αστικος μυθος, ρηγα!
ΔΕΝ ισχυει το οτι η στειρωση προκαλει απο μονη της προσληψη βαρους,
Παιδάκι μου, τι λες; Τι εννοείς "από μόνη της"; Αλήθεια νόμιζες ότι οι κτηνίατροι λένε ότι έρχονται μαγικά τα κιλά κ κάθονται πάνω στα ζώα μετά τη στείρωση; Επίσης, αυτό το σίγουρο το "ΔΕΝ ισχύει" που το διάβασες/άκουσες; Θες να το μοιραστείς;
η στειρωση απο μονη της δεν σημαινει οτι το ζωο θα παρει ντε και καλα κιλα,
Ε καλά τπτ δεν ισχύει ντε κ καλά το ίδιο σε όλους τους οργανισμούς.
Κ πάλι, τι πάει να πει "από μόνη της";
ΑΛΛΑ σημαινει πως αλλαζουν οι καλορικες/ενεργειακες του απαιτησεις και χρειαζεται λιγοτερες θερμιδες καθημερινα!
Εε.. κ αυτό ακριβώς είναι ένας (όχι ο μόνος αλλά ένας πολύ) βασικός λόγος που προσλαμβάνει οποιοσδήποτε οργανισμός βάρος...; Και αυτό λένε κ οι κτηνίατροι, ότι χρειάζεται πιο αυστηρός θερμιδικος έλεγχος (κ έλεγχος λίπους) στη διατροφή..; Και γι'αυτό όλες οι σχετικές διατροφές, είτε εμπορικές είτε μη, ελέγχουν τις θερμίδες, το λίπος κτλ..;
Αλλά με έναν τρόπο που θα εξακολουθεί να επέρχεται το αίσθημα κορεσμού ώστε να μην πεινάει το ζώο μονίμως. Btw, μια από τις ορμόνες που επηρεάζονται με τη στείρωση είναι η λεπτίνη που επιδρά στο αίσθημα της πείνας (αυξάνεται).
το λαθος λοιπον που κανουν οι ανυποπτοι κηδεμονες, ειναι να συνεχιζουν να δινουν τις ιδιες ποσοτητες με πριν, σε ενα σκυλι που πλεον δεν χρειαζεται τοσο φαγητο!
Δεν υπάρχει γιατρός ή διατροφολόγος, (ούτε ζώων ούτε ανθρώπων) - κ αυτό το ξέρω σίγουρα γιατί έχω δουλέψει σε προτζεκτ με γιατρούς κ διατροφολόγους για εξατομικευμένη διατροφή - ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ που να σου πει "έχεις θέμα με το βάρος για οποιονδήποτε λόγο; Ε απλά μείωσε το φαΐ" (αν δεν ήταν απλά ήδη excessive το πόσο έτρωγες).
Όχι ότι δεν υπάρχει βέβαια μια υπερβολή στο ότι πλασάρεται ότι κάποιες εμπορικές είναι μονόδρομος, αλλά είναι μια ακρότητα να ισχυριστείς ότι "απλά" το πρόβλημα είναι ότι δε χρειάζεται τόσο φαγητό.
Even more so, όταν στη στείρωση ξεκάθαρα υπάρχει απότομη διαταραχή ορμονών (ειδικά των σεξουαλικών) οι οποίες έχουνε άμεση επίδραση στο μεταβολισμό κ στην αποθήκευση κ απόθεση λίπους, κ βασικότατα, όλα αυτά (ορμόνες, σωματικό λίπος κ ειδικά το κοιλιακό), έχουν μεγάλη πιθανότητα να επηρεάσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη.
Καταρχάς κ ο άνθρωπος-διατροφολογος θα κοιτάξει το μεταβολικό σου ρυθμο, τον οποίο, έκπληξη!, η μείωση των ορμονών αυτών τον ρίχνει, ΚΑΙ στα ζώα ΚΑΙ στους ανθρώπους, απλά στους ανθρώπους γίνεται με την πάροδο των χρόνων κ όχι απότομα λόγω ιατρικής παρέμβασης.
Επίσης αυτή η αλλαγή των ορμονών διαταράσσει κ απότομα την ομοιόσταση του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένης της ομοιόστασης της γλυκόζης (βλ. ξανά ευαισθησία στην ινσουλίνη).
τι κανουμε λοιπον? αλλαζουμε τροφη? ΟΧΙ! ή παμε λιγο πιο κατω την ημερησια ποσοτητα,
Όλοι συνήθως, έτσι κ αλλιώς, πρώτα την ποσότητα μειώνουν* κ μετά κοιτάνε αλλαγή διατροφής. Και πολλοί κτηνίατροι θα πουν απλά δώσε λιγότερη τροφή.
* (μειώνουμε. Εγώ που δεν έδινα ΚΑΝ εμπορική τροφή, είχα δει κ αποδει με τη ραγδαία πρόσληψη κιλών κ με συνεχή παραίνεση των κτηνιάτρων είχα μειώσει την ημερήσια ποσότητα τροφής σχεδόν στο 1/3, κ @@ κατάφερα. Με αυτή την τραγικά μικρή ποσότητα συνεχιζε κ έπαιρνε κιλά κ απλά πεινούσε τραγικά κ, ε, έπαιρνε λίγο πιο αργά τα κιλά. Πήρε 3 κιλά σε 4 μήνες καπάκια μετά τη στείρωση. Αυτό το τόσο πολύ τόσο απότομα, δε δικαιολογείται από το να είχε πλέον μια απλή "μείωση των καθημερινών θερμιδικων αναγκών". Με αλλαγή διατροφής κ μάλιστα
αύξηση της ποσότητας τροφής, τουλάχιστον σταμάτησε να παίρνει).
ή προσθετουμε περισσοτερη ασκηση μεσα στη μερα μας για να υπαρχει ισορροπια!
Ε οκ, ναι, είναι από τα πιο βασικά αυτό. Άλλωστε είναι γνωστή η πιθανή μείωση της ενέργειας μετά τη στείρωση (συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των συμπεριφορών ορμομενων από το sex drive, που καταναλώνουν ενέργεια). Κ αυτό σημαίνει μειωμένο TDEE (total daily energy expenditure), το οποίο επηρεάζει άμεσα το βάρος (κ στους ανθρωπους), κ άρα χρειάζεται να αυξηθεί με τον τρόπο ζωής.
TL;DR:
Ναι, χρειάζεται θερμιδικός έλεγχος, όχι αυτό δε γίνεται απλά με μείωση της τροφής, ναι χρειάζεται περισσότερη "καύση" (άσκηση).
Bonus: η μείωση στην ευαισθησία στην ινσουλίνη κ η πρόσληψη σωματικού λίπους πρέπει να αντιμετωπιστούν νωρίς για διάφορους λόγους. Ένας από αυτούς που κανονικά θα πρεπε να μας καίει όλους, κ τους ανθρωπους, είναι να
προληφθεί πιθανή εξέλιξη αυτών των δύο σε αντίσταση στην ινσουλίνη. Που είναι πολύ κακή.
Και τέλος, ναι, δεν θα επηρεαστούν όλα τα ζώα το ίδιο, αλλά δε μπορείς να προβλέψεις πως θα επηρεαστούν. Οπότε η αλλαγή διατροφής, πριν γιγαντωθουν αυτά τα δύο, είναι καλή τακτική κ άρα κατ'εμέ καλώς προτείνεται proactively, πριν γίνει ανάγκη.