Βοηθήστε με να κάνω το σκυλάκι μου ευτυχισμένο


bassetBrandy

Member
30 Οκτωβρίου 2008
5
0
lostingreece.blogspot.com
Καλησπέρα.

Είναι η πρώτη φορά που γράφω στο forum αυτό αν και το διαβάζω αρκετές μέρες.

Το Σάββατο 25/10 ήρθε στην ζωή μου μια πανέμορφη μπασετίνα 2 μηνών και 7 ημερών η Brandy. Απο μικρή λάτρευα τα ζώα και ειδικά τα σκυλιά. Τι αδέσποτα έφερνα σπίτι, τι τα ταίζα στην γειτονιά, τι κάτσιαζα σκυλάκια φίλων, αθεράπευτη σας λέω.

Στα 30 μου επιτέλους είχα την τύχη να έχω ένα σκυλάκι στην οικογένειά μου μιας και η μητέρα μου βγήκε στην σύνταξη και πλέον κάθεται σπίτι.

Η μικρή ήρθε στο σπίτι μας το Σάββατο και απο τότε άλλαξε η ζωή μας εντελώς. Και φυσικά προς το καλύτερο. Γνωρίζω πως οι απαιτήσεις είναι πολύ μεγάλες, η υπομονή πρέπει να υπάρχει πάντα και πως με αγάπη και σεβασμό γίνονται όλα. Αισθάνομαι ειλικρινά πολύ τυχερή που μπορώ να μεγαλώσω αυτό το σκυλάκι αλλά θέλω να κάνω και να μάθω ό,τι μπορώ για να το κάνω αυτό σωστά. Να το έχω ευτυχισμένο.

Έχω διαβάσει αρκετά άρθρα στο forum σας, πολλά threads με συμβουλές, αρκετές αντιπαραθέσεις για διάφορα ζητήματα αλλά γνωρίζω ότι κάθε περίπτωση είναι και μοναδική.

Να αρχίσω απο τα βασικά.

Ο χαρακτήρας της βασικά (αν είμαι σωστή) τώρα διαμορφώνεται και θα πρέπει ό,τι είναι να κάνω μαζί της να το κάνω με γνώση την ράτσα της και τα χαρακτηριστικά της, τα θέματα υγείας στα οποία η ράτσα αυτή είναι επιρρεπής και την όποια εκπαίδευσή της.
Να σας πω αυτά που έχω τώρα στο μυαλό μου.
Δάγκωμα: Η μικρή δαγκώνει αρκετά μιας και βγαίνουν τα δοντάκια της, μωράκι είναι λογικό είναι. Μετά απο διάβασμα αρκετό, σκέφτηκα να κάνω τα εξής: Mόλις πάει να με δαγκώσει ή έστω και στο πρώτο δευτερόλεπτο δαγκώματος, προσπαθώ να της αποσπάσω την προσοχή βάζοντας μπροστά στο στόμα της ένα απο τα δαγκω-παιχνίδια της ή ένα κόκκαλο μεγάλο που δεν μπορεί να το σπάσει (μοσχαρίσιο με καλό βράσιμο) ή το γνωστό κόμπο βρεγμένο βγαλμένο απο το ψυγείο. Με την απόσπαση της προσοχής της σε ένα παιχνίδι της βλέπω κάποιο μικρό αποτέλεσμα αν και όχι πάντα. Αν βλέπω οτι επιμένει το δάγκωμα σκέφτηκα να την βάλω στο δωμάτιό της να την κλείσω εκεί περίπου 5-10 λεπτά ώστε να της δώσω να καταλάβει πως αυτό δεν είναι αποδεκτό. Δηλαδή να κάνω συνδυασμό δάγκωμα-τιμωρία (κάπως έτσι).
Τουαλλέτα: Εκεί έχουμε τα δύσκολα :). Στο δωμάτιό της μέσα (ένα βοηθητικό μπάνιο) έχουμε εκτός απο το κρεββάτι της και μερικά παιχνίδια, 2 πάνες. Κάνει εκεί την ανάγκη της όταν την βάζουμε για ύπνο αν και κακάκια της κάνει σπάνια μέσα στο δωμάτιό της. ΠΧ χτες βράδυ είχε και στις 2 πάνες απο ένα "δωράκι" και λίγο πιπί. Μικρούλα είναι, δεν έχει έλεγχο της κυστούλας της. Ξέρω πως το βράδυ ο οργανισμός τους και η κυστούλα τους κατεβάζουν ασφάλειες και το πρωί όταν ξυπνάει θέλει να πάει. Πρέπει να κάτσω να την προσέχω μετά το φαγητό ώστε να δω περίπου μετά απο πόση ώρα θέλει να κάνει το Νο2 ώστε να κάνω το εξής: Αν πχ μετά απο μισή ώρα την πιάνει, θα την αφήσω για κανά 20λεπτο έξω απο το δωμάτιο της να περπατήσει να κάνει τα δικά της και κοντά στο μισάωρο να την πάω στον χώρο της (όπου χώρος = δωμάτιό της + μεγάλος διάδρομος). Στον μεγάλο διάδρομο σημειώστε υπάρχει και άλλη μια πάνα. Αν δω οτι στο μισάωρο δεν τα έχει κάνει, την αφήνω πάλι ελεύθερη και όταν πλησιάζει πάλι το μισάωρο, πάλι μέσα. Ελπίζω να κάνω το σωστό.
Για το πιπί, μέχρι τώρα 70% επιτυχία στην πάνα 30% επιτυχία στο πάτωμα και στα χαλάκια της :) Αν την προλάβω πριν πάρει θέση (πράγμα σπάνιο καθώς η άτιμη είναι σφαίρα) την πάω στην πάνα της αν και μάλλον της κόβεται. Άλλες φορές όταν είμαι στο σαλόνι την βλέπω να εξαφανίζεται και να πηγαίνει μέσα άρα λέω κάτι θα κάνει. Αν δεν την προλάβω για πάνα, την μαλώνω με δυνατό ΜΗ και σκέφτομαι απο σήμερα να το συνδυάσω και με 5 λεπτά κλείσιμο στο δωμάτιό της. Αν όμως πχ κάνει πιπί στο πάτωμα και το δω μετά απο καμιά ώρα ή 2 ώρες, είναι ανούσιο να την μαλώσω μιας και δε θα μπορεί να συνδυάσει την πράξη με το ΜΗ.
Φαγητό: Τρώει απίστευτα γρήγορα με αποτέλεσμα να την πιάνει λόξυγγας. Φοβάμαι μη πάθει στρίψιμο στομάχου (ή όπως λέγεται αυτό). Πάντως απο την αρχή που της δώσαμε φαγητάκι, πάντα της το μουσκεύουμε.
Αυτά έχω στο μυαλό μου για τώρα. Συγχωρείστε την απειρία μου αλλά είμαι νέα μαμά και θέλω να κάνω ό,τι μπορώ για να μάθω την μικρή μου σωστά. Πρώτα θέλω να μάθω το σκυλάκι μου και μετά εγώ να μάθω στο σκυλάκι μου πράγματα. Μιας και είναι μικρούλα, δεν σκέφτομαι να της μάθω απο τώρα τπτ κόλπα κλπ, θέλω πρώτα να νοιώθει ασφαλής στο σπίτι, να το μυρίσει όλο, να εξοικιωθεί με το περιβάλλον της και μετά έρχονται όλα.

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.
 




FAINOMENON

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2008
879
3
Ireland
καλωσορισες :)
το κουταβι το πηρες απο εκτροφεα ? γιατι αν ναι, ο εκτροφεας ειναι ο πιο αρμοδιος να σε διαφωτισει για τις ιδιαιτεροτητες της φυλης και τις απαιτησεις του κουταβιου. Αν ομως δεν το πηρες απο εκτροφεα...:(
 


Chloe

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2006
8.324
30
42
Αθήνα
prigipissa-straydog.blogspot.com
Και να μην το πήρε από εκτροφέα μπορεί άνετα να το κάνει ευτυχισμένο... Δεν είναι λόγος να την απογοητεύουμε ;)

Καταρχήν να σου ζήσει :D Λατρεύω τα basset... :rolleyes:
Να σας πω αυτά που έχω τώρα στο μυαλό μου.
Δάγκωμα: να κάνω συνδυασμό δάγκωμα-τιμωρία (κάπως έτσι).
Μια χαρά σε βρίσκω. Επίσης μπορείς απλά να μείνεις ακίνητη και να την αγνοείς εντελώς όποτε το κάνει -δεν αρέσει καθόλου αυτό στα σκυλιά, κουτάβια κι ενήλικα. Τη στιγμή ακριβώς που θα κάτσει φρόνιμη, την επιβραβεύεις αφειδώς και συνεχίζεις το παιχνίδι.
Τουαλλέτα: Αν όμως πχ κάνει πιπί στο πάτωμα και το δω μετά απο καμιά ώρα ή 2 ώρες, είναι ανούσιο να την μαλώσω μιας και δε θα μπορεί να συνδυάσει την πράξη με το ΜΗ.
Έτσι ακριβώς. Είναι πολύ μικρή ακόμα... Με crate training θα τα καταφέρετε μια χαρά
Διάβασε: http://www.dogforum.gr/v2/showthread.php?t=757
Φαγητό: Τρώει απίστευτα γρήγορα με αποτέλεσμα να την πιάνει λόξυγγας. Φοβάμαι μη πάθει στρίψιμο στομάχου (ή όπως λέγεται αυτό).
Δεν έχει να κάνει με το πόσο γρήγορα τρώει απ' όσο ξέρω... Μπορεί να κάνω και λάθος. Πάντως απ' αυτό κινδυνεύουν κυρίως τα μεγαλόσωμα σκυλιά.

Πάντως απο την αρχή που της δώσαμε φαγητάκι, πάντα της το μουσκεύουμε.
Ξηρά τροφή της δίνεις?
Αυτά έχω στο μυαλό μου για τώρα. Συγχωρείστε την απειρία μου αλλά είμαι νέα μαμά και θέλω να κάνω ό,τι μπορώ για να μάθω την μικρή μου σωστά.
Κατέβασε και διάβασε το Εγχειρίδιο Εκπαίδευσης :)
http://www.dogforum.gr/v2/showthread.php?t=2873
Μιας και είναι μικρούλα, δεν σκέφτομαι να της μάθω απο τώρα τπτ κόλπα κλπ, θέλω πρώτα να νοιώθει ασφαλής στο σπίτι, να το μυρίσει όλο, να εξοικιωθεί με το περιβάλλον της και μετά έρχονται όλα.
Να ξέρεις ότι τα σκυλιά έχουν μεγάλη ανάγκη να εκτονώνονται πνευματικά. Μη βλέπεις την εκπαίδευση σαν αγγαρεία :)
 


bassetBrandy

Member
30 Οκτωβρίου 2008
5
0
lostingreece.blogspot.com
Καταρχήν να σου ζήσει :D Λατρεύω τα basset... :rolleyes:
1. Μια χαρά σε βρίσκω. Επίσης μπορείς απλά να μείνεις ακίνητη και να την αγνοείς εντελώς όποτε το κάνει -δεν αρέσει καθόλου αυτό στα σκυλιά, κουτάβια κι ενήλικα. Τη στιγμή ακριβώς που θα κάτσει φρόνιμη, την επιβραβεύεις αφειδώς και συνεχίζεις το παιχνίδι.
2. Έτσι ακριβώς. Είναι πολύ μικρή ακόμα... Με crate training θα τα καταφέρετε μια χαρά
Διάβασε: http://www.dogforum.gr/v2/showthread.php?t=757
3. Δεν έχει να κάνει με το πόσο γρήγορα τρώει απ' όσο ξέρω... Μπορεί να κάνω και λάθος. Πάντως απ' αυτό κινδυνεύουν κυρίως τα μεγαλόσωμα σκυλιά.
Ξηρά τροφή της δίνεις?
4. Κατέβασε και διάβασε το Εγχειρίδιο Εκπαίδευσης :)
http://www.dogforum.gr/v2/showthread.php?t=2873
5. Να ξέρεις ότι τα σκυλιά έχουν μεγάλη ανάγκη να εκτονώνονται πνευματικά. Μη βλέπεις την εκπαίδευση σαν αγγαρεία :)

Ευχαριστώ :D
1. Αυτό ακριβώς έχω αρχίσει να εφαρμόζω απο χτες.
2. Το crate training το έχω ακούσει και έχω διαβάσει αλλά δεν υπάρχει δυστυχώς άνεση οικονομική και αρκετός χώρος για κάτι τέτοιο.
3. Έχω διαβάσει πως αυτό το κακό συμβαίνει κυρίως σε wide chested breeds δηλαδή σε σκυλιά με μεγάλο στήθος (αν μπορώ να πω έτσι τον κορμό κάτω απο τον λαιμό). Και ειδικά τα basset είναι πολύ επιρρεπή. Ναι της δίνω μόνο ξηρά τροφή και επειδή είναι μικρή ακόμα της το μουσκεύω με λίγο νεράκι να είναι εύκολο για τα δοντάκια της.
5. Η εκπαίδευση φυσικά και δεν είναι αγγαρεία. Είναι μάθημα για μένα και παιχνίδι για την μικρή. Περιμένω πως και πως να νιώσει κάπως πιο άνετα μέσα στο σπίτι για να αρχίσουμε τα κολπάκια. Αν και σήμερα θέλω να δοκιμάσουμε το "κάτσε" με συνδυασμό ξηράς τροφής ως επιβράβευση.
 


skylakos

Well-Known Member
30 Αυγούστου 2008
3.528
982
Χανια
Καλώς ήρθες!Να σου ζήσει η μικρούλα!Μη δίνεις πολλές επιλογές στο που θα κάνει την ανάγκη της.Σ' ένα μέρος.Όχι και στο διαδρομο και στο δωματιο γιατι την μπερδευεις και θα μάθει να τα κανει σε διαφορα μέρη.Είναι υπερβολικό να την κλεινεις στο δωματιο εστω και για λιγο επειδη τα εκανε σε λαθος μερος.Απομονώνουμε τα σκυλάκια για λιιιγο όταν κάνουν κάτι πολύ σοβαρό.Με παρακολούθηση και επαναληψη στο ιδιο μερος θα μαθει να τα κανει εκει που θες.Ακόμα και την ώρα που τα κανει στο λαθος μερος, τη σηκωνεις και την πας στο σωστό και την ενθαρρυνεις.Αν τα κανει και δεν την προλαβεις,ακομα και ενα λεπτο μετα, μην της πεις τιποτα.Καθάρισε τα και ετοιμάσου για την επόμενη.Καλή επιτυχία!;)
 


bassetBrandy

Member
30 Οκτωβρίου 2008
5
0
lostingreece.blogspot.com
Μια ερώτηση να κάνω για κάτι που συζήτησα τώρα με μια φίλη μου και μετά απο το post του skylakos:
Έχω προσέξει πως στο δωμάτιό της (το μικρό βοηθητικό μπανάκι δηλαδή) όταν είναι ελεύθερη στο σπίτι, δεν έχει ποτέ πάει για να κάνει εκεί τις ανάγκες της. Σημειώστε πως το κρεββάτι της έχει απο πίσω ακριβώς μια πάνα και δεξιά ακριβώς άλλη μια πάνα με συνέπεια να μπορεί να πηγαίνει μόνο μπροστά. Είναι στενάχωρο κάπως το μικρό μπανάκι βέβαια αλλά η μητέρα μου το θεώρησε μια χαρά δωμάτιο γιαυτήν. Τις ανάγκες της τις κάνει εκεί ΜΟΝΟ όταν την κλείνουμε για το βράδυ για να κοιμηθεί, οπότε αναγκαστικά αυτή τα κάνει εκεί το βράδυ μιας και δε μπορεί να πάει πουθενά αλλού. Στον διάδρομο που έχουμε την άλλη πάνα έχουμε και μια κουρελού όπου εκεί σέρνει τα παιχνίδια της και παίζει ενώ στην πάνα εκεί κάνει όταν είναι ελεύθερη στο σπίτι.
Σκέφτηκα το εξής: Να της πάω το κρεββάτι της στον διάδρομο πάνω στην κουρελού και να της πάρω την πάνα που έχω εκεί, ενώ στο βοηθητικό μπάνιο να κρατήσω μόνο τις 2 πάνες της ώστε να πηγαίνει εκεί να τα κάνει. Σκέφτομαι σωστά?
 




rottaki

Well-Known Member
4 Αυγούστου 2008
603
1
Κέρκυρα
Γενικως τα σκυλια δεν λερωνουν το χωρο τους, ειναι λογικο να μην λερωνει εκει που κοιμαται. Ψαξε αν θες λιγο στο φορουμ για το ζητημα της τουαλετας θα βρεις σημαντικες συμβουλες.
 


kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Mου αρεσει παρα πολύ όπως το έθεσες, βοήθεια για να την κανεις ευτυχισμένη ..
Από όπου και να την πήρες ,όπως είπε και η liza ,της αξίζει να ευτυχήσει και μπραβο σου που το προσπαθείς..

Τώρα τι πρέπει να κανεις..

1.Να βρείς έναν καλο κτηνίατρο..
2.Εναν καλο εκπαιδευτη που να τον εμπιστεύεσαι και να τον συμβουλεύεσαι..
3.Διάβασε βιβλία σχετικά με την ράτσα του..,βιβλία εκπαίδευσης και γενικά..
4.Πολλά ενδιαφέροντα θέματα στο internet,στο φόρουμ μας και
γενικά ,σε άρθρα που σχολούνται εξειδικευμένα με θεματα εκπαίδευσης η κτηνιατρικά θέματα που όλοι μας συναντάμε η μπορεί να συναντήσουμε..
Αρα εν ολίγοις..:)
καλο διάβασμα..:D

Και να σου ζησει!!:):):D
 


skylakos

Well-Known Member
30 Αυγούστου 2008
3.528
982
Χανια
Αν βγάλεις το κρεβατάκι της και το βάλεις στο διάδρομο,που θα κοιμάται το βράδυ;Στο διάδρομο ή στο δωμάτιο;:confused:Μπερδεύτηκα.Γενικά εγώ του έχω ένα χώρο να παίζει.Τα παιχνίδια του όλα είναι εκεί που είναι το κρεβάτι του.Δε σου λέω ότι δεν τα πηγαινοφέρνει σε οοοοολο το σπίτι,αλλά όταν θέλει να χαλαρώσει ή να παίξει μόνος του ,πάει στο συγκεκριμένο μέρος.Η "τουαλέτα" του(για την ώρα:)) είναι στο μπαλκόνι.Και ναι θα βγάλεις τις πολλές πάνες.Αποφάσισε που θέλεις να τα κάνει.Εσύ πας σε διαφορα μέρη να κάνεις πιπι;:p
 


eadie

Well-Known Member
8 Σεπτεμβρίου 2008
246
0
αθηνα
να χαιρεσαι το μωρακι σουυυυυυυυυυυυυυυ.καλο διαβασμα!!!!
(για να ειναι αυτυχισμενο το σκυλακι σου δινε του πολυ χρονο μαζι σου και να εισαι σιγουρη οτι θα ειναι μια χαρα!);)
 


bassetBrandy

Member
30 Οκτωβρίου 2008
5
0
lostingreece.blogspot.com
Της έχω πλέον όπως είχα πει το κρεββατάκι της στον διάδρομο πάνω στην κουρελού μαζί με τα παιχνιδάκια της και έτσι έχει άπλετο χώρο να παίζει ενώ το βοηθητικό μπανάκι είναι και επίσημα πλέον η τουαλέτα της.
Χτες το βράδυ και σήμερα το πρωί δώξα το Θεό είχαμε επιτυχία. Το βράδυ απο ότι είδα είχε πάει στην πάνα της για πιπί και το πρωί έκανε εκεί και πιπί και το Νο2. Πέσανε κάτι χάδια άστα να πάνε μόλις την είδα το πρωί και τα έκανε εκεί.
 


xritaki

Well-Known Member
7 Ιουνίου 2008
1.724
1
ναι αμα δινεις και λιχουδιες να δεις. Εμας ερχοταν να μας το πει καθε φορα που τα κανε.. Για να φαει τις λιχουδιες της. Κατι σαν μαμα τα καναα:D
 


YOTA

Well-Known Member
1 Αυγούστου 2008
130
0
Thessaloniki
Επίσης, μία φιλική συμβουλή. Μην την αφήνεις ποτέ να πηδάει από καναπέδες ή από ψηλά σημεία, ούτε τώρα που είναι κουτάβι ούτε όταν μεγαλώσει. Λόγω κατασκευής τα μπάσετ έχουν πολύ ευαίσθητη μέση. Οπότε ίσως είναι καλό να της μάθεις από τώρα να μην ανεβαίνει σε καναπέδες, πολυθρόνες κλπ... Να σου ζήσει. Τα μπάσετ είναι γλύκα:p
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.116
Μηνύματα
895.852
Μέλη
19.925
Νεότερο μέλος
vicky1981