Πρέπει να ταΐζω το σκύλο μου πριν ή μετά την βόλτα; Οι πραγματικοί κίνδυνοι!

Εγώ λατρεύω τα δύο μου σκυλιά και τα δύο μου σκυλιά λατρεύουν δύο πράγματα: Το φαγητό και τις βόλτες! Αν τους άφηνα, θα έκαναν και τα δύο όλη μέρα, εναλλάξ ή ταυτόχρονα. Όλοι έχουμε ακούσει όμως αντικρουόμενες αναφορές σχετικά το αν “Πρέπει να ταΐζω το σκύλο μου πριν ή μετά την βόλτα;”.

Η σύντομη απάντηση στο “Πρέπει να ταΐζω το σκύλο μου πριν ή μετά την βόλτα;” είναι:

Είναι προτιμότερο να ταΐζετε το σκύλο σας μετά από τη βόλτα, αλλά να περιμένετε 30 λεπτά έως και 1 ώρα μετά τη δραστηριότητα για να τον ταΐσετε. Αν το κάνετε με την αντίθετη σειρά, ταΐστε πρώτα τον σκύλο σας και μετά περιμένετε 1-2 ώρες πριν πάτε βόλτα. Εάν πρέπει να βγάλετε βόλτα τον σκύλο σας πιο κοντά στην ώρα του φαγητού του, κάντε το προσεκτικά και απλώς σερβίρετε μια μέτρια προς μικρή ποσότητα φαγητού για να μειώσετε τον κίνδυνο συστροφής στομάχου.

Πρέπει να ταΐζω το σκύλο μου πριν ή μετά την βόλτας
Πρέπει να ταΐζω το σκύλο μου πριν ή μετά την βόλτα;

Είναι απαραίτητο να προγραμματίσετε τα διαστήματα μεταξύ σίτισης και άσκησης του σκύλου σας. Σε αυτό το άρθρο, θα σας πω τι γνωρίζω από την θεωρία αλλά και από τη δική μου εμπειρία με τα σκυλιά μου σχετικά με τους βέλτιστους χρόνους για να ταΐσετε και να ασκήσετε τον σκύλο σας. Θα μιλήσουμε για την συστροφή στομάχου, πώς να την αποφύγετε και μερικά συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε στον σκύλο σας.

Τι εννοούμε όταν λέμε βόλτα

Τα 5-10 λεπτά χαλαρό περπάτημα με το λουρί, ο γύρος του τετραγώνου, για να κατουρήσει ο σκύλος, δεν είναι βόλτα. Αν μιλάμε για αυτό, μπορεί να γίνει και μετά το φαγητό στα 10 λεπτά, ας πούμε. Το αντίστοιχο ισχύει και στο να φάει ο σκύλος αμέσως μετά από μια δραστηριότητα τέτοιας έντασης.

Το τρέξιμο, τα παιχνίδια με μπαλάκια και φρίσμπι, τα άλματα, τα τραβήγματα, τα χιλιόμετρα γρήγορο περπάτημα και άλλα παρόμοια… Αυτά είναι βόλτα, κα καλό είναι ο σκύλος να έχει φάει 3-4 ώρες πριν από αυτό ή να φάει τουλάχιστον μία ώρα μετά από αυτό.

Αμέσως πριν ή αμέσως μετά την βόλτα καλό είναι ο σκύλος να έχει άδειο στομάχι

Γιατί είναι επικίνδυνο ο σκύλος να έχει γεμάτο στομάχι αμέσως πριν ή αμέσως μετά την βόλτα;

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους πρέπει να αφήνουμε στον σκύλο μας αρκετό χρόνο μεταξύ των γευμάτων και της άσκησης. Αν δεν περιμένουμε αρκετά μπορεί να συμβούν τα παρακάτω:

1. Ο σκύλος μπορεί να πάθει συστροφή στομάχου

Η οξεία γαστρική διάταση ή συστροφή στομάχου ή GDV, είναι μια επικίνδυνη κατάσταση που μπορεί να σκοτώσει έναν σκύλο σε λιγότερο από μία ώρα. Η συστροφή στομάχου και τα ακριβή αίτια είναι ακόμα άγνωστα στους ειδικούς, αν και εμφανίζεται συνήθως όταν ένας σκύλος τρώει ή πίνει γρήγορα και στη συνέχεια δραστηριοποιείται.

2. Ο σκύλος σας μπορεί να κάνει εμετό ή αναγωγή τροφής

Οι εμετοί και οι αναγωγές μπορεί να μην είναι της ίδιας σοβαρότητας και επικινδυνότητας με την συστροφή στομάχου, αλλά δεν παύουν να είναι ενοχλητικοί και μη επιθυμητοί.

Τα σκυλιά που τρώνε και μετά βγαίνουν για τρέξιμο, βόλτα ή άσκηση είναι πιο πιθανό να υπερθερμανθούν και να βγάλουν ό,τι έχουν φάει.

Τα σκυλιά που έρχονται από έντονη άσκηση και τρώνε πριν συνέλθουν από την άσκηση είναι επιρρεπή στην γρήγορη κατανάλωση τροφής και στην υπερβολική κατανάλωση φαγητού. Επίσης, συχνά η λαιμαργία τους μετά από την βόλτα οδηγεί σε αναγωγές και εμετούς.

Μικρή συμβουλή:

Για τα πολύ λαίμαργα σκυλιά μια καλή λύση είναι τα πιατάκια τύπου SLOMO BOWL που προστατεύουν το σκύλο από το να καταναλώσει πολύ γρήγορα μεγάλες ποσότητες τροφής. Βέβαια, ακόμα και με αυτά τα ειδικά πιάτα πρέπει να αποφεύγουμε το τάισμα του σκύλου αμέσως πριν ή μετά την βόλτα.

SLOMO BOWL Το ειδικό σχήμα «παζλ» μειώνει σημαντικά τη λαίμαργη κατάποση

3. Ο σκύλος μπορεί να μην έχει τη διάθεση να περπατήσει

Αυτό δεν είναι τόσο σοβαρό και δεν επηρεάζει όλα τα σκυλιά, αλλά συνήθως έχει τη μεγαλύτερη επίδραση στα κουτάβια και στα σκυλιά στην “τρίτη ηλικία”. Μετά από ένα γεύμα, τα μικρότερα και τα μεγαλύτερα σκυλιά τείνουν να νυστάζουν και θέλουν έναν υπνάκο, όχι μια βόλτα!

Εάν βγάλετε το σκυλί σας για βόλτα πολύ σύντομα αφού φάει, μπορεί να σας ταλαιπωρήσει και να αρνηθεί να περπατήσει. Και το ακριβώς αντίθετο όμως, να βγάζετε το σκύλο σας βόλτα ενώ θα έπρεπε να είναι η ώρα φαγητού του, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πείσμα, έλλειψη ενέργειας στη βόλτα και ταλαιπωρία και για τους δύο σας.

Μικρή συμβουλή:

Ένα άνετο και δροσερό στρώμα θα βοηθήσει το σκύλο σας να χαλαρώσει και να ηρεμήσει μετά από την έντονη βόλτα ή την άσκηση και να φάει σε συντομότερο χρονικό διάστημα. Επίσης, η άνεση και η δροσιά θα τον βοηθήσουν, ιδιαίτερα τις ζεστές μέρες του χρόνου, να χωνέψει και να μπορέσει να συνεχίσει τη μέρα του.

IMAC PET COOLING MAT για άνεση δροσιά και γρηγορότερη αποκατάσταση

Αν ΠΡΕΠΕΙ να ταΐσω το σκύλο μου πριν ή μετά την βόλτα;

Τέλος, εάν πρέπει να βγάλετε βόλτα τον σκύλο σας αμέσως πριν ή αμέσως μετά το τάισμα, κάντε τη βόλτα σας ήρεμη, αργή και όσο το δυνατόν πιο σύντομη. Μην αφήνετε τον σκύλο σας να τρέχει, να χοροπηδά ή να παίζει με άλλα σκυλιά.

Κρατήστε το σκυλί σας πάντα με λουρί και περπατήστε σε ένα χαλαρό και ήρεμο ρυθμό.

Προσπαθήστε να μην αφήσετε τον σκύλο σας να ενθουσιαστεί υπερβολικά με τίποτα, όπως μια αδέσποτη γάτα για παράδειγμα. Το άγχος και ο ενθουσιασμός μπορεί να προκαλέσουν αέρια και συστροφή στομάχου σε έναν σκύλο.

Ακολουθείστε το Dogforum και στο Google News

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Exit mobile version