Αγρόκτημα στην Πόλη - Παιδεία


ΑΡΓΟΣ & ΕΓΩ

Well-Known Member
26 Μαρτίου 2018
1.150
2.016
@vek
Φανταζεσαι να μπορουσα οντως να τους βαλω τετοιες ιδεες; Να ειχε ο καθε δημος τους χωρους του με τα παραγωγικα ζωα οπου θα μπορουσε ο κοσμος να πηγαινει τα αποφαγια και τα υπολειμματα απο τα λαχανικα και τα φρουτα και να τα μετατρεπουνε σε γαλα, αυγα, κρεας και κοπρια, και να χρησιμοποιουσαμε την κοπρια για να καλλιεργησουμε τα λαχανικα μας; Δεν θα ειχαμε λιγοτερα σκουπιδια;
Πως θα επηρεαζε αραγε την ψυχοσυνθεση των παιδιων της πολης αν ας πουμε μια μερα την εβδομαδα δεν εκαναν μαθημα στην ταξη αλλα πηγαιναν στο "αγροκτημα" για να περασουν χρονο με τα ζωα, να τα γνωρισουν, να μαθουν γι αυτα και τα αγγιξουν;
Αυτη θα ηταν η γενια που θα εβαζε "τελος στα κλουβια", και σε πολλα αλλα....
Αλλα μη φοβασαι οτι θα τους βαλω ιδεες, εχουν δικες τους ιδεες δεν παιρνουν χαμπαρια...
Εχουν αρχισει δειλα δειλα να δημιουργουνται καποιοι τετοιο χωροι.
π.χ Στη θεσσαλονικη που ανεφερες οι λαχανοκηποι του ΑΠΘ προς Θερμη, με μικρος κοστος ετησιως. Ηξερα κοσμο που νοικιασε, παραλιγο να αποκτησω και εγω μια φαση οταν εμενα εκει :LOL:
Αντιστοιχο εχει κανει και ο Αγιος Δημητριος στην Αθηνα, με κοινωνικα κριτηρια.
Στο τριτση η οργανωση γη εχει λαχανοκηπο, ελιες, ζωα και κανει και εκπαιδευτικες κυριακες.
Θαυμαστές ιδέες, συμφωνώ απόλυτα, αλλά τι λέει η κρατική μηχανή ; Γνωρίζουμε πως τα γρανάζια γυρίζουν αργά, αλλά ΟΛΑ έχουν όριο.

"Τέλος επιτηδεύματος σε... μαθητές δημοτικού επέβαλε η εφορεία Νέων Μουδανιών Χαλκιδικής ζητώντας τους να καταβάλουν 800 ευρώ για το σχολικό συνεταιρισμό που δημιούργησαν. Οι μαθητές-«συνεταιριστές» δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος αυτό με αποτέλεσμα να κλείσει ο σχολικός συνεταιρισμός. Όλα ξεκίνησαν το 2017 όταν 45 μαθητές του δημοτικού σχολείου Ολύνθου συνεργάστηκαν δημιουργώντας το σχολικό συνεταιρισμό «Το Περιβόλι». Οι μικροί μαθητές δημιούργησαν στην αυλή του σχολείου, συνολικής έκτασης 9.500 τ.μ., δύο θερμοκήπια καλλιεργώντας μεταξύ άλλων ντομάτες κρεμμύδια, ραπανάκια παντζάρια, μαϊντανό και καρότα.

Σκοπός της πρωτότυπης πρωτοβουλίας σύμφωνα με τον διευθυντή του δημοτικού σχολείου Ολύνθου Βασίλη Μισαηλίδη ήταν, πέρα από τη βιωματική προσέγγιση της καλλιέργειας και της ανάπτυξης των φυτών, να αναδειχθεί η συνεργατικότητα και η επιχειρηματικότητα. «Αντί να μας επιδοτούν για το εγχείρημα μας, μας φορολογούν», είπε ο κ. Μισαηλίδης και πρόσθεσε: «Δεν είμαστε έμποροι! Δεν είμαστε εμπορική επιχείρηση! Είμαστε σχολικός συνεταιρισμός που προωθούμε την σχολική καινοτομία και επιχειρηματικότητα η οποία σε όλα τα δυτικά κράτη επιδοτείται, δυστυχώς στην χώρα μας φορολογείται».

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν οι μικροί μαθητές θέλησαν να ανοίξουν τραπεζικό λογαριασμό στο όνομα του συνεταιρισμού. Η τράπεζα ζήτησε την έκδοση ΑΦΜ από την εφορεία η οποία όμως ενέταξε το «Περιβόλι» στους κανονικούς συνεταιρισμούς και όχι στους σχολικούς καθώς δεν έχει προβλεφθεί από το υπουργείο Οικονομικών ξεχωριστός ΚΑΔ για αυτούς. Έτσι τους έδωσε κανονικά ΑΦΜ.

Τον περασμένο Ιούνιο μαζί με την κατάθεση της φορολογικής δήλωσης από το «Περιβόλι» στο σύστημα της εφορείας βγήκε και ο κωδικός πληρωμής για το τέλος επιτηδεύματος. Τα έσοδα του σχολικού συνεταιρισμού σύμφωνα με τα μέλη του αγγίζουν τα 200 ευρώ το χρόνο και αυτά προέρχονται από εγγραφές μελών και φίλων του συνεταιρισμού.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του σχολείου το υπουργείο Παιδείας έδειξε κατανόηση για το πρόβλημα αλλά δεν μπορεί να λυθεί με εντολή του. «Παρακαλέσαμε για την άμεση νομοθετική ρύθμιση με αναδρομική ισχύ που θα επίλυε το πρόβλημα αλλά τίποτα. Πρέπει να εκδοθεί μια διυπουργική απόφαση η οποία θα δίνει το δικαίωμα έκδοσης ξεχωριστού ΚΑΔ για τους σχολικούς συνεταιρισμούς ώστε αυτοί να απαλλάσσονται της φορολογίας».

Πρόεδρος του «Περιβολιού» ήταν μαθητής, ταμίας ήταν ένα μέλος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων και συντονιστής ένας εκπαιδευτικός. Όλες οι αποφάσεις του σχολικού συνεταιρισμού παίρνονταν μετά από γενικές συνελεύσεις των μαθητών.


Πηγή ΕΘΝΟΣ

Πηγή ΜΕΤΑ
 
  • Like
Reactions: mareco and Hammer


medusa

Well-Known Member
20 Φεβρουαρίου 2017
3.231
7.773
Δεν θεωρω οτι το συγκεγκριμενο περιστατικο σχετιζεται με το θεμα που ξεκινησαμε στο αλλο τοπικ και επισης αφηνει ενδεχομενα παρερμηνειας.

Το να καλλιεργεις απλα για εκπαιδευτικους λογους ή προσωπικη χρηση και σε τοσο μικρη εκταση δεν απαιτει ΚΑΔ και δε σε κυνηγει η εφορια. Πολλα σχολεια εχουν άλλωστε λαχανοκηπους χωρις την εφορια στο κεφαλι τους.

Το κρατος θα ηταν βεβαια θεμιτο ως απαραιτητο να προσφερει στηριξη υλικοτεχνικη για να ευδοκιμησει η προσπαθεια.

Τωρα αν θες να πουλας και τα ντοματινια σου και μαρμελαδιτσες παμε σε αλλα θεματα λογιστικα/φορολογικα που δε συναδουν και με τη θεματολογια του φορουμ .

Προσωπικα θεωρω παντως οτι το μη ευνοικο πλαισιο για επιχειρηματικες ενεργειες που να συναδουν με την γεωργια ,ιδιαιτερα οσον αφορα σχολικές μονάδες, δε θα επρεπε να ειναι κατι αποτρεπτικο για την ενασχοληση παιδιων....μαλλον το αντιθετο.... ας βγει επιτελους και το χρημα απο τα ζητουμενα.

Θα μπορουσε ας πουμε ωραιοτατα να αντικατασταθει η ιδεα της επιχειρηματικοτητας με το να διδαχθουν την αξια της προσφορας ... δηλαδη να διατιθονται τα προιοντα σε ευπαθη κοινωνικα συνολα. Διπλα τα οφελη λοιπον ;)
 
Last edited:
  • Like
Reactions: mareco and Hammer