Πως να συνηθίσει ο σκύλος το αυτοκίνητο

Τα σκυλιά μπορεί να είναι ένας εξαιρετικός σύντροφος και στα ταξίδια με το αυτοκίνητο. Μα πριν φουλάρετε βενζίνη και ξεχυθείτε στις λεωφόρους, φροντίστε για κάποια θέματα. Όπως το πως να συνηθίσει ο σκύλος το αυτοκίνητο…

Σκύλος στο αυτοκίνητο

Το πως να συνηθίσει ο σκύλος το αυτοκίνητο δεν είναι πάντα μια απλή διαδικασία. Κάποια σκυλιά μπαίνουν με φόρα στο αυτοκίνητο από την πρώτη στιγμή και άλλα το παίρνουν στραβά από την αρχή και γίνονται ένα με το δρόμο για να τ’ αποφύγουν.

Μάθετε το σκύλο να αγαπά το αυτοκίνητο

Όπως με τα περισσότερα πράγματα, είναι πιο εύκολο να προλάβουμε το πρόβλημα του άγχους των αυτοκινήτων σε νέα κουτάβια. Κάθε σκυλί, όμως, μπορεί να διδαχθεί να συσχετίσει το αυτοκίνητο με όμορφα πράγματα χρησιμοποιώντας την απευαισθητοποίηση και την ενίσχυση.

Επιβραβεύετε την ηρεμία, την χαλαρότητα, την χαρά, τον ενθουσιασμό…

Η απευαισθητοποίηση είναι μια βήμα προς βήμα μέθοδος για τη σταδιακή εισαγωγή του σκύλου σας στο αυτοκίνητο. Η ενίσχυση αλλάζει τη συναισθηματική ανταπόκριση του σκύλου σας από αρνητική σε θετική, όταν όμορφα πράγματα γίνονται κοντά και μέσα στο αυτοκίνητο.

Πως να συνηθίσει ο σκύλος το αυτοκίνητο

Το πως να συνηθίσει ο σκύλος το αυτοκίνητο ξεκινά ανάλογα με το πόσο σοβαρή είναι η αντίδραση του σκύλου. Μπορεί να χρειαστεί τα πρώτα μαθήματα να γίνουν 5 μέτρα μακριά από το αυτοκίνητο. Ή ίσως μπορείτε να ξεκινήσετε με το σκυλί σας στο πίσω κάθισμα.

Το μυστικό είναι να βρείτε το σημείο όπου το σκυλί σας είναι άνετο και χαλαρό και στη συνέχεια, σιγά-σιγά, να κινηθείτε όλο και πιο κοντά. Σε κάθε στάδιο της διαδικασίας, δώστε στο σκυλί σας κάτι αγαπημένο όπως ένα αγαπημένο παιχνίδι, νόστιμες λιχουδιές ή ακόμα και ένα γεύμα.

Μπορείτε να παίζετε μαζί του ή να το ταΐζετε κοντά ή μέσα στο αυτοκίνητο. Όλα μπορούν να γίνουν εάν βοηθούν το σκυλί σας να συνδέσει το αυτοκίνητο με κάτι καλό.

Περάστε κοντά ή μέσα στο αυτοκίνητο μόνο όταν το σκυλί σας είναι εντελώς χαλαρό στο τρέχον στάδιο. Αν το σκυλί σας σταματήσει να τρώει ή να παίζει, έχετε μετακινηθεί πολύ γρήγορα. Απλά κάντε ένα βήμα ή δύο προς τα πίσω μέχρι το σκυλί σας να χαλαρώσει και στη συνέχεια να ξεκινήσει πάλι.

Καλό είναι ο σκύλος να μεταφέρεται σε ειδικό κουτί

Μπορεί να βρεθείτε μέσα στο αυτοκίνητο μέσα σε λίγα λεπτά, ή μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες. Να είστε υπομονετικοί και να κινηθείτε στο ρυθμό του σκύλου σας.

Ο σκύλος πρέπει να έχει το δικό του χώρο στο αυτοκίνητο

Στο αυτοκίνητο καλό είναι ο σκύλος να έχει έναν ασφαλή, δικό του χώρο και δεν υπάρχει καλύτερος από ένα crate. Οι λόγοι που ο σκύλος είναι 1000 φορές καλύτερο να ταξιδεύει σε crate ή ειδικό box είναι πάρα πολλοί. Αν, κιόλας, έχει μάθει το crate στο σπίτι (που και εκεί είναι must) θα νιώθει οικεία και ασφάλεια και στο αυτοκίνητο. Βέβαια, πολλά αυτοκίνητα δεν έχουν τον χώρο για αυτό τον τρόπο μεταφοράς. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι ειδικές ζώνες για σκύλους είναι μια τέλεια λύση.

Γενικά, όμως, ο σκύλος πρέπει να έχει τον δικό του χώρο στο αυτοκίνητο και όχι να αλλάζει συνεχώς σημεία που κάθετε. Αυτό βοηθά ιδιαίτερα τα σκυλιά με πρόβλημα άγχους να συνηθίσουν το χώρο τους και την μεταφορά με το αυτοκίνητο.

Αφού οριοθετηθεί το σημείο, αρχίζει η απευαισθητοποίηση και η ενίσχυση στο σημείο…

Μπαίνετε στο αυτοκίνητο όταν δεν είναι να πάτε κάπου. Το αυτοκίνητο παρκαρισμένο, οι πόρτες ανοιχτές και εσείς, με υπομονή και χωρίς βιασύνες, μπαίνετε μέσα και περνάτε χρόνο παρέα. Με λιχουδιές, χάδια, ήρεμους τόνους μα και παιχνίδι (κάποιο πανάκι, σχοινί με κόμπους, κ.α.).

Πως να συνηθίσει ο σκύλος το αυτοκίνητο ευχάριστα

Επιβραβεύετε την ηρεμία, την χαλαρότητα, την χαρά, τον ενθουσιασμό…

Δημιουργούμε μια σχέση (καλή) με το σκύλο μας μέσα στο αμάξι και χτίζουμε πάνω σε ευχάριστες εμπειρίες.

Πως να συνηθίσει ο σκύλος το αυτοκίνητο με την μηχανή αναμμένη

Μετά από κάποιες επαναλήψεις του ίδιου σεναρίου έρχεται η στιγμή που βάζεις μπρος την μηχανή… Στην αρχή δεν μετακινήστε με το αυτοκίνητο. Αφήστε το σκύλο να συνηθίσει τον ήχο και τις δονήσεις του αυτοκινήτου.

Πάλι, συνόδευσε κάθε βήμα με κάτι υπέροχο. Ρίξε λιχουδιές και μεζεδάκια στο πίσω κάθισμα ή παίζε με το σκύλο tug με ένα παιχνίδι.

https://www.youtube.com/watch?v=8hYItcm_daM
Σκυλιά στο αυτοκίνητο…

Συνεχίζεις με πολύ σύντομες βόλτες (το τετράγωνο π.χ.) και σιγά-σιγά πας σε πιο μακρινές βόλτες που όμως ο προορισμός, το τέλος της διαδρομής, είναι κάτι καλό για το σκύλο. Μια βόλτα στο δάσος, μια βουτιά στη θάλασσα ή και παιχνίδι με εσένα μέχρι κούρασης.

Στα σενάρια αυτά να προσέξεις αν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που τον φοβίζει ή τον αγχώνει ιδιαίτερα ώστε να το αντιμετωπίσεις ανάλογα. Πρόσθεσε στα σενάρια και άλλους στο αυτοκίνητο που είτε θα βοηθούν με το να καθησυχάζουν και να επιβραβεύουν το σκύλο ή θα βοηθούν σαν “κομπάρσοι” μιλώντας και κάνοντας ότι κάποιος μπορεί να κάνει σε ένα ταξίδι με το αυτοκίνητο.

Μεταφορά σκύλου με το αυτοκίνητο

Σε ελάχιστο χρόνο, το σκυλί σας θα πρέπει να προσβλέπει σε ταξίδια με το αυτοκίνητο. Η όλη διαδικασία είναι ευχάριστη και οι προορισμοί είναι διασκεδαστικοί. Φυσικά, αφού τελειώσει η περίοδος εκμάθησης, δεν θα είναι ευχάριστοι όλοι οι προορισμοί σας. Οι μετακινήσεις στον κτηνίατρο ή τον groomer μπορεί να είναι αγχωτικές. Βεβαιωθείτε ότι αυτές οι βόλτες γίνονται όταν είναι απαραίτητο και με κενά ή ευχάριστα διαστήματα ανάμεσα. Συνεχίστε να παίζετε και τα κάνετε ευχάριστες τις μετακινήσεις με το αυτοκίνητο.

Μερικές γενικές συμβουλές για να αποφύγετε το άγχος ταξιδιού με το αυτοκίνητο

Στην λίστα για το πως να συνηθίσει ο σκύλος το αυτοκίνητο φροντίστε να έχετε τσεκαρισμένα και τα παρακάτω:

  • Ο σκύλος να μην έχει φάει πριν τα ταξίδια ή τις διαδρομές. Ακόμα και νερό, καλό είναι, να μην πιει αμέσως πριν μπει στο αυτοκίνητο.
  • Μη βάζετε δυνατά μουσική ή μπάσα και ενισχυτές. Μουσική σε λογική ένταση ίσως να είναι και καλή.
  • Αποφύγετε τα απότομα φρεναρίσματα και τις πολύ μεγάλες ταχύτητες.
  • Καλό είναι να μην φωνάζετε ή να έχετε νεύρα και συμπεριφορά που ο σκύλος δε ξέρει σε ποιον απευθύνεται.
  • Κρατήστε την θερμοκρασία δροσερή.
  • Έχετε κάποιο παράθυρο, έστω και λίγο, ανοικτό για να μπαίνει φρέσκος αέρας.
  • Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας σχετικά με κάποια φαρμακευτική αγωγή για την ναυτία ή το άγχος.
  • Να έχετε κάνει μια μισάωρη βόλτα με το σκύλο σας πριν το ταξίδι.
  • Μην έχετε ενεργό τον αερόσακο αν μεταφέρετε το σκύλο σας στο μπροστινό κάθισμα.
  • Μην επιτρέπετε στο σκύλο να έχει το κεφάλι έξω από το παράθυρο.
  • Σε καμία περίπτωση μην αφήνετε το σκύλο στο αυτοκίνητο όταν έχει ζέστη.
Εκπαιδεύοντας το σκύλο για το αυτοκίνητο

Τι να έχετε μαζί σας για ένα ταξίδι με το σκύλο στο αυτοκίνητο

  • Μια πετσέτα βαμβακερή, σχετικά μεγάλη.
  • Ένα ρολό με χαρτί γενικής χρήσης.
  • Σακούλες για κάθε χρήση.
  • Νερό και μπολάκι για νερό.
  • Τις λιχουδιές ή και το φαγητό του.
  • Κάποια παιχνίδια του.
  • Φάρμακα και φαρμακείο.
  • Λουρί και κολάρο.
  • Ταυτότητα με τα στοιχεία επικοινωνίας σας.
  • Το βιβλιάριο υγείας του.
Τρόποι για να συνηθίσει ο σκύλος το αυτοκίνητο

Όλα τα σκυλιά είναι διαφορετικά και ανάλογα με το βαθμό που το κάθε σκυλί φοβάται, μπορεί να περιμένετε από λίγες μέρες ως κάποιους μήνες μέχρι να δείτε πρόοδο. Επίσης, κάποιες φορές μπορεί ο σκύλος να επιστρέφει σε παλιές συμπεριφορές ακόμα και αν τις έχει ξεπεράσει. Κάποιο γεγονός μπορεί να τον πήγε πίσω και εσείς πάλι πρέπει να προσπαθήσετε για το “Πως να συνηθίσει ο σκύλος το αυτοκίνητο”.

Δείτε και το “Δεύτερος σκύλος στο σπίτι”.

Ακολουθείστε το Dogforum και στο Google News

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Exit mobile version