Αλλαγή συμπεριφοράς

George_mal

Member
26 Ιουνίου 2025
6
4
38
Καλησπέρα. Θα ήθελα να κάνω μία ερώτηση, γιατί έχω παρατηρήσει μεγάλη αλλαγή στη συμπεριφορά του σκύλου μου τους τελευταίους 6 μήνες. Εδώ να σημειώσω ότι έχω Βέλγικο Μαλινουά.

Κάποιες γενικές πληροφορίες:
1) είναι 4.5 ετών (αρσενικός) και έχει κάνει πέρα από βασική υπακοή και εκπαίδευση Nosework κυρίως για να τον βοηθάμε να εκτονώνεται καλύτερα.
2) στα 3.5έτη από ξηρά τροφή πήγα μετά από αρκετή σκέψη στη BARF.
3) είχαμε κάνει σωστή κοινωνικοποίηση και έδειχνε αν όχι αποδοχή έστω ανοχή απέναντι σε άλλα αρσενικά σκυλιά ενώ τα πήγαινε πολύ καλά με τους ανθρώπους (γνωστούς, φίλους).
4) αν και μένει μαζί μου σε σπίτι μέσα, παρ' όλα αυτά διαθέτω μεγάλη αυλή για να εκτονώνεται και να παίζει ενώ ποτέ δεν έχουμε πέσει κάτω από τις 2-3 ώρες (συνολικά) βόλτα την ημέρα (3 βόλτες/ημέρα).
5) έχω και δεύτερο σκυλί (θηλυκό ημίαιμο πίτμπουλ) που τα πάνε πολύ καλά εκτός από τις φορές που "μαλώνουν" για το ποιον/α θα χαιδεύω.

Και φτάνουμε στο πρόβλημα και την ερώτηση. Τους τελευταίους 6 μήνες δείχνει μεγαλύτερη ένταση και γίνεται υπερ-προστατευτικός απέναντι μου. Αποδέχεται την επαφή με ελάχιστα πλέον άτομα (3-4 max) πέρα από εμένα, ενώ δείχνει και πιο νευρικός. Το αποκορύφωμα ήρθε πριν 3 μήνες περίπου όταν έδειξε κυριολεκτικά τα δόντια του στην πλέον πρώην σύντροφο μου ενώ τον χάιδευε και χωρίς να έχει προηγηθεί κάτι. Γενικότερα δείχνει να βγάζει μία επιθετικότητα σε πολλές περιπτώσεις που παλιότερα απλά.. έστω αδιαφορούσε, είτε μιλάμε για ανθρώπους είτε για άλλα ζώα.

Σημαντική λεπτομέρεια (ίσως) : η πρώην σύντροφος μου τον έχει κυριολεκτικά μεγαλώσει από όταν μας τον έκαναν δώρο αν και τους τελευταίους μήνες πριν χωρίσουμε, λόγω της δουλειάς της τον έβλεπε ελάχιστα

Το πρόβλημα μου τώρα είναι το εξής. Ακούω πολλές διαφορετικές γνώμες και δεν ξέρω ποια είναι η αιτία και πως να το αντιμετωπίσω. Άλλοι λένε ότι φταίει η τροφή, άλλοι ότι έτσι είναι η ράτσα τους (δεν συμφωνώ με αυτό) και ο εκπαιδευτής ότι ίσως να φταίει η αποξένωση του από έναν σημαντικό άνθρωπο για αυτόν (πρώην σύντροφος).

Υπάρχει ίσως κάποιος που να είχε το ίδιο πρόβλημα και αν ναι πώς το αντιμετώπισε (αν το αντιμετώπισε)?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Attachments

Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.940
7.505
Άλλοι λένε ότι φταίει η τροφή,
Αυτό πάντως δεν είναι. (Εκτός βέβαια αν τον επηρεάζει σε κάποιο θέμα υγείας το οποίο προκαλεί κ συμπεριφορικές αντιδράσεις παραπλεύρως).

George_mal

Member
26 Ιουνίου 2025
6
4
38
Αυτό πάντως δεν είναι. (Εκτός βέβαια αν τον επηρεάζει σε κάποιο θέμα υγείας το οποίο προκαλεί κ συμπεριφορικές αντιδράσεις παραπλεύρως).
Το μόνο πρόβλημα είναι η δυσανεξία στα γαλακτοκομικά, τα οποία όμως αποφεύγω να του δίνω.

Τώρα όσον αφορά την τροφή, έχω κάνει αλλαγές από κοτόπουλο, σε αρνί και μοσχάρι και κατέληξα στο τελευταίο που του αρέσει περισσότερο, ενώ κάποιες φορές δίνω και αρνί αλλά ποτέ δεν έδειξε κάποια δυσφορία ή έκανε εμετό, ούτε κατά τη διάρκεια της αλλαγής από ξηρά τροφή σε BARF (αν και το έκανα σταδιακά).

• Like
Reactions: Estranged

Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.940
7.505
Το μόνο πρόβλημα είναι η δυσανεξία στα γαλακτοκομικά, τα οποία όμως αποφεύγω να του δίνω.

Τώρα όσον αφορά την τροφή, έχω κάνει αλλαγές από κοτόπουλο, σε αρνί και μοσχάρι και κατέληξα στο τελευταίο που του αρέσει περισσότερο, ενώ κάποιες φορές δίνω και αρνί αλλά ποτέ δεν έδειξε κάποια δυσφορία ή έκανε εμετό, ούτε κατά τη διάρκεια της αλλαγής από ξηρά τροφή σε BARF (αν και το έκανα σταδιακά).
Κάποιοι υδατάνθρακες κ ικανοποιητικές φυτικές ίνες συμπεριλαμβάνονται στο πλήρες γεύμα, σωστά;

George_mal

Member
26 Ιουνίου 2025
6
4
38
Κάποιοι υδατάνθρακες κ ικανοποιητικές φυτικές ίνες συμπεριλαμβάνονται στο πλήρες γεύμα, σωστά;
Σωστά. 2-3 φορές την εβδομάδα αναμειγνύω στην τροφή ελαφρώς βρασμένο μπρόκολο και κουνουπίδι και 1-2 φορές του δίνω καρπούζι τώρα το καλοκαίρι και μήλο ή μπανάνα αλλά σε μικρότερες ποσότητες λόγω της ζάχαρης ειδικά στη μπανάνα

• Like

Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.940
7.505
Φυτικές ίνες θέλει καθημερινά. Υδατάνθρακες δεν είδα (πχ γλυκοπατάτα, κολοκύθα, whole grain ρύζι - προτιμώ τα 2 πρώτα αλλά δουλεύει για κάποιους το ρύζι - κ έχουν κ φυτικές ίνες όλα).

Τη μπαρφ τη φτιάχνεις μόνος σου δλδ; Δες συμβουλές για να την κάνεις πιο ισορροπημένη. Βιοχημικές κάνατε από τότε που την αρχίσατε;

Για σνακ μπορείς να δώσεις κ γιαούρτι χωρίς λακτόζη.

Αλλά ξεφύγαμε, άλλο ήταν το θέμα σου :giggle:

• Like
Reactions: George_mal

George_mal

Member
26 Ιουνίου 2025
6
4
38
Φυτικές ίνες θέλει καθημερινά. Υδατάνθρακες δεν είδα (πχ γλυκοπατάτα, κολοκύθα, whole grain ρύζι - προτιμώ τα 2 πρώτα αλλά δουλεύει για κάποιους το ρύζι - κ έχουν κ φυτικές ίνες όλα).

Τη μπαρφ τη φτιάχνεις μόνος σου δλδ; Δες συμβουλές για να την κάνεις πιο ισορροπημένη. Βιοχημικές κάνατε από τότε που την αρχίσατε;

Για σνακ μπορείς να δώσεις κ γιαούρτι χωρίς λακτόζη.

Αλλά ξεφύγαμε, άλλο ήταν το θέμα σου :giggle:

Ξεφύγαμε ναι αλλά κάθε συμβουλή για καλό είναι οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Για να απαντήσω όμως στην ερώτηση σου..

Ξεκίνησα με Barf από το εμπόριο αλλά λόγω του ότι εργάζομαι από το σπίτι. αποφάσισα από ένα σημείο και μετά να ετοιμάζω τα γεύματα και για τα 2 σκυλιά εγώ, πάντα σε συνεννόηση με τον κτηνίατρο, ειδικά για το pitbul που έχει δυστυχώς καλαζάρ.

Τους κάνω εξετάσεις κάθε 6 μήνες για τις κύριες αρρώστιες και 1 φορά τον χρόνο γενικές. Εδώ να σημειώσω ότι ο κτηνίατρος ήταν αρνητικός στην Barf αρχικά και μόνο όταν είπα ότι θα ετοιμάζω πλέον εγώ τα γεύματα, έδειξε μία κάποια διαλλακτικότητα και μου έδωσε συγκεκριμένα συμπληρώματα διατροφής.

• Like

Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.940
7.505
Ναι κ εγώ είμαι πολύ υπέρ τη φρέσκια διατροφή να τη φτιάχνουμε μόνοι μας, αλλά αυτό μπορεί να σημαίνει ότι μπορεί να μην την κάνουμε σωστά ισορροπημένη χωρίς καθοδήγηση. Έχουμε πάντως πολλά σχετικά θέματα στο φόρουμ αν θες να δεις, κ αν έχεις λεφτά για ένα ραντεβού με κτηνίατρο διατροφολόγο ακόμα καλύτερα (ειδικά για το πιτμπουλ που μπορεί να θέλει ειδική διατροφή).

Υποθέτω άρα ότι οι τελευταίες αιματολογικές/βιοχημικές ήταν καλές οπότε δε μιλάμε για θέμα υγείας με συμπεριφορικες προεκτάσεις. Για τα αμιγώς συμπεριφορικά λοιπόν καλύτερα να πουν την άποψη τους άλλοι συμφορουμιτες.

• Like
Reactions: George_mal

George_mal

Member
26 Ιουνίου 2025
6
4
38
Ναι ευτυχώς όλες οι εξετάσεις είναι καλές. Όσον αφορά τη διατροφή, τα γεύματα είναι πάνω κάτω πάντα τα ίδια με μικρές παραλλαγές που και που αλλά πάντα σε συνεννόηση με τον κτηνίατρο.

Τώρα για να πω την αλήθεια το ανέφερα ως πιθανό αίτιο γιατί πολλοί μου έλεγαν ότι η ωμή τροφή κάνει τα σκυλιά πιο επιθετικά. Αμφιβάλλω ότι ισχύει και δεν θα έκανα ποτέ την αλλαγή τροφής αν πίστευα ότι συντρέχει τέτοιος κίνδυνος, αλλά όταν ακούς κάτι πολλές φορές δυστυχώς σε επηρεάζει.

Σε ευχαριστώ πάντως για τον χρόνο και τις συμβουλές σου!

• Like

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.930
20.341
Καλώς μας ήρθες @George_mal

Να σου ζήσει το αγόρι, πολλά και απροβλημάτιστα [και για τον ίδιο και για τους άλλους :LOL: ] χρόνια.

Η τροφή σίγουρα δεν φταίει, ακόμη και άχυρα να έτρωγε.
Αν έχεις εξαλείψει ιατρικούς λόγους (που και πάλι τραβηγμένο είναι) θα αναγκαστώ να σε ρωτήσω, τι γνωρίζεις για τα γονίδιά του. Πως είναι συμπεριφορικά οι γονείς, οι παππούδες, οι προπαππούδες κοκ;
Γνωρίζεις; Γιατί αν κάτι δεν πάει καλά εκεί, δεν μπορείς να κάνεις και πολλά.

Εκτόνωση απ' ότι γράφεις, είναι ικανοποιητική.

Γενικά, δεν μου αρέσει να αμφισβητώ επαγγελματίες, αλλά αυτό:
... ο εκπαιδευτής ότι ίσως να φταίει η αποξένωση του από έναν σημαντικό άνθρωπο για αυτόν (πρώην σύντροφος).
Ούτε το έχω ξανακούσει, ούτε και έχει λογική στο δικό μου μυαλό, κυρίως εφόσον αν κατάλαβα καλά, έδειξε τα δόντια του, στον άνθρωπο, που στον έφερε και τον μεγάλωσε μαζί σου, πριν αυτός φύγει από την κοινή σας ζωή; Αυτό δεν λες; Ε, δεν έχει λογική. Ούτε βεβαίως να τσακώνεται με τους γύρω του, επειδή του λείπει ο ένας από τους δύο μέχρι τώρα, ανθρώπους της ζωής του.

Αυτά τα συμπεριφορικά θέματα [αν δεν είναι γονιδιακά] δεν μπορεί κανείς να στα εξηγήσει εξ' αποστάσεως δυστυχώς. Μπορεί να είναι κάτι, από το οποίο θα ξεκολλήσει ελπίζω ο εγκέφαλός του από μόνος του. Μπορεί να είναι κάτι, για το οποίο ευθύνεσαι εσύ, ακόμη κι αν δεν το καταλαβαίνεις. Αν δεν σας δει κανείς από κοντά, δεν είναι ασφαλές να σου πει τι να κάνεις.
Ο εκπαιδευτής σας, τι σου λέει να κάνεις;
Εντάξει, έχει την γνώμη του για το, γιατί μπορεί να φέρεται έτσι. Και; Πως σου λέει να φερθείς κι εσύ, στο εξής; Κάπως θα πρέπει ο μικρός να εισπράξει, ότι δεν είναι επιθυμητή αυτή του η συμπεριφορά. Τι σου είπε να κάνεις;

George_mal

Member
26 Ιουνίου 2025
6
4
38
Καλησπέρα και σε ευχαριστώ. Θα προσπαθήσω να απαντήσω στις ερωτήσεις σου όσο πιο αναλυτικά και καλύτερα μπορώ και να προσθέσω 1-2 ακόμα λεπτομέρειες που δεν είχα αναφέρει νωρίτερα.

1) Ο κτηνίατρος δεν εντοπίζει κάποιο ιατρικό θέμα. Παρ' όλα αυτά έχω επισκεφθεί και 1-2 ακόμα για μια 2η γνώμη. Ούτε και αυτοί όμως πρόσεξαν κάτι.

2) Όσον αφορά τα γονίδια θα αναφέρω ξανά ότι ήταν δώρο της οικογένειας μου. Παρ' όλα αυτά επειδή και ο πατέρας μου έχει τα κολλήματα του, ξέρω ότι έκανε καλή έρευνα πριν την αγορά του κουταβιού και φυσικά διαθέτει όλα τα απαραίτητα έγγραφα (pedigree).

3) Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον εκτροφέα (δεν τον γνωρίζω προσωπικά), δεν μου ανέφερε κάποιο πρόβλημα με άλλα κουτάβια από την ίδια γέννα ή γενικότερα. Φυσικά εδώ δεν βάζω για κανένα λόγο το χέρι μου στη φωτιά για το αν λέει αλήθεια ή όχι. Ποντάρω στον επαγγελματισμό του και ελπίζω + ότι έχω ακούσει καλά λόγια.

4) Δυστυχώς ο εκπαιδευτής που πρόσφερε αυτή την άποψη δεν είναι ο ίδιος με αυτόν που τον έχει εκπαιδεύσει, καθώς ο πρώτος έχει μετακομίσει εδώ και περίπου 1.5 χρόνο στην Αθήνα (μένω επαρχία).
Παρ' όλα αυτά η επίσκεψη μου σε αυτόν, έγινε μετά από προτροπή του πρώτου εκπαιδευτή και αφού μου ανέφερε ότι τον εμπιστεύεται.

5) Τώρα όσον αφορά την πρώην σύντροφό μου και ότι αντιδράει έτσι γιατί έφυγε από τη ζωή του θα πω ότι ούτε και εμένα μου φαίνεται λογικό και επειδή έχω εμπειρία με σκυλιά γενικά (ποτέ πριν Μαλινουά) πέρα από στεναχώρια ίσως, ποτέ κανένα σκυλί δεν έγινε επιθετικό για τέτοιο λόγο.

6) Η αλήθεια είναι ότι θεωρώ ότι εξάντλησα όλες τις εναλλακτικές που είχα, πριν φτάσω στο σημείο να αναζητήσω συμβουλές στο διαδίκτυο και δυστυχώς άκουσα από τον 2ο εκπαιδευτή μία αμφιβόλου ποιότητας αξιολόγηση και την ατάκα.. της ράτσας είναι. Και φυσικά όπως είπα ζω επαρχία οπότε δεν είναι και πολλές οι εναλλακτικές που έχω.

Γενικότερα απλά θα αναφέρω ότι η συμπεριφορά του δεν έχει αλλάξει δραματικά στο σύνολο της ούτε δείχνει σημάδια δυσφορίας. Έχει γίνει όμως πολύ πιο προστατευτικός απέναντι μου και εκεί που υπήρχαν 10-12 άτομα που μπορούσαν να βρεθούν δίπλα του (ενώ είναι ελεύθερος στο σπίτι και αν δεν είμαι στον ίδιο χώρο) τώρα αυτά έπεσαν στα 3-4 και για το ένα δεν είμαι απλά σίγουρος.

Από τη βόλτα όμως, μέχρι τη συνύπαρξη με 3ους στο σπίτι και το ποιος πλησιάζει το σπίτι εδώ και 6 μήνες η συμπεριφορά του έχει αλλάξει κατακόρυφα. Πλέον γρυλίζει/γαυγίζει σε περαστικούς όταν είναι στην αυλή ενώ πριν δεν θα τους έδινε καν σημασία. Στη βόλτα αν και δεν τραβάει το λουρί (σπάνια) πλέον γαυγίζει και κάνει "επιθετικές" κινήσεις σε άλλα ζώα ή ανθρώπους παρά το ότι φοράει φίμωτρο. Επίσης δείχνει πλέον να ζηλεύει σε τραγικό βαθμό το άλλο μου σκυλάκι, σε σημείο που όταν τη χαϊδεύω τη χτυπάει με τη μουσούδα του μέχρι να φύγει και δεν σταματάει για κανένα λόγο.

Έχω φτάσει μετά από 6 μήνες στο σημείο που δεν ξέρω τι να κάνω! Οπότε είμαι ανοιχτός σε προτάσεις και ήλπιζα αν κάποιος είχε ανάλογη εμπειρία, να προσφέρει μία διαφορετική οπτική που σε εμάς έχει ξεφύγει.