Απορίες εκτροφής σκύλων!

kiara

Well-Known Member
29 Αυγούστου 2008
372
1
θεσσαλονικη
Με ποια λογική κάνει ένας εκτροφέας γέννα;
Περιμένει να βρει αγοραστές ή κάνει τη γέννα και μετά ψάχνει να τα πουλήσει;
Αν έχει 3 υποψήφιους αγοραστές και βγάλει 6 κουτάβια τα υπόλοιπα κουτάβια τα κρατάει ο εκτροφέας; Ή κοιτάει να τα πουλήσει γρήγορα πριν φτάσουν σε μια ηλικία που δεν πουλιούνται.
Και αν υποθέσουμε ότι είναι από τους «καλούς» εκτροφείς και δεν κοιτάει να τα πουλήσει από εδώ και από εκεί, τι τα κάνει; Θα μου πείτε σίγουρη ότι τα κρατάει και εγώ θα σας πω: πως είναι δυνατόν ένας που ονομάζεται εκτροφέας ο οποίος θεωρητικά έχει ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 2 ζευγάρια σκύλων και παίρνει από 2 γέννες το χρόνο δηλαδή μέσο όρο 12 κουτάβια σε 4 χρόνια που θα μαζευτούν 48 τι θα τα κάνει? Και ας υποθέσουμε ότι τα 40 τα πουλάει τα 8 τα κρατάει;

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.744
Θεσ/νίκη
Ο εκτροφεας φυσικα απο γεννες που θα κανει θα κρατησει κουταβια και για τον εαυτο του δεν το κανει παντα αλλα σιγουρα το κανει για να "κρατησει" το εκτροφειο του,για να μπορεσει αργοτερα να ξανακανει γεννες,γι αυτο και επιλεγει και αυτος καποια κουταβια!Τωρα,αν στο ερωτημα σου περι του αν κανει γεννες περιμενοντας να βρει αγοραστες η μετα ψαχνει δεν το ξερω αυτο αλλα απο οτι βλεπω οι περισσοτεροι δεν προλαβαινουν,ειδικα στις φημισμενες φυλες:D!!!

Ξερεις τι σημαινει λιστα προτεραιοτητας:D?

Προσωπικα περιμενα 1,5 χρονο για καλη γεννα για να παρω κουταβι!

Υ.Γ.: Ας απαντησουν οι πιο αρμοδιοι!

kiara

Well-Known Member
29 Αυγούστου 2008
372
1
θεσσαλονικη
Ξερεις τι σημαινει λιστα προτεραιοτητας:D?
Νομίζω ότι ξέρω;)
Προσωπικα περιμενα 1,5 χρονο για καλη γεννα για να παρω κουταβι!

Υ.Γ.: Ας απαντησουν οι πιο αρμοδιοι!
Και αν υποθέσουμε ότι κρατάει αυτά που θέλει να κρατήσει και δίνει όσα πρέπει να δώσει αλλά πάλι μένουν κάποια τί τα κάνει; Τα κρατάει; Και μέχρι πόσα σκυλιά επιτρέπεται να έχει ένας εκτροφέας και αυτά τα ζώα πως ζουν; Σε κλουβιά όπου βγαίνουν βόλτα 2-3 φόρες την μέρα για άθληση και κοινωνικοποίηση;
Απασχολουν και προσωπικό οι εκτρωφείς;

Alexia

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2008
6.350
202
66
Brussels
dolceconspirito.com
Δεν είμαι αρμόδια, αλλά πριν μερικές εβδομάδες μιλούσα με την εκτροφεα της Toya, η οποία εκτρέφει πάνω από 15 χρόνια westie και τελευταία αγόρασε και 2 θηλυκά scottish.

Γέννες westie προγραμματίζει όποτε θέλει γιατί έχει ούτως η άλλως λίστα αναμονής. Για γέννα scottish όμως περιμένει να έχει πρώτα αρκετούς ενδιαφερόμενους.

LUNA07

Well-Known Member
3 Οκτωβρίου 2007
1.657
3
47
thessaloniki
Και αν υποθέσουμε ότι κρατάει αυτά που θέλει να κρατήσει και δίνει όσα πρέπει να δώσει αλλά πάλι μένουν κάποια τί τα κάνει; Τα κρατάει;
τα κραταει και τα κανει κορνιζα!

Και μέχρι πόσα σκυλιά επιτρέπεται να έχει ένας εκτροφέας
οσα αντεχει η τσεπη του να ταιζει/φροντιζει κτλ.

και αυτά τα ζώα πως ζουν; Σε κλουβιά όπου βγαίνουν βόλτα 2-3 φόρες την μέρα για άθληση και κοινωνικοποίηση;
καπως ετσι πανω-κατω!οπως και τα αλλα ζωα του κοσμακη........

Απασχολουν και προσωπικό οι εκτρωφείς;
οι πλουσιοι χομπυστες εκτροφεις μερικες φορες ναι!
οι σκετοι χομπυστες.....μπα:rolleyes:

Promitheas

Well-Known Member
9 Ιουνίου 2008
2.554
2
Γέρακας
...έχει ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 2 ζευγάρια σκύλων και παίρνει από 2 γέννες το χρόνο δηλαδή μέσο όρο 12 κουτάβια σε 4 χρόνια που θα μαζευτούν 48 τι θα τα κάνει? Και ας υποθέσουμε ότι τα 40 τα πουλάει τα 8 τα κρατάει;
Ο συλλογισμός σου είναι λίγο λάθος στην διατύπωση, αλλά καταλαβαίνω τον συλλογισμό σου.
Ο εκτροφέας δεν βασίζεται στα ζευγάρια του, αλλά στις σκύλες του. ως εκ τούτου υποθέτουμε πως έχει δύο σκύλες.
Κανένας ηθικός εκτροφέας δεν θα κάνει στην σκύλα του 4 γέννες μέσα σε 4 χρόνια (το γιατι έχει να κάνει και με την ποσότητα των διαθέσιμων κουταβιών, αλλά και με την καταπόνηση της σκύλας.
Ο ετήσιος αριθμός των κουταβιών που παρέθεσες αντιστοιχεί σε μεγαλόσωμη φυλή, άρα διαφοροποιείται ανάλογα με την φυλή.
Αν υποθέσουμε λοιπόν πως πρόκειται για φυλή που "σηκώνει" έναν μέσο όρο 6 κουταβιών ανά γέννα, τότε να ξέρεις πως αυτός ο αριθμός εξαντλείται σίγουρα.
Οι περισσότεροι εκτροφείς δουλέβουν με λίστα κρατήσεων και αναμονής. Επίσης οι περισσότεροι κρατάνε κι ένα κουτάβι (συνήθως θηλυκό - κι εδώ στην Ελλάδα είμαστε τυχεροί σε αυτό) ανά δύο γέννες και ανάλογα με το ζευγαρωμα, τουλάχιστον για 1 μήνα ακόμα.

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Επίσης οι περισσότεροι κρατάνε κι ένα κουτάβι (συνήθως θηλυκό - κι εδώ στην Ελλάδα είμαστε τυχεροί σε αυτό) ανά δύο γέννες και ανάλογα με το ζευγλαρωμα, τουλάχιστον για 1 μήνα ακόμα.
Γιατί;

Alexia

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2008
6.350
202
66
Brussels
dolceconspirito.com
και αυτά τα ζώα πως ζουν; Σε κλουβιά όπου βγαίνουν βόλτα 2-3 φόρες την μέρα για άθληση και κοινωνικοποίηση;
Εξαρτάται από τον εκτροφεα, γνωρίζω εκτροφεα westie που τα έχει σε kennels και εκτροφεα με 10 bullmastiff, όλα μέσα στο σπίτι και τα αφήνει να ανεβαίνουν στο καναπέ και κάθονται οι ίδιοι σε καρέκλα.

Η κοινωνικοποίηση βέβαια είναι απαραίτητη.

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Με ποια λογική κάνει ένας εκτροφέας γέννα;
Περιμένει να βρει αγοραστές ή κάνει τη γέννα και μετά ψάχνει να τα πουλήσει;
Αν έχει 3 υποψήφιους αγοραστές και βγάλει 6 κουτάβια τα υπόλοιπα κουτάβια τα κρατάει ο εκτροφέας; Ή κοιτάει να τα πουλήσει γρήγορα πριν φτάσουν σε μια ηλικία που δεν πουλιούνται.
Και αν υποθέσουμε ότι είναι από τους «καλούς» εκτροφείς και δεν κοιτάει να τα πουλήσει από εδώ και από εκεί, τι τα κάνει; Θα μου πείτε σίγουρη ότι τα κρατάει και εγώ θα σας πω: πως είναι δυνατόν ένας που ονομάζεται εκτροφέας ο οποίος θεωρητικά έχει ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 2 ζευγάρια σκύλων και παίρνει από 2 γέννες το χρόνο δηλαδή μέσο όρο 12 κουτάβια σε 4 χρόνια που θα μαζευτούν 48 τι θα τα κάνει? Και ας υποθέσουμε ότι τα 40 τα πουλάει τα 8 τα κρατάει;
Ξεκινάς λάθος.

Η εκτροφή είναι το κυνήγι του τέλειου σκύλου. Ένας εκτροφεας λοιπόν εκτρέφει για να πάρει το σκύλο που θα είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στο πρότυπο της φυλής του. Επειδή λοιπόν εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να τα κρατήσει όλα τα κουτάβια του, δίνει αυτά που δεν μπορεί να συμπεριλάβει στο εκτροφικο του πλάνο.

Η διαδικασία που ακολουθείται είναι η εξής:
Επιλέγονται οι γεννήτορες, γίνεται το ζευγάρωμα, αναγγέλλεται το ζευγάρωμα (οπότε αρχίζουν να εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους όσοι ενδιαφέρονται για κουτάβι από την συγκεκριμένη γέννα), γεννάει η σκύλα, γίνεται η αξιολόγηση των κουταβιών (pet ή show quality) κρατάει ο εκτροφεας όσα θέλει να εντάξει αργότερα στο εκτροφικο του πρόγραμμα και τα υπόλοιποι πάνε στους νέους τους ιδιοκτήτες απογαλακτισμένα, εμβολιασμένα, αποπαρασιτωμενα και τσιπαρισμενα σε ηλικία 2 περίπου μηνών.

Συγκεκριμενα:
Στο διάστημα των τεσσάρων περίπου μηνών που μεσολαβεί από την αναγγελία του ζευγαρώματος μέχρι τον απογαλακτισμό των κουταβιών, ο εκτροφεας προβάλει το ζευγάρωμα και την επικειμένη γέννα και αργότερα τα κουτάβια όσο περισσότερο μπορεί στην σελίδα του στο διαδίκτυο, σε διαδικτυακές κυνοφιλικες κοινότητες, σε κυνολογικα περιοδικά κτλ.

Μετά αρχίζουν τα τηλέφωνα από ενδιαφερόμενους. Ο εκτροφεας δίνει τις πληροφορίες που ζητούν οι υποψήφιοι αγοραστές, έρχεται σε κατ’ ιδίαν επαφή μαζί τους και τα κουτάβια σιγά σιγά κλείνονται.

Εάν το ζευγάρωμα είναι καλό (οι γεννήτορες είναι γνωστοί και έχουν πολλές διακρίσεις) συνήθως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον ήδη από την αναγγελία του ζευγαρώματος, οπότε όχι μόνο δεν μένουν κουτάβια στον εκτροφεα, αλλά υπάρχει λίστα αναμονής.

Η εκδήλωση ενδιαφέροντος βέβαια εξαρτάται και από άλλους παράγοντες όπως το πόσο δημοφιλής είναι η φυλή, το αν είναι γνωστός και καλός ο εκτροφεας ή το πόσοι εκτρέφουν τη φυλή στην Ελλάδα (οπότε υπάρχει μεγάλη προσφορά και το αγοραστικό ενδιαφέρον μοιράζεται).

Εάν δεν υπάρξει το ανάλογο ενδιαφέρον και τα κουτάβια μείνουν στα αζήτητα, ο εκτροφεας συνήθως ρίχνει την τιμή μέχρι να βρει ενδιαφερόμενους αγοραστές. Εάν ούτε και τότε δεν υπάρξει ενδιαφέρον και δεν μπορεί να τα κρατήσει ο ιδιος, συνήθως τα χαρίζει.

kiara

Well-Known Member
29 Αυγούστου 2008
372
1
θεσσαλονικη
Έχω καλυφθεί.
Να θέσω όμως αν μου επιτρέπεται και μια άλλη απορία.
Ας υποθέσουμε πάλι ότι βρίσκω των εκτροφέα και παίρνω ένα σκύλο όμως δεν θέλω να των στειρώσω θέλω να ζευγαρώσει γιατί κάποιος μου είπε ότι αν δεν ζευγαρώσει το σκυλί τρελαίνεται (Δεν είναι δική μου άποψη άλλα την ακούω συνέχεια όταν συζητάω με κάποιον για την στείρωση) Ο εκτροφέας μπορεί να χρησιμοποιήσει τον σκύλο μου για αναπαραγωγή;

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Ο εκτροφέας μπορεί να χρησιμοποιήσει τον σκύλο μου για αναπαραγωγή;
Αν θεωρεί ότι έχει να προσφέρει κάτι στο εκτροφικό του πρόγραμμα μπορεί να ζητήσει να τον χρησιμοποιήσει σε κάποια ζευγαρώματα!
ΕΞαρτάται επίσης, κι απο το τι θα έχετε συμφωνήσει όταν πάρεις το κουτάβι...

kiara

Well-Known Member
29 Αυγούστου 2008
372
1
θεσσαλονικη
Αν θεωρεί ότι έχει να προσφέρει κάτι στο εκτροφικό του πρόγραμμα μπορεί να ζητήσει να τον χρησιμοποιήσει σε κάποια ζευγαρώματα!
ΕΞαρτάται επίσης, κι απο το τι θα έχετε συμφωνήσει όταν πάρεις το κουτάβι...
Μπορεί δηλαδή να βάλει στο συμφωνητικό την στείρωση?

Και αν δεν μπορεί πως είναι σίγουρος ότι εγώ δεν θα ζευγαρώσω το σκύλο μου και ακόμη χειρότερα ότι δεν θα κάνω δικές μου μίξεις με άλλους καθαρόαιμους σκύλους;

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Ας υποθέσουμε πάλι ότι βρίσκω των εκτροφέα και παίρνω ένα σκύλο όμως δεν θέλω να των στειρώσω θέλω να ζευγαρώσει γιατί κάποιος μου είπε ότι αν δεν ζευγαρώσει το σκυλί τρελαίνεται (Δεν είναι δική μου άποψη άλλα την ακούω συνέχεια όταν συζητάω με κάποιον για την στείρωση) Ο εκτροφέας μπορεί να χρησιμοποιήσει τον σκύλο μου για αναπαραγωγή;
Εξαρτάται από το αν ο σκύλος σου έχει ή όχι εκτροφικη αξία.

Έχει δεν έχει όμως ο σκύλος εκτροφικη αξία, αυτό που θα πρέπει οπωσδήποτε να κάνεις είναι να ανοίξεις κανα βιβλίο και να καλύψεις τα γνωστικά κενά σου σχετικά με τους σκύλους (για παραδειγμα γιατι δεν τρελαινονται οι σκυλοι που δεν ζευγαρωνουν).

:)

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Μπορεί δηλαδή να βάλει στο συμφωνητικό την στείρωση?

Και αν δεν μπορεί πως είναι σίγουρος ότι εγώ δεν θα ζευγαρώσω το σκύλο μου και ακόμη χειρότερα ότι δεν θα κάνω δικές μου μίξεις με άλλους καθαρόαιμους σκύλους;
α) Ναι. Στο εξωτερικό ειδικά συνηθίζεται.

β) Μα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα θελήσεις να βγάλεις χαρτζιλίκι από το σκύλο σου.
Η ΧΕ ευκαιρία είναι γεμάτη από ιδιοκτήτες που πιστεύουν ότι η σκυλίτσα τους πρέπει να γεννήσει έστω μια φορά, ότι ο σκύλος τους πρέπει να γίνει «αντρας» έστω μια φορά, πως τα παιδιά τους πρέπει να δουν το θαύμα της γέννησης, ότι οφείλουν να μοιράσουν μερικά κουτάβια σε φίλους τους που θέλουν και αυτοί «ένα τέτοιο» ή πολύ απλά διότι θέλουν να αυξήσουν τα έσοδα τους κατα μερικά ευρώ.

:)

despoina26

Well-Known Member
7 Οκτωβρίου 2009
137
0
με τη σειρα μου θα ρωτησω και εγω κατι που πιθανολογειται να ειναι κουτο...
αν κρατησει καποια κουταβια ο εκτροφεας απο μια γεννα και το χρησιμοποιησει σε επομενο ζευγαρωμα αυτο αυτοματα σημαινει πως θα ζευγαρωσει με την μητερα του σωστα?
κατι τετοιο δεν επιρρεαζει τις επομενες γεννες?
αυτη η τυπου "αιμομειξια" δηλαδη?

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Γιατί ντε και καλά να το ζευγαρώσει με τη μανα του;
Τόσα σκυλιά υπάρχουν στον κόσμο!
Οι εκτροφείς δεν ζευγαρώνουν μόνο τα δικά τους σκυλιά μεταξύ τους!;)