Πως να φτιάξω τη σχέση με το σκύλο μου [Σε 9 απλά βήματα]

Πως να φτιάξω τη σχέση με το σκύλο μου – Δεν είναι λίγες οι φορές που οι ιδιοκτήτες σκύλων καταλαβαίνουν πως κάποια συμπεριφορά τους ή κάποιο στιγμιαίο λάθος τους έχει γίνει αιτία ο σκύλος τους να τους φοβάται ή να τους βλέπει εχθρικά ή ανταγωνιστικά.

Ένα απότομο και υπερβολικό μάλωμα για μια ζημιά ή για ένα κατούρημα στα χαλιά γίνονται πολλές φορές η αρχή μιας λάθος σχέσης. Αυτό με την σειρά του οδηγεί σε μια σειρά λαθών που οδηγούν το σκύλο και τον ιδιοκτήτη σε μια δύσκολη καθημερινότητα.

Πως να φτιάξω τη σχέση με το σκύλο μου

Το σίγουρο είναι πως δεν χρειάζεται άγχος. Είτε μιλάμε για σχέσεις ανάμεσα σε ένα είδος είτε μεταξύ διαφορετικών ειδών, οι σχέσεις έχουν ίδιες βάσεις και χρειάζονται τα ίδια “δομικά υλικά” για να αναπτυχθούν και να αναπτυχθούν σωστά.

Υπάρχουν άπειρα βιβλία για τη βελτίωση της σχέσης μας με έναν σύντροφο, το παιδί ή το φίλο μας και προσφέρουν παρόμοιες συμβουλές με αυτές που θα διαβάσετε παρακάτω.

Πως βελτιώνεται η σχέση μας με το σκύλο μαςΠως να φτιάξω τη σχέση με το σκύλο μου

1. Περάστε χρόνο μαζί

Σχέση σημαίνει να ΕΙΣΑΙ με τον άλλο και να μοιράζεσαι εμπειρίες, οπότε ο χρόνος που αφιερώνεται στο σκύλο και ΜΕ το σκύλο την ενισχύει. Ιδανικά, αν περνάς αυτόν τον χρόνο με ευχάριστους τρόπους.

Βόλτες μαζί και μπόλικο παιχνίδι, χαλαρά στο σπίτι με το σκύλο κοντά και πάντα να είσαστε εκεί. Δηλαδή, να παρατηρείτε τις αντιδράσεις του και να μαθαίνετε τον τρόπο που προσπαθεί να επικοινωνήσει.

Τα σκυλιά μιλάνε, αλλά μόνο σε όσους ξέρουν να τα ακούσουν

Orhan Pamuk

2. Καθαρή επικοινωνία

Οι παρεξηγήσεις και η σύγχυση είναι οι εχθροί των καλών σχέσεων, οπότε να είστε όσο πιο ξεκάθαροι μπορείτε όταν επικοινωνείτε με το σκυλί σας. Να είστε συνεπείς με τις εντολές και τα “σήματα” σας.

Τα σκυλιά μαθαίνουν οπτικά σήματα γρηγορότερα από τα φωνητικά στοιχεία, οπότε χρησιμοποιήστε το πρώτο όταν είναι δυνατόν.

Τα σκυλιά δίνουν προσοχή σε αυτό που κάνουμε περισσότερο από ό, τι σε αυτό που λέμε. Πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να προσέχουμε αυτό που κάνουμε, όταν επικοινωνούμε μαζί τους, να συμφωνεί με αυτό που λέμε και εννοούμε. Τα σκυλιά δεν γνωρίζουν έννοιες.

Ποτέ μη ζητάτε από το σκύλο κάτι που πριν δεν είσαστε σίγουροι πως του το έχετε δείξει.

Σχέση ανθρώπου και σκύλου
Σχέση ανθρώπου και σκύλου

Δημιουργώντας ισχυρό δεσμό με το σκύλο

3. Φαγητό και σχέση

Ο έρωτας περνά από το στομάχι και τα υπόλοιπα παρόμοια κλισέ έχουν κάποια βάση.

Ο σκύλος έχει την τροφή ψηλά στις “αξίες” του, οπότε να συνδυάσετε τον εαυτό σας με το φαγητό του. Να τον ταΐζετε και να τον επιβραβεύετε για τις επιθυμητές συμπεριφορές του.

4. Εκπαιδεύστε το σκύλο σας

Τουλάχιστον σε εντολές βασικής υπακοής που η αξία τους είναι ανεκτίμητη για όλη την διάρκεια της ζωής μας με το σκύλο μα και της σχέσης μας.

Η όλη διαδικασία της εκπαίδευσης είναι ένα τεράστιο δέσιμο με τον σκύλο. Επίσης, ο εκπαιδευμένος σκύλος μπορεί να περνά περισσότερο χρόνο μαζί μας διότι δεν αποτελεί “βάρος”.

Πως να φτιάξω τη σχέση με το σκύλο μου παίζοντας

5. Παιχνίδι

Για το κεφάλαιο “Παιχνίδι” θα μπορούσαμε να μιλάμε και να αναλύουμε (και το κάνουμε) χρόνια. Είναι τόσο μεγάλο και σημαντικό κεφάλαιο το παιχνίδι για το σκύλο, όσο και για τον άνθρωπο.

Παρόλο που μπορεί να νομίζουμε το αντίθετο, ο κατοικίδιος σκύλος έχει περισσότερο ανάγκη το παιχνίδι με τον ιδιοκτήτη του, παρά με άλλα σκυλιά.

Τα σκυλιά, όλα τα ζώα μα και εμείς παίζουμε για το παιχνίδι! Παίζουμε για τα συναισθήματα που μας προκαλεί το παιχνίδι και τα οποία ανιχνεύονται και σε ορμονικό ή φυσιολογικό επίπεδο.

Παιχνίδι χωρίς συγκεκριμένο στόχο, σαν εργαλείο εκπαίδευσης. Απλά παιχνίδι for the fun of it!

Όπως και με τα παιδιά μας ή τους φίλους μας, όταν παίζουμε και διασκεδάζουμε παρέα η σχέσεις μας δυναμώνουν.

Επίσης, παιχνίδια που ενεργοποιούν το μυαλό του και τον κάνουν να μη βαριέται. Διότι και τα σκυλιά βαριούνται σαν κι εμάς.

6. Μένετε ψύχραιμοι και ήρεμοι

Χάνοντας την ψυχραιμία σας, φωνάζοντας ή “φρικάροντας” με οποιονδήποτε τρόπο αναστατώνετε όλους όσους βρίσκονται κοντά. Ακόμα κι αν δεν έχουν καμία σχέση με το θέμα που σας αναστάτωσε βρίσκονται στη μέση μιας συναισθηματικής καταιγίδας.

Ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει, αποπνέετε μια αίσθηση ηρεμίας, ώστε το σκυλί σας να μπορεί να βασιστεί σε εσάς για να διατηρήσετε την τάξη και την ζωή όπως είναι.

Αν δεν βλέπει σε εσάς την ηρεμία, την αποφασιστικότητα, τον ξεκάθαρο λόγο και άλλα, θα προσπαθήσει να τα επιβάλει ο ίδιος με τον τρόπο του ή να τα βρει αλλού.

Πως να φτιάξω τη σχέση με το σκύλο μου – Η γνώση είναι δύναμη

7. Μάθετε περισσότερα για τη συμπεριφορά των σκύλων

Ειδικά για τη γλώσσα του σώματος και τις εκφράσεις του προσώπου που υποδεικνύουν το άγχος.

Όταν μπορείτε να εντοπίσετε τα σημάδια που δείχνουν ότι το σκυλί σας είναι ανήσυχο ή φοβισμένο, θα είναι ευκολότερο για εσάς να το προστατέψετε ή να απομακρύνετε το σκυλί σας από καταστάσεις που τον κάνουν να νιώθει άβολα.

Εάν ο σκύλος σας μπορεί να βασιστεί σε εσάς για να τον κρατήσετε ασφαλή, η εμπιστοσύνη μεταξύ σας θα είναι καλύτερη και, επομένως, η σχέση σας.

Υπάρχουν πολλά εξαιρετικά βιβλία, άρθρα, βίντεο και dvd…

8. Να αγγίζετε το σκυλί σας

Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η φυσική επαφή, όπως η περιποίηση και η χάιδεμα μειώνει το άγχος σε σκύλους σε καταφύγια, η οποία μετριέται από μειώσεις τόσο στον καρδιακό ρυθμό όσο και στην κορτιζόλη (της ορμόνης του στρες) καθώς και από την αύξηση της οξυτοκίνης (της ορμόνης κατά του στρες).

Αυτό οδήγησε τους ερευνητές να πιστεύουν ότι η σωματική επαφή παίζει ρόλο στην ενίσχυση του δεσμού μεταξύ ανθρώπων μα και σκύλων και ανθρώπων.

Πέρα από το χάδι, να αγγίζετε το σκύλο σας για το βούρτσισμα του, για τα νύχια του, για καθάρισμα δοντιών, μασάζ για τους μυς του, κλπ.

9. Βλεμματική επαφή

Μέσα από τα παιχνίδια και το φαγητό ή τα χάδια να επιδιώκεται την επαφή με τα μάτια με το σκύλο σας.

Αν και το παρατεταμένο κοίταγμα προκαλεί άγχος στα σκυλιά και σημαίνει άλλα πράγματα, το δικό σας βλέμμα θα πρέπει να το αποζητά. θα πρέπει να το έχει συνδυάσει με όμορφα πράγματα και στιγμές και να τον ηρεμεί.

Πως να φτιάξω τη σχέση με το σκύλο μου

Δε φτάνει η αγάπη για το “Πως να φτιάξω τη σχέση με το σκύλο μου”

Η λέξη “αγάπη” πετιέται πολύ όταν πρόκειται για τη σχέση σκύλου-ανθρώπου. Αυτό για το οποίο δεν μιλάμε πολύ είναι ο “δεσμός” μεταξύ του σκύλου και του ιδιοκτήτη, που προκύπτει από κάτι άλλο για το οποίο σπάνια μιλάμε, τον “σεβασμό”.

Η κατοχή ενός σκύλου πρέπει να φέρνει χαρά στη ζωή σας. Θα πρέπει, επίσης, να παρέχει στον σκύλο αυτά που πρέπει για να είναι ευτυχισμένος και ικανοποιημένος.

Δημιουργώντας χαρούμενες στιγμές και φροντίζοντας το σκυλί σας, δεν υπάρχει κανένας τρόπος να μην δεθείτε με τον καιρό. Ναι, όλα τα σκυλιά είναι διαφορετικά. Μερικά δείχνουν τα συναισθήματά τους με διαφορετικό τρόπο. Μερικά δεν συνδέονται με όλους, ενώ άλλα συνδέονται εύκολα. Κάποια είναι ευαίσθητα και φοβικά και άλλα λιγότερο ευαίσθητα και εξωστρεφή.

Χρειάζεται μόνο χρόνος, υπομονή και προθυμία…

Ακολουθείστε το Dogforum και στο Google News

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Exit mobile version