Υγιής σκύλος και σκύλος με εξετάσεις υγείας – Δυο διαφορετικά πράγματα

Υγιής σκύλος και σκύλος με εξετάσεις υγείας – Σίγουρα δεν είναι έννοιες ταυτόσημες και δεν έχουν την ίδια αξία. Θα προσπαθήσω να αποδώσω κάποιες σκέψεις παρακάτω και να τις δούμε μαζί.

Σκύλος με εξετάσεις υγείας

Πλέον, υπάρχουν πολλοί εκτροφείς που κάνουν όλες τις διαθέσιμες και προτεινόμενες για την φυλή τους προληπτικές εξετάσεις υγείας. Κάνουν τα DNA Tests για τις ασθένειες που αυτό είναι εφικτό, ακτινογραφίες για την δυσπλασία του ισχίου ή του αγκώνα και όποια άλλη εξέταση μπορεί να γίνει.

Οι όμιλοι προειδοποιούν τον υποψήφιο ιδιοκτήτη να προτιμά σκυλιά από γέννες που οι γεννήτορες έχουν εξεταστεί, το ίδιο κάνουμε κι εμείς εδώ, από το dogforum και το ίδιο κάνουν και πολλές οργανώσεις και άνθρωποι ανά τον κόσμο. Σωστό, αλλά αρκούν αυτά τα tests και αυτή η συμβουλή για να καταλήξει ο ιδιοκτήτης με έναν υγιή σκύλο;

Κατηγορηματικά, όχι… Δεν αρκούν μερικές εξετάσεις για να εγγυηθούν την υγεία ενός κουταβιού και ενός σκύλου. Δεν είναι εγγύηση οι εξετάσεις υγείας και ας είναι σημαντικό να γίνονται και να υπάρχουν.

Εξετάσεις υγείας σκύλου και τι ΔΕΝ εξασφαλίζουν

Τα παραπάνω, μα και όλο το κείμενο, τα γράφω διότι καταλαβαίνω πως και οι εξετάσεις υγείας κατάφεραν να γίνουν (ή είναι πολύ κοντά στο να γίνουν) άλλο ένα ισχυρό εργαλείο πώλησης. Βλέπω να χρησιμοποιείται ως marketing tool η σχολαστική εξέταση των γεννητόρων για κάθε λογής κληρονομική ασθένεια ή άλλη και να παρουσιάζεται ως “εγγύηση”. Τόσο της υγείας των σκύλων, όσο και της “ηθικής” του εκτροφέα.

Υπάρχουν, όμως, και πολλά ελαττώματα και προβλήματα υγείας που δεν μπορούν να εξεταστούν. Όπως εάν οι γονείς έχουν αλλεργίες, αν οι πρόγονοι ταλαιπωρούνται από δερματικά, αν παρουσιάζουν υπερωιοσχιστία (cleft palate), αν γεννούν μόνο με καισαρική, αν παρουσιάζουν αναπνευστικά προβλήματα, αν παρουσιάζουν συχνά ωτίτιδες, αν έχουν συχνό ιστορικό καρκίνου ή νεφρικής ανεπάρκειας, αν υπάρχουν πρόγονοι με επιληψία ή ακόμα αν συναντάμε συχνά προβλήματα συμπεριφοράς (σοβαρά)… Αυτά είναι μερικά από τα προβλήματα που δεν εξετάζονται και κανείς δε ρωτά ή δεν κρατά πληροφορίες.

Εξετάσεις υγείας σκύλου και τι εξασφαλίζουν
Εξετάσεις υγείας σκύλου και τι εξασφαλίζουν

Οι εξετάσεις υγείας κάνουν κακό στην υγεία;

Ένα άλλο σημαντικό θέμα, που όμως είναι μια μεγάλη συζήτηση από μόνο του, είναι πως όσο πιο αυστηροί είμαστε στην διαλογή γεννητόρων με βάση τις εξετάσεις αυτές και μόνο, τόσο μικραίνουμε την γονιδιακή ποικιλία. Όσο βγάζουμε σκύλους από την αναπαραγωγή (και δε μιλάμε για σκύλους ανάπηρους τελείως π.χ.), τόσο “σκάβουμε το λάκκο μας” για το μέλλον.

Πολλοί σκύλοι με μικρό βαθμό δυσπλασίας (που δεν φαίνεται με το μάτι και δεν δημιουργεί προβλήματα στο σκύλο) έχουν δώσει καταπληκτικά σκυλιά και θα ήταν κρίμα να μην έχουν αναπαραχθεί ποτέ. Το ίδιο και σκύλοι φορείς του L2HGA (κληρονομική νευρομεταβολική διαταραχή) στα Staffordshire Bull Terriers ή και σκύλοι με μονορχία (παρουσία ενός όρχη) που έδωσαν φοβερά σκυλιά.

Δεν είναι, λοιπόν, όλα “άσπρο-μαύρο” και τόσο απλά ώστε να λέμε ότι πρέπει να αποκλείονται όλοι οι σκύλοι από την αναπαραγωγή αν δεν έχουν άριστα αποτελέσματα στα διάφορα tests. Όπως και δεν πρέπει να νομίζουμε πως ο σκύλος που έχει περάσει κάθε εξέταση υγείας θα δώσει απαραίτητα υγιή κουτάβια.

Πέρα από τις εξετάσεις υγείας

Έτσι, πέρα από τις όποιες εξετάσεις υγείας που είναι καλό και σημαντικό να δείτε και να υπάρχουν, ρωτήστε ή παρατηρήστε αν τα σκυλιά του εκτροφέα αναπνέουν αβίαστα, αν μπορούν να τρέξουν στον ήλιο και να μη σκάσουν στα 5 δευτερόλεπτα, αν μπορούν να πηδήξουν χωρίς κόπο πάνω και κάτω από το πορτ μπαγκάζ ή τον καναπέ… Δείτε το δέρμα και τα μάτια τους, ρωτήστε για δερματικά προβλήματα, για ωτίτιδες, για δυσανεξίες και ευαισθησίες. Ρωτήστε για το αν τρώνε με όρεξη και τι τρώνε, αν έχουν αφαιρεθεί όγκοι και πόσο ζουν…

Σε όλα αυτά που θα συζητήσετε, μην αφήσετε απέξω τον χαρακτήρα των σκύλων. Αν έχουν δώσει σκύλους φοβικούς, με κάποιες φοβίες ή επιθετικούς σε κάποια πράγματα. Αν οι σκύλοι κάνουν κάποια εργασία και πως αποδίδουν και αν σκύλοι από τους ίδιους προγόνους πάνε καλά και σε ζωή πόλης και σκύλου συντροφιάς.

Υγιής σκύλος και σκύλος με εξετάσεις υγείας – Είναι το ίδιο;

Συμπέρασμα ίσως…

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ακόμα και οι σκύλοι που δεν είναι υγιής μπορούν να έχουν άριστες εξετάσεις υγείας. Επίσης, σκύλοι με άριστες εξετάσεις υγείας να μην είναι υγιείς ή να μην δίνουν υγιείς απογόνους.

Ας έχουμε μια πιο “ανοιχτή” άποψη και αντιμετώπιση στις κρίσεις μας και ας λαμβάνουμε όλους τους παράγοντες υπόψη μας για την τελική επιλογή.

Ο υποψήφιος “σκυλογονιός”, χρειάζεται αφενός να ξέρει που “πονάει” (ποια τα προβλήματα υγείας που την ταλαιπωρούν) η φυλή που θέλει (για να ξέρει τι να περιμένει και τι να ψάξει) και αφετέρου να ζητήσει να δει τι έκανε ο εκτροφέας για να μειώσει το ρίσκο. Επίσης, θα πρόσθετα, να κάνει και μόνος του έρευνες για τα σκυλιά που το εκτροφείο έχει και βγάζει και πόσο υγιή είναι με βάση αυτά που έγραψα πιο πάνω.

Ακόμα και το απλό και θεμελιώδες “Πόσο ζουν και από τι πεθαίνουν τα σκυλιά αυτού του εκτροφείου” δείχνει αρκετά.

Σκύλος με εξετάσεις υγείας

Μα γιατί να είναι τόσο πολύπλοκο θέμα η απόκτηση ενός σκύλου!

Πολλοί θα πείτε “Μα για να πάρεις ένα σκύλο θα πρέπει να βγάλεις το πανεπιστήμιο και να γίνεις ερευνητής;”

Η απάντηση είναι κατηγορηματικά ΟΧΙ! Για να πάρεις ένα σκύλο αρκεί να έχεις την διάθεση και βασικές γνώσεις του τι είναι σκύλος και να πας σε μια φιλοζωική ή στο δρόμο και να πάρεις ένα σκυλάκι από εκεί. Όπως έχει γραφτεί πολλές φορές, θα ικανοποιεί κάθε ανάγκη σου στο 90% και θα έχεις κάνει και κάτι καλό. Χωρίς πολύ μεγάλη προσπάθεια, κατά μία έννοια.

https://www.dogforum.gr/2019/09/%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%86%ce%ad%cf%82-%cf%80%ce%bf%cf%85-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%ba%ce%b1%ce%bb%ce%bf%cf%8d%ce%bd-%ce%bc%cf%85%ce%bf%ce%ba%ce%b1%cf%81%ce%b4%ce%b9%ce%bf%cf%80%ce%ac%ce%b8%ce%b5%ce%b9/

Αν θες όμως σκύλο συγκεκριμένης φυλής αλλάζει λίγο το πράγμα. Πρέπει να μάθεις αρκετά για να βοηθήσεις με την επιλογή σου τους ανθρώπους που προσπαθούν για αυτή την φυλή, αλλά και την κατάσταση του κατοικίδιου σκύλου γενικότερα. Δεν μπορεί, δηλαδή, να θες να “βγάλεις γούστα” ή να λες πως είσαι “ψαγμένος” με μια φυλή ή να έχεις “το κόλλημα” και να μην έχεις όρεξη να επενδύσεις σε χρόνο και κόπο. Αν δεν μπορείς να επενδύσεις τον απαραίτητο χρόνο και κόπο απλά ΔΕΝ διαμαρτύρεσαι και δεν αγανακτείς με ότι και να σου συμβεί.

Χρειάζονται και οι δύο πυλώνες να είναι σωστοί και να προσπαθούν να είναι σωστοί για καλύτερα αποτελέσματα, δηλαδή, και ο εκτροφέας και ο υποψήφιος ιδιοκτήτης.

Disclaimer

* Προσοχή! Σε καμία περίπτωση δεν υποστηρίζω ότι δεν πρέπει να γίνονται ή να υπάρχουν οι εξετάσεις υγείας σε σκύλους που χρησιμοποιούνται για αναπαραγωγή. Το παρακάτω κείμενο είναι απλά σκέψεις και προβληματισμοί στο κατά πόσο ένας σκύλος με άριστες βαθμολογίες και αποτελέσματα σε εξετάσεις υγείας είναι ή μπορεί να χαρακτηριστεί και υγιής σκύλος.

Ακολουθείστε το Dogforum και στο Google News

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Exit mobile version