ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

DIMSAR

Member
21 Φεβρουαρίου 2010
22
0
45
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Πήρα το θάρρος να γράψω ένα καινουργιό θέμα πρώτον για να λύσω κάποιες απορίες μου και δέυτερον για να εξειδικεύσουμε την επιτρεπτή άσκηση κατά την ανάπτυξη ενός κουταβιού dogo!Με πολλούς από τον όμιλο που έχουμε μιλήσει ξέρουν την τρέλλα που έχω για περίπατο σε δάση,άλση,παραλίες,mountain κ.α!!εγώ το ονομάζω τσιμεντίαση και ανά 2-3 μέρες εξορμούμε με την κοπελιά για εκτόνωση...φυσικά δεν θα μπορούσαμε να μην έχουμε και τη estelle μαζί μας.Ετσι έχουμε περιοριστεί σε απλους περίπατους σε παραλίες,δάση και αλσάκια θέλωντας να μην την επιβαρήνουμε κατά την αναπτυξή της!!Και εδώ έρχεται η αποριά:πόσο είναι η επιθυμητή διάρκεια μιας χαλαρής βόλτας?
Εχω διαβάσει για τον κανόνα του 5λεπτου ανά μήνα ζωής του κουταβιού αλλά τον βρίσκω ιδιαίτερα μπακάλικο υπολογισμο!!δηλαδή ενα γαλλικό μπουλτονγκ έχει την ίδια ανάγκη ημερήσιας άσκησης με ένα ιρλανδικό,ένα ντογκο ή γενικά κάποιο κυνηγόσκυλο έστω και αν ειναι και τα 2 κουτάβια??άλλωστε όλα τα σκυλία δεν έχουν την ίδια δομή σκελετου και προφανως όχι και την ίδια ανάπτυξη σε σχέση με την πάροδο του χρόνου!!
Η άλλη άποψη πάλι το κουτάβι ξέρει την βρίσκω ανευθυνη κ ελαφρώς επικίνδυνη!!δεν παιζουν ρόλο τα εξωτερικά εριθίσματα,η χαρά και η ανάγκη εκτόνωσης ενός κουταβιού,η περιέργεια προς το καινούργιο κ.α??Π.Χ η ESTELLE μόλις βρεθεί σε παραλία με άμμο αρχίζει και τρέχει,χοροπηδάει,κυλιέται ακατάπαυστα αν δεν την κρατησω κοντά μου...
ο κτηνίατρος μου είπε για βόλτα 0.5 με 1 km το πολύ ημερησίως..εμείς κάνουμε περιπάτους 1 ώρας περίπου με τον δικό της ρυθμό φυσικά,χωρίς να την τραβάω και χωρίς να δείχνει κουρασμένη.βέβαια μόλις γυρίσουμε σπίτι έχει μαμ και ροχαλητο:D.. θα ήθελα την αποψή σας..είναι 4 μηνων!!

Promitheas

Well-Known Member
9 Ιουνίου 2008
2.554
2
Γέρακας
O κανόνας λέει πως παρατηρείς το κουτάβι και σταματάς αμέσως μόλις δεις πως έχει αρχίσει να κουράζεται. Στην πράξη και με ένα Ντόγκο αυτό είναι δύσκολο, διότι κουράζεται πολύ μετά από εσένα.

Προσπάθησε να αποφέυγεις τις πολλές και έντονες κατηφόρες που σπάνε την ισορροπία του συμετρικού μοιράσματος του βάρους στα τέσσερα άρα και το μετατοπίζουν βάρος στις μπροστινές αρθρώσεις. Έχει παρατηρηθεί πως οι κατηφόρες τείνουν να γυρνάνε τους αγκώνες προς τα έξω!

Ίσωμα και χαλαρά... 1 χλμ ημερισίως είναι αρκετό για ένα κουτάβι Ντόγκο 3 μηνών, ειδικά αφού θα διασχίσει άλλο 1 χλμ κατά τις υπόλοιπες δραστηριότητες του.

Amaliaz

Well-Known Member
23 Οκτωβρίου 2009
10.140
4.852
Εμεις σαν κουταβι καθημερινα καναμε περιπου 500μ περιπατο και κανα 20 λεπτο στο παρκο χωρις λουρι για παιχνιδι. Οταν ειμασταν σε θαλασσα, δαση κλπ τοτε ετρεχε ελευθερος μεχρι εκεινος να κουραστει και να κατσει!
Βεβαια αυτο αυξανοταν σταδιακα μεχρι σημερα που πηγαμε στο σκυλοπαρκο και 2 ωρες ετρεχε με αλλα 10 σκυλια πανω -κατω! Αυτο εγινε μετα απο μια ωρα περιπατο στο βουνο!
Βεβαια, τωρα ροχαλιζει ανασκελα!!:p

DIMSAR

Member
21 Φεβρουαρίου 2010
22
0
45
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Ευχαριστώ σωτήρη για την βοήθεια...αυτό κάνω και εγώ!!Καθημερινά 2-3 φορές έξω για κοινωνικοποίηση και ανά 2 ημέρες περίπου χαλαρό περίπατο σε παραλία η δάσος!!ίσωμα,χαλαρά και με τον ρυθμό της!Βέβαια δεν την έχω δει να κουράζεται ποτέ..Το μόνο ανυσηχητικό είναι ότι η μικρή είχε το κακό και σηκωνόταν συχνά στα πίσω πόδια της αλλά με πολύ επιμονή της το έχω κόψει..

Αμαλία δεν μπορώ να την αφήσω χωρίς λουρί...
1)στο πάρκο που πηγαίνουμε είχαμε πέρσι 4 περιστατικά φόλας:(.
2)δεν έχει ολοκληρώσει τα εμβολιά της και είμαι από πάνω της μην μυρίσει περιτώματα κ.α (άλλο μεγάλο κεφάλαιο:συμβουλές κτηνίατρων με κοινωνικοποίηση σκύλου:confused:)
3)Ας πούμε ότι στην εξοχή είναι λυτή.Αν λόγω κάποιου εξωτερικού εριθίσματος κυνηγήσει κάτι και βγει στον δρόμο ή απομακρυνθεί πολύ??π.χ στην παραλία είδε μια γατούλα έξω απο μια ψαροταβέρνα...τελείωσε το flexi σε μήκος και ήθελε να τραβήξει και εμένα:D.

zafcon_romel

Well-Known Member
25 Μαϊου 2009
112
1
Αγ. Σύλλας, Ηράκλειο
Είσαι και μακρυά.......
Έχουμε κι εδώ πρόβλημα με φόλες στο βουνό και "ευτυχώς" οι λίγοι κτηνίατροι της περιοχής έχουν κρατήσει αναλυτικά στοιχεία με το που και πότε φολιάστηκαν τα περισσότερα σκυλιά. Έτσι κατά καιρούς μας προτείνουν και διαφορετικά μέρη για να αμολάμε τα θηρία....σχετικά άφοβα.
Γενικότερα πάντως νομίζω ότι ο κανόνας "μέχρι να δεις ότι κουράζεται" είναι ένας καλός μπούσουλας για τα κουτάβια γενικώς. Τώρα για τα ντόγκο, αν είσαι δρομέας μεγάλων αποστάσεων μπορεί και να το δεις....