Ένα σεντόνι - Φόρος τιμής.


SofiaEve

Well-Known Member
17 Σεπτεμβρίου 2013
371
1.118
Και όλα ξεκινήσαν ένα βράδυ του Σεπτέμβρη, ίσαμε 11 χρόνια πριν. Περπάταγα σπίτι, μικρή – 17 χρονώ - και περνώντας από το παρκάκι της γειτονιάς, ένα κανελί πλάσμα βγήκε από κάτι θάμνους, που προφανώς κοιμόταν, γιατί έριξε ένα χασμουρητό. Με πλησίασε για χάδια και έπειτα με συνόδευσε σπίτι μου, όπου την άφησα από κάτω και μπήκα. 2 ώρες μετά δεν μπορούσα να κοιμηθώ, την σκεφτόμουν, και είπα να τελειώνω, να κατέβω κάτω να δω ότι είχε φύγει, να πάω για ύπνο. Η κούκλα κοιμόταν όμως στο χαλάκι του σπιτιού.

Χρονιάρα, είπε ο κτηνίατρος. Οι γονείς μου δεν την θέλαν, καθόλου, ούτε κουβέντα, κι ας ήταν το πιο ήσυχο σκυλί που είχα γνωρίσει. Της βρήκα ένα κοινοβιακού τύπου σπίτι, όπου της δώσαν εκεί το όνομά της, και έμεινε για ένα χρόνο. 10 χρόνια πριν δεν σκάμπαζα από υιοθεσίες, ούτε καν από σκυλιά, βάλε που την αγαπούσα και πήγαινα κάθε 3 και λίγο να τη δω. Έπειτα έμεινε σε κάτι γνωστούς στις εστίες του πανεπιστημίου. Πήγαινα και την έπαιρνα, με συνόδευε ως τη σχολή, περίμενε να τελειώσω τα μαθήματα, και πιο μετά με πήγαινε ως τη στάση του λεωφορείου, να με αποχαιρετήσει. Διακοπές, μαζί.

Τέλη 2008, ευτυχία. Πρώτο σπίτι μόνη μου. Τέλος η ημιαδεσποτοσύνη για τη δεσποινίδα, μετά από τόσο καιρό. Από κει και πέρα, παντού μαζί. Σιγά – σιγά, όλο και περισσότερο, να δενόμαστε. Να επικοινωνούμε με ένα βλέμμα. Να με προσέχει, σαν τα μάτια της. Δεν ήταν αγκαλιτσόσκυλο, ούτε στο κρεβάτι ανέβαινε κι ας τη παρακάλαγα μερικές φορές. Μου έδινε το πόδι, με κοίταζε στα ίσα και χαϊδευόμασταν, απαλά. Και της αρκούσε. Άμα της είχα λείψει πολύ, μόνο τότε, έβαζε το κεφάλι της κάτω από το μπράτσο μου και τριβόταν, μία δυο φορές.

Έχει μπει ανάμεσα σε μένα και άνθρωπο που έχει πάει να με χτυπήσει, και έχει σηκώσει όλο το χείλι της, γρυλίζοντας (πανέμορφη!), μέχρι να φύγει. Κι ας ήταν 20 κιλά και φιλικότατη με όλους. Στις πολύ μεγάλες μας βόλτες, όταν καθόμασταν, καθόταν πάνω στη τσάντα μου.

Ωραία ζωή!

2016, ένα μαύρο χάλι. Μετά το φευγιό του παίχτη μου, αγχωνόμουν. Και διάβαζα, όλο διάβαζα, για να είμαι προετοιμασμένη. Νεφρικά, ηπατικά, νευρολογικά, διατροφή, αρθρίτιδες, κουλουπού. Η λεγάμενη δεν είχε καταλάβει τίποτα από τα 12 χρόνια που είχαν περάσει από πάνω μας. Ούτε ένα παραπάτημα, ούτε ένα χαλασμένο δόντι, ούτε ασπρισμένη μούρη. Λες και ήταν εδώ για να μείνει, για πάντα (ωραίο, θα ήταν αυτό, ε?). Αστειευόμασταν και της κάναμε γενέθλια πρωταπριλιά, γιατί ήταν ένα πρωταπριλιάτικο αστείο όλο αυτό, πως μια δεκαετία πίσω είχε ξεπηδήσει από ένα θαμνάκι, για να βρει, εμένα. Και να με προσέχει.

Ωσάν καλό παιδί αυτής της γενιάς και της κρίσης, κατά καιρούς άφραγκη. Δυστυχώς έκοβα από παντού, και από την ιατροφαρμακευτική μας περίθαλψη. Το καλοκαίρι αποφάσισα να φύγω για σοβαρή δουλειά με τέρμα ωράρια, σεζόν. Και έλεγα, να γυρίσω να της κάνω ένα σετ εξετάσεων, απ'όλα. Τι ειρωνεία.

Είπα να μη τη ζορίσω, σε μικρό νησάκι που δεν έχει ούτε κτηνίατρο, ούτε καν σωστό φαρμακείο. Έμεινε με το αγόρι μου, Αθήνα. Δυόμισι μήνες θα ήταν, θα περνούσαν! 10 μέρες αφ'ότου έφυγα, κάποια ελαφριά παραπατήματα, μια γενική αστάθεια. Ο κτηνίατρος είπε τελικά, έσω ωτίτιδα, σοβαρή και χρόνια. Μα θα πάρει αντιβίωση και θα φύγουν τα συμπτώματα. Καράβι έφευγε εκείνη τη μέρα, και μετά από 3 μέρες. Αποφασίζω να μην τα παρατήσω όλα, να μείνω να δουλέψω, γιατί ωτίτιδα? Εμείς κάτι τέτοια τα τρώμε για πρωινό!

2 μέρες μετά, χειροτερεύει. Επιληπτικές κρίσεις. Ο γιατρός κάτι λέει για πιθανότητα όγκου στον εγκέφαλο, για μαγνητικές, για αιθουσαία σύνδρομα. Status epilepticus. Κάνει ορούς, ισχυρότερα αντιβιωτικά, κλπ. Έχω τρελαθεί που δουλεύω όλη μέρα, και δεν μπορώ να ξέρω τι γίνεται, κάθε λεπτό. Και παίρνω το επόμενο καράβι. Να τη δω και να τα φτιάξουμε όλα, να πάμε σε κλινικές, να συζητήσουμε τις μαγνητικές, να πάρουμε γνώμες, όλα!

Τι ειρωνεία. Το καράβι καθυστερεί, πολύ, και φτάνω μεσημεράκι. Η κούκλα μου είχε κουραστεί, και είχε φύγει το ίδιο πρωί. Στη νάνα της. Δεν με περίμενε. Που να ήξερε.

Την έθαψα και πήγα πίσω να δουλέψω τα 12ωρά μου, να μη σκέφτομαι τίποτα. Τώρα που γύρισα, είναι όλα ένα κακό όνειρο.

...

Μπορεί ο τίτλος να μην αρμόζει, μα ναι, μπορώ να πω πως φέρω την τιμή να συμπορεύτηκα με ένα τέτοιο πλάσμα, να το γνώρισα και να έγινα δική της, κατάδική της.

Δεν ξέρω αν υπάρχει παράδεισος, δεν γνωρίζω αν θα τη ξαναδώ ποτέ, αν θα μου ξαναδώσει το χέρι για ένα γνώριμο χάδι. Θα το εύχομαι, μέχρι το τέλος των ημερών, και πάντα θα λέω, “καλή μας αντάμωση!”. Μα επίσης, είμαι φαν του πρώτου θερμοδυναμικού νόμου, της αρχής διατήρησης της ενέργειας, γιατί η φύση, λέει, είναι “ενεργειακά μετρημένη”. Οπότε ξέρω, με μαθηματική ακρίβεια πως, η ενέργεια του βιβιού μου, είναι ακόμα εδώ, έγινε ο βαρύς άνεμος, η ανταριασμένη θάλασσα και το πέταγμα των πουλιών. Η ανοιξιάτικη μπόρα, και η πρωινή καταραμένη πάχνη. Και συνάμα, οι χτύποι της καρδιάς μου.

Α, ρε αγάπη. Άφησες τον κόσμο πολύ καλύτερο απ'ότι τον βρήκες.

eve.jpg


ΥΓ: Να με σχωράτε για το overly poetic. Είναι μεγάλος ο έρωτας. Θα μπορούσα νομίζω, να μιλάω ώρες για αυτή. Καταλαβαίνετε, είμαι σίγουρη.

ΥΓ2: Αγαπητέ Γιάννη, της αρέσει πολύ το χάδι/ξύσιμο πίσω από τ'αυτιά. Ευχαριστώ.
 


Μάρθα & Σίλβα

Well-Known Member
28 Μαϊου 2014
1.705
3.933
39
Υπέροχο το κειμενο σου...οπως κ η ιστορια σας...
Ποσο κριμα που δεν τη προλαβες...ηξερε ομως ειμαι σιγουρη...ισως να μην ηθελε να σου δωσει αυτη την αναμνηση...
Καλο παραδεισο να εχει το μωρο σου...

(η τελευταια σου παραγραφος...θα με ακολουθει ολη μερα... Τουλαχιστον...)
 
  • Like
Reactions: SofiaEve




st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.741
Θεσ/νίκη
Διακριτικά πλάσματα και οι δυό σας! Όμορφη κατάθεση!:)

Να είσαι καλά, να την μνημονεύεις και να χαίρεσαι που συναναστράφηκες, μεγάλωσες και πήρες εμπειρίες ζωής από ένα όμορφο πλάσμα!
 


mariakala

Well-Known Member
26 Απριλίου 2011
2.021
1.314
Πολύ όμορφη η μεγάλη σας ιστορία!! από αυτές που πάντα ζήλευα... σαν ταινία ένα πράγμα... σαν ένα καλο χοντρό βιβλίο που δεν θες να τελειώσει ποτε!!! σε διάλεξε αυτό το σκυλί... καλο παράδεισο στην όμορφη!!!
 
  • Like
Reactions: SofiaEve


HolywoodBrn

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2013
2.286
3.224
Αμπελοgarden
ρε παιδιά θα μας ξεκάνετε σήμερα πως το βλέπετε;;;

τι να πω..πολύ όμορφο κείμενο. Το ζούσα μαζί σου - όσο γίνεται δηλαδή. Μεγαλώνουν τα πλασματάκια και μεγαλώνουν γρήγορα..εδώ μεγαλώνουμε εμείς και δεν το παίρνουμε χαμπάρι. Εγω το χω ξαναπεί. Είναι ΠΟΛΥ άδικο αυτά τα πλάσματα με τόση αγάπη που έχουν να δώσουν, να φεύγουν τόσο νωρίς. Τέλος πάντων. Όταν έχασα το Μιλβάκι είχα βρει το εξής κείμενο το οποίο πραγματικά με είχε αγγίξει πολύ...Από τα πιο όμορφα κείμενα που έχω διαβάσει.

Things to do after your dog has died

Sweep the floor

Look out the window

Pant

Make a cup of tea and some toast

But then not eat them

Change the sheets on the bed

Try to sing

Start to cry

Forget what day it is

Stumble into a corner of the floor and hold your knees tightly

Keen

Pull yourself together

Make another cup of tea and this time drink it

Look out a different window

Stare at that spot on the floor where your dog used to stretch out, languid and happy, his paws twitching as he raced across sleep meadows and into dream ravines filled with moss and ferns and the scent of foxes

Look for the Kleenex

Use toilet paper instead

Wander around the house, your heart like a damned anvil in your chest

Heat up leftovers

Push them around the plate before leaving the entire thing in the sink

Look for what is not there

Hear things

Feel the forgotten fur beneath your fingertips

Feel the forgetting begin

Hold a memory, any memory, bright and shining, soft and sad, smelling of wet fur and leaves, with a whisker there and muddy paw prints left on the stairs, of a walk of a hike of a trip to the park with a treat and a bone and a belly rub snacks stolen off the counter and tug of war and the squeaky toy a glance of complicity in play with your hand on head with tail wagging and breath misting in the morning light or the moon over the trees while an owl croons ears are pricked and nose to the ground sniffing, sniffing, sniffing following the invisible trail to its joyful finding

Put on your pajamas

Turn around three times before you curl up by the rope toy and find yourself chasing the echo of a bark into a night that will never end

Grow a tail

"Catherine Young 11.27.12"
 




Lavernne

Well-Known Member
19 Ιουνίου 2011
1.976
4.034
Περιστέρι
www.facebook.com
τι είναι αυτό το πράγμα σήμερα;;
πολύ κλάμα....

Καλό παράδεισο να έχει και είμαι σίγουρη πως ήδη θα έχει βρει τον Κύριο Γιάννη και θα της ξύνει τα αυτιά..

Υ.Γ. ήταν που ήταν το κείμενο συγκινητικό, έγραψες και εσύ @HolywoodBrn ..... μας αποτελείωσες... :cry:
 


Μάρθα & Σίλβα

Well-Known Member
28 Μαϊου 2014
1.705
3.933
39
Δυστυχως κ ευτυχως θα ειναι τα χερια του κ η καρδια του γεμάτη...πολλα πηγαν να τον βρουν...να του γεμίσουν τον παραδεισο οπως ακριβως τον ηθελε...
 


matilda

Well-Known Member
16 Ιουλίου 2007
1.431
1.022
"How lucky I am to have something that makes saying goodbye so hard" νομιζω σας ταιριαζει...ολα τα αλλα τα ειπες και με το παραπανω...μα πιο σημαντικο απ'ολα τα εζησες και τα ενιωσες...
 




ProudtobeGreek

Well-Known Member
21 Σεπτεμβρίου 2010
3.681
4.317
42
www.proudtobegreek.eu
Σχεδόν 7 χρόνια που έφυγε το Μιλβάκι μου...Ήταν η φίλη μου,η αδερφή μου ως μοναχοπαίδι,μεγαλώσαμε μαζί....Με έμαθε τι πάει να πεί ανιδιοτελής αγάπη...Όσα τετράποδα "παιδάκια" και αν περάσουν απο τη ζωή μου ΕΚΕΙΝΗ θα έχει πάντα μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου.....

R.I.P 23/4/2010
 














Ήρα & Freedom

Well-Known Member
22 Μαϊου 2016
210
639
Λάρισα
τυχερή που την γνώρισες!
κράτα τις καλές στιγμές φυλαχτό κορίτσι μου...
πιστευώ πως "φεύγουν"μόνο όσοι ξεχνιούνται
αυτούς που αγαπάμε μπορούμε και τους κρατάμε ζωντανούς μέσα μας
 


manolo

Well-Known Member
31 Ιουλίου 2013
2.593
7.631
Δεν ήταν αγκαλιτσόσκυλο, ούτε στο κρεβάτι ανέβαινε κι ας τη παρακάλαγα μερικές φορές. Μου έδινε το πόδι, με κοίταζε στα ίσα και χαϊδευόμασταν, απαλά. Και της αρκούσε. Άμα της είχα λείψει πολύ, μόνο τότε, έβαζε το κεφάλι της κάτω από το μπράτσο μου και τριβόταν, μία δυο φορές.
Με αφορμή αυτό που έγραψε θυμηθηκα το εξης:
Πριν απο καποιες μέρες ήμουν σε εναν πολυχώρο διασκέδασης. Κάποια στιγμη ενα πιτσιρικι έκλαιγε και και κτυπιοταν για να του αγοράσει η μάνα του μια μαλακια που του καρφώθηκε στο μυαλό. Όσο η μάνα αρνούταν τόσο το πιτσιρικι έκλαιγε και κτυπιοταν με αποτέλεσμα να έχουν γίνει ρόμπα σε όλο τον χώρο. Εκτός οτι απορούσα με το ποσο έχει το κακομαθει η μάνα του, σαν εικόνα το συγκρινα με εικόνες απο την τηλεόραση με παιδια του τρίτου κόσμου, πεινασμένα, εξαθλιωμένα που όμως δεν τολμούν να ζητήσουν κάτι και αν τους δωθεί το δέχονται με τόση αξιοπρέπεια και εκτίμηση που με κανει να απορω με τον τρόπο που ζούμε.

Το ίδιο ισχυει και στα σκυλιά και στα ζώα γενικότερα. Ενα αδέσποτο που θα υιοθετηθεί (επειδή έχει ζησει και την κακή πλευρα της ζωής) το εκτιμάει τόσο πολύ που χωρίς να χρειάζεται καν εκπαίδευση συμπεριφέρεται πολύ καλυτερα απο τα δικά μας κακομαθημενα.
Δεν έχω κανένα μα κανένα παράπονο απο τον σκύλο μου. Το αντίθετο. Είναι διαμάντι. Αλλά το έχω πει πολύ καιρό τώρα. Αν απόκτησω άλλον σκύλο θα είναι ένας αδεσποτος απο τον δρόμο που θα μου κανει κλικ. Όταν μαζευεις ενα παρατημενο και το βάζεις σπίτι σου αυτό που βλέπεις στα ματια του είναι κάτι το μοναδικό.

Ο σκύλος σου έζησε μια καλη ζωή κοντά σου, σου ηταν και θα σου είναι για παντα ευγνώμων και αυτό είναι που πρεπει να σου μείνει.
Εξάλλου όταν αποκτούμε εναν σκύλο ξέρουμε (θα το πω ωμά) οτι έχει ημερομηνία λήξης. Αν τους προσφέρουμε μια καλη ζωή όταν ερθει εκείνη η ωρα θα μας κοιτούν απο ψηλά με την ίδιο τροπο που μας κοιτουσαν παντα και θα είναι χαρουμενοι που έζησαν κοντά μας.
Να μην λυπασαι που έφυγε. Κάποια στιγμη θα γινόταν αυτό.
Να χαίρεσαι που του προσφερες μια καλη ζωή. Και αυτός χαρουμενος είναι που του έδωσες την ευκαιρία να ζησει καλα και θα σου είναι ευγνώμων για παντα και θα καμαρωνει και θα υπερηφανεύεται για σένα.
Να είσαι καλά να τον θυμάσαι.