Αγχος αποχωρισμού




Xotikouli

Well-Known Member
24 Δεκεμβρίου 2006
4.974
630
Athens
Το "σύνδρομο του αποχωρισμού" είναι συνηθισμένο κι υπερτιμημένο πρόβλημα (λύνεται αρκετά εύκολα).

Κάποια βασικά κόλπα:

1) Δεν αφήνεις τον σκύλο σε μεγάλο χώρο όταν λείπεις. Θα νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια σε μικρό χώρο (πχ. κλούβα ή μικρό δωμάτιο) και δεν θα μπορεί να ανεβάσει τόσο εύκολα την αδρεναλίνη του (η πολλή κίνηση ανεβάζει παλμούς, άγχος κι αδρεναλίνη). Αν δεν έχει ερεθίσματα (είναι κλεισμένος σε κλουβάκι ή σε μικρό δωμάτιο) πιο πιθανό είναι να βαρεθεί και να ξαπλώσει να κοιμηθεί.

2) Για να συνηθίσει ο σκύλος τον χώρο που θα επιλέξεις για το # 1, θα πρέπει να κοιμάται εκεί κάθε βράδι για τουλάχιστον 2 εβδομάδες πρίν αρχήσεις να τον βάζεις εκεί για να φύγεις από το σπίτι. Αυτό γιατί δεν θέλεις να συνδιάσει τον χώρο + την φυγή σου με τιμωρία/φυλακή.
Επίσης, το κλουβάκι/δωμάτιο καλό είναι να έχει "μαγικές εκπλήξεις". Όταν τον βάζεις μέσα να βρήσκει κάτω από το κουβερτάκι του ή σε μία γωνία ένα δώρο (μπάλα, μεζεδάκι, παιχνίδι με μεζέ κρυμμένο μέσα κλπ). Σημαντικό είναι να ΜΗΝ τον δωροδοκείς να μπει, κι ούτε να σε βλέπει να βάζεις την "έκπληξη" εκεί. Να την βρήσκει ως δια μαγείας! Και να μην είναι ίδια έκπληξη κάθε φορά. Σύντομα θα λατρέψει τον χώρο αυτόν!

3) Θα τον βάζεις στο κλουβάκι/δωμάτιο 30 λεπτά πριν φεύγεις από το σπίτι. Δεν θα του δώσεις ΚΑΜΙΑ σημασία μέχριε να φύγεις. Προσοχή! ΟΥΤΕ ένα βλέμμα σου δεν θα του χαρίσεις. Ότι κι αν κάνει. Οι "εκπλήξεις" στο χώρο/κλουβάκι συνεχίζουν να βοηθούν.

4) Θα διαθέσεις ένα σ.κ. (ακόμη καλύτερα ένα 3ήμερο) που θα ασχοληθείς ΠΟΛΥ με ασκήσεις όπου: Θα φεύγεις και θα επιστρέφεις αρχικά σε 20 λεπτά (για 4-5 φορές στην ίδια μέρα). Θα φεύγεις και θα επιστρέφεις σε 30 λεπτά (4-5 φορές την δεύτερη μέρα). Θα φεύγεις και θα επιστρέφεις σε 45 λεπτά (4-5 φορές την τρίτη μέρα). Είναι κουραστικό αλλά θα λύσει το πρόβλημά σου.

5) Σε ΟΛΕΣ τις φορές (ανεξαιρέτως) που θα επιστρέφεις, θα αγνοείς ξανά τον σκύλο για τουλάχιστον 15 λεπτά αφού μπείς στο σπίτι. Θα κάνεις πως δεν υπάρχει (όπως όταν ετοιμάζεσαι να φύγεις).

Δεν θα τον χαιρετάς και δεν θα τον αποχαιρετάς. Ο στόχος εδώ είναι να μειώσεις τελείως το γεγονός πως φεύγεις, όπως και το γεγονός πως επέστρεψες.

Το άλλο που μπορεί να βοήθησει είναι γενικώς να αυξήσεις την άσκηση και τις βόλτες του. Όπως και στους ανθρώπους, η άσκηση ανεβάζει την σερετονίνη στον εγκέφαλο (προσφέρει χαρά κι ηρεμία ενώ αφαιρεί πολύ το άγχος), χώρια του ότι οι κουρασμένοι σκύλοι είναι πάντα καλύτεροι σκύλοι !
.
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.113
Μηνύματα
895.815
Μέλη
19.923
Νεότερο μέλος
micknaf