Αλληλεπιδράσεις μεταξύ των "Εκθεσιακών Γραμμών" και των "Εργασιακών Γραμμών"


admin

Administrator
Staff member
21 Ιουλίου 2005
2.181
930
Από το μέλος German Shepherd

Το άρθρο είναι κατά βάση του Alarico Sgroi ιδιοκτήτη του εκτροφείου Fossombrone , αλλά έχει εμπλουτιστεί με φωτογραφίες και σχόλια καθώς και έχει μεταφραστεί στα ελληνικά από τον German Shepherd.

Θα δημοσιευθεί σε συνέχειες μια που είναι αρκετά μεγάλο και η μετάφραση του , αλλά και ο εμπλουτισμός του πρϋποθέτουν αρκετό χρόνο.



Αλληλεπιδράσεις μεταξύ των "Εκθεσιακών Γραμμών" και των "Εργασιακών Γραμμών"

Η πιθανότητα να επιλέξεις ένα δείγμα με εξαίρετες μορφολογικές ιδιότητες (δομή και μορφή) οι οποίες να συνυπάρχουν με έναν εξίσου εξαίρετο χαρακτήρα , παρουσιάζετε την σημερινή εποχή ως κάτι μη εφικτό.Η διχοτόμηση μεταξύ των διάφορων (γεννετικών) πιέσεων επιλογής μοιάζει να δημιουργεί ένα όλο και πιο ορατό διαχωρισμό ανάμεσα στους τύπους που εξελίσσονται είτε για εκπαίδευση και εργασία είτε/ή για μορφολογία.

Πολλοί από τους μεγάλους και δυνατούς "δρομείς" (trotters) των εκθεσιακών στίβων , με τον τεράστιο διασκελισμό και το αξιοσημείωτο μέγεθος , μοιάζουν λιγότερο ικανοί να αναπαράγουν δυνατά νεύρα , "μέση τονικότητα" (γεροδεμένη κατασκευή - στεγνά οστά) , όψη χωρίς υπερβολές και την ικανότητα για εξαίρετες επιδόσεις στην εργασία.Σε κάποια από αυτα τα σκυλιά , ο χαρακτήρας τους και το ταμπεραμέντο τους δεν έχει τίποτα να "δώσει" , πόσο μάλλον να ικανοποιήσει έναν λάτρη της εργασίας και του κυναθλητισμού.
Από την άλλη πλευρά , σπανια ένας "πρωταθλητής εργασίας" παρουσιάζει τις ανατομικές αρετές που είναι απαραίτητες για να τραβήξουν την προσοχή του εκτροφέα.

Είναι αυτή μία αναπόφευκτη και μη αναστρέψιμη τάση;
Ή μήπως δεν συμβαίνει πως στην αναζήτηση για τα "άκρα" (τόσο στην μία πλευρά , όσο και στην άλλη) η φυλή οδηγείτε σε εκφυλισμό σε "ύπερ" και "ύπο" τύπους (πιο πολύ ή πιο λίγο σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά) είτε αυτοί αφορούν την μορφολογία , είτε το ταμπεραμέντο;

Το Πρότυπο της Φυλής , το επιλεγμένο εργαλείο για την επιλογή αλλά και την εξέλιξη της φυλής , αν χρησιμοποιηθεί σωστά , δίνει λύσεις για το μεγαλύτερο μέρος αυτών των προβλημάτων.

Η βαθυά γνώση των κυνολογικών επιστημών αλλά και η κυνολογική κουλτούρα θα πρέπει να είναι απαραίτητα σε όσους πρέπει να εφαρμόζουν και να οδηγούν τα πρότυπα αυτών των επιλογών όπως επίσης και ο ξεκάθαρος στόχος , πράγμα που οι μεγάλοι δάσκαλοι μας έδειξαν σε τι επίπεδο μπορεί να φτάσει η φυλή εάν έχει σωστή διαχείριση.
Μία μικρή αναδρομή στην ιστορία αυτού του χάσματος και μία σύντομη στάση στην δεκαετία του '60 μπορεί να μας αποδείξει πως απέναντι σε υψηλές και συγκεκριμένες απαιτήσεις αυτών που είναι αρμόδιοι να επιλέγουν (και να κρίνουν) , οι εκτροφείς αλλά και η φυλή γνωρίζουν πως να αντιδράσουν και να επιτύχουν.Μεσαίου μεγέθους , ακέραιου χαρακτήρα , με εξαιρετική χρωστική και ποικιλία γεννεολογικών γραμμών σκυλιά δημιουργήθηκαν και επιβραβεύθηκαν άφθονα.
 


admin

Administrator
Staff member
21 Ιουλίου 2005
2.181
930
Μία επιφανειακή ανάλυση των πιο πρόσφατων BSP (Bundersiegerprüfung - Γερμανικό Πρωτάθλημα Εργασίας) γεννεολογικών γραμμών δείχνει πόσο πολύ επηρεάστηκαν από τους νικητές των (πρώτων) BSZS (Bundessiegerzuchtschau - Γερμανικό πρωτάθλημα εκτροφής) και μάλιστα βρίσκονται στις βάσεις των εργασιακών γεννεολογικών γραμμών.

Ας δούμε την περίπτωση του Sieger Alf Nordfelsen μέσω του VA2 Mutz Pelztierfarm ( πολυχρησιμοποιημένου στην γραμμή του Vello Sieben Faulen) και του Nico von Haus Beck.
 

Attachments



admin

Administrator
Staff member
21 Ιουλίου 2005
2.181
930
Τα κουτάβια του Vello , 1967 Sieger Bodo Lierberg και ο αδελφός του VA3 Bernd Lierberg (επίσης 1967) αλλά και άλλα αδέλφια τους επηρέασαν γενικότερα την εκτροφή του Γερμανικού Ποιμενικού.Στο VA (excellent select) , τα δύο αδέλφια παρουσίαζαν τις εξής παραμέτρους:

Bodo 63 cm και 41 kg
Bernd 64 cm και 43 kg

Στην κριτική που πήρε ο Bernd από το Dr.Funk , διαβάζουμε:

"...παρόλο που βλέπω ελάχιστα ελλατώματα σε αυτόν , με μερικά εκατοστα λιγότερα θα ήταν καλύτερος".

Αυτή η γραμμή , κυρίως μέσω του Erich Orschler's Boss Amalienhof , έδωσε τον γκρί (sable) VA Wanko von der Maaraue (VA , 1981) που η γεννεολογική γραμμή του είναι παρόν στο BSP του 2003.
 

Attachments



admin

Administrator
Staff member
21 Ιουλίου 2005
2.181
930
Άλλος ένας Sieger , ο Marko Cellerland του 1972 (64 cm, 40 kg) , γιός του θρυλικού HGH (Herdengebrauchshund - Herding Utility Dog) Kondor Golmkauer Krug , έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως στις BSP γραμμές και είναι ακόμα παρόν , όπως και ο μαύρος VA Frei Gugge (63 cm, 39 kg) , που την επίθεση του το 1969 στο BSZS χειροκροτούσε το κοινό όρθιο.Τα δύο αυτά δείγματα προήλθαν από τον Erwin Bork.Ο Frei ή “the black devil”, όπως τον αποκαλούσε ο Piero Alquati , έδωσε , ανάμεσα σε πολλούς ενδιαφέροντες συμμετέχοντες στα BSZS , την θηλυκιά Freia Steinbockfelsen στην οποία μπορείς να αποδώσεις σημερινή γεννεολογική παρουσία και σχετικότητα.
Ακόμα , ο γιός της BSP Sieger Enno Antrefftal , ήταν ο πατέρας του Roland Wohrabrücke (1979 , 63.5 cm , 34 kg) και του BSP Sieger Drigon Fuhrmannshof.
 

Attachments



admin

Administrator
Staff member
21 Ιουλίου 2005
2.181
930
Ο VA2 (1971) Quanto Wienerau επίσης δημιούργησε γραμμές που χρησιμοποιήθηκαν σε δείγματα στο BSP όπως ο 2003 BSP Sieger Attaque Adelegg.

Άλλος ένας γιός του Quanto Wienerau , ο Ali Katzenbuckel , έδωσε πολύ καλά δείγματα που χρησιμοποιήθηκαν στην εργασία και μέσω της κόρης του Otti Trienzbachtal χαρακτήρισαν την εκτροφή του Leopold Bucher.

Εκτροφεία όπως το Busecker Schloss του Alfred Hahn (τότε , γιατί τώρα ποιά το εκτροφείο έχει αλλάξει ιδιοκτησία) και το Kirschental του Karl Fuller , ακόμα ενεργά , έχουν δείξει πως είναι δυνατόν να συνδυάσεις εργασιακή ικανότητα με μορφολογικά χαρίσματα (ομορφιά) σε υψηλό επίπεδο.

Το Busecker Schloss , αρκετές φορές νικητής σε επίπεδο εκτροφείου και με αρκετά δείγματα στο VA , έχει επηρεάσει αρκετές γραμμές και στα δύο επίπεδα , συνολικά μέσα από τους απόγονους των JHKL Sieger Sirk 1966 και VA Seffe Busecker Schloss , έχωντας και οι δύο κάνει γέννες 12 κουταβιών.Ο Sirk και ο Seffe ήταν και οι δύο γιοί του VA Bernd Lierberg.
 

Attachments



admin

Administrator
Staff member
21 Ιουλίου 2005
2.181
930
Το Kirschental , γνωστό για τον BSZS Sieger Eiko Kirschental (63.5 cm , 31 kg) του 1968 , μέσα στα χρόνια έχουν γνωρίσει επιτυχίες με τους 1967 VA2 Senta , 1967 VA3 Perle , 1974 VA Xanta , 1976 VA Nanni και 1981 VA Xitta HGH.

Αξιομνημόνευτη είναι η τοκετομάδα "Ν" Kirschental από 11 κουτάβια από Asslan Klämmle x Isa Kirschental , κόρη του Eros Busecker-Schloss , Mike Bungalow x Seffe Busecker-Schloss) , όπου με την προσθήκη του προαναφερθέντα VA Nanni , υπήρχαν άλλα 5 VA σκυλιά , όπως η Nimi , μητέρα του Lasso di val Sole , από την VA Xitta , που ήταν , με την σειρά της , μητέρα του Sieger Uran Wildsteiger Land , γιού Sieger Eiko Kirschental.
 

Attachments



Στατιστικά Forum

Θέματα
33.116
Μηνύματα
895.851
Μέλη
19.925
Νεότερο μέλος
vicky1981