Ανάπλασμα πλάτυς ή Αναπλάσμωση (πρώην Ehrlichia platys)


Natassa

Well-Known Member
10 Ιανουαρίου 2008
4.700
172
Αθήνα
www.petphoto.gr
Βρήκα κάποιες πληροφορίες, στα αγγλικά δυστυχώς, όταν μπορέσω, θα κάτσω να το μεταφρασω.

Anaplasma platys

Εμείς κάναμε το παρακάτω combo τεστ της idexx (ελέγχει 4 σημεία) κ σε αυτό εμφανίστηκε το 'ίχνος' σε ό,τι αφορά το ανάπλασμα (γι'αυτό κ θεωρείται μόνο ύποπτη, δεν είχε φουλ μπλε βούλα στο τεστ).
 

Attachments

Last edited:






Amaliaz

Well-Known Member
23 Οκτωβρίου 2009
10.131
4.808
Επίσης υπάρχει και αυτή η αναπλασμωση... προσπαθώ να βρω τις διαφορές με την platys και αν υπαρχουν....

ΑΝΑΠΛΑΣΜΩΣΗ - ΑΝΑΠΛΑΣΜΑ ΣΕ ΣΚΥΛΟ ΚΑΙ ΣΕ ΓΑΤΑ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ:ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ
ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ

H αναπλάσμωση είναι μια μεταδοτική ασθένεια που προκαλείται από ένα βακτήριο που ονομάζεται Anaplasma phagocytophilum. Η αναπλάσμωση ονομαζόταν παλαιότερα equi Ehrlichia και για τον λόγο αυτό, μπορεί να ακούσετε αυτή την ασθένεια, να αναφέρεται και ως ερλιχίωση (κάτι που σήμερα είναι λάθος). Η αναπλάσμωση είναι κοινή σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές του μεγαλύτερου μέρους του κόσμου. Προσβάλλει τα οικόσιτα και τα άγρια μηρυκαστικά, συμπεριλαμβανομένων των βοοειδών, προβάτων, αιγών και ελαφιών. Ωστόσο, προκαλεί μόνο κλινικά συμπτώματα σε βοοειδή και καμηλοπαρδάλεις. Από αναπλάσμωση μπορεί να μολυνθούν και τα σκυλιά και οι γάτες. Η ασθένεια είναι σπάνια σε ζώα ηλικίας κάτω των έξι μηνών, είναι συνήθως ήπια από έξι μηνών έως ενός έτους και είναι συνήθως οξεία σε ζώα ενός ή δύο ετών.
ΜΕΤΑΔΟΣΗ της αναπλάσμωσης: Πώς ένα κατοικίδιο ζώο μπορεί να μολυνθεί με αναπλάσμωση; Αυτό μπορεί να συμβεί από κάποιους ειδικούς κρότωνες, που παρασιτούν στα ελάφια και οι οποίοι φέρουν το εν λόγω βακτήριο. Η αναπλάσμωση μεταδίδεται μέσω των ερυθρών αιμοσφαιρίων των μολυσμένων ζώων. Όταν ένα ζώο έχει προσβληθεί, εξακολουθεί να αποτελεί πηγή της ασθένειας, ακόμη και όταν έχει ανακτηθεί πλήρως η υγεία του. Πρέπει να σημειωθεί ότι η εξάπλωση της μόλυνσης γίνεται με το δάγκωμα των τσιμπουριών. Οι ειδικοί αυτοί κρότωνες των ελαφιών μπορούν να μεταφέρουν και άλλα παράσιτα, συμπεριλαμβανομένων και των υπεύθυνων παρασίτων για τη νόσο Lyme. Αυτή είναι η αιτία που βλέπουμε κατοικίδια ζώα με πολλαπλές λοιμώξεις. Για τον λόγο αυτό, είναι πολύ σημαντικό, όταν ο κτηνίατρος υποψιάζεται πιθανή αναπλάσμωση σε ένα ζώο, να γίνεται έλεγχος και για άλλες λοιμώξεις.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ της αναπλάσμωσης: Σε γενικές γραμμές τα περισσότερα κατοικίδια ζώα θα εμφανίσουν συμπτώματα μέσα σε 10 έως 14 ημέρες από την είσοδο του βακτηρίου στον οργανισμό. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις κατά τις οποίες το κατοικίδιο ζώο θα αρρωστήσει αρκετούς μήνες αργότερα. Στις περισσότερες των περιπτώσεων τα συμπτώματα εμφανίζονται εντελώς ξαφνικά. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της λοίμωξης είναι υψηλός πυρετός, λήθαργος, πρήξιμο και πόνος στις αρθρώσεις Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν έμετο, διάρροια καθώς και μια σειρά νευρολογικών συμπτωμάτων, μέχρι και διαταραχές του εγκεφάλου. Μερικά κατοικίδια ζώα μπορούν να αναπτύξουν ηπατική και νεφρική βλάβη με τη λοίμωξη, όπως επίσης και να αναπτύξουν αιμορραγικές διαταραχές που εμφανίζονται ως ρινορραγίες, αιματηρά ούρα, ή μώλωπες στο δέρμα. Τέλος υπάρχουν και περιπτώσεις κατοικίδιων ζώων που νοσούν από αναπλάσμωση, αλλά δεν παρουσιάζουν καθόπλου συμπτώματα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η λοίμωξη αντιμετωπίζεται από το ανοσοποιητικό σύστημα.
ΔΙΑΓΝΩΣΗ της Αναπλάσμωσης: Η διάγνωση της ασθένειας αυτής μπορεί να είναι δύσκολη σε αρκετές περιπτώσεις. Τα περισσότερα όμως ζώα με αναπλάσμωση έχουν διαταραχή στον αριθμό των κυττάρων του αίματος. Τα αιμοπετάλια και τα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι συνήθως χαμηλότερα από το κανονικό, ενώ και ο αριθμός λευκών αιμοσφαιρίων είναι συνήθως επίσης χαμηλός και στο ήμισυ περίπου των περιπτώσεων, θα δούμε βακτήρια στο εσωτερικό των λευκών αιμοσφαιρίων.
ΒΙΟΧΗΜΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟΣ: Ένας πλήρης βιοχημικός έλεγχος του ζώου μας βοηθά να αξιολογήσουμε την κατάσταση των εσωτερικών οργάνων του οργανισμού και να βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχει βλάβη. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς έχουμε την δυνατότητα να καθορίσουμε επιθετική θεραπευτική αγωγή και έτσι να έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα για το κατοικίδιο ζώο μας . Η ταυτόχρονη αξιολόγηση των ούρων θα ελέγξει για νεφρική βλάβη και να μας επιτρέψει να σχεδιάσουμε μια πιο πλήρη θεραπεία. Έχουμε διαπιστώσει ότι τα σκυλιά με πολλαπλές λοιμώξεις έχουν περισσότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν και πιο πιθανό να έχουν βλάβες των εσωτερικών οργάνων τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, πρέπει να εκτελέσουμε και κάποιες ειδικές εξετάσεις. Μια τέτοια ειδική εξέταση είναι το τεστ των αντισωμάτων, το οποίο μας λέει αν κάποιο όργανο έχει εκτεθεί σε αναπλάσμωση. Ένα άλλο διαθέσιμο τεστ είναι αυτό του DNA, που αναζητά αnaplasma DNA στην κυκλοφορία του αίματος.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ της αναπλάσμωσης: Η θεραπεία είναι η χορήγηση Δοξυκυκλίνης, αντιβιοτικό που χρησιμοποιούμε για να αντιμετωπίσουμε το Anaplasma. Η δοσολογία είναι μία ή δύο φορές την ημέρα, ανάλογα με την κατάσταση, για 4 εβδομάδες (αν και μερικές φορές θα χρειαστεί χορήγηση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα). Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να δωθούν και άλλα συμπληρωματικά φάρμακα, καθώς και διαφορετικές θεραπευτικές αγωγές. Εάν υπάρχουν προβλήματα αιμορραγιών ή βλάβες των οργάνων, τότε μπορεί να χρειαστεί να παραμείνει το νοσούν ζώο στο νοσοκομείο, για πληρέστερη κτηνιατρική νοσηλεία και κάλυψη.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ της αναπλάσμωσης: Με την κατάλληλη θεραπεία η πρόγνωση είναι καλή. Τα περισσότερα κατοικίδια ζώα ανταποκρίνονται θετικά μέσα σε 1 έως 4 ημέρες.
Μπορεί να κάνουμε κάτι για να το αποτρέψουμε την πιθανότητα προσβολής του ζώου από αναπλάσσμωση; Ασφαλώς και μπορεί να μπορούμε και αυτό είναι ένας καλός εξωπαρασιτικός έλεγχος για ύπαρξη τσιμπουριού, καθώς και πλήρη κάλυψη του ζώου κατά των εξωπαρασίτων. Σήμερα υπάρχουν στο εμπόριο προϊόντα αποπαρασιτισμού που είναι ασφαλή και αποτελεσματικά.
Μπορώ να μολυνθώ με αναπλάσμωση από το κατοικίδιο ζώο μου; Όχι οι άνθρωποι δεν μπορούν να μολυνθούν από αναπλάσμωση άμεσα από ένα κατοικίδιο ζώο, αλλά μόνο από τα δαγκώματα των τσιμπουριών.
Πηγή : Vets.gr
 
Last edited:






Eirini-Fontas

Well-Known Member
6 Μαϊου 2009
5.280
709
Θρακομακεδονες
Ναι βλεπεις τους δεικτες των ερυθρων, των αιμοπεταλιων και των λευκων και ψιλιαζεται ο Κτηνιατρος και προχωραει και σε πιο ειδικες εξετασεις!
 


Natassa

Well-Known Member
10 Ιανουαρίου 2008
4.700
172
Αθήνα
www.petphoto.gr
το ίδιο πράγμα είναι Αμαλία, thanks για τις πληροφορίες.
Το anaplasma plαtys λέγεται κ διαφορετικά "Anaplasma phagocytophilum"

Εκτός από τις γενικές κ βιοχημικές εξετάσεις αίματος όπου εκεί μπορεί να δει ο κτηνίατρος
τα αιμοπετάλια και τα ερυθρά αιμοσφαίρια, μπορείτε να ελένξετε το ανάπλασμα κ με ένα σναπ τεστ της idexx (το μονο που'χει βγει επί του παρόντος που δίνει αποτέλεσμα για το ανάπλασμα).

Η λώρα θα παίρνει προληπτικά (γιατί βγήκε ως ύποπτη όχι ότι έχει, γιατί οι εξετάσεις ήταν όλες σουπερ) vibramisyn για 3 εβδομάδες πρωί-βράδυ.
 
Last edited:






Krina

Well-Known Member
28 Οκτωβρίου 2008
2.244
5
56
Περιστερι Αττικης
www.vomkrinastrand.com
το ίδιο πράγμα είναι Αμαλία, thanks για τις πληροφορίες.
Το anaplasma plαtys λέγεται κ διαφορετικά "Anaplasma phagocytophilum"
λαθος ,λοιπον βρηκα οτι αλλο ειναι η 1) αναπλασματωση - anaplasma phagocytophilum και αλλο η 2) anaplasma platys -κυκλικη θρομβοκυτταροπενια

1) προκαλειται απο το A.phagocytophilum (μεχρι προσφατα E.equi ) που μεταδιδεται με τους κροτωνες του γενους Ixodes ,τα ποντικια (Peromyscus leucopus) ειναι η φυσικη δεξαμενη του μικροοργανισμου στη φυση

θα αναφερω μονο μερικα που ειναι για το A platys

2)η κυκλικη θρομβοκυτταροπενια προκαλειται απο το A.platys ( E.platys μεχρι προσφατα) που πολλαπλασιαζεται αποκλειστικα στα αιμοπεταλια ,η μεταδοση του A platys πιθανοτατα γινεται με τους κροτωνες αν και μεχρι σημερα δεν εχει εξακριβωθει το υπευθυνο ειδος

επειδη η παθαγονοπς δραση του A platys ειναι μικρη ,οι περισσοτεροι σκυλοι δεν παρουσιαζουν συμπτωματα

η διαγνωση βασιζεται στην ορολογικη εξεταση ,την PCR και την κυτταρολογικη εξεταση του αιματος

επειδη στο σκυλο το A platys συχνα συνυπαρχει με την E canis η εργαστηριακη διερευνηση πρεπει να περιλαμβανει και τους δυο μικροοργανισμους

με την ορολογικη εξεταση IFA ανιχνευονται τα αντισωματα απεναντι στο A platys 2-3 εβδομαδες μετα την μολυνση,χωρις ομως να υπαρχουν διασταυρουμενες αντιδρασεις με την E canis ,ΤΟ a phagocytophilum και τη Neorickettsia risticii

θεραπεια, δοξυκυκλινη ,τετρακυκλινη

η προληψη θα στηριχθει στον περιορισμο της εκθεσης των σκυλων στους κροτωνες με την τακτικη χρηση εξωπαρασιτοκτονων
 








underdog

Well-Known Member
5 Απριλίου 2011
1.223
135
το ξεθαβω γιατι στις προληπτικες που καναμε απο τη γενικη ο γιατρος ειδε αναπλασμα. αυριο θα μαθω περισσοτερα. αυτο το τεστ που αναφερει η νατασα ποσο κανει και που μπορω να το βρω; ευχαριστω

Sent from my GT-I9001 using Tapatalk
 


sevah

Well-Known Member
29 Μαϊου 2009
1.543
4
Ιωαννινα
το ξεθαβω γιατι στις προληπτικες που καναμε απο τη γενικη ο γιατρος ειδε αναπλασμα. αυριο θα μαθω περισσοτερα. αυτο το τεστ που αναφερει η νατασα ποσο κανει και που μπορω να το βρω; ευχαριστω

Sent from my GT-I9001 using Tapatalk
Το τεστ το κάνουν οι κτηνίατροι. Κοστίζει περίπου 20-30 ευρώ(δεν θυμάμαι ακριβώς τιμή). Είμαστε και εμείς θετικοί στο ανάπλασμα και τέλος του μήνα θα κάνουμε επανέλεγχο 6 μήνες μετά τη θεραπεία.
 




sevah

Well-Known Member
29 Μαϊου 2009
1.543
4
Ιωαννινα
Η θεραπεία δεν παίρνει τόσο καιρό. Διαρκεί 28 μέρες αν γίνει με χάπια ή 15 μέρες αν γίνει ενέσιμα σε 2 δόσεις. Πρέπει να περάσουν 6 μήνες μετά την θεραπεία για να ξαναγίνει έλεγχος ώστε να δει ο γιατρός αν η θεραπεία πέτυχε. Για το κόστος θα σου πει ο γιατρός. Δεν είναι πολύ ακριβό αλλά δεν θυμάμαι το ακριβές ποσό.
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.123
Μηνύματα
895.931
Μέλη
19.938
Νεότερο μέλος
panos95