Βλαστοκύτταρα για θεραπεία δυσπλασίας & αρθρίτιδας


Xotikouli

Well-Known Member
24 Δεκεμβρίου 2006
4.974
630
Athens


Ο Reuben, ένα Springer Spaniel 9 ετών εισήχθηκε στην κλινική Ζώων στο Woodside την Τετάρτη, αφού υπέφερε από δυσπλασία των ισχίων και αρθρίτιδα που περιόριζαν την κίνησή του.

Μερικές ώρες αργότερα το σκυλάκι βγήκε περπατώντας μια χαρά, έτοιμο να ξαναγυρίσει στο σπίτι του. Κι αυτό χάρη στην καινοτόμο τεχνολογία όπου εισάγονται πλέον ενέσιμα στο ζώο δικά του βλαστοκύτταρα.

Ο Dr. John Simon λέει ότι η κλινική αυτή είναι η πρώτη στο Μίσιγκαν που πραγματοποίησε την θεραπεία με ώριμα βλαστοκύτταρα σε σκύλο: τα βλαστοκύτταρα λαμβάνονται από το σκύλο και εισάγονται ξανά σε αυτόν την ίδια μέρα.

Υπάρχουν κτηνίατροι στην πόλη που παρέχουν την ίδια θεραπεία αλλά πρώτα στέλνουν τα βλαστοκύτταρα σε εξωτερικό εργαστήριο.

Είμαι κτηνίατρος εδώ και 40 χρόνια και δεν έχω ξαναδεί τέτοια επανάσταση στην ιατρική ποτέ, λέει ο κτηνίατρος.
Αυτό που μας επιτρέπει ο νέος αυτός τρόπος θεραπείας είναι να επιδιορθώνουμε την ζημιά στις αρθρώσεις, που δεν αναδημιουργούνται λόγω της προχωρημένης ηλικίας του ζώου, αλλά και λόγω τραυματισμών. Έτσι, τα ηλικιωμένα ζώα μπορούν να ζήσουν περισσότερο γιατί μπορούν να κινούνται περισσότερο.

Η θεραπεία του Reuben ξεκίνησε με μια ελαφρά αναισθησία. Στη συνέχεια έγινε μια μικρή τομή στην πλάτη του και βγάλαμε μόνο μία κουταλιά της σούπας θα λεγαμε από λίπος. Μετά από το λίπος αφαιρέσαμε τα βλαστοκύτταρα, τα οποία εισάγαμε στις αρθρώσεις του σκύλου, με ένεση. Βάλαμε όμως και ενδοφλέβια στο σκύλο κάποια βλαστοκύτταρα ώστε να θεραπευτούν και άλλες περιοχές που είχαν πρόβλημα, λέει ο Simon.

Δεν υπάρχει περίπτωση απόρριψης γιατί τα κύτταρα είναι του ίδιου του σκύλου ενώ η θεραπεία κοστίζει περίπου 2.000 δολλάρια.

Οι γοφοί του Reuben θα είναι καλύτερα σε 2-3 εβδομάδες και οι αρθρώσεις θα χρειαστούν περίπου 2 μήνες για να γιατρευτούν τελείως. Το ζώο θα είναι ξανά χαρούμενο, δεν θα πονά και θα ζει καλύτερα. Σειρά για τη θεραπεία έχει τώρα η Σόφι, ένα κόκερ 15 ετών.

Ερευνητές από όλο το κόσμο εξετάζουν την ανάπτυξη των ενήλικων βλαστοκυττάρων για τη θεραπεία ανθρώπων όπως είναι γνωστό αλλά βοήθησαν τον κτηνίατρο, παρέχοντας του εκπαίδευση και εξοπλισμό.

Πηγή: adespoto.gr
 


Xotikouli

Well-Known Member
24 Δεκεμβρίου 2006
4.974
630
Athens
Κι άλλος σκύλος έκανε μεταμόσχυεση βλαστοκυττάρων



Ο 12 ετών Sam είναι διάσημος αφού έχει πάρει πολλές φορές μέρος σε show με ασκήσεις agility. Τώρα απασχολεί για ακόμια μια φορά τα μέσα ενημέρωσης αφού είναι ο πρώτος σκύλος στη Georgia των ΗΠΑ που έκανε θεραπεία με βλαστοκύτταρα.
Οι κτηνίατροι του Loving Touch Animal Center ελπίζουν ότι έτσι ο Sam δεν θα πονά πια λόγω της αρθρίτιδας.

Σύμφωνα με το κτηνίατρο, η θεραπεία με βλαστοκύτταρα μπορεί να ακουφίζει τα ζώα όχι μόνο από την αρθρίτιδα αλλά και να αντιμετωπίζει ασθένεις της καρδιάς ή του συκωτιού. Τίποτα ακόμα δεν έχει αποδειχθεί, αλλά στο μέλλον θα δοκιμαστούν.

Όπως είχε ξαναγράψει το adespoto.gr, τα βλαστικά κύτταρα χρησιμοποιούνται για την θεραπεία της δυσπλασίας και της αρθρίτιδας των σκύλων.

Προς το παρόν ο Sam δεν θα μπορέσει να ξαναπηδήξει και να συμμετέχει σε ασκήσεις agility. Εχει αποσυρθεί ούτως ή άλλως από αυτά, πριν 3 χρόνια. Δεν μπορεί ούτε τα σκαλιά να ανέβει από τον πόνο. Ελπίζουν όμως ότι θα μπορεί να περπατά χωρίς πόνο.

Τα βλαστοκύτταρα λήφθηκαν από μέρος με λίπος στο σκύλο και έχουν τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν οποοδήποτε ιστό του σώματος. Τα έβαλαν ξανά με ένεση, στις αρθρώσεις του Sam και αναμένεται βελτίωση μέσα στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες.

Αν και ο ιδιοκτήτης του Sam έχει άλλα 6 σκυλιά, ήθελε να βοηθήσει το Border Collie του, ακόμα και αν οι πιθανότητες να είναι τελείως καλά είναι περίπου 25%.

Πηγή: adespoto.gr
 


stamatia

Well-Known Member
6 Ιουνίου 2009
5.371
2.994
Αχ αυτή η Αμερική σε τέτοια θέματα (για τους ανθρώπους ή για τα ζώα είναι πολύ μπροστά).
 


Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.737
1.479
Illinois, USA
Μωρέ τι καλά που έκανα και άνοιξα τον τραπεζιτικό λογαριασμό του Μουφ για μια rainy day!! 2000 δολλάρια δεν είναι τρομερά άσχημα δεδομένου ότι οι εγχειρίσεις κοστίζουν γύρω στις 5000! Αφήστε που μέχρι να φτάσει το Μουφ τα 10 ή 12 έχουμε ακόμα μέλλον, χώρια που οι τιμές θα πέσουν όσο θα επικρατεί αυτή η θεραπεία. Και το Woodside είναι κοντά Detroit, τα παλιά λημέρια του Μουφ, άρα έχω γνωστούς να μεσολαβήσουν για σειρά προτεραιότητας έτσι και είναι ακόμα πειραματικό το στάδιο!! :)

Yaaaaaaaaayyyyyyyyyy!! (Happy dance!)
 


G.M.Z.K.

Well-Known Member
29 Οκτωβρίου 2010
192
0
Αλεξανδρούπολη, Έβρος
Sara.. Ανέλυσε λίγο την θεραπεία με τα stem cells... Στις ΗΠΑ είναι κατοχυρωμένη γονιδιακή θεραπεία με τη δημιουργία κλώνου εμβρύου.. ή είχαν κρατήσει κύτταρα από τη γέννα (πλακούντα)... ή απομόνωσαν από τον μυελό????
 


Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.737
1.479
Illinois, USA
Βιολόγος δεν είμαι και θα τα πω ίσως στραβά, οπότε μάλλον η Πηγή θα τα εξηγήσει καλύτερα. Απλώς μεταφράζω τι διάβασα στο αμερικανικό άρθρο:

Κάνουν μερική αναισθησία στο σκύλο, μια τομή στην πλάτη του και αφαιρούν ένα κουτάλι της σούπας λίπος. Με τεχνολογία λέιζερ παίρνουν τα βλαστοκύτταρα από το λίπος και τα βάζουν με ένεση στις αρθρώσειε του σκύλου. Μόλις συνέλθη ο σκύλος από την αναισθησία πάει σπίτι του και σε μερικές βδομάδες υπάρχει δραματική βελτίωση. Καλυτέρευση υπάρχει αμέσως μετά την επέμβαση αφού το άρθρο λέει ότι ο σκύλος δεν μπορούσε καν να περπατήσει και βγήκε από την κλινική μετά από μερικές ώρες περπατώντας. Η μεγάλη βελτίωση σημειώθηκε φυσικά μετά από μερικές βδομάδες.
 


Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.737
1.479
Illinois, USA


Ricos

Well-Known Member
21 Σεπτεμβρίου 2009
2.046
82
Athens
Πολυ ενδιαφερον θεμα! Ελπιζω να μην αργησουν στην Ελλαδα να εφαρμοζουν τετοιες μεθοδους.
 


st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.741
Θεσ/νίκη
Τα βλαστοκύτταρα είναι το μεγάλο βήμα στην Ιατρική, όχι μόνο για δυσπλασίες, αρθρίτιδες κτλ αλλά γενικά!

ΚΑΙ για τον άνθρωπο!

Από αυτά θα περιμένουμε πολλά!

Πολύ ενδιαφέρον θέμα!
 




Arti

Member
10 Ιουνίου 2022
5
0
Ξέρει κανείς αν υπάρχει ήδη κλινική που να κάνει θεραπεία με βλαστοκύτταρα στην Αθήνα και στην Ελλάδα; Επαναλαμβάνω το θέμα 2022!
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.113
Μηνύματα
895.813
Μέλη
19.923
Νεότερο μέλος
micknaf