Σκύλος ήρωας χάνει άδικα την ζωή του

Ο Mike, ένας σκύλος ανίχνευσης εκρηκτικών υλών, επέζησε μετά από δύο γύρους θητείας στο Ιράκ, αλλά στους δρόμους μιας μικρής επαρχιακής πόλης, στο Wyoming.

Το 9 ετών Μαλινουά πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στο Πάουελ, το περασμένο Σάββατο, από ένα ποδηλάτη ο οποίος είπε ότι δέχθηκε επίθεση, αφήνοντας τον ιδιοκτήτη του Mike, Matthew Bessler, έναν συνταξιούχο Army Ranger, σε άσχημη κατάσταση να αναρωτιέται πώς θα μπορέσει πλέον να ασχοληθεί με την αντιμετώπιση των τραυματισμών και των προβλημάτων του που σχετίζονται με την στρατιωτική του θητεία.

“Τον μεγάλωσα από κουτάβι και έχει εκπαιδευθεί να καταλαβαίνει και να με προειδοποιεί για τις επιληπτικές κρίσεις που με βασανίζουν, με το PTSD (post traumatic stress disorder-μετατραυματικό στρες), με το TBI (traumatic brain injury-κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις)  και σοβαρές αγχώδεις διαταραχές. Μπορούσε να με ηρεμήσει μόνο και μόνο με την παρουσία του. Με βοηθούσε στο να επικεντρώνομαι σε κάτι άλλο, κάτι που με ηρεμούσε και όχι σε όσα με άγχωναν, με βοηθούσε να επικεντρώνομαι σε εμένα και στη επίλυση των προβλημάτων μου.”.

Ο Bessler, 20 χρόνια Στρατιωτικός Κτηνίατρος, υπηρέτησε 6 γύρους στο Ιράκ με την 10η Μονάδα Ειδικών Δυνάμεων, με τον Mike να είναι αχώριστος σύντροφός του σε δύο από αυτές τις φορές.

Το έργο τους την ανίχνευση εκρηκτικών υλών και ανταρτών κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 16 μηνών τους απέφερε δύο χάλκινα αστέρια, από τα υψηλότερα παράσημα του στρατού.

Ο Mike είχε διαγνωσθεί και αυτός με PTSD και έκανε θεραπεία με Prozac για να αντιμετωπίσει τις δικές του διαταραχές άγχους και στρες που οι θητείες του του είχαν κληροδοτήσει. Οι δύο τους ήρθαν μόνιμα στις Η.Π.Α. έχοντας τελειώσει την στρατιωτική τους καριέρα το 2010 και οι δύο με προβλήματα μετατραυματικού στρες (PTSD). Ο Bessler υποστηρίζει πως ο Mike ήταν και η πρώτη περίπτωση σκύλου με PTSD που αναγνώρισε ο στρατός.

Στο Πάουελ του Wyoming ο Mike έγινε ένας σκύλος βοηθός για τον Bessler (πέρα από σύντροφος) μια που εκπαιδεύτηκε στο να προβλέπει και να διακόπτει το άγχος του ιδιοκτήτη του και να του αλλάζει την “σκοτεινή” του διάθεση, όταν αυτή ερχόταν και τον κυρίευε, σκαρφαλώνοντας πάνω του και αφήνοντας ένα μπαλάκι στα πόδια του για να παίξουν.

Όταν ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος για την προεδρία, Rick Perry έμαθε για την ιστορία των δύο, προσφέρθηκε να καλύψει τα έξοδα για την θεραπεία του Bressler σε ένα κέντρο θεραπείας στο Τέξας. Το πρώτο πράγμα που ρώτησε ο Bressler όταν το έμαθε ήταν “Μπορεί να έρθει και ο Mike μαζί;”.

matthew bessler and mike

Όταν έγινε το περιστατικό ο Bressler βρισκόταν για κυνήγι στα όρη Bighorn. Ο 59 ετών ποδηλάτης δήλωσε στον σερίφη πως του επιτέθηκε ένας σκύλος “που έμοιαζε με Γερμανικό Ποιμενικό” και πως αυτός προσπάθησε να προστατευθεί, αρχικά, χρησιμοποιώντας το ποδήλατο σαν “τοίχος” αλλά μάταια. Έτσι, φοβούμενος για την σωματική του ακεραιότητα, άρπαξε ένα περίστροφο από την ειδική θήκη που είχε τοποθετημένη στο ποδήλατο του και πυροβόλησε το σκυλί.

Οι αρχές λένε ότι κατά κάποιο τρόπο το σκυλί ξέφυγε από την αυλή του Bessler.

“Ουσιαστικά, αν νιώθετε ότι η ζωή σας είναι σε κίνδυνο ή απειλείται από ένα ζώο, μπορείτε να δράσετε εναντίον του”, δήλωσε ο σερίφης της Κομητείας, Scott Steward, σε τοπική εφημερίδα.

Ο Bessler αμφισβητεί την μαρτυρία του ποδηλάτη, λέγοντας ότι το σκυλί πυροβολήθηκε στο πίσω μέρος. “Έχει την ιστορία του… Ξέρω το σκύλο μου. Έχω την ιστορία μου.” είπε.  “Ήταν ένας σκύλος φιλικός, όλοι μπορούσαν να τον χαϊδέψουν. Κανένας δεν είχε πρόβλημα μαζί του εκτός και αν κρατούσε μπαλάκι” προσθέτει αστειευόμενος. “Η ζωή μου τώρα γίνεται πολύ πιο δύσκολη, σε πολλά επίπεδα, από ότι ήταν όταν είχα τον Mike”.

Είναι πολλά τα σημεία που θα μπορούσαμε να σταθούμε σε αυτή την ιστορία. Η χρήση των σκύλων ως πολεμικά εργαλεία, η χρήση των ανθρώπων, τα κοινά πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν άνθρωποι και ζώα εξαιτίας ενός πολέμου ακόμα και αν ανήκουν στο στρατόπεδο των “νικητών”. Ακόμα, το θέμα της οπλοφορίας και οπλοχρησίας μέχρι και το ποιες είναι οι κατάλληλες συνθήκες για να κρατηθεί και να ζήσει ένας τόσο ιδιαίτερος σκύλος.

Κάποια στιγμή θα πρέπει να γίνουν εκτενείς συζητήσεις και κυρίως ενέργειες για όλα αυτά.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Exit mobile version