Απώλεια νυχιού

Panos-Terra

Active Member
14 Οκτωβρίου 2012
33
0
Καλημέρα!
Χτες συνέβη κάτι πολυ τρελο στην σκυλίτσα μου που με εχει στεναχωρησει.οπως επαιζε με μια παντοφλα πανω στο χαλι ,το ενα της νυχακι (μιλαμε για μικροσωμο jack russel )παγιδευτηκε σε καποια απο τις μικροσκοπικες θυλιες που εχουν πολλα χαλια.αμεσως αγχωθηκε και στην προσπαθεια της να απεγκλωβηστει εβγαλε το νυχακι της ''απο την ριζα'' .
ολα εγιναν σε δευτερολεπτα,δεν προλαβα να την βοηθησω και ας ημουν 3 μετρα μακρια.στην αρχη ειχε σοκαριστει,ετρεμε και εκλαιγε και εχανε αρκετο αιμα.εβαλα betantin στο σημειο και το τυλιξα προχειρα και ηρεμεσε λιγο .
τι κανουμε σε αυτη την περιπτωση ?να την παω στον κτηνιατρο?θα ξαναβγει το νυχι?

aliki_s

Well-Known Member
27 Μαϊου 2011
3.279
1.797
Αθήνα
Δεν χρειάζεται να πάει κτηνίατρο εφόσον το νύχι έχει βγει τελείως!

το νύχι θα ξαναβγεί! Απλά για 1-2 μέρες απέφευγε τα χώματα και το βράδυ να του βάζεις στο σημείο λίγο betantin ή λίγο οξυζενέ.

Φυσικά αν δεις πρήξιμο ή κάτι άλλο στο σημείο την πας αλλά γενικά δεν χρειάζεται να ανησυχείς

Περαστικά της!

Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.973
7.551
Betadin σε πρόσφατο τραυματισμό μας μου είπε η κτηνίατρός μας ότι δε βοηθάει - όχι ότι κάνει κακό, απλά αν ήταν να κλείσει μια πληγή σε 2 μέρες θα έκλεινε σε 3-4-5, κάπως έτσι.

Ρώτα έναν κτηνίατρο αν είναι για να βάλεις κάτι άλλο πάνω στην πληγή, να μη μολύνεται αλλά και να κλείσει φυσιολογικά.

Περαστικά!

IrAr

Well-Known Member
22 Δεκεμβρίου 2012
208
5
Οξυζενέ σε τραυματισμούς χρησιμοποιούμε μόνο εάν το τραύμα έχει βάθος και είναι ιδιαίτερα ρυπαρό (π.χ. χώμα ή άμμος) και πάντα έπειτα το ξεπλένουμε με φυσιολογικό ορό διότι είναι ιδιαίτερα καυστικό.

Το betadin το χρησιμοποιούμε για καθαρισμό τραύματος, επίσης το ξεπλένουμε μετά (αφού το αφήσουμε να δράσει για 1 λεπτό) καθώς και αυτό είναι καυστικό. Εάν το χρησιμοποιούμε συχνά το τραύμα θα καθυστερήσει να κλείσει.

Ποτέ επίσης δεν χρησιμοποιούμε βαμβάκι ή χαρτί στην περιποίηση τραυμάτων διότι αφήνει υπολείμματα (χνούδι) τα οποία δημιουργούν επιπλέον εστία μόλυνσης και καθυστερούν την επούλωση. Χρησιμοποιούμε πάντα γάζες.

Αν πρέπει να κρατήσουμε κλειστό ένα τραύμα δεν εφαρμόζουμε ποτέ γάζα ή επίδεσμο διότι θα "κολλήσουν" στο τραύμα και κατά την αφαίρεσή τους το τραύμα θα ξανά αιμορραγήσει. Αν πρέπει να το κλείσουμε εφαρμόζουμε γάζες τύπου fusidine.

Ελπίζω να βοήθησα λίγο....

Φιλικά.

Υ.Γ. Στο παρελθόν κτηνίατρος μου είχε επισημάνει οτι μεγάλες ποσότητες και συχνή χρήση του betadin σε σκύλο μπορεί να επιφέρει απορύθμιση του θυρεοειδή. Σε άνθρωπο για να επηρεάσει τα επίπεδα των ορμονών του θυρεοειδή θα πρέπει να προϋπάρχει πρόβλημα. Ενώ σε σκύλο μπορεί να δημιουργηθεί. Αυτό είναι ομως κάτι για το οποίο δεν είμαι σίγουρη αν ισχύει.

ghelly

Well-Known Member
17 Απριλίου 2012
11.220
5.731
Πάτρα
Καλού κακού ομως να εχουμε και μια αιμοστατική σκόνη στο σπιτι, για μικροτραυματισμους κλπ.

IrAr, αν εφάρμοζε κάποιο σαν octanisept ή και pulvo στην πληγη μετα τον καθαρισμό της?

IrAr

Well-Known Member
22 Δεκεμβρίου 2012
208
5
Σε άνθρωπο pulvo ναι... Εγώ στο σκύλο μου θα το έβαζα μόνο αν ήμουν σίγουρη οτι είναι σε σημείο που δε θα το γλείψει. Επίσης στην πατούσα δε θα έμενε για πολύ...

Αιμοστατική σκόνη γενικά δε προτείνω καθώς θεωρώ ότι ο οργανισμός έχει την ικανότητα να κάνει αιμόσταση σε μικρά τραύματα μόνος του. Σε μεγαλύτερα τραύματα αρκεί να εφαρμόσουμε άμεση, συνεχόμενη πίεση στο τραύμα για να υποβοηθήσουμε την φυσική αιμόσταση. Αν η αιμορραγία δε σταματά με τους δύο αυτούς τρόπους τότε ίσως το τραύμα να χρειαστεί συρραφή οπότε είναι καλύτερα να μην έχουμε εφαρμόσει κανένα φαρμακευτικό σκεύασμα.

Last edited:

ghelly

Well-Known Member
17 Απριλίου 2012
11.220
5.731
Πάτρα
Σε άνθρωπο pulvo ναι... Εγώ στο σκύλο μου θα το έβαζα μόνο αν ήμουν σίγουρη οτι είναι σε σημείο που δε θα το γλείψει. Επίσης στην πατούσα δε θα έμενε για πολύ...

Αιμοστατική σκόνη γενικά δε προτείνω καθώς θεωρώ ότι ο οργανισμός έχει την ικανότητα να κάνει αιμόσταση σε μικρά τραύματα μόνος του. Σε μεγαλύτερα τραύματα αρκεί να εφαρμόσουμε άμεση, συνεχόμενη πίεση στο τραύμα για να υποβοηθήσουμε την φυσική αιμόσταση. Αν η αιμορραγία δε σταματά με τους δύο αυτούς τρόπους τότε ίσως το τραύμα να χρειαστεί συρραφή οπότε είναι καλύτερα να μην έχουμε εφαρμόσει κανένα φαρμακευτικό σκεύασμα.

θενκιουυυ

IrAr

Well-Known Member
22 Δεκεμβρίου 2012
208
5
To octanicept και πάλι θα το ξέπλενα. Σίγουρα αποφεύγουμε τους κινδύνους επηρεασμού του θυρεοειδή. Και τα δύο σκευάσματα αντενδεικνύονται για χρήση με βρέφη και μικρά παιδιά. Τώρα για κτηνιατρική χρήση φαντάζομαι οτι πάλι θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί για μικρόσωμα σκυλιά ή και μικρής ηλικίας.

LaCat

Well-Known Member
3 Ιουλίου 2013
861
923
Betadin σε πρόσφατο τραυματισμό μας μου είπε η κτηνίατρός μας ότι δε βοηθάει - όχι ότι κάνει κακό, απλά αν ήταν να κλείσει μια πληγή σε 2 μέρες θα έκλεινε σε 3-4-5, κάπως έτσι.
Και εμάς κτηνίατρος είχε αναφέρει αυτό που λέει η Estranged και αντί για betadine πρότεινε πλύσεις με hibitane scrub. Μου είπε να έχω υπόψη μου το ίδιο και για τον άνθρωπο.

Panos-Terra περατικά!

Panos-Terra

Active Member
14 Οκτωβρίου 2012
33
0
πολυ χρησιμη η βοηθεια σας,σας ευχαριστω πολυ
το αφησα ελευθερο το τραυμα ,πιστευω ειναι καλυτερα ετσι ,αν και το γλυφει συνεχεια τωρα.

Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.810
4.112
40
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
Πρόσεχε μόνο μη μολυνθεί, το νύχι θα ξαναβγεί. Να μην την αφήνεις να το γλείφει. Πέρισυ είχαμε παρόμοιο θέμα, το έγλειφε και τελικά μολύνθηκε.

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.870
8.083
Το ότι το γλύφει είναι πρόβλημα. Θέλει κολλάρο και ίσως να καλύψεις τον σκύλο με αντιβίωση.

Panos-Terra

Active Member
14 Οκτωβρίου 2012
33
0
χαχαχα, και μενα αυτο μου ηρθε πρωτο στο μυαλο .πηρα τηλ τον κτηνιατρο που ειναι και φιλος και μου ειπε να την αφησω ως εχει απλα να μην την αφηνω στον κηπο-χωματα κτλ.περπαταει κανονικα σχεδον αλλα δεν εχει ακομα καθολου ορεξη για παιχνιδι κτλ (περιτο να πω οτι οταν ειχαμε ολα τα νυχακια μας, χαλαγαμε τον κοσμο)

matilda

Well-Known Member
16 Ιουλίου 2007
1.431
1.022
Μιας και μιλαμε για νυχια. Πριν απο καμμια εβδομαδα βγαζοντας την μεγαλη σκυλα μου απο το αυτοκινητο ειδα ενα ολοκληρο νυχι. Εψαξα το σκυλι αλλα δεν του λειπει νυχι σε κανενα ποδι, ουτε τα ψευδονυχα. Υπαρχει περιπτωση να ειχε τραυματιστει το νυχι, να ειχε βγει αλλο απο κατω και να επεσε οταν ηταν ετοιμο(κατι σαν τα δοντια)? Εχει συμβει κατι παρομοιο σε κανεναν σας?