Βανίλια ως εντομοαπωθητικό

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.750
1.514
Illinois, USA
Μερικά μηνύματα μεταφέρθηκα από το Σιτρονέλλα

admin

............................................................................................................................................................................

Για να μην ανοίγω καινούριο θέμα και επειδή είχατε ήδη συζητήσει τη σιτρονέλλα διεξοδικά, είπα να προσθέσω το ποστ μου σ' αυτό το νήμα για κάτι που έμαθα σήμερα και που μπορεί να σας φανεί χρήσιμο.

Μόλις γύρισα από την κτηνίατρο όπου είχα πάει το Μουφ για δεύτερη επίσκεψη να δούμε πώς πάει η αλλεργία και γιατί είχε παρουσιάσει διάρροια και πληγή στο πόδι του. Πάει σαφώς καλύτερα και μάλλον η αλλεργία οφείλεται σε τσίμπημα εντόμου παρά το ότι είναι ένα μαλλιαρό Μουφάκι και του βάζω και Frontline Plus κάθε μήνα ανελλιπώς. Της ανέφερα λοιπόν το γεγονός ότι εσείς εδώ έχετε πλακώσει τα αιθέρια έλαια και τις σιτρονέλλες και τα μαντήλια βουτηγμένα σε αρωμαθεραπευτικά μαντζούνια και τη ρώτησα αν θα πρέπει να βάζω κάτι τέτοιο στο Μουφ.

Μου είπε ότι καλύτερη από τη σιτρονέλλα είναι η βανίλια! Δεν ξέρω αν το ξέρετε, αλλά προστατεύει από τα κουνούπια ΚΑΙ σκύλους ΚΑΙ ανθρώπους. Μου είπε να πάρω βανίλια από το σουπερμάρκετ, να την προσθέσω σε νερό και να ψεκάζω με αυτόν τον αχταρμά το Μουφ όταν είναι να βγει έξω. Σημειωτέον ότι στην Αμερική τη βανίλια την πουλάνε σε υγρό και όχι σε σκόνη όπως στην Ελλάδα, οπότε δεν ξέρω τι να σας συμβουλέψω μ' αυτό. Επίσης κυκλοφορεί ιμιτασιόν βανίλιας η οποία, λέει, μπορεί να δουλεύει το ίδιο αν και δεν ξέρει για το συγκεκριμένο προϊόν.

Τέλος σφήκες και λοιπές αηδίες μπορεί να τσιμπήσουν το Μουφ είτε στην κοιλιά είτε στο μουσούδι του. Ενδέχεται φυσικά πάντοτε να έφαγε έντομο τέτοιος φαγάνας που είναι.

Last edited:

kyveli

Well-Known Member
17 Ιουνίου 2009
452
4
Berlin
Πρώτη φορά το ακούω/διαβάζω αυτό ομολογώ.
Είμαι φανατική της σιτρονέλλας από τότε που αποφάσισα ότι όλα θα'ναι "φυσικής προέλευσης" για τον αλλεργικό μου σκύλο. Φυσικά και με τη σιτρονέλλα, αν δεν μπει "σωστά" μπορεί να μαζέψει κάλλιστα ψύλλους ή τσιμπούρια.

Η Βανίλια στο Ελλαδιστάν κυκλοφορεί σε τρεις εκδόσεις: σκόνη (άρωμα βανίλιας, χημικό, καμία σχέση με τη φυσική), υγρό (θα το βρείτε στα είδη ζαχαροπλαστικής), φυσική (που είναι το καλλιεργημένο φυτό). Η φυσική είναι η καλύτερη και η ακριβότερη. (προσοχή, όταν αγοράσετε φυσική βανίλια προσέξτε το κλωναράκι να είναι όλο μαλακό και ευλύγιστο)
Υποθέτω λοιπόν ότι για να μιλάει για "προσθήκη στο νερό" θα εννοεί το υγρό.... Χμμ, αναρωτιέμαι αν υπάρχει και σε έτοιμο, αιθέριο έλαιο. (υποθέτω θα είναι και πανάκριβο?)

Πολύ ενδιαφέρον Σάρα. Θα το ψάξω.

Περαστικά στο Μουφιδόνι.
Αν είχε φάει έντομο πάντως, πιστεύω ότι θα το είχε τσιμπήσει σε κάποιον μαλακό ιστό και θα είχατε άλλα τραβήγματα μετά, πολύ χειρότερα. Οπότε απλώς θέλω να πιστεύω ότι το τσίμπησε στο σώμα.

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.750
1.514
Illinois, USA
Ναι, εννοεί την υγρή βανίλλια που είναι αυτή που κυκλοφορεί εδώ πέρα. Μια και το ανέφερες και επειδή είμαι άσχετη και πρόσφατα ξεκίνησα να επιδίδομαι στην ωφέλιμη κηπουρική, είναι δυνατό να φυτέψω κάπου βανίλλια και να τη χρησιμοποιώ από τη γλάστρα? Πάντως η κτηνίατρος του Μουφ λέει ότι είναι αποτελεσματικότατη, καλύτερη από τη σιτρονέλλα και επιτέλους θα μπορέσω να ψεκαστώ με κάτι που μυρίζει ανθρώπινα, όχι με τις χημικές βλακείες που χρησιμοποιώ. Για καλό και για κακό όμως θα ψεκάσω και τον κήπο (εννοώ τον αέρα) με χημικό σπρέυ κατά των κουνουπιών μόλις σταματήσει να βρέχει.

Εδώ πάντως η ιμιτασιόν βανίλλιας σε υγρό είναι πάμφθηνη. Η αληθινή βανίλλια σε υγρό είναι ακριβή.

kyveli

Well-Known Member
17 Ιουνίου 2009
452
4
Berlin
Αγαπητή μου Σάρα, από κηπουρική είμαι πανάσχετη. Μπορώ να μαράνω τα πάντα. Κάκτο να μου κάνουν δώρο και θα καταφέρω να τον ψοφήσω. Οπότε δυστυχώς δεν είμαι το κατάλληλο άτομο να σου δώσει τέτοιες συμβουλές.

Μπορείς να ψεκαστείς και με δυαλυμα λεβάντας που επίσης μυρίζει ωραία, ή με ευκάλυπτο που μυρίζει υπέροχα. (αιθέρια έλαια καλής ποιότητας, για μασάζ που τα δυαλύουμε σε νερό). (μισό λίτρο 3-4 σταγόνες από το καθένα. Μπορείς να βάλεις και τα δύο μαζί)

cgri1976

Well-Known Member
καλημερα καλημερα....
εγω οταν την ψεκαζω δεν εχει κανενα προβλημα...την ψεκαζω με ενα μειγμα απο αιθερια ελαια... σας το παραθετω::
ΠΗΓΗ: facebook, 40 euro απο το φαρμακειο της γειτονιας σας.

ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ...2-3 ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΘΕΝΑ.

ΣΙΤΡΟΝΕΛΑ -ΕΥΚΑΛΥΠΤΟ - ΛΕΒΑΝΤΑ-ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ ΣΕ ΝΕΡΟ 600-800 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ (ΣΕ ΕΝΑ ΨΕΚΑΝΤΗΡΑ) ΚΑΙ ΨΕΚΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΖΩΑΚΙ ΣΑΣ.
ΚΑΘΕ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΠΡΟΣ ΒΡΑΔΥ. ΤΕΛΕΙΟ ..ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΧΩΡΙΣ ΙΧΝΟΣ ΧΗΜΙΚΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΑΨΟΓΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ!!ΙΣΩΣ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ ΑΚΡΙΒΑ ΤΑ ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ ..ΑΛΛΑ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗΣ ΠΟΣΟΤΗΤΑΣ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΓΙΑΤΙ ΔΙΑΡΚΕΙ ΠΑΡΑ-ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ ΑΛΛΑ ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΠΡΟΊΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΖΩΑΚΙ!!!

σορρυ για τα κεφαλαια, αλλα ειναι copy paste απο το facebook...

sofiaklv

Well-Known Member
4 Μαϊου 2007
1.362
3
Athens
Σάρα η αληθινή βανίλια είναι σπόροι μίας ορχιδέας. Καλλιεργείται σε τροπικά και ημιτροπικά κλίματα (ούτε λόγος για το Ιλλινόι) και προφανώς γι'αυτό είναι και τόσο ακριβή.

Πάντως όσο και να έχω ψάξει από το πρωί που το διάβασα δεν έχω βρει κάπου να γίνεται αναφορά στις εντομοαπωθητικές ιδιότητες της βανίλιας.

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.750
1.514
Illinois, USA
Αυτό το είπε η κτηνίατρος, θα το κάνω, θα δω τι θα βγει και θα σας πω. Έχω σίγουρα υγρή ιμιτασιόν στο σπίτι. Για τον ευκάλυπτο δεν είμαι σίγουρη, τουλάχιστον ως μυρωδιά. Τον φοράω συχνά διότι τον περίεχει η λοσιόν για το σώμα που χρησιμοποιώ και που έχει άρωμα δυόσμο και ευκάλυπτο.

Α, κοίταξα μόλις στο ίντερνετ και την έχει τη βανίλια ως εντομοαπωθητικό. Έκανα αναζήτηση στις λέξεις vanilla insect repellent και βρήκα αυτά:

http://www.stretcher.com/stories/980625b.cfm
http://www.ehow.com/how_2257484_make-insect-repellent-vanilla-extract.html
http://www.snopes.com/oldwives/skeeters.asp
http://www.thriftyfun.com/tf115181.tip.html
http://www.gardenmandy.com/5-homemade-chemical-free-bug-repellents-that-work/
http://www.doityourself.com/stry/vanilla-extract-a-natural-insect-repellent

sofiaklv

Well-Known Member
4 Μαϊου 2007
1.362
3
Athens

Στα ελληνικά δεν έβγαλε τίποτα η αναζήτηση!

Βέβαια σε όλα σχεδόν τα Link γίνεται λόγος για "pure vanilla extract" οπότε δεν ξέρω αν η τεχνητή θα κάνει την ίδια δουλειά.

Πάντως εγώ βρήκα στο net σπόρους βανίλιας (vanilla planifolia) 4€ οι πέντε σπόροι (ακόμα και οι σπόροι είναι πανάκριβοι!) και ψήθηκα να φυτέψω. Διάβασα ότι γίνεται ωραιότατο αναριχητικό φυτό που όταν ανθίζει εκτός του ότι είναι πολύ όμορφο μυρίζει και σε μεγάλη απόσταση. Έτσι κι αλλιώς στην Αθήνα πλέον ημιτροπικό είναι το κλίμα, πόσες μέρες το χρόνο έχουμε θερμοκρασία κάτω από 15 βαθμούς?

Last edited:

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.750
1.514
Illinois, USA
Σωστά, άλλωστε στη χειρότερη περίπτωση, άντε να μη σου γίνει τόσο ψηλό και ωραίο όπως σε πραγματικά τροπικό κλίμα. Πάντως θα φυτρώσει. Εγώ θα πάρω υγρή βανίλια από την Amazon που την πουλάει σε πολύ μεγάλο μπουκάλι. Α, και διάβασα ότι η ψεύτικη βανίλια δε δουλεύει διότι της προσθέτουν αλκοόλ.

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Σωστά, άλλωστε στη χειρότερη περίπτωση, άντε να μη σου γίνει τόσο ψηλό και ωραίο όπως σε πραγματικά τροπικό κλίμα. Πάντως θα φυτρώσει. Εγώ θα πάρω υγρή βανίλια από την Amazon που την πουλάει σε πολύ μεγάλο μπουκάλι. Α, και διάβασα ότι η ψεύτικη βανίλια δε δουλεύει διότι της προσθέτουν αλκοόλ.
Και η υγρή βανίλια που λές (vanilla extract) η πραγματική, κι αυτή σε αλκοόλ είναι (ετσι γίνεται το extract). Η μόνη καθαρή βανίλια είναι το "φασολι" ολόκληρο (pod). Το πουλάνε κι εδώ ολόκληρο, αλλά δεν κατάλαβαίνω ακριβώς τι να το κάνεις..... (μην αρχίσετε την πλάκα....).

Η ψεύτικη, συνθετική βανίλια εδώ λεγετε βανιλινη.

kyveli

Well-Known Member
17 Ιουνίου 2009
452
4
Berlin
Το φασόλι το ολόκληρο είναι απλά εκπληκτικό!!!!! ΑΑΑχχχ έχει την τέλεια γεύση και άρωμα βανίλιας, καμία σχέση με τη βανιλίνη.
Το "φασόλι" λοιπόν που λες, το χαράσεις με μαχαίρι, το ανοίγεις στη μέση και με το μαχαιράκι κάνεις ένα πέρασμα από το εσωτερικό του και παίρνεις όλο αυτό το "μαλακό" και εύωσμο υλικό. Αναλόγως με τη συνταγή σου το χρησιμοποιείς. Είναι απλά υπέροχο!

Darkness

Well-Known Member
8 Απριλίου 2010
792
4
Πολύ ενδιαφέρον, Σάρα :)
Δεν τρελαίνομαι για τη μυρωδιά της σιτρονέλλας, οπότε η βανίλια μου κάθεται πολύ καλύτερα.
Θενκς!

Πάντως εγώ βρήκα στο net σπόρους βανίλιας (vanilla planifolia) 4€ οι πέντε σπόροι (ακόμα και οι σπόροι είναι πανάκριβοι!) και ψήθηκα να φυτέψω. Διάβασα ότι γίνεται ωραιότατο αναριχητικό φυτό που όταν ανθίζει εκτός του ότι είναι πολύ όμορφο μυρίζει και σε μεγάλη απόσταση. Έτσι κι αλλιώς στην Αθήνα πλέον ημιτροπικό είναι το κλίμα, πόσες μέρες το χρόνο έχουμε θερμοκρασία κάτω από 15 βαθμούς?
Αν δε σου κάνει κόπο, μου στέλνεις το λινκ?
Έψαχνα κι εγώ να βρω, αλλά δεν..
Ευχαριστώ :)

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Το φασόλι το ολόκληρο είναι απλά εκπληκτικό!!!!! ΑΑΑχχχ έχει την τέλεια γεύση και άρωμα βανίλιας, καμία σχέση με τη βανιλίνη.
Το "φασόλι" λοιπόν που λες, το χαράσεις με μαχαίρι, το ανοίγεις στη μέση και με το μαχαιράκι κάνεις ένα πέρασμα από το εσωτερικό του και παίρνεις όλο αυτό το "μαλακό" και εύωσμο υλικό. Αναλόγως με τη συνταγή σου το χρησιμοποιείς. Είναι απλά υπέροχο!
Βρε, για συνταγή ξέρω καλά τι να το κάνω, για το σκυλο δεν ξέρω!!! :D

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.750
1.514
Illinois, USA
Η κτηνίατρος του Μουφ μου είπε να ανακατέψω απλώς υγρή βανίλια με νερό και να το βάλω σε μπουκάλι σπρέυ και μετά να ψεκάζω το Μουφ και τον εαυτό μου με αυτό.

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Δεν ξέρω παντως αν θα ήταν χρήσιμο για τη δίαιτα του καλοκαιριού να μυρίζει ο σκύλος συνέχεια μπισκότο/κεϊκ!!!! Καταστροφή θα ήταν (για μένα λέω)!!! :D :D :D

Παντως απο τη στιγμή που μιλάμε για τη φυσική ουσία και όχι τη συνθετική (που έχει άλλη δομή και πιθανόν να μην έχει την ίδια εντομοαπωθητική δράση) δεν καταλαβαίνω γιατι ο διαλύτης (αλκοολ) να κάνει τη διαφορά...... ούτως ή άλλως μετά το ψέκασμα και η αλκοολη και το νερό εξατμίζονται και μένει μόνο η ουσία (μέχρι να φυγει κι αυτή). Οπότε μια χαρά μου φαίνεται το pure vanilla extract. Προσεξε μόνο να λέει pure.

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.750
1.514
Illinois, USA
Στο ίντερνετ λέει ότι η τεχνητή ουσία δε δουλεύει. Η κτηνίατρος μου είπε να προσπαθήσω με αυτή μόνον αν την έχω στο σπίτι διότι αυτή ήξερε σίγουρα για τη φυσική βανίλια. Όσο για το αν το Γκογκολίδιο θα μυρίζει σαν μπισκότο, αμφιβάλλω. Εδώ ρε γιαούρτι πουλάνε με γεύση βανίλια όπως και ένα σωρό σαπούνια, σαμπουάν και αφρόλουτρα. Θα τα καταφέρεις νομίζω. :)

Andromeda

Well-Known Member
17 Ιουνίου 2010
1.595
2
Sara με σώζεις ! Ο σκύλος μου δεν είναι αλλεργικός στην citronella, αλλά εγώ είμαι ...

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.750
1.514
Illinois, USA
Ωραιότατα, βρήκα μια μεγάλη μπουκάλα υγρή βανίλια, ένα κιλό, λέει, εισαγωγής από τη Μαδαγασκάρη στην Amazon και την παράγγειλα. Είναι, λέει, τρομερή και φοβερή και τη συνιστούν και καθαγιάζουν με ειδικό πρωτόκολλο το διεθνές ραββινικό συμβούλιο ότι είναι, λέει, εγγυημένα κόσερ!! Δεν έχω ιδέα γιατί αυτό ενδιαφέρει το μέσο αγοραστή, ή γιατί οι Εβραίοι που κάνουν τις νηστείες τους δεν ξέρουν τι είναι και τι δεν είναι κόσερ και θέλουν συστάσεις (πώς λέμε 29 κατασκευαστές πλυντηρίων συνιστούν Σκιπ! Αυτοί ξέρουν!). Θα έρθει με το καλό την άλλη βδομάδα, θα ψεκάσω το Μουφ και τον εαυτό μου και θα σας πω εντυπώσεις...

(Πάντως όλοι οι Εβραίοι φίλοι μου πιάνουν το χοιρινό και του δίνουν και καταλαβαίνει! Και μου λένε και "δε μας παρατάς λέω 'γω!" όταν τους κοιτάζω με δήθεν γουρλωμένα μάτια και τους υπενθυμίζω ότι ο δικός τους ο Θεός δεν είναι τόσο φιλεύσπλαχνος όσο ο δικός μας και δε συγχωρεί! Να μην πιάσω δε κι ένα φίλο μου Εβραίο που δηλώνει και Βουδδιστής, τρομάρα του!!)

Darkness

Well-Known Member
8 Απριλίου 2010
792
4
Όσα κοίταξα εγώ, είναι πανάκριβα.. Από Αμερική χλωμό έως κάτασπρο να το παραγγείλω, λόγω του περιορισμού που ισχύει για τα υγρά, αλλά και λόγω κόστους και τελεωνείου.. Θα βγω στην αγορά και βλέπουμε....

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.750
1.514
Illinois, USA
Ήρθε χτες λοιπόν η βανίλια και σήμερα το πρωί στις 4 που βγήκα με το Μουφ για πρωινή βόλτα ψεκάστηκα και ψέκασα κι εκείνο. Καταρχήν για κάποιο λόγο πολύ του άρεσε το όλον αν και το μείγμα το έβαλα στο φλίτσι-φλίτσι που είχα για να τον ψεκάζω με νερό αν είμαστε σε ξενοδοχείο και γαυγίζει και το οποίο απεχθάνεται. Αυτή τη φορά όμως με άφησε να τον ψεκάσω πάρα πολύ καλά. Λαμβάνω την τιμή να δηλώσω ότι εμένα τουλάχιστον δε με τσίμπησε τίποτα αν και είδα να κυκλοφορούν έντομα και φαντάζομαι ότι κι εκείνος την έχει σκαπουλάρει.