ο πνιχτης αντιμετωπιζεται από μερικους φιλους σαν εργαλειο του σατανα.

Εγω που «εκπαιδευσα» το σκυλι μου στην βολτα με κανονικο λουρι και τη μεθοδο του «γυρω γυρω ολοι» και αλλαγη κατευθυνσης, κρινω ότι τα παμε καλα σε βολτες χωρις εκπληξεις.

Αν όμως εμφανιστει ο συνηθης υποπτος (γατα) ή παμε σε νεες διαδρομες με νεες μυρωδιες, ξαφνικα το σκυλι μου πεταγεται και με τη δυναμη με παρασερνει. Την στιγμη που τεντωνει το λουρι φοβαμαι ότι θα σπασει τον λαιμο του.

Μηπως αν ειχα πνιχτη (που θα ηξερα να δουλευω) θα γλυτωνε το σκυλι αυτό το σοκ?
 


denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
Έχουμε και λέμε, τι έμαθα σήμερα
ότι ο πνίχτης είναι ότι πιο φιλικό σε κάποιους σκύλους
ότι δεν αξίζω σεβασμό που εκπαίδευσα τον σκύλο μου χωρίς πνίχτη
ότι ο λαιμός είναι από τα πιο δυνατά σημεία σε ένα σκύλο
κτλ (μετά από αυτά είμαι έτοιμος να αρχίζω να γαβγίζω):)
Ο καθένας καταλαβαίνει ό,τι αξίζει να καταλάβει - όποιος ΞΕΡΕΙ ΔΕΝ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΠΟΤΕ

Το όνομα πνίχτης είναι ελληνική λέξη ο πνίχτης δεν λέγεται πνίχτης πουθενά αλλού στον κόσμο ;)

Και για κάποιον που ρωτάει γιατί θέλει να μάθει :

Εγω θα ηθελα να ρωτησω δυο πραγματα.

Τι ζημια μπορει να κανει με τον πνιχτη καποιος που δεν ξερει να τον δουλευει σωστα?
Ποιος δηλαδη είναι ο σωστος χειρισμος?
Μπορεί να προκαλέσει προβλήματα (από μικρούς μέχρι σοβαρούς τραυματισμούς) στους σπονδύλους, στην τραχεία, να γδάρει και να τραυματίσει σοβαρά το δέρμα γύρω από τον λαιμό και αναλόγως τον σκύλο μέχρι να τον σκοτώσει (αν είναι πολύ μικρού μεγέθους και εφαρμόσει πολύ δύναμη)

Ο σωστός χειρισμός δεν μπορεί και δεν πρέπει να περιγράφεται σε forum.

Αν είναι τοσο ιδιαιτερος ο χειρισμος του που μονο επαγγελματιας μπορει, τοτε ναι, είναι επικινδυνος γιατι μπορει να αγοραστει καλλιστα από έναν ανιδεο σαν εμενα.
Iδιαίτερος ... δεν είναι και πυρηνική φυσική ... με την έννοια που το λές ναι είναι πολύ επικίνδυνο να πωλείται έτσι (δεν το λέω ειρωνικά) ... όπως και ο νυχοκόπτης για σκύλους όμως ... ;) ένας ανίδεος μπορεί να κάνει έναν σκύλο ανάπηρο κόβοντάς του τα νύχια ... επίσης πολύ επικίνδυνο είναι να πωλούνται ηλεκτρικά θερμαίνόμενα κουβερτάκια για ευνόητους λόγους :)

Επισης, ένα σκυλι που εκπαιδευεται πχ στην βολτα με πνιχτη, θα εξακολουθησει να μην τραβαει αν το γυρισουμε σε κανονικο λουρι ή θα ξαναρχισει τα ιδια επειδη δεν θα πνιγεται?
Το σκυλί δεν τραβάει - όχι επειδή πνίγεται ... απόδειξη ΟΛΑ τα σκυλιά που οι ιδιοκτήτες τους ΑΠΛΑ πήραν πνίχτη και οι σκύλοι εξακολουθούν να τραβάνε. Ο πνίχτης είναι εργαλείο εκπαίδευσης και ΟΧΙ "κόλπο" αποφυγής ανεπιθύμητης συμπεριφοράς.

Δεν εχω αποψη αλλα βλεπω ότι ο πνιχτης αντιμετωπιζεται από μερικους φιλους σαν εργαλειο του σατανα.
Είναι ... γιατί διχάζει τους ανθρώπους :p :p

Εγω που «εκπαιδευσα» το σκυλι μου στην βολτα με κανονικο λουρι και τη μεθοδο του «γυρω γυρω ολοι» και αλλαγη κατευθυνσης, κρινω ότι τα παμε καλα σε βολτες χωρις εκπληξεις.
Γιατί όχι ? Μπορείς να κάνεις σχεδόν τα πάντα και χωρίς πνίχτη. Ο πνίχτης είναι βοήθημα - πολλές φορές άχρηστο πολλές φορές χρήσιμο.

Αν όμως εμφανιστει ο συνηθης υποπτος (γατα) ή παμε σε νεες διαδρομες με νεες μυρωδιες, ξαφνικα το σκυλι μου πεταγεται και με τη δυναμη με παρασερνει. Την στιγμη που τεντωνει το λουρι φοβαμαι ότι θα σπασει τον λαιμο του.
Συνέχισε την εκπαίδευση. Φυσικά έχεις πολύ μέλλον.
Ο "λαιμός δεν σπάει" όταν εμείς κρατάμε τον σκύλο με ΤΙΠΟΤΑ. Αντιθέτως είναιπολύ επικίνδυνο όταν ο σκύλος είναι δεμένος σε σταθερό σημείο και δή στην αρχή (χωρίς να ξέρει την ακτίνα ασφαλείας του) αλλά και αργότερα.

Μηπως αν ειχα πνιχτη (που θα ηξερα να δουλευω) θα γλυτωνε το σκυλι αυτό το σοκ?
Ναι. Αν ήξερες να τον δουλεύεις ναι.
 


Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
@Άρη, ΔΕΝ έχεις εκπαιδεύσει την Ήρα ΑΚΟΜΗ.
Έχεις ΑΡΧΙΣΕΙ να εκπαιδεύεις την Ήρα. Το αν η σκύλα σου χρειάζεται πνίχτη ή όχι, είναι κάτι που μπορεί να σου πει ΜΟΝΟ ένας καλός εκπαιδευτής αφού την εξετάσει (κι εξετάσει κι εσένα φυσικά).

Όσο για τα υπόλοιπα, τα αφήνω να σου τα απαντήσει ο Rocky, μιας και φαίνεται πως "ξέρει από σκύλους..."

@Rocky, ποιός σου είπε πως δεν αξίζεις σεβασμό που εκπαίδευσες τον σκύλο σου χωρίς πνίχτη;

Δεν είπα κάτι τέτοιο ποτέ! Εγώ απλά δεν πιστεύω πως ο σκύλος σου είναι εκπαιδευμένος! Όπως ακριβώς κι εσύ δεν πιστεύεις πως ο λαιμός του σκύλου είναι από τα πιο δυνατά του σημεία, έτσι δεν πιστεύω κι εγώ εσένα.
Δεν είπα πως δεν σε σέβομαι, δεν θα σου έδινα σημασία αν ήταν έτσι.

Είπα πως κακώς είσαι απόλυτος (προσθέτω τώρα και το αγενέστατος) και προσπαθώ να σε μάθω 5 πράγματα....

Αν θεωρείς πως έχεις να μας μάθεις κάτι για το ΓΙΑΤΙ εκπαιδεύονται ΟΛΟΙ οι σκύλοι με σεβασμο ΜΟΝΟ χωρίς πνίχτη, τότε κάνε το.... μην μας παίρνεις από τα μούτρα όμως.

Πες μας εσύ τι κατάφερες και πως!

Παρ' όλο που είσαι 20χρονών και μεγαλώνεις τον πρώτο του σκύλο (ως ενήλικας σίγουρα) θα σε ακούσουμε με μεγάλη προσοχή. Να μας δώσεις συμβουλές όμως, όχι "κατσάδες"!

Να αλλάξω χρόνια εμπειρίας για ένα ΠΑΙΔΙ με ένα Πιτ-Μπουλ (άγνωστης ηλικίας και συμπεριφοράς) που ανώνυμα μου λέει πως κακοποιώ τον σκύλο μου γιατί του φοράω πνίχτη; Το θεωρείς λογικό;

Για παράδειγμα, πες μου πότε πρέπει να περιμένω τις πρώτες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του σκύλου μου (από τον πνίχτη); Πρέπει να ανησυχώ από τώρα ή κινδυνεύει στα γεράματα;

Φαίνεται υπερβολικά χαρούμενος (παραπάνω από όσο πρέπει ώρες, ώρες!)... αλλά μπορεί όντως να βασανίζεται και να προσποιείται (ενώ στην ουσία με φοβάται). Εσύ πως το καταλαβαίνεις; Τι πρέπει να προσέξω;

Όταν πάει να κυνηγήσει έναν σκύλο (τον δικό σου φαντάσου) ή μία γάτα (και τραβάει απότομα με όλη του τη δύναμη) τι πρέπει να κάνω;

Αν αγαπάς τα ζώα σε βαθμό να σε έχουμε εξοργίσει τόσο, όσοι χρήσημοποιούμε πνίχτες, σίγουρα θα έχεις λίγο χρόνο να μας βοηθήσεις να βελτιώσουμε την ζωή των σκύλων μας. Με φωνές και απόλυτα λόγια το αέρα, δεν καταφέρνεις κάτι (σε κανέναν κύκλο).
 


kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Eγώ συμφωνώ με denis και dr. zhivago, αλλά ήθελα να πω πως το ονομα δεν τον βοηθάει (ούτε στα αγγλικα: choke collar).... λάθος στρατιγική marketing....
 




Rocky

Active Member
15 Μαϊου 2009
32
0
Glyfada
Απ' ότι βλέπω θα βγω και γδαρμένος από δω,
denis δεν θεώρω ότι ξέρω τα πάντα, γιατι ακόμη μαθαίνω. Θεωρώ όμως πως πρέπει να ξανακοιτάξεις τα όσα γράφτηκαν.
kopritis δεν έβγαλα συμπεράσματα για τον πνίχτη μόνο από το ονομά αλλά και από τη λειτουργία του.
Dr. Zhivago, Καταλαβαίνω πως μπορεί να είναι η δουλειά τόσα χρόνια που λες και πρέπει να φανεί πως τα γνωρίζεις όλα. οκ
(Επίσης άμα ήθελα να φωνάξω σε κάτι θα έβαζα κεφαλαία)
Τώρα στο να σου απαντήσω σε όλα αυτά που ρωτάς με ειρωνεία, δεν θα το κάνω. (τουλάχιστον για σένα)
Θα απαντήσω όμως στον harryf3 με αποτελέσματα και συνεντευξη ειδικού για να μην φανώ πως είμαι ξερόλας (που αυτό είναι που μου την έσπασε πιο πολύ στην κουβέντα μας)

Συνέντευξη του Γιάννη Αραχωβίτη (Επαγγελματίας Εκπαιδευτής Σκύλων)
για το περιοδικό «Γαβ Γαβ»
1. Ποια η γνώμη σας για τον πνίχτη; Υπάρχει διαφοροποίηση για τον πνίχτη με καρφιά ως προς αυτόν χωρίς καρφιά (μεταλλικό ή δερμάτινο);
Η γνώμη μου για τον πνίχτη είναι η χειρότερη που θα μπορούσε να υπάρξει και από εκπαιδευτικής αλλά και από ζωοφιλικής άποψης. Και οι δύο πνίχτες (με ή χωρίς καρφιά ) είναι εργαλεία τιμωρίας και βασανισμού των σκυλιών (… των καλύτερών μας φίλων) με πολλές παρενέργειες (παρατράγουδα). Πάντως μεγαλύτερο κακό (ορθοπεδικό) δημιουργεί ο χωρίς καρφιά. Για ψυχολογικό/ συμπεριφεριολογικό κακό καλύτερα να μην απαντήσω.
2. Ο πνίχτης στην εκπαίδευση, απαραίτητος, βοηθητικός ή άχρηστος;
Ο πνίχτης κατά την γνώμη μου πρέπει να μην χρησιμοποιείτε καθόλου. Η χρήση του πνίχτη δείχνει την εκπαιδευτική αδυναμία μας. Σίγουρα είναι μύθος η φράση «σωστή χρήση του πνίχτη». Η σωστή χρήση του πνίχτη είναι μία. Να πνίγει (το λέει και η ίδια η λέξη).
3. Η χρήση του πνίχτη από το αφεντικό σε καθημερινή βάση (π.χ. στη βόλτα);
Καθημερινή εξάσκηση τρομοκρατίας και βασανισμού του ζώου. Και μόνο η αποδοχή του πνίχτη δείχνει την στάση μας (ή τους συμβιβασμούς) απέναντι στο όλο θέμα της εκπαίδευσης. Πόσο μάλιστα όταν χρησιμοποιείται και από τον ιδιοκτήτη, που στερείται επαρκούς γνώσης και δυνατότητας σωστού ελέγχου του σκυλιού. Η βόλτα γίνεται μαρτύριο και για τον άνθρωπο και τον σκύλο.
4. Ο πνίχτης για τον σκύλο: Βλαβερός ή αβλαβής; Επώδυνος ή ανώδυνος;
Καταπιεστικός ή όχι;
Βλαβερός, επώδυνος και καταπιεστικός. Όποιος αμφιβάλει θα μπορούσε να πειραματιστεί χρησιμοποιώντας τον πνίχτη στον δικό του λαιμό.
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΟΤΙ ΜΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ
ΕΡΕΥΝΑ ΑΠΕΔΕΙΞΕ ΟΤΙ 46 ΣΤΟΥΣ 50 ΣΚΥΛΟΥΣ ΠΟΥ ΦΟΡΟΥΣΑΝ
ΠΝΙΧΤΗ ΕΙΧΑΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΕΙ ΣΤΟΝ ΛΑΙΜΟ, ΤΡΑΧΕΙΑ, Η
ΠΛΑΤΗ, ΕΝΩ 35 ΣΤΟΥΣ 50 ΘΑ ΥΠΕΦΕΡΑΝ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΟΥΣ ΤΗ ΖΩΗ
ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΕΣ ΤΡΑΧΕΙΤΙΔΕΣ , ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

 


ΜΑΚΗΣ

Well-Known Member
6 Ιουλίου 2006
4.160
2
ε πες το μας τοσο καιρο και μας κρατάς σε αγωνία :D:D:D:D:D:D:D

καλη συνεχεια με το σκυλάκι σου

edit

και επειδη εγω ειμαι λιιιιιιιιιιιγο πιο παλιός στο forum (και στον στρατό)

ποστ Νο 3

http://www.dogforum.gr/v2/showthread.php?t=95&highlight=%CE%A3%CE%A4%CE%9F%CE%A5%CE%A3+%CE%A3%CE%9A%CE%A5%CE%9B%CE%9F%CE%A5%CE%A3+%CE%A6%CE%9F%CE%A1%CE%9F%CE%A5%CE%A3%CE%91%CE%9D

όλο


http://www.dogforum.gr/v2/showthread.php?t=12&highlight=ΣΤΟΥΣ+ΣΚΥΛΟΥΣ+ΦΟΡΟΥΣΑΝ
 
Last edited:


Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά


Συνέντευξη του Γιάννη Αραχωβίτη (Επαγγελματίας Εκπαιδευτής Σκύλων)


Ούφ, ηρέμισα τώρα! Έτσι εξηγείται η στάση σου....

Άμα δεν ξέρεις να κρίνεις βέβαια (ποιότητα δουλειάς) εύκολα πέφτεις θύμα στις αρλούμπες του καθενός. ΚΥΡΙΩΣ όταν είναι στη Μενεγάκη!:p
 




Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Ναι. Και ναι. Δεν θα πω κάτι παραπάνω (γιατί δεν είναι εδώ) αλλά ας το αφήσουμε στο ότι έχω δει ΠΟΛΛΟΥΣ πολύ καλύτερους εκπαιδευτές σκύλων (αρκετούς που δεν ήταν ΚΑΝ επαγγελματίες!). Και έχω ακούσει αρκετούς (και εδώ μέσα ακόμη) που είναι πολύ καλύτεροι στην θεωρία από αυτόν.

Και δεν μιλάω σε στοίβους αγώνων (δεν ασχολείται καθόλου με αυτά)... αλλά εκπαιδευτές τις δικής του κατηγορίας (απλά για κατοικίδιους σκύλους).

Άσχετα με τον άνθρωπο αυτόν, έχετε παρατηρήσει πως αρκετοί που είναι απόλυτα ενάντιοι στους πνίχτες (γιατί τους θεωρούν βασανιστήριο), είναι και οι πιο εύκολοι στο να προτείνουν ευθανασία σε σκύλο (με προβλήματα συμπεριφοράς) ;

Κάτι σαν "δεν θα σε μαλώσω αν δεν με υπακούσεις, ίσως να σε σκοτώσω όμως".

Αμερική και Αγγλία περισσότερο... οι ΙΔΙΟΙ που θεωρούν απαράδεκτο να βάλουν τέτοιο εργαλείο σε σκύλο (γιατί δεν ξέρουν καν τι είναι βασικά) ΔΕΝ θεωρούν καθόλου απαράδεκτο να τον θανατώσουν αν δεν μάθει με το "καλό".

Θέλουν ιδιαίτερη προσοχή, όσοι είναι τελείως απόλυτοι σε θέματα μάθησης (όχι μόνο για σκύλους, αλλά σε όλα τα ζώα). Συχνήθως είναι κι οι ΠΙΟ επικίνδυνοι. Στην καλύτερη περίπτωση είναι απλά ανίκανοι. Δεν έχουν την ευελιξία βλέπετε να διδάσκουν μαθητή που δεν τεροιάζει απόλυτα σε αυτό που έχουν στο μυαλό τους.

Ακόμη κι όταν βρουν μαθητή του "στύλ" τους, τον χαλάνε γιατί δεν ξέρουν να βγάλουν τα καλύτερα χαρίσματά του μπρος τα έξω. Τον βάζουν σε "καλούπι".

Αυτό το κάνουν οι "απόλυτοι" που είναι φανατικά "υπέρ" του πνίχτη και ΑΚΟΜΗ περισσότερο εκείνοι που είναι απόλυτα ενάντια σε αυτόν.

Ο καθένας πρέπει να έχει στόχους όταν εκπαιδεύει τον σκύλο του (να ξεκαθαρίσει στο μυαλό του, ΤΙ σκύλο θέλει να έχει δίπλα του), και να έχει την και την διάθεση να δοκιμάσει διάφορους τρόπους προσέγγησης. Χωρίς βία φυσικά, αλλά από ότι φαίνεται, ο καθένας έχει άλλον ορισμό για την βία.

Για παράδειγμα, ΔΕΝ θεωρώ "βία" τον πνίχτη σε σκύλο (όταν δεν τον πονάς αλλά τον χρησημοποιείς σωστά και με βάση τον ήχο) αλλά ΘΕΩΡΩ "βία" το να φωνάζει κάποιος στον σκύλο του (συχνά επαναλαμβάνοντας την ενολή πολλές φορές) σε καθημερινή βάση. Και θεωρώ "βία" το να βγάζεις βόλτα σκύλο με κανονικό κολλάρο και να τραβάει (και να πιέζει την τραχεία του) σε ΟΛΗ τη βόλτα. ΕΚΕΙ να δεις ζημιά που κάνεις.
Και με στηθόλουρο, αν "πιέζεται" από το τράβηγμα σε κάθε βόλτα, ΒΙΑ είναι.

Η μεγαλύτερη "βία" από όλες (χωρίς χτύπημα) ίσως να είναι όταν κάποιος επειδή τον κούρασε ο σκύλος του (με την ανυπακοή και το τράβηγμα) αποφεύγει να τον βγάζει βόλτα γενικώς.
 
Last edited:




Στατιστικά Forum

Θέματα
33.116
Μηνύματα
895.852
Μέλη
19.925
Νεότερο μέλος
vicky1981