Ακτινοβολία και σκύλος

LUNA07

Well-Known Member
3 Οκτωβρίου 2007
1.657
3
47
thessaloniki
ακριβως αυτο ηθελα να ρωτησω κι εγω τωρα :eek:
δεν ειναι απαγορευτικη η ακτινοβολια τετοιου ειδους σε οποιαδηποτε μορφη ζωης που αναπτυσσεται στη μητρα?

ΜΑΚΗΣ

Well-Known Member
6 Ιουλίου 2006
4.160
2
αυτή την απορία την εχω χρόνια τώρα

όταν πάω να κάνω ακτινογραφίες δυσπλασίας και θέλει να ειναι μπροστά και η γυναίκα μου ο γιατρός με ρωτάει αν υπάρχει περίπτωση να είναι εγγυος ή να μείνει σύντομα

στα κουτάβια που αναπτύσοντε δεν υπάρχει πρόβλημα???????

GAIA LYKAIA

Well-Known Member
30 Δεκεμβρίου 2007
614
16
57
Θεσσαλονίκη
gaialykaia.com
ακριβως αυτο ηθελα να ρωτησω κι εγω τωρα :eek:
δεν ειναι απαγορευτικη η ακτινοβολια τετοιου ειδους σε οποιαδηποτε μορφη ζωης που αναπτυσσεται στη μητρα?
Καταρχάς ξέρεις πολύ καλά ότι η ένταση της ακτινοβολίας ρυθμίζεται κατά περίιπτωση στην ακτινογραφία (ή τέλος πάντων μπορεί).

Η ακτινογραφία γίνεται την τελευταία εβδομάδα της κύησης, περίοδο κατά την οποία τα κουτάβια αναπτύσονται πλέον κατά κύριο λόγο και δεν έχουμε έντονη "μετάλλαξη" και διαφοροποίηση των αρχικών κυττάρων (πρόγονες μορφές και stem cells) σε νέους ιστούς και όργανα, ώστε το κουτάβι να είναι πιό ευαίσθητο σε ακτινοβολίες (αν ένας ιστός είναι "εν τη γεννέση", η οποιαδήποτε μετάλλαξη που μπορεί να προκαλέσει μια ακτινοβολία, μπορεί δυνητικά πλέον να περάσει σε όλα τα κύτταρα που θα προκύψουν από αυτό, άρα να υπάρξει διάδοση του λάθους - αν ο ιστός απλώς αυξάνεται σε μέγεθος, και δεν αλλάζει "ιδιότητα" (οργανογέννηση), δεν υπάρχει πιθανότητα να συμβεί κάτι τρομερό, γιατί πολύ απλά, το ένα millisecond (χιλιοστό του δευτερολέπτου) που διαρκεί η ακτινοβολία, πόσα κύτταρα θα βρίσκονται σε φάση που θα είναι ευάλωτα σε αυτήν;)

Εξάλου, η ακτινολόγηση αυτή γίνεται χρόνια τώρα σε άλλες χώρες (Ισπανία, Αμερική, Αγγλία, Γερμανία, κλπ), απλά εμείς εδώ είμαστε κάπως..... Προστατεύουμε τις σκύλες μας βαδίζοντας τυφλοί σε μία γέννα.... είναι ένας τρόπος...

GAIA LYKAIA

Well-Known Member
30 Δεκεμβρίου 2007
614
16
57
Θεσσαλονίκη
gaialykaia.com
αυτή την απορία την εχω χρόνια τώρα

όταν πάω να κάνω ακτινογραφίες δυσπλασίας και θέλει να ειναι μπροστά και η γυναίκα μου ο γιατρός με ρωτάει αν υπάρχει περίπτωση να είναι εγγυος ή να μείνει σύντομα

στα κουτάβια που αναπτύσοντε δεν υπάρχει πρόβλημα???????
Πιστεύω ότι ήδη απάντησα.

Οι Γυναίκες μας, γεννιούνται με όλα τους τα ωάρια. Δεν είναι όπως εμείς, που το σπέρμα μας είναι φρέσκο. Η γυναίκα κουβαλάει (σε στάση) όλα τα ωάριά της. Οπότε ο κίνδυδος είναι υπαρκτός (ελάχιστος βέβαια).

Για τα σκυλιά δεν έχουμε μέχρι στιγμής κάποιο αποτέλεσμα που να μας λέει ότι όντως υπάρχει πρόβλημα. Απεναντίας, θα έλεγα.

Αλλά όλα αυτά είναι προσωπικές αποφάσεις που παίρνει ο καθένας, αφού πλέον αισθάνεται σίγουρος με τον εαυτό του.

LUNA07

Well-Known Member
3 Οκτωβρίου 2007
1.657
3
47
thessaloniki
Αλλά όλα αυτά είναι προσωπικές αποφάσεις που παίρνει ο καθένας, αφού πλέον αισθάνεται σίγουρος με τον εαυτό του.
Βασικα αυτο ,γιατι εξακολουθω να εχω καποιες φοβιες σχετικα με το συγκεκριμενο θεμα που λεγεται ακτινοβολια,οποτε το θεωρω και σχετικο ρισκο .....το οποιο αν δεν συντρεχει σοβαρος λογος δεν θεωρω οτι πρεπει να το παρω,

και συγκεκριμενα οταν τα ποσοστα αυτα επικεντρωνονται αμεσα σε ολο το φασμα του κυηματος.

Last edited:

BasKal

Well-Known Member
2 Νοεμβρίου 2007
423
2
Η χρηση της ακτινογραφιας στην εγγυο σκυλα στο τελικο σταδιο οντως δεν βλαπτει αμμεσα τα κουταβια . Θα γεννηθουν ΟΚ. Μπορει ομως να αυξησει τον κινδυνο αυτα τα κουταβια να παρουσιασουν στο μελλον νοσους συνδεομενες με την ακτινοβολια. Μεγαλυτερο ποσοστο καρκινων για παραδειγμα. Προτιμοτερος ο υπερηχος και η "τεχνη' εκτροφεα και κτηνιατρου στη γεννα.

GAIA LYKAIA

Well-Known Member
30 Δεκεμβρίου 2007
614
16
57
Θεσσαλονίκη
gaialykaia.com
.... Μπορει ομως να αυξησει τον κινδυνο αυτα τα κουταβια να παρουσιασουν στο μελλον νοσους συνδεομενες με την ακτινοβολια. ....
Βάση ποιών ερευνών και ποιών δημοσιεύσεων εξάγεται αυτό το συμπέρασμα;

Υπάρχει κάποια εργασία στον τομέα που να υποδειλώνει την ύπαρξη τέτοιας σύνδεσης στην ακτινολόγηση εγκύων σκύλων τελικού σταδίου;

Ή απλώς για να έχουμε να λέμε;

BasKal

Well-Known Member
2 Νοεμβρίου 2007
423
2
Το ποσο της συνολικης ακτινοβολιας που εισπραττει ενας οργανισμος στη ζωη του εχει μεγαλη και αποδεδειγμενη σχεση με το αν θα παρουσιασει καρκινους μετα - ειδικα οταν ο οργανισμος ειναι νεος ο κινδυνος αυξανεται.
Οι επιλογες του εκτροφεα ειναι σημαντικο ηθικο ζητημα.
Για μενα η ασκοπη χρηση ακτινογραφιων ειναι κακοποιηση. Μονο σε περιπτωση κινδυνου για το ζωο τυχαιος τραυματισμος κλπ. και στην εξεταση δυσπλασιας δικαιολογειται. Στην περιπτωση του τοκετου, ο εκτροφεας εχει επιβαλλει αυτη την κατασταση στο ζωο.
Προτιμω τις εναλακτικες λυσεις - αν δεν σας πειραζει...
Επισης αν μια θηλυκια κανει πανω απο μια γεννα, ποση ακτινοβολια θα φαει στη ζωη της;

GAIA LYKAIA

Well-Known Member
30 Δεκεμβρίου 2007
614
16
57
Θεσσαλονίκη
gaialykaia.com
.... Μονο σε περιπτωση κινδυνου για το ζωο τυχαιος τραυματισμος κλπ. και στην εξεταση δυσπλασιας δικαιολογειται. Στην περιπτωση του τοκετου, ο εκτροφεας εχει επιβαλλει αυτη την κατασταση στο ζωο....
Ενώ η εξέταση Δυσπλασίας είναι Φυσιολογικό γεγονός... Δεν την έχει επιβάλει ο εκτροφέας στο ζώο επιλέγοντάς το για εκτροφή... Κρίμα να χρησιμοποιούμε 2 μέτρα & 2 σταθμά.....

....
Επισης αν μια θηλυκια κανει πανω απο μια γεννα, ποση ακτινοβολια θα φαει στη ζωη της;
5 ακτινογραφίες....... Τρομερό ποσό είμαι σίγουρος.... Χιλιάδες σκυλιά πεθαίνουν κάθε χρόνο από συσσώρευση ακτινοβολίας και επακόλουθους καρκίνους....

Εγώ ας πούμε έχω κάνει μέχρι στιγμής στη ζωή μου, 5 θώρακος, 4 για ιγμορίτιδα, 5 για οδοντιατρικούς λόγους, 1 κνήμης για υποψία ρωγμώδους κατάγματος, και είμαι μόλις στη μέση της ωφέλιμης ζωής μου.... άστα, να περιμένω καρκίνο σε κανά 2 χρόνια....

BasKal

Well-Known Member
2 Νοεμβρίου 2007
423
2
Τα σκυλια ειναι ποιο ευαισθητα και με μικροτερη διαρκεια ζωης-δεν υπαρχει συγκριση. Το ποιο ποσο ακτινοβολιας θα αποβει τελικα καθοριστικο δεν ειναι προβλεψιμο, αρα οσο λιγοτερο τοσο καλυτερα.
Στην εξεταση δυσπλασιας δεν υπαρχει δυστυχως εναλακτικη- συμφωνω για την ομοιοτητα βεβαια, μια και η εξεταση δυσπλασιας γινεται για αναπαραγωγικους σκοπους πρωταρχικα.
Θα μπουμε στη διαδικασια να συζηταμε για το κατα ποσο καθε εκτροφικη προσπαθεια ανεξαρτητως ορων ειναι τελικα κακοποιηση - αυτο με εχει φτασει πολλες φορες στο οριο να τα παρατησω...

GAIA LYKAIA

Well-Known Member
30 Δεκεμβρίου 2007
614
16
57
Θεσσαλονίκη
gaialykaia.com
Τα σκυλια ειναι ποιο ευαισθητα......
Από τους ανθρώπους εννοείς;;;;

Και πως εννοείς αυτή την ευαισθησία;;;

Ματώνουν πιο εύκολα, έχουν μικρότερη ανοχή στον πόνο, τα κόκαλά τους είναι πιο εύθραυστα, το αίμα τους έχει χειρότερη αιμογλοβίνη, μήπως έχουν χειρότερο καρδιαγγειακό από τους ανθρώπους, ο μυελός των οστών τους είναι αδύναμος;;;;

Δε σε καταλαβαίνω......

.... και με μικροτερη διαρκεια ζωης-δεν υπαρχει συγκριση. ...
Να σου πω ένα μυστικό.... θα στο πω ψιθυριστά για να μη μας ακούσει και κανένας άλλος.....

Το ότι έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής είναι προτέρημα. Είναι αυτό που τα προστατεύει. Δεν είναι μειονέκτημα.

Αν είχαν τη δική μας διάρκεια ζωής, τότε μπορεί να είχαν πρόβλημα.... Αλλά σε 10 χρόνια, κανένας καρκίνος, από καμιά ακτινογραφία δε θα μπορέσει να προσβάλει κανένα σκύλο.... εκτός βέβαια αν το δένεις καθημερινά στο ακτινολογικό μηχάνημα....

Άσε που τα μηχανήματα αυτά δεν είναι κρεατομηχανές... Ξέρεις, η τεχνολογία προχωράει γρήγορα πλέον και με μικρότερη δόση ακτινοβολίας, αλλά με καλύτερη εστίαση έχεις πολύ καλύτερα οπτικά αποτελέσματα...

Α..... έχουν και εκείνο το CE πάνω τους.... Οπότε, μάλλον πληρούν κάποιες προδιαγραφές.....

Α.... τώρα θα το παίξω MAKHS.....
Ακόμα περιμένω απαντήσεις σε αυτά που σε ρώτησα εδώ και στο άλλο post από το οποίο με ακολούθησες....

Last edited:

BasKal

Well-Known Member
2 Νοεμβρίου 2007
423
2
Σιγα μην σε εχω παρει απο πισω...Αν με ενδιαφερει το θεμα ασχολουμαι.
Τα περι πλεονεκτικης μικρης διαρκειας ζωης σε ποια ακριβως papers βασιζονται;Αυτο ειναι πραγματικα ενδιαφερον.
Κι εγω περιμενω αλλου μια απαντησουλα, που δεν χρειαζεται λινκς. Η δικη σας ερωτηση εχει απαντηθει ηδη εκει...δεν διαβαζουμε;

Last edited:

GAIA LYKAIA

Well-Known Member
30 Δεκεμβρίου 2007
614
16
57
Θεσσαλονίκη
gaialykaia.com
....Τα περι πλεονεκτικης μικρης διαρκειας ζωης σε ποια ακριβως papers βασιζονται;Αυτο ειναι πραγματικα ενδιαφερον.
...
Θα βρεις τη δουλειά της Μοριακής Βιολόγου Cynthia Kenyon του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια αρκετά διαφωτιστική σε θέματα Στρατηγικής Ζωής και Αρχών Ελέγχου της (μετάπτωση απο Κ-Στρατηγική σε r-Στρατηγική και επιπτώσεις σε διάρκεια ζωής και αναπαραγωγική δυναμική)....

Σε αυτό το thread δε μου έχεις απαντήσει γιατί τα σκυλιά θεωρούνται όπως είπες:

....Τα σκυλια ειναι ποιο ευαισθητα ...

Επίσης, επειδή λες ότι:

....Για μενα η ασκοπη χρηση ακτινογραφιων ειναι κακοποιηση....
θεωρείς άσκοπη χρήση την καλύτερη προετοιμασία για τον έλεγχο της επερχόμενης γέννας, ώστε να μην ακούγεται το συχνό: "Τώρα τελείωσε ή έχει και άλλο; "

Επίσης, βάση της εμπειρίας σου, δε μου απάντησεις αν θεωρείς ότι οι 5 ακτινογραφίες σε διάστημα 8 ετών είναι ικανές να προκαλέσουν καρκίνο σε μία σκύλα...

Για το άλλο thread σου ετοιμάζω μια λιστα με αυτά που δεν απάντησες...

ΥΓ. Αν χρειαστείς και άλλο υλικό (papers, short communications, refrences, κλπ) πες μου να σου συστήσω μερικά ακόμη...

BasKal

Well-Known Member
2 Νοεμβρίου 2007
423
2
http://www.labbies.com/cancer1.htm
Οι ακτινες χ αναφερονται στους επιβαρυντικους παραγοντες.
Ναι, νομιζω οτι επανηλημενες δοσεις ακτινοβολιας + αλλοι περιβαντολογικοι παραγοντες ειναι ικανοι να προκαλεσουν καρκινο. Πρακτικα προτιμω να περιορισω αυτα που ειναι δυνατον. Εξακολουθω να θεωρω κακοποιηση τη χρηση των ακτινων χ σε καθε φαση μιας νορμαλ εγγυμοσυνης και γεννας. Ειδικα στα κυηματα, νεαροι οργανισμοι με υψηλο ρυθμο μεταβολισμου που υφιστανται ακτινοβολια σε ολα τους τα οργανα συγχρονως-δεν με κανει να αισθανομαι ασφαλης. Αν υπαρξει προβλημα ειναι αλλο θεμα. Παντως εγω προσωπικα δεν εχω αποτυχει ποτε να καταλαβω με ψηλαφηση αν "τελειωσε" οπως και να αντιμετωπισω το "προβλημα" χωρις καισαρικη.
Πολλα οργανα του σκυλου ειναι πολυ πιο ευαισθητα σε διατροφικους και περιβαντολογικους τοξικους παραγοντες απο τα αντιστοιχα ανθρωπινα. Κυριως συκωτι, νεφρα.Με αυτη την εννοια ειναι πιο ευαισθητος. Επισης ειναι πιο δυσκολο τεχνικα να υποστει θεραπεια και αυτο συντεινει στην ευαισθησια του.
5 γεννες ειναι πολλες...

Η κα Cynthia Kenyon, ειναι αρκετα αμφισβητισημη...

Last edited:

ΜΑΚΗΣ

Well-Known Member
6 Ιουλίου 2006
4.160
2
Τέλεια είναι!!! Μπορώ να έχω το μαύρο;;;:D:D:D
καλό το μαύρο αλλά εαν δεν έχει και πύρινο:-\":-\":-\":-\":-\":-\":-\":-\":-\"

α) πριν κάποια χρόνια είχα την εντυπώση ότι ακτινογραφίες και υπέρηχο εκαναν αυτοί που ήθελαν να δουν τον αριθμό των κουταβιών και αφού τον πολλαπλασιάσουν επί την τιμή πώλησης να δούνε τα έσοδα άρα να αποφασίσουν αν πρέπει και ποσα λεφτά να ξοδέψουν σε διαφήμιση.

αργότερα κατάλαβα ότι ενας σωστός άνθρωπος δεν το κάνει για αυτό αλλά για να ξέρει πότε τελείωσε η γέννα και να μην θέσει σε κίνδυνο την μάνα.

β) είναι σίγουρο οτι τα συγχρονα μηχανημάτα εκπέμπουν ελάχιστη ακτινοβολία.

εαν δεν γινόταν αυτό τότε οι γιατροί ακτινολόγοι που δέχοντε την ακτινοβολία καθημερινά δεν θα εκλειναν δεκαετία στην δουλειά.

παρόλα αυτά ο φοβός σε εμένα υπάρχει και όπως ο BasKal θεωρώ (με όσα ξέρω και γνωρίζω και πιστεύω σήμερα) υπερβολικό να κάνω ακτινογραφία και να θέσω σε πιθανό κίνδυνο την ανάπτυξη των κουταβιών.

μια - δυο οκυτοκίνες μετά το τέλος (κατά την άποψη μου) και στενή παρακολούθηση της σκύλας για μια ημέρα μετά την γέννα είναι για εμένα αρκετά

Last edited:

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.321
Μέλη
20.082
Νεότερο μέλος
liakosxr