Γιατί μας γλύφουν οι σκύλοι (άρθρο και ερώτηση)

sea-mol

Well-Known Member
18 Μαρτίου 2011
6.883
8.847
Πρέβεζα
Προσωπικά μου φαίνεται λίγο "κλειστή" η ερμηνεία...
Εννοώ ότι όπως ο Froyd ερμήνευε τα πάντα μέσω της libido (ακόμα και ένα 6χρονο που ξύνει τα απ'αυτά του κάνει μια ερωτική κίνηση εκτόνωσης), ερμηνείες που αναθεωρήθηκαν και διευρύνθηκαν αργότερα από την ίδια την σχολή του...έτσι και το να πούμε ότι κάθε σκυλίσια κίνηση εκπορεύεται μόνο από ένα από τα δύο σκυλίσια ένστικτα είναι (κατα τη γνώμη μου) λίγο κοντόθωρο...
Φυσικά και ένα σκυλί αλλάζει γλώσσα σώματος όταν είναι στρεσαρισμένο, δεν ανοίγει εύκολα το στόμα, γλύφεται και γλύφει....
Όμως
α) και η μάνα ή και τα άλλα σκυλιά της αγέλης άλλες φορές γλείφουν τα μικρά (τα γλείφουν επειδή τα φοβούνται?) και άλλες φορές τα ψευτοδαγκώνουν στο παιχνίδι
β) Το γεγονός ότι τα κουτάβια γλείφουν πέριξ του στόματος, σχετίζεται και με την αταβιστική τάση που έχουν αποκτήσει , να γλείφουν το γεμάτο μυρωδιές στόμα της φαγωμένης μάνας (μόλις φάει η μάνα πολλές φορές πέφτουν σαν τις μέλισσες στο μέλι και γλείφουν τα χείλη της...)
γ) Ο σκύλος μου δεν ξέρω αν έχει κόμπλεξ ή όχι :D, αλλά όταν έρχεται...κάνει και τα δύο...και γλύφει την φάτσα μου...και κάνει μικρές δαγκωματιές σαν να ξεψειρίζει τα μόυσια μου...

Με τα παραπάνω στο μυαλό, νομίζω ότι το θέμα είναι ευρύτερο...

chrysoula

Well-Known Member
18 Ιανουαρίου 2011
2.819
32
Αθήνα
Θα συμφωνήσω με το sea-mol... ο τρόπος και η χρονική στιγμή του γλυψίματος μπορεί να εκφράζουν διαφορετικά συνεσθήματα κάθε φορά ή ακόμα και απλές καθημερινές ανάγκες...

Η δική μου άποψη, σχηματισμένη από την εμπειρία μου με τη Κλαίρη και την παρατήρηση άλλων σκύλων είναι η εξής:

1) Υπάρχει το γλύψιμο της μάνας προς τα κουτάβια πριν αυτά καλά καλά ανοίξουν τα μάτια τους στιν μουσούδα, την κοιλιά και τα γεννητικά όργανα + πρωκτό... αυτό είναι γλύψιμο περιποίησης, φροντίδας και καλλωπισμού, αφού εξυπηρετεί την ανάγκη για καθαριότητα των μικρών της και διεγείρει το πεπτικό τους σύστημα.

2) Υπάρχει το γλύψιμο ως απλή ένδειξη στρογής και τρυφερότητας μεταξύ σκύλας και κουταβιών ή μεταξύ μελών τις ίδιας αγέλης, το οποίο ενισχυει τους δεσμούς και ισχυροποιεί τις σχέσεις και την κοινή μυρωδιά της αγέλης. Τα περισσότερα θυλαστικά έχουν ένα τέτοιο είδος αλληλοπεριποίησης. Η μικρή με καθαρίζει και περιποιείται συχνά όταν τη χτενιζω π.χ. επίσης όταν είναι σε mod καλλωπισμού κάνει και εμένα μικρές δαγκωματιές αν εντοπίσει κάτι να εξέχει στο δέρμα σαν να με ξεψυρίζει... :D

3) Υπάρχει το γλύψιμο της παράκλησης για φαγητό. Όταν οι γονείς και τα λοιπά μέλη της αγέλης επιστρέφουν στα κουτάβια, αυτά ξεκινούν να "ζητιανέυουν" φαγητό από αυτούς γλύφοντας τη μουσούδα τους και "αναγκάζοντάς" τους σε μία αυθόρμητη κίνηση να βγάλουν φαγητό από το στομάχι τους (συνήθως ολόκληρα κομμάτια κρέατος στην φύση) για να τα ταίσουν. Και αυτό το έκανε παλιότερα η μικρή όταν ήταν ακόμα πολύ κουτάβι και κάναμε εκπαίδευση και μέχρι να καταλάβει τι θέλω από αυτή ορμούσε και μου έγλυφε το πιγούνι...

4) Υπάρχει και το γλύψμο της υποταγής, με το οποίο εκδηλώνεται η διάθεση να μην έρθει σε αντιπαράθεση ένα μέλος μίας ομάδας με ένα άλλο πιο πάνω στην ιεραρχία... είναι ένας τρόπος εξευμενισμού του ισχυρότερου από τον αδύναμο. Παρατηρείται πολύ συχνά στις διορθώσεις π.χ. στην εκπαίδευση ή όταν ασκώ κυριαρχία πάνω της με ασκήσεις χωρίς ανταμοιβή.

5) Υπάρχει το γλύψιμο του "άσε με" όπως λέω... όταν έπρεπε να βάλωστη μικρή σταγόνες στο μάτι, κάτι που φυσικά δεν της ήταν ευχάριστο μεέγλυφε κοφτα και είχε ύφος "μη μου το κάνεις αυτό σε παρακαλώ".

6) Υπάρχει όμως και συναισθηματικό γλύψιμο... π.χ. όταν είμαι στεναχωρημένη παίρνει το παρηγορητικό της, ενώ όταν πέφτουμε για ύπνο πέρνει το ύφος της ευχαρίστης με αναστεναγμούς ικαναποίησης και ευτυχίας!

Όλα τα παραπάνω διαφέρουν σε διάρκεια, ένταση και ρυθμό ανάλογα με την περίπτωση!

Solvap

Well-Known Member
9 Ιουλίου 2018
167
250
Τα σκυλιά είναι πανέξυπνο είδος αλλά δεν έχουν ακόμη αναπτύξει την ικανότητα να γλύφουν, να λαξεύουν δηλαδή γλυπτά. Ίσως μετά από μερικούς αιώνες φυσικής (ή μη) εξέλιξης. Είναι ωστόσο μάστορες στο να γλείφουν :LOL: