Αλλαγή συμπεριφοράς στην βόλτα

scooby doo

Well-Known Member
25 Φεβρουαρίου 2009
612
3
Ναύπλιο-Αθήνα
Καλησπέρα σε όλους!! Παρατηρήθηκε ξαφνική αλλαγή συμπεριφοράς στον Σκούμπι και χρειάζομαι τα φώτα σας!!;)
Λοιπόν γενικά ο μικρός είναι σχετικά επιφυλακτικός με τους αγνώστους και περαστικούς και σχετικά φοβιτσιάρης,.. Προσπαθούμε γενικά να τον κοινωνικοποιήσουμε με ανθρώπους και παιδάκια(τα πάει πολύ καλά με αυτά), κλπ... Στην προχθεσινή μας βόλτα λοιπόν πήγαμε σε ένα μέρος όπου έχουμε ξαναπάει βέβαια και τον λύσαμε να παίξει.. Πέρασαν κάποιοι περαστικοί και ενώ συνήθιζε να πάει μέχρι ένα σημείο και ξαναγύριζε σε εμάς,πήγαινε από πίσω τους και μάλιστα έτρεξε και έπιασε την γάμπα μιας κυρίας (ήταν για να παίξει όπως κάνει και με μας)!!!:eek: πίσης όταν του βάλαμε το λουρί του μετα γαβιζε και χοροπηδούσε στους περαστικούς σαν τρελοκούτραβο..Το ίδιο έκανε και με αυτοκίνητα, μηχανάκια που πριν δεν τους πολυέδινε σημασία..
Τι γίνεται?Μεγαλώνει και ξεθαρρεύει? Αλλά σε 1 μέρα?? Επίσης πως να του κόψω αυτή την συμπεριφορά?

omarock

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2009
2.836
7
Δραμα
Ειχε τα κεφια του εφαγε καλα κοιμηθηκε καλα και σαν 5χρονος μικρος εκανε τις χαζομαρες του και ελενχε τα συνορα,τον βλεπεις και αναλογα πρατεις.

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Μεγαλώνει και ξεθαρρεύει!
Πρέπει να έχετε τα μάτια σας 14 και να μην να κάνει επιτρέπετε τέτοια σε ξένους!Δεν είναι κανένας υποχρεωμένος να ανέχετε τον σκυλο μας να του τραβάει τα παντζάκια!Έχω αντιμετωπίσε πρόβλημα στο παρελθόν και πλήρωνα κουστούμι που βέβαια δεν χάλασε ο σκύλος μου αλλά δεν μπορούσα να το αποδείξω...

scooby doo

Well-Known Member
25 Φεβρουαρίου 2009
612
3
Ναύπλιο-Αθήνα
Εννοείτε το καταλαβαίνω πως κανένας δεν χρειάζεται να ανέχεται ένα τρελοκούταβο να σέρνεται από πίσω του ή να τον προκαλεί και να του πιάνει τα μπατζάκια ειδικά αν κάποιος τα φοβάται.. του λέγαμε φυσικά "ΜΗ" και μπράβο αν άφηνε κανέναν ήσυχο αλλά είναι αρκετά? αυτό που μας παραξένεψε ήταν η ξαφνική αλλαγή αν και εκείνη την ώρα είχε πράγματι τα κέφια του(απ αυτά που όταν τον πιάνουν δεν μας αφήνει σε ησυχία)!!!Αλλά ειδικά η κυρία που την έπιασε τρόμαξε και έβλεπες τον δικό μας να το απολαμβάνει!!:D

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Ένα κουτάβι θα κάνει πάντα σκανδαλιές!Ειδικά ο δικός σας που παίζει να είναι κι Ε.Π. θα προσπαθήσει ναα ελέγξει τα όρια του και τι τον παίρνει να κάνει!Είναι στο χέρι σας να καθορίσεται αυτά τα όρια!
Τον είχατε τελείως ελεύθερο;Μήπως θα ήταν καλύτερο τώρα που ακόμη δνε μπορείτε να τον ελέγξετε να τον έχετε με ένα μακρύ λουρί;:confused:

omarock

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2009
2.836
7
Δραμα
Αυτα που ειπε ο Foibos.
Ο μικρος μεγαλωνει και τα παιρνει στην πλακα, οταν τα κανει με φιλους ειναι οκ αλλα για αυτον ειναι ολοι φιλοι τωρα,συνεχισε με τα μη αλλα και τον τονο αυστηρο και με το δαχτυλο,και οταν κανει υπερβολες με τα χαζα του στο λουρι και μην του δινεις σημασια.

scooby doo

Well-Known Member
25 Φεβρουαρίου 2009
612
3
Ναύπλιο-Αθήνα
Ναι ήταν τελείως ελεύθερος εκείνη την ώρα αλλά ήταν σε μέρος όπου δεν είχε πολύ κόσμο, άντε να πέρασαν 10 περαστικοί. Αλλά εκτός από σκανταλιάρης είναι και σκύλος-σκούπα και το σκέφτομαι σοβαρά να μην ξαναμείνει τελείως ελεύθερος στη βόλτα..:( Θα ευχαριστιέται όμως έτσι?
Αν δείτε καμία να την σέρνει ένα 12κιλο διαβολάκι εγώ θα είμαι!!:D

omarock

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2009
2.836
7
Δραμα
Και εγω καποτε ετσι ημουν ωσπου μετρησα τα χερια μου και βρηκα οτι το ενα ηταν 5-10cm πιο μακρυ απο το αλλο:D:D:D

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Εγώ γενικά δεν είμαι υπέρ των ελέυθερων ανεκπαίδευτων σκυλιών...ειδικά κουταβιών!Δεν ξέρω!:rolleyes:

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
Ο σκύλος προφανώς κοινωνικοποιήθηκε αρκετά :D

1) κοινωνικοποίηση δεν σημαίνει "αμόλα καλούμπα" κιόποιον πάρει ο χάρος. Κοινωνικοποίηση είναι προσφορά νέων εμπειριών ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΕΣ συνθήκες, ώστε οσκύλος να μάθειτην σωστή σε αυτές συμπεριφορά. Ελεγχόμενες συνθήκες μπορεί να είναι από έλεγχος των δικών μας αντιδράσεων, μέχρι το ΛΟΥΡΙ και μέχρι η αποτροπή κάποιων καταστάσεων ή ακόμα και η διόρθωση σε μία συμπεριφορά που δεν θέλουμε.

2) Ενας σκύλος που σε εσάς δαγκώνει σάρκα για να παίξει είναι πρόβλημα, και πρέπει να λυθεί όσο είναι νωρίς, για πολλούς λόγους, είτε γιατί εσείς θα έχετε πρόβλημα (πρακτικό αλλά και ιεραρχίας) είτε γιατί θα δημιουργηθεί πρόβλημα με κάποιον διερχόμενο.

3) ΠΟΤΕ δεν λύνουμε σκύλο που δεν ελέγχουμε και ΕΙΔΙΚΑ κουτάβι. Αν δεν είναι σε προφυλαγμένο χώρο μπορεί να κοστίσει την ζωή του σκύλου αλλά και αν ακόμα είναι, δημιουργεί πολλά εκπαιδευτικά "λάθη" αν δεν ξέρουμε τί κάνουμε απλά δημιουργούμε έναν ανυπάκουομε καμία σύνδεση με εμάς σκύλο.

omarock

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2009
2.836
7
Δραμα
Παρ ολα τα παραπανω που ειναι ολα περα για περα σωστα, πρεπει και να παξει ο σκυλος
για να δεις και που βρισκεται,η εκπαιδευση διαρκει μετα μια ζωη.

manolis68

Well-Known Member
29 Ιουλίου 2008
416
0
Athens
Παρομοια απορια εχω και εγω. Η δικια μου ειναι 7 μηνων. Μεχρι προσφατα οταν εβλεπε αλλα ζωα (εκτος σκυλων) στο δρομο δεν εδινε σημασια. Αν εβλεπε σκυλο τραβαγε σαν παλαβη να παει να μυρισει και να παιξει. Ακομα και αν ο αλλος σκυλος την εδιωχνε αυτη ηθελε να συνεχισει το παιχνιδι. Οταν παιρναγαμε απο αυλες που μεσα ειχαν σκυλους που τη γαυγιζαν, ή ηθελε να παει εκει για παιχνιδι ή δεν εδινε καμια σημασια παρα μονο αν τρομαζε οποτε ερχοταν πισω μου για ασφαλεια. Εγω παντα προχωρουσα κανονικα σαν να μην ακουσα καν το σκυλο και της ελεγα να περπαταει μαζι μου.
Εδω και καμια εβδομαδα ομως αλλαξε. Σκαλωνει με τις γατες και τις κοιταει επιμονα χωρις ευτυχως να τις κυνηγαει. Κυνηγαει ομως τα περιστερια! Επισης αν τη γαυγισει σκυλος τραβαει να παει προς τα εκει αλλα με σαφως αλλο στυλ και οχι για να παιξει. Ευτυχως ομως ποτε δεν γαυγιζει προς αλλα σκυλια. Γενικοτερα δεν γαυγιζει σχεδον ποτε! Εχω να την ακουσω κανενα μηνα να το κανει. Επισης αν ειναι το αλλο σκυλι φιλικο, συνεχιζει να θελει να παει να παιξει.
Ειναι σωστο που το παιζω αδιαφορος αν της χωνονται τα αλλα? Ειναι σωστο που την αφηνω να παιξει αν τα αλλα ειναι φιλικα? Φοβαμαι να μην εξελιχθει σε καμια τσαμπουκαλου αργοτερα και μπλεκει σε καυγαδες.
Ευτυχως απεναντι σε ανθρωπους ειναι πολυ φιλικη. Ακομα και σε αγνωστους στο δρομο. Φιλικη μεχρι αηδιας.

scooby doo

Well-Known Member
25 Φεβρουαρίου 2009
612
3
Ναύπλιο-Αθήνα
Βρε παιδιά δεν το αφήνω το κουτάβι όπου να ναι λυτό.. Μόνο σε μέρη που δεν υπάρχουν αυτοκίνητα και που δεν πηγαινοέρχονται πολλοί πολλοί.. Η βόλτα μας έχει κύριο σκοπό να παίξει το σκυλί.. οχι για να γυμναστεί η να περπατήσουμε πολύ γιατί είναι ακόμη μικρό και κουράζεται.. πάμε λοιπόν στα συνηθισμένα μας μέρη και εκεί τον λύνω για να παίξει τον μικρό εξερευνητή!!:D
Αλλά μας έκανε τρομερή εντύπωση η ξαφνική αλλαγή.. μέχρι πρότινος πλησίαζε τους ξένους αλλά γύριζε αμέσως κοντά μας μόλις τον φωνάζαμε!κ ξαφνικά άρχισε να τους πλησιάζει όλους..
Βλέπω πως και ο Μανώλης68 όμως έχει παρόμοιο πρόβλημα και ίσως να μην είναι τόσο περίεργο...Για το σκυλάκι του Μανώλη μπορούμε να πούμε πως μπαίνβει στην εφηβεία??:confused:

scooby doo

Well-Known Member
25 Φεβρουαρίου 2009
612
3
Ναύπλιο-Αθήνα
Επίσης το ότι δαγκώνει για παιχνίδι είναι πρόβλημα που το είχαμε από την αρχή και έχοντας διαβάσει σχετικά ποστ προσπαθώ να εφαρμόσω τις μεθόδους που προτείνονται...:) Έχουμε πολληηηηη δουλειά όμως ακόμη....

omarock

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2009
2.836
7
Δραμα
Jagdtrieb το λενε οι Γερμανοι, αυτο σημαινει κυνηγετικη κλισει,δηλαδη καθε σκυλι ειναι κυνηγος αλλος λιγο αλλος πολυ το εχει το ενστικτο,αλλος γαβγιζει αλλος οχι οταν κυνηγαει,πρεπει να το φρεναρεται γιατι μπορει αργοτερα να αποβει μοιραιο αναλογα με τον σκυλο.

scooby doo

Well-Known Member
25 Φεβρουαρίου 2009
612
3
Ναύπλιο-Αθήνα
Αυτό μου κάνει και εμένα εντύπωση ότι ενώ είναι τσοπανόσκυλο του βγαίνει το κυνηγετικό του.. Κυνηγάει περιστέρια, μύγες κια τέτοια.. Πως κοντρολάρεται όμως αυτό??:confused:

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Και τι ήθελες να κάνει;Να τα φυλάει;;;:p:p:p
Αυτό το ένστικτο΄κυνηγού το έχουν όλα τα σκυλιά!Άλλα περισσότερο κι αλλα λιγότερο!Γνώριζα Ε.Π. ο οποίος τρελαινόταν για κυνηγάει μπαλάκια...όλα παίζουν!
Μην ξεχνάς, εσένα δεν ξέρεις αν είναι καθαρόαιμος ούτε καν αν είναι όντωςΕ.Π.Το υποθέτουμε!!Οπότε μην θεωρείς τίποτα δεδομένο!;)

scooby doo

Well-Known Member
25 Φεβρουαρίου 2009
612
3
Ναύπλιο-Αθήνα
:D:D:D
Μα και εγω δεν τον θεωρώ ΕΠ αλλά ημίαιμο που μόιάζει αρκετά με ΕΠ!! Αλλά τσοπανόσκυλο τον θεωρώ ακόμη και μπασταρδάκι να είναι!!

pepes

Active Member
1 Νοεμβρίου 2008
34
0
τρέχα γύρευε χαρακτήρα τώρα σε ανεξακρίβωτη γέννα
κι ο Ε.Π. είναι ποιμενικός γενικών καθηκόντων-δεν είναι τσοπανόσκυλο προστασίας αποκλειστικά

Το λουρί μην το λύνεις σου λέμε-και εντάξει που και πού και απο λίγο (σαν ανταμοιβή ίσως) αλλά μόλις χρειάζεται διόρθωση λουρί και "κάτσε"
Γυμναστική που είπες-μην κάνεις καθόλου γυμναστική σε μεγαλόσωμης φυλής κουτάβι. και σκαλιά καθόλου

εντωμεταξύ
μέχρι τα 4 ο σκύλος αλλάζει συμπεριφορές συνέχεια. τώρα που είναι και κουτάβι στην ουσία δεν έχει συμπεριφορές αλλά τις δοκιμάζει όλες για να βρεί τις "σωστές" "κατάλληλες" "διασκεδαστικές"

Πάντως μην τον λύνεις-έχεις χρόνια μπροστά σου να λύσεις τον σκύλο να ξεσκάσει
τώρα που τον κοινωνικοποιείς το λουρί είναι πολύ χρήσιμο και η απουσία του πολύ χάσιμο χρόνου.
το λουρί το λύνεις όταν ο σκύλος κατα 90 τις εκατό έρχεται καταχαρούμενος όταν τον φωνάζεις και το υπόλοιπο 10 έρχεται μετά απο αυστηρότερο κάλεσμα

έστω ότι αποφασίζει να καταδιώξει μιά γάτα,σήμερα ενώ μέχρι χθές αδιαφορούσε
έστω ότι βγαίνει στον δρόμο λοιπόν τρέχοντας και συμβαίνει κάτι όχι καλό

Η μεγαλύτερη χαρά του σκύλου είναι να νιώθει ασφαλής σε μιά αγέλη με σαφείς κανόνες και ξεκάθαρη ιεραρχία-αυτό κράτα το στο μυαλό σου και τα ανθρωπογενή στυλ "ξεσκάσει" ή ακόμα χειρότερα (τα ακούμε συχνά) ξεχαρμανιάσει/γίνει μάνα ή πατέρας ξέχασέ τα.
ο σκύλος είναι ζώο κοινωνικό δεν είναι ένα ζώο και μισό όπως εμείς:D