Όταν πέφτουν απ' τη φωλιά...

Chloe

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2006
8.321
30
43
Αθήνα
prigipissa-straydog.blogspot.com
Τι κάνουμε όταν βρούμε νεοσσό σπουργίτι που έχει πέσει απ' το δέντρο ρε παιδιά?
Βρίσκω συχνά. Μέχρι τώρα έχω μαζέψει αρκετά, τους έχω φτιάξει "φωλιές" με βαμβάκι και τα έχω κρατήσει σε ζεστό μέρος. Μου έχουν πεθάνει όλα, κι ας ψιλοέτρωγαν ψίχουλα κι ας ψιλοέπιναν νεράκι.
Υπάρχει ελπίδα να σωθούν άπαξ και πέσουν?
Βρήκα την Κυριακή άλλο ένα, αλλά το άφησα στο πιο ψηλό κλαδί του δέντρου που μπόρεσα, μήπως και το πάρει η μάνα του. Γίνεται αυτό? Δεν ήθελα να μου πεθάνει και αυτό...
Έχετε καμιά ιδέα?

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
Εχω μεγαλώσει 2 (μικρός μάζευα συνέχεια :D) ΣΠΟΥΡΓΙΤΙΑ όμως ... με κεράσια. Οχι ψίχουλα - ψοφάγανε ... 2 στα ... 50 :)

Κοτσύφια ειναι εύκολο - με σκουλήκια .

Νικος

Well-Known Member
13 Σεπτεμβρίου 2007
2.481
1
37
νεαπολη-νικαια
πας σε ενα πετ σοπ και περνεις πατε εντομων.
βραζεις ενα αβγο να γινει σφιχτο και μετα παιρνεις τον κροκο και τον ανακατεβεις με νερο να γινει σαν πουρες

με μια ειδικη συριγγα για νεοσσους το ταιζεις εσυ (στην αρχη με το ζορι μετα μαθει την συριγγα και θα δεχεται μονο του την τροφη)

kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Εγώ εκεί που πήγαινα βόλτα τον μικρό στην άκρη του πεζοδρομίου ήταν ένα πουλί μαύρο με μεγάλη μύτη ...
είμαι dip για dip άσχετη από πουλια ..
και καθόταν και με κοίταγε..
Λέω τώρα τι κάνω...?
πάλι καλά έπεισα μια κυρια να το πάρει και το πήρε σπίτι της ...
Εγώ ούτε πως να το πιάσω δεν ήξερα..:rolleyes::D

xritaki

Well-Known Member
7 Ιουνίου 2008
1.724
1
και που τα βαζεις? θελουν κρυο, ζεστη, ποσο ζεστη? ειδικο υφασμα να μην ερεθιζονται?το βαμβακι κανει? -μιλαμε για τα εντελως μικρα ε? τα σαν εμβρυα?- Αν ξερετε η αν παρεις τηλ λιζα στα λινκς που σου εδωσε η ροτι και σου πουν πες, σε περιπτωση αναγκης να ξερουμε τις πρωτες βοηθειες! Α και τροφη ποσο περιπου?

galazio

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2008
3.733
7
καποτε βουτηξα απο τα χερια σκατοπαιδου ενα χελιδονακι που δεν μπορουσε να πεταξει και η μανα του του το ειχε δωσει για παιχνιδι.
του εριχνα με συριγγα σταγονιτσες νερο και επειδη δεν ειχα ιδεα τι να το ταισω, πηγα σε μια ομαδα για την καρετα καρετα που ηταν διπλα μας να ρωτησω,αλλα δεν ειχαν ιδεα ουτε με οδηγησαν καπου.
οποτε μαζευα μερμυγκια και του εδινα,σκοτωνα μυγες ,μια φορα του ειχα δωσει κροκο αυγου και κιμα..
αρχισε να κανει καποια πεταγματα,του εκανα εκπαιδευση αντοχης- επανενταξης, πανω απο το κρεβατι μου:D, αλλα δυστυχως δεν τα καταφερε, εζησε περιπου δυο μηνες ακομη.

dali

Well-Known Member
5 Ιουνίου 2008
335
0
38
Διόνυσος
Εμένα μία φορά όταν ήμουν μικρή μου είχε φέρει κάποιος ένα μικρό σπουργιτάκι (μάλλον) που το είχε μαζέψει καθώς κυνήγαγε (νομίζω).Το είχα βάλει για το βράδυ μόνο σε ένα προσωρινό πολύ μικρό κλουβί και για νερό ένα μπανιεράκι που έχουν για τα πουλάκια (δεν είχα τίποτα άλλο) και την άλλη μέρα που πήγα να το δω με το που ξύπνησα, το βρήκα πνιγμένο μέσα στη μπανιερίτσα του...
Πάρα πολύ είχα στεναχωρηθεί :(

nikos_x

Well-Known Member
31 Μαρτίου 2008
2.117
11
...
Εγω ειχα χτυπισει κατα λαθος μια φωλια καρδερινας κ επεσαν τα μικρα.Ηταν τρια.Πηγα να τα ξαναβαλω στη φωλια αλλα δεν καθονταν.Επεφταν.Τα πηρα ,τα εβαλα σε ενα μπολ με πανια και τα προσεχα.Τα ταιζα με συριγγα κροκο αυγου και νερακι.Τα 2 περασαν απτα καγκελα του κλουβιου που τα ειχα βαλει αργοτερα και τα αρπαξαν οι γατες μας:( και το αλλο μου πνιγηκε οταν το ταιζα.Μαλλον το ταισα υπερβολικα και...:(εκλαιγα για κανα μηνα...

amangos

Well-Known Member
22 Απριλίου 2007
1.453
31
Άλιμος-Νέα Σμύρνη
www.sailing4all.com
Σαφώς μπορεί να πέσει ένα πουλάκι από ατύχημα, αλλά τις επρισσότερες φορές, τα πουλάκια "πέφτουν" από την φωλιά γιατί κάποιος τα έδιωξε!!!

Βλέποντας διάφορα ντοκυμαντέρ για πουλιά, η ίδια η μάνα, ή το πιο δυνατό αδελφάκι είναι ο "ένοχος".

Εαν δεν υπάρχει αρκετή τροφή, τότε πρέπει να επιβιώσει το πιο δυνατό, το πιο υγιές, το πιο τυχερό... Εαν το νεογέννητο πουλάκι παρουσιάζει οποιαδήποτε δυσμορφία, αναπηρία, κακό ρυθμό ανάπτυξης κλπ, διώχνεται γιατί έτσι κι αλλιώς δεν θα επιβιώσει.

Το ζητούμενο στην φύση, είναι να επιβιώσει αρκετός αριθμός επιβιώσαντων υγιών νεοσσών, για να εξασφαλιστεί η επόμενη γενιά. Το άτομο, είναι μηδενικής σημασίας.

Κι εγώ λυπάμαι ένα μικρό σπουργιτάκι ή ένα περιστεράκι κλπ, αλλά... άπαξ και ατύχησε, είναι σχεδόν απίθανο να το βοηθήσετε. Εαν βρήτε μια Καρέτα Καρέτα, μια Μονάχους Μονάχους, ένα λυκάκι, ή ένα οποιοδήποτε νεογέννητο σε απειλούμενο είδος, τότε αξίζει η προσπάθεια, γιατί ο μικρός αριθμός του πληθυσμού του είδους δίνει αξία στην μονάδα.

Κι εγώ προσπάθησα στο παρελθόν να σώσω περιστεράκια, αλλά... το μόνο που πέτυχα ηταν να παρατείνω χρονικά το αναπόφευκτο, και να στερήσω σε κάποια γατούλα να βρει εύκολο μεζέ.

Δεν αποκλείεται, η πεινασμένη γατουλα που δεν έφαγε τον "αποδιοπομπαίο τράγο", να επιτέθηκε σε κάποιο άλλο πουλάκι που είχε καλύτερη υγεία, καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης κλπ.

Δεν είναι απαραίτητο ότι η παρέμβαση μας είναι πάντα σωστή.

Chloe

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2006
8.321
30
43
Αθήνα
prigipissa-straydog.blogspot.com
Φυσικά, έχεις δίκιο! Αλλά πρακτικά δε σου πάει η καρδιά ρε Αντώνη... πώς να το κάνουμε τώρα! Ειδικά όταν το βλέπεις να προσπαθεί να φτερουγίσει, να φωνάζει και να χτυπάει το ράμφος του επειδή πεινάει. Το πουλάκι που βρήκα ήρθε η αρκούδα η Πριγκίπισσα (η αδεσποτούλα μου, το καμάρι μου) και ήθελε να μου το πάρει για να παίξει!!! Ε... εντάξει εκεί σιγά μη σκεφτείς ότι παρεμβαίνεις. Λες κρίμα είναι και κάνεις ό,τι μπορείς.

kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Tο θέμα είναι ότι άμα τα αφήσουμε μπορεί να τα φάει καμια γάτα!!