Αυξάνονται τα παχύσαρκα ζώα! Ελέγξτε τώρα το δικό


Xotikouli

Well-Known Member
24 Δεκεμβρίου 2006
4.974
630
Athens
Τα υπέρβαρα ζώα παχαίνουν όλο και πιο πολύ αντί να αδυνατίζουν! Η παχυσαρκία εξακολουθεί να εξαπλώνεται τόσο στους ανθρώπους όσο και στα ζώα. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα για την παχυσαρκία των ζώων περίπου 53% των γατών και 55% των σκύλων είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Η έρευνα έγινε για 4η φορά από την Ένωση Πρόληψης Παχυσαρκίας Ζώων (Association for Pet Obesity Prevention ) στο πλαίσιο της Ημέρας Ενημέρωσης για την Παχυσαρκία των ζώων και είναι ετήσια.

Σύμφωνα με τα δεδομένα από κτηνιατρικές κλινικές η παχυσαρκία των ζώων εξακολουθεί να είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα και μάλιστα το 2010 τα ζώα που ήταν ήδη υπέρβαρα πάχυναν κι άλλο. Ένα ολοένα και μεγαλύτερο ποσοστό παχύσαρκων ζώων υπάρχει σήμερα.

32% των γατών που εξετάστηκαν κατατάσσονται στην κατηγορία υπέρβαρα από τους κτηνιάτρους τους και 21.6% έχουν συμπτώματα παχυσαρκίας ή 30% περισσότερο βάρος από το κανονικό.

35% των σκύλων βρέθηκαν επίσης υπέρβαροι και 20.6% παχύσαρκοι.

Σε ποσοστό 50% το βάρος των υπέρβαρων ζώων έμεινε σταθερό, ενώ ο αριθμός των παχύσαρκων ζώων μεγαλώνει.Αυτό σημαίνει ότι περισσότερα ζώα θα αποκτήσουν ασθένειες που συνδέονται ή προκαλούνται από την παχυσαρκία, όπως η αρθρίτιδα, ο διαβήτης, η υψηλή πίεση αίματος και νεφρικές ασθένειες που κοστίζουν πολλά χρήματα για τη θεραπεία τους.

Οι κτηνιατρικές έρευνες για την παχυσαρκία ξεκίνησαν το 2007 και αυτό που παρατηρείται είναι μια σταθερή αύξηση του ποσοστού των παχύσαρκων ζώων ή όσων έχουν 30% περισσότερο βάρος από το φυσιολογικό.
Ενώ το 2007 μόνο 19% των γατών ήταν παχύσαρκες, το 2010 το ποσοστό αυτό ανέβηκε στο 22%. Αντίστοιχα, το 2007 τα παχύσαρκα σκυλιά ήταν 10% ενώ το 2010 το ποσοστό έφτασε το 20%.

Ένας από τους λόγους που πιστεύεται ότι το ποσοστό παχυσαρκίας των ζώων αυξήθηκε δραματικά είναι επειδή πλέον οι ιδιοκτήτες όντως αναγνωρίζουν ότι το ζώο τους είναι παχύσαρκο και ζητάνε τη βοήθεια των κτηνιάτρων. Έτσι καταγράφονται πλέον τα υπέρβαρα ζώα! Αλλά και οι κτηνίατροι επίσης κατανοούν πόσο κρίσιμο είναι να ενημερώνουν τους ιδιοκτήτες αν το ζώο τους κινδυνεύει λόγω του βάρους του.

Η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση λοιπόν είναι τα μόνα που μπορούν να λειτουργήσουν ως πρόληψη.
Δεν θα πρέπει να ταϊζουμε τα ζώα μας με ανθρώπινο φαγητό, θα πρέπει να ασκούνται και να πηγαίνουν βόλτα τουλάχιστον 1 φορά την ημέρα και φυσικά θα πρέπει να ζυγίζονται κάθε φορά που πάμε στον κτηνίατρο.

Τα ζώα που είναι υπέρβαρα κινδυνεύουν πολύ περισσότερο. Μια απλή ασθένεια επιβαρύνεται από την κατάσταση τους ως υπέρβαρα. Διαβήτης, οστεοαρθρίτιδα, δερματικά προβλήματα, αναπνευστικά προβλήματα και μερικά είδη καρκίνου είναι οι βασικότερες ασθένειες για τα υπέρβαρα ζώα. Αλλά και η νάρκωση του υπέρβαρου ζώου για κάποια άλλη ανάγκη είναι επικίνδυνη όταν είναι υπέρβαρο.

Επίσης, μπορεί το υπέρβαρο ζώο να επιδείξει επιθετική ή προβληματική συμπεριφορά. Για παράδειγμα, ένα υπέρβαρο ζώο που υποφέρει (και πονά) από αρθρίτιδα μπορεί να δαγκώσει ένα παιδί που θα το σπρώξει κατά λάθος λόγω του πόνου του και μόνο. Επίσης, μια υπέρβαρη γάτα που δεν χωρά να μπει στο δοχείο με την άμμο, μπορεί εύκολα να αρχίσει να χρησιμοποιεί τα χαλιά σας για την ανάγκη της.

Απ όταν αποκτάτε ένα ζώο, ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες δοσολογίας για την τροφή του.
Ταϊζετε το ζώο μόνο με ξηρά τροφή για ζώα και όχι με ανθρώπινα φαγητά και λιχουδιές από το τραπέζι σας.
Ταϊζετε τα ενήλικα ζώα μόνο μια φορά την ημέρα και δώστε λιχουδιές σκύλων ή γατών μόνο έως 2 φορές τη μέρα.

Αν το ζώο σας είναι ήδη υπέρβαρο, επικοινωνείστε με τον κτηνίατρο σας για να σας προτείνει τροφή διαίτης.

Το adespoto.gr μετέφρασε και σας παρέχει συμβουλές, οδηγίες και πίνακες για την υγεία των ζώων σας:

*Για να καταλάβετε ότι το ζώο σας έχει φυσιολογικό βάρος θα πρέπει:να μπορείτε να ψηλαφίσετε τα πλευρά του,
να μην κρέμεται το στομάχι του και η μέση του να έχει διαφορά από το υπόλοιπο σώμα.

*Σημάδια ότι το ζώο σας είναι υπέρβαρο:
-Όταν δεν μπορείτε να πιάσετε τα πλευρά από το πολύ λίπος
-Όταν το στομάχι του κρέμεται και πιάνετε μια χούφτα λίπος
-Όταν η πλάτη του δεν διαφέρει από το υπόλοιπο σώμα του και η μέση του δεν φαίνεται καθόλου.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΥΛΟ:


ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΤΑ

ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΕ ΘΕΡΜΙΔΕΣ - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΖΩΑ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ:

ΓΑΤΕΣ: 4-5 ΚΙΛΑ ΒΑΡΟΥΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ 180-200 ΘΕΡΜΙΔΕΣ

ΣΚΥΛΟΙ: 4-5 ΚΙΛΑ ΒΑΡΟΥΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ200-275 ΘΕΡΜΙΔΕΣ
9-10 ΚΙΛΑ ΒΑΡΟΥΣ ΧΡΕΙΑΟΖΝΤΑΙ 325-400 ΘΕΡΜΙΔΕΣ
22 ΚΙΛΑ ΒΑΡΟΥΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ 700-900 ΘΕΡΜΙΔΕΣ

*Οι θερμίδες αυτές αναφέρονται σε ζώα στειρωμένα που έχουν στοιχειώδη άσκηση κάθε μέρα, πχ βόλτα 30 λεπτών. Οι ανάγκες κάθε ζώου μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον τρόπο ζωής του, την υγεία του, τη φυλή του κλπ.



ΙΔΑΝΙΚΟ ΒΑΡΟΣ ΣΚΥΛΩΝ (ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΦΥΛΕΣ)

ΛΑΜΠΡΑΝΤΟΡ: 30-36 ΚΙΛΑ
ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΠΟΙΜΕΝΙΚΟΣ: 34-43 ΚΙΛΑ
ΓΙΟΡΚΣΑΙΡ ΤΕΡΙΕ: ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ 3 ΚΙΛΑ
ΓΚΟΛΝΤΕΝ ΡΙΤΡΙΒΕΡ: 30-34 ΚΙΛΑ
ΜΠΙΓΚΛ: 8-13 ΚΙΛΑ
ΜΠΟΞΕΡ: 22-31 ΚΙΛΑ
ΜΠΟΥΛΝΤΟΓΚ: 18-22 ΚΙΛΑ
ΝΤΑΞΧΟΥΝΤ: 3-5 ΚΙΛΑ
ΚΑΝΙΣ:5-7 ΚΙΛΑ
ΣΙΧ ΤΖΟΥ: 3-7 ΚΙΛΑ

ΙΔΑΝΙΚΟ ΒΑΡΟΣ ΓΑΤΩΝ (ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΦΥΛΕΣ)

ΗΜΙΑΙΜΕΣ ΓΑΤΕΣ: 3-5 ΚΙΛΑ
ΠΕΡΣΙΚΗ: 3-6 ΚΙΛΑ
ΣΙΑΜ: 2-4 ΚΙΛΑ
ΜΕΙΝ ΚΟΥΝ: 4-11 ΚΙΛΑ


Διαβάστε επίσης:
Μήπως το ζώο σας είναι παχύσαρκο;
Τα κατοικίδια μας κινδυνεύουν αν τα ταϊζουμε πολύ

Πηγή: adespoto.gr