HUNGARIAN SHORT-HAIRED POINTER (VIZSLA)


Von_Michaniona

Well-Known Member
25 Δεκεμβρίου 2009
48
3


HUNGARIAN SHORT-HAIRED POINTER (VIZSLA)


Ένα ευπροσάρμοστο κυνηγετικό σκυλί που είναι ικανό να εργαστεί σε όλα τα εδάφη, στο δάσος και στο νερό, που έχει τις ακόλουθες χαρακτηριστικές ποιότητες: μια άριστη μύτη, σταθερότητα στη φέρμα, άριστο απόρτ και ικανότητα να παραμείνει στη μυρωδιά ακόμα και κολυμπώντας. Αντιμετωπίζει μικρή δυσκολία στα πολύ ανώμαλα και "σφικτά" εδάφη καθώς επίσης και σε ακραίους καιρικούς παράγοντες. Λόγω της εύκολης φύσης του και της προσαρμοστικότητάς του, μπορεί εύκολα να κρατηθεί ως σκυλί συντροφιάς στο σπίτι.


Οι πρόγονοι του Oυγγρικού Vizsla μπήκαν στην Καρπάθια λεκάνη με τις νομαδικές Oυγγρικές φυλές που προέρχονταν από τις Ρωσσικές στέπες. Οι γραπτές περιγραφές και οι γραφικές απεικονίσεις του, βρίσκονται σε έγγραφα του 14ου αιώνα ήδη. Ένας ανώνυμος γραφέας του Oύγγρου βασιλιά Adelbert ΙΙΙ (1235 - 1270) που έγραψε για την ιστορία και τις περιπλανήσεις των Mαγυάρων, ανέφερε τη χρήση κίτρινων σκυλιών δεικτών, αποκαλούμενων "Vizsla". Ακόμα και σήμερα, η ομοιότητα του Vizsla είναι πιό στενή με τα ελαφρύτερα άγρια σκυλιά των ρωσικών στεπών στο χρώμα και την ποιότητα του τριχώματος. Τα Vizslas ήταν σκυλιά των πολεμάρχων, των βαρώνων και των βασιλιάδων. Το αίμα τους συντηρήθηκε καθαρό για αιώνες, από ανθρώπους της αριστοκρατίας εκείνης της εποχής για την υψηλή εκτίμηση που του είχαν οι ιδιοκτήτες του. Εκείνη την εποχή, άλλες φυλές Gundog έπαιξαν πιθανότατα ένα σημαντικό μέρος στην ανάπτυξη της φυλής.
Από το 18ο αιώνα, η σημασία του ως σκυλί κυνηγιού έχει αυξηθεί σταθερά. Κοντά στο τέλος 19ο αιώνα, το Vizsla υπέφερε από μια μεγάλη πτώση του πληθυσμού του, αλλά ιδίως κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου, κόντευε να εξαφανιστεί. Στις αρχές του 20ου αιώνα, οργανώθηκαν στην Ουγγαρία αγώνες σκυλιών δεικτών, στους οποίoυς το Ουγγρικό Vizsla (μεταξύ άλλων) συμμετείχε με μεγάλη επιτυχία. Η συγκεκριμένη σύγχρονη αναπαραγωγή άρχισε το 1920, συνέπεια του οποίου, η κοντότριχη Ουγγρική ποικιλία ονομαζόμενη Vizsla αναγνωρίστηκε από το FCI το 1936.

Γενική εμφάνιση : Μέσου μεγέθους, κομψό σκυλί, ευγενούς εμφάνισης με κοντό "χρυσό" τρίχωμα. Η μάλλον ελαφριά, στεγνή, αδύνατη δομή του ενσωματώνει την αρμονία της ομορφιάς και της δύναμης. Το μήκος του σώματος υπερβαίνει ελαφρώς το ύψος.

Ύψος:
Από 58 - 64 εκ. τα αρσενικά, 54 - 60 εκ. για τα θηλυκά


Ιδιοσυγκρασία:
Ζωηρός, φιλικός, εκπαιδεύεται εύκολα. Η σημαντική προθυμία του να κρατήσει την επαφή με τον κύριό του και η ποιότητα της εργασίας είναι από τα ουσιαστικά χαρακτηριστικά του. Δεν μπορεί να αντέξει την τραχιά εκπαίδευση και πρέπει να μη είναι ούτε επιθετικός ούτε ντροπαλός.


Κεφάλι:
Κρανίο στενό παρά φαρδύ. Τα κόκκαλα του κρανίου είναι εμφανή, στεγνά. Το ρύγχος είναι ευθύ, ελαφρώς κοντύτερο από το μισό συνολικό μήκος..


Μάτια:
Ελαφρώς ωοειδή, μέσου μεγέθους. Ευφυής και ζωηρή έκφραση. Το καφετί μάτι που εναρμονίζεται με το χρώμα του τριχώματος, όσο το δυνατόν σκοτεινότερο προτιμάται.


Μύτη:
Το χρώμα της μύτης εναρμονίζεται με το "βάθος" της απόχρωσης του τριχώματος.


Αυτιά:
Με λεπτό δέρμα, κρέμονται κολλημένα στα μάγουλα, τελειώνουν σε μια στρογγυλευμένη μορφή Β. Το μήκος είναι περίπου τρία τέταρτα του μήκους του κρανίου.


Δέρμα :
Λεπτό, στεγνό, χωρίς ρυτίδες.


Πόδια:
Καλά σχηματισμένα, μυώδη και δυνατά, παράλληλα με το σώμα. Tα πέλματα ελαφρώς ωοειδή, οι πατούσες γκρίζες, δάκτυλα ισχυρά με γερά κεφετιά νύχια.


Βηματισμός:
Ο χαρακτηριστικός βηματισμός είναι ένα ζωντανό, ελαφρύ τρέξιμο, κομψός και εκτεταμένος, με πολλή κίνηση και την αντίστοιχη προσιτότητα. Δεν επιδίδεται σε έναν εξαντλητικό καλπασμό κατά την εργασία στο κυνήγι. Η πλάτη είναι σταθερή και το topline παραμένει επίπεδο.


Σώμα:
Το στήθος οχι πολύ φαρδύ, κατεβαίνει έως τον αγκώνα. Τα πλευρά καλά σχηματισμένα, στενεύουν προς τα πίσω, σχηματίζοντας αψίδα στην κοιλιά. H σπονδυλική στήλη πρέπει να κρύβεται από τους μυς. Ο κορμός σφιχτός, μυϊκός, ευθύς ποτέ δεν πρέπει να είναι ελαφρώς σχηματισμένος σε αψίδα στη πλάτη. Το καπούλι του ζώου ευρύ και ικανοποιητικού μήκους, που δεν κόβεται απότομα. Να κλίνει ελαφρώς στην ουρά.


Ουρά:
Ισχυρή στην βάση, που εκλεπτύνει. Στις χώρες όπου το κόψιμο των ουρών δεν απαγορεύεται από το νόμο, η ουρά μπορεί να κόβεται μέχρι το ένα τέταρτο για να αποφύγει τους κινδύνους τραυματισμών. Εάν το κόψιμο των ουρών είναι απαγορευμένο, η ουρά φθάνει κάτω έως τον αγκώνα. Στην έρευνα κινείται έως την οριζόντια θέση και μένει σε οριζόντια θέση στην φέρμα. Καλύπτεται καλά από πυκνό τρίχωμα.


Τρίχωμα :
Κοντό και πυκνό, πρέπει να είναι χονδροειδή και σκληρό στην αφή. Στο κεφάλι και τα αυτιά, πρέπει να είναι λεπτύτερο, πιό μεταξωτό και κοντύτερο. Η τρίχα κάτω από την ουρά πρέπει να είναι ελαφρώς, αλλά όχι καταφανώς, περισσότερη. Στη κοιλιά είναι λίγο αραιότερο. Κανένα υπόβαθρο (undercoat).


Χρωματισμοί :
Διάφορες αποχρώσεις-σκιές του (russet) χρυσού και του σκούρου αμμώδους χρυσού (semmelgelb). Τα αυτιά μπορεί να είναι λίγο σκοτεινότερα, διαφορετικά ομοιόμορφος στο χρώμα. Το κόκκινο, καφετί ή φωτισμένο χρώμα είναι ανεπιθύμητο. Λίγο άσπρο μπάλωμα στο στήθος ή στο λαιμό, όχι περισσότερα από 5 εκατ. στη διάμετρο, καθώς επίσης και τα άσπρα σημάδια στα δάκτυλα δεν θεωρούνται ελαττώματα. Το χρώμα των χειλιών αντιστοιχεί στο χρώμα της μύτης.


Υγεία: Αν διατηρείτε σε καλή φυσική κατάσταση δεν παρουσιάζει προβλήματα υγείας, αλλά και γενικά η φυλή δεν έχει κάποια συγκεκριμένη προδιάθεση.|

Ο ιδιοκτήτης ενός τέτοιου σκύλου μπορεί να απαιτήσει τα πάντα από το Βίζλα, αφού πρώτα το έχει εκπαιδεύσει κατάλληλα και έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του. Από ένστικτο ερευνά, φερμάρει, απορτάρει και ιχνηλατεί τόσο τα φτερωτά, όσο και τα τριχωτά θηράματα, με τέτοια ευκολία που δύσκολα μπορείς να ξεχωρίσεις την κυνηγετική του προτίμηση σε κάποιο θήραμα. Δουλεύει κοντά στον κυνηγό και δεν ταιριάζει σε αυτούς που αποζητούν την μεγάλη έρευνα. Σε γενικές γραμμές είναι σκύλος που ικανοποιεί όλες σχεδόν τις απαιτήσεις της οικογένειας του κυνηγού σαν συνεργάτης αλλά και σαν σύντροφος στο σπίτι.

Πηγη
Cyprus hunting
 
Last edited by a moderator:
  • Like
Reactions: Orilis and korthem




Von_Michaniona

Well-Known Member
25 Δεκεμβρίου 2009
48
3
Σωστη Παρατηρηση!!! Δεν μπορω να κανω σε εκεινο επεξεργασια δεν ξερω γιατι!!!

Πηγη
Cyprus hunting
 
Last edited:




















GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.815
5.046
patra
grdane.blogspot.com
κοιτα για τον ασλι... που μαλλον εχει δει τον σκυλο σου μπορεις να πουλας πνευμα... :p
εγώ παντως βιαζομαι να δω τον σκύλο... ;)

:D:D:D:D
 










Von_Michaniona

Well-Known Member
25 Δεκεμβρίου 2009
48
3
κουκλος ειναι....αλλα βαλε και την αλμπα...!!την τρελη την κοριτσαρα!!!
Κι εσυ εδω φιλε Γιωργο???Ναι θα βαλω και την Αλμπα περιμενω να φτιαξει λιγο ο καιρος να βγαλω μερικες καλες φωτο!!!:)
 






Στατιστικά Forum

Θέματα
33.103
Μηνύματα
895.594
Μέλη
19.914
Νεότερο μέλος
nicksugar3