Πότε θα ηρεμήσει το κουτάβι μου;

Είναι απολύτως φυσιoλογικό για έναν νέο ιδιοκτήτη κουταβιού να βιώνει μια σειρά από συναισθήματα κάθε μορφής και ποιότητας κατά τους πρώτους μήνες. Από τον ενθουσιασμό και τη χαρά της απόκτησης ενός νέου μέλους για την οικογένεια μέχρι την υπομονή σας να εξαντλείται μόλις μασήσουν το καινούργιο σας iPad.

Κοιτώντας στα μάτια το κουτάβι σας και βλέποντας το χάος και την άβυσσο να σας κοιτά πίσω, αναρωτιέστε “Πότε θα ηρεμήσει το κουτάβι μου;” …και παρόλο που τώρα μοιάζει άπιαστο όνειρο και η διαδικασία δεν είναι πάντα η πιο εύκολη, το αποτέλεσμα αποζημιώνει!

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά:

Είναι φυσιολογικό το κουτάβι μου να έχει τόσο ενέργεια;

Τα κουτάβια, όπως και τα βρέφη, είναι περίεργα από την φύση τους και θέλουν να εξερευνήσουν τον κόσμο γύρω τους και να ανακαλύψουν τα όριά τους. Κάθε μέρα, μαθαίνουν κάτι καινούργιο, είτε με zoomies στο δωμάτιο για να εξερευνήσουν το νέο τους περιβάλλον είτε χρησιμοποιώντας τα σαγόνια τους για να “μελετήσουν” οτιδήποτε μπορούν να δαγκώσουν. Οπότε, η απάντηση είναι εμφατικά ΝΑΙ! Είναι απόλυτα φυσιολογικό ένα κουτάβι να έχει μεγάλα αποθέματα ενέργειας.

Είναι φυσιολογικό το κουτάβι μου να έχει τόσο ενέργεια;
Είναι φυσιολογικό το κουτάβι μου να έχει τόσο ενέργεια;

Ωστόσο, χαρακτηριστικά όπως η φυλή, το φύλο και το κοινωνικό περιβάλλον (άλλα σκυλιά, κουτάβια, ενήλικα ή ηλικιωμένα, άλλα κατοικίδια, κλπ.) του κουταβιού σας μπορεί να επηρεάσουν τα ενεργειακά του επίπεδα.

Για πόσο καιρό θα έχει το κουτάβι μου τόση ενέργεια;

Γενικά, τα περισσότερα κουτάβια θα αρχίσουν να ωριμάζουν αι να ηρεμούν μετά τους 8-12 μήνες, αλλά όπως αναφέρθηκε και παραπάνω υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα ενέργειας του κουταβιού αλλά και τον τρόπο που αυτή εκφράζεται.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι τα θηλυκά σκυλιά είναι πιο ήρεμα και ότι ωριμάζουν πιο γρήγορα από τα αρσενικά, ωστόσο ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι αυτός της φυλής και ακόμα περισσότερο της “γραμμής”. Με τον όρο “γραμμή” εννοούμε την εκτροφική γραμμή, δηλαδή, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά για τα οποία εκτρέφει ο κάθε εκτροφέας.

Υπάρχουν εκτροφείς που έχουν στόχο να δώσουν ήρεμα και διαχειρίσιμα ζώα, χωρίς υπερβολική ενέργεια, πείσμα, περιέργεια, κ.α. Υπάρχουν και εκτροφείς που έχουν ως στόχο τα κουτάβια τους να είναι “μικροί σατανάδες” ώστε αργότερα να μπορούν να έχουν καλύτερη απόδοση σε κάποιες εργασίες ή αθλήματα.

Οι φυλές σκύλων με υψηλότερα ποσοστά ενέργειας εκ φύσεως, όπως το Border Collie, το Belgian Malinois ή το Staffordshire Bull Terier, μπορεί να χρειαστούν έως και δύο χρόνια πριν αρχίσουν να σοβαρεύουν κάπως, και ακόμη και τότε θα χρειαστεί να καλύψετε τις ανάγκες τους για άσκηση και εκτόνωση για να περιορίσετε και να κατευθύνετε τα υψηλά επίπεδα ενέργειας τους.

Πότε θα ηρεμήσει το κουτάβι μου

Σε ποια ηλικία τα κουτάβια είναι πιο ζωηρά;

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι δύο χρονικά σημεία ξεχωρίζουν στη ζωή του κουταβιού από πλευράς ενέργειας.

Το πρώτο, στις 10-16 εβδομάδες όπου αρχίζει η επαναστατική φάση τους. Μην απορήσετε αν αρχίσουν να παίρνουν πρωτοβουλίες και να αγνοούν τις εντολές σας ή και την ίδια σας την παρουσία. Είναι σημαντικό να επιμείνετε στη βασική εκπαίδευση εδώ, χρησιμοποιώντας θετική ενίσχυση και επιμένοντας στα καλά και επιθυμητά.

Μια δεύτερη περίοδος αυξημένης ενέργειας μπορεί να έρθει αργότερα, μεταξύ 6 και 12 μηνών και τα κουτάβια σε αυτήν την ηλικία θα αρχίσουν να δοκιμάζουν τα όρια τους… και τα δικά σας. Αν μέχρι αυτό το σημείο δεν έχουν μπει σωστές βάσεις εκπαίδευσης και εκτόνωσης θα αντιμετωπίσετε θέματα καταστροφών και ζημιών και ίσως επιθετικής συμπεριφοράς.

Θα πρέπει να επιμείνετε στην εκπαίδευση, την κοινωνικοποίηση και το παιχνίδι κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου ανάπτυξης και να ανακατευθύνεται αυτή την περίσσεια ενέργεια διατηρώντας το κουτάβι σας σωματικά και πνευματικά απασχολημένο και εξουθενωμένο.

Τελικά, Πότε θα ηρεμήσει το κουτάβι μου;

Τα περισσότερα κουτάβια αρχίζουν να ηρεμούν καθώς πλησιάζουν στην ηλικία “ενηλικίωσης” τους, η οποία είναι συνήθως γύρω στους 12 μήνες, αλλά για τις πιο μεγαλόσωμες φυλές είναι πιο πιθανό να δείτε κάτι τέτοιο μεταξύ 18 μηνών και 2 ετών. Να θυμάστε πάντα και όσα έχουμε ήδη αναφέρει πιο πάνω.

Σε αυτήν την ηλικία ο σκύλος σας θα πρέπει να έχει μάθει τους βασικούς κανόνες για το πώς να λειτουργεί και να συμβιώνει μαζί σας και μπορείτε να πείτε με ασφάλεια ότι καταφέρατε να επιβιώσετε την κουταβίσια περίοδο!

Πως να ηρεμήσω το κουτάβι μου;

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το κουτάβι σας να διαχειριστεί την περίσσεια ενέργεια του, διατηρώντας παράλληλα κι εσείς μια σχετική ηρεμία χωρίς ψυχοφάρμακα.

Δημιουργήστε κάποιου είδους πρόγραμμα

Το πρώτο, και ίσως το πιο χρήσιμο όσο το κουτάβι σας είναι μικρό, θα ήταν να δημιουργήσετε μια δομή, κάποιου είδους πρόγραμμα.

Τηρώντας μια ρουτίνα και έχοντας συγκεκριμένα χρονικά περιθώρια για πράγματα όπως το φαγητό, τις βόλτες, την τουαλέτα και το παιχνίδι, το κουτάβι σας θα μάθει τι να περιμένει μέσα στην ημέρα του. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο να στρεσάριστει και βοηθά στον περιορισμό της υπερκινητικότητας του σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας (για παράδειγμα την ώρα του παιχνιδιού ή της βόλτας).

Το κουτάβι μου δαγκώνει ότι βρει!

Εκπαίδευση crate (κλουβί)

Η εκπαίδευση με κλουβί ή crate, η οποία παρέχει έναν ασφαλή χώρο για το κουτάβι σας και μπορεί να το βοηθήσει να κάνει διάκριση μεταξύ του “χρόνου χαλάρωσης” και του “χρόνου κίνησης”. Το crate μπορεί να είναι για το σκύλο “ο προσωπικός του χώρος” και ο χώρος που θα μπορεί και από μόνος του να αποσύρετε για να ηρεμήσει.

Όσο και αν πιστεύουν ότι μπορούν να τρέχουν όλη μέρα, τα κουτάβια χρειάζονται τακτικούς ύπνους και ξεκούραση για να παραμείνουν υγιή και να αναπτυχθούν σωστά, επομένως ένα κλουβί ή ένα “κρησφύγετο” είναι απαραίτητο.

Brit Junior Lamb and Rice Premium

Το να δώσετε στο κουτάβι σας έναν χώρο που είναι μόνο για αυτό μπορεί επίσης να βοηθήσει στην οικοδόμηση της ανεξαρτησίας του, μειώνοντας τον κίνδυνο αγχωδών συμπεριφορών όταν αναπόφευκτα πρέπει να μείνει μόνο του.

Κατάλληλη άσκηση και εκτόνωση

Θα πρέπει να εξασφαλίσετε ότι το κουτάβι σας έχει την απαιτούμενη ποσότητα άσκησης για την ηλικία του. Αναζητήστε θετικές διεξόδους που μπορούν τα κουταβάκια να διοχετεύσουν την ενέργειά τους, είτε πρόκειται για ένα γρήγορο παιχνίδι έλξης είτε για κρυφτό στο σπίτι, για εξάσκηση της βασικής υπακοής τους ή χρησιμοποιώντας παιχνίδια όπως ένα KONG ή ένα μπαλάκι.

Αυτά τα παιχνίδια και ότι άλλο μπορείτε να σκεφτείτε βοηθούν στη μείωση της πλήξης και την παροχή μιας απαραίτητης πνευματικής διέγερσης, η οποία με τη σειρά της μπορεί να μειώσει τις ανεπιθύμητες συμπεριφορές και τις ζημιές.

Βόλτες και κοινωνικοποίηση

Οι βόλτες και οι συναντήσεις με άλλους σκύλους είναι ένας τρόπος να διοχετεύσει το κουτάβι σας την ενέργεια του. Επίσης, και τα δύο αυτά διεγείρουν ένα κουτάβι σωματικά και διανοητικά. Φυσικά όταν πληρούν κάποιες προϋποθέσεις.

Το κουτάβι σας θα πρέπει να είναι πλήρως εμβολιασμένο για να μπορείτε να βγείτε στους δρόμους με ασφάλεια. Επίσης, καλό θα ήταν να αποφύγετε τα σκυλοπάρκα γενικώς. Δηλαδή, τους περιφραγμένους χώρους που μαζεύουν πολλά σκυλιά και ανθρώπους σε σχετικά περιορισμένο χώρο.

Μπορείτε να συναντήσετε έναν φίλο, σε ένα χώρο και να αφήσετε τα κουτάβια σας να παίξουν με ασφάλεια.

Βόλτες και παιχνίδια θα κρατήσουν τα επίπεδα ενέργειας χαμηλά

Βασική εκπαίδευση

Είναι σημαντικό να εκπαιδεύσουμε το κουτάβι μας, για πάρα πολλούς λόγους αλλά και για να μειώσουμε και κατευθύνουμε τα επίπεδα ενέργειας του και να βελτιώσουμε την επικοινωνία και τη σχέση μας μαζί του.

Αρκούν μερικά δεκάλεπτα διάσπαρτα μέσα στην ημέρα για να φέρουν το σκύλο μας σε ικανοποιητικά επίπεδα υπακοής, εκπαίδευσης και ενέργειας.

Προσέχουμε και ρυθμίζουμε την δική μας συμπεριφορά

Εάν εμείς δεν ήμαστε ήρεμοι είναι πολύ δύσκολο να μεταδώσουμε ηρεμία στο κουτάβι μας.

Θα πρέπει να είμαστε ήρεμοι, υπομονετικοί, επίμονοι και με αυτοπεποίθηση σε ότι κάνουμε. Οι αργές και ομαλές κινήσεις και ο σταθερός και καθησυχαστικός τόνος της φωνής μας, βοηθούν στο να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του σκύλου μας και την ηρεμία του.

Τέλος, ίσως το πιο σημαντικό από όλα – θυμηθείτε να διασκεδάζετε και να γίνετε κι εσείς κουτάβι μαζί με το κουτάβι σας!

Αρπάξτε την ευκαιρία να εξερευνήσετε κι εσείς τον κόσμο γύρω σας με τον νέο σας καλύτερο φίλο, πηγαίνοντας σε νέα μέρη, γνωρίζοντας ανθρώπους, αποκτώντας νέα χόμπι και συνήθειες και απολαμβάνοντας την κάθε ανοησία που σας συστήνει ο σκύλος σας ως μια νέα εμπειρία που θα σας φανεί χρήσιμη.

Εάν τα κάνετε όλα αυτά, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το σκανταλιάρικο κουτάβι σας θα γίνει ένας ήρεμος και τρυφερός σύντροφος όταν φτάσει στην κατάλληλη ηλικία!

Ακολουθείστε το Dogforum και στο Google News

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Exit mobile version