Γιατί το ζευγάρωμα του ζώου μας δεν είναι εκτροφή


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
Η Εκτροφή είναι Τέχνη αλλά είναι και Ευθύνη.

Με τον όρο "εκτροφή" δεν εννοούμε την ανεύθυνη κουταβοπαραγωγή η οποία συντελεί στον υπερπληθυσμό των σκύλων.

Σκεφθείτε πόσο δύσκολο είναι να βρεθούν υπεύθυνοι ιδιοκτήτες για όλα τα κουτάβια που γεννιούνται, ιδιαίτερα σε μια χώρα σαν τη δική μας, με τα γνωστά αντικειμενικά προβλήματα: αστυφιλία, έλλειψη κυνοφιλικής παράδοσης & ενημέρωσης, έλλειψη χώρων άσκησης, στεγαστικό πρόβλημα, αντι-κυνοφιλική νομοθεσία κλπ.

Εκτροφή δικαιολογείται μόνον όταν συντελεί στην διαρκή βελτίωση της φυλής από κάθε άποψη: χαρακτήρα, υγεία, μορφολογία, ικανότητες, αισθητικά χαρακτηριστικά - και όλα αυτά συγχρόνως, χωρίς ο ένας τομέας να παραμελείται χάριν κάποιου άλλου.

Κάθε κάτοχος (καθαρόαιμου) στον κόσμο σήμερα είναι θεματοφύλακας της φυλής: την κληρονόμησε από τους προηγούμενους και δεν του ανήκει, αλλά έχει καθήκον να την παραδώσει στους επόμενους αν όχι καλύτερη, τουλάχιστον το ίδιο καλή όσο ήταν όταν την παρέλαβε.

Βελτίωση της φυλής μπορεί να προσφέρει όχι μόνο εκείνος που επιλέγει να εκθρέψει, αλλά το ίδιο - και ακόμα περισσότερο - εκείνος που αποφασίζει να μην εκθρέψει, απαλλάσσοντας τη φυλή από τη διαιώνιση σκύλων που δεν είναι απόλυτα άξιοι να αναπαραχθούν.


Η εκτροφή δεν δικαιολογείται όταν γίνεται για συναισθηματικούς λόγους ("θέλω ένα κουταβάκι από το σκύλο μου, γιατί τον αγαπώ πολύ") αλλά ούτε όταν γίνεται από προσωπική ματαιοδοξία, μόνο και μόνο για να κατεβαίνει κανείς στις εκθέσεις.

Δυστυχώς σήμερα, σε μεγάλο ποσοστό, η συμμετοχή στις εκθέσεις (και ο αγώνας για διάκριση σ' αυτές) έχει ξεπέσει, από "εργαλείο" (για την επιλογή των καλυτέρων προς αναπαραγωγή ατόμων της φυλής) έχει καταντήσει αυτοσκοπός για ορισμένους.

Είναι άνθρωποι που, εθισμένοι στις δόσεις ανωτερότητας που αντλούν από τα επιτεύγματα των σκύλων τους και από τις στιγμές δόξας των στίβων, ξεχνούν τον αντικειμενικό στόχο (που είναι - ή θα έπρεπε τουλάχιστον να είναι! - να υπηρετήσουν την φυλή με σεμνότητα και συνέπεια) και καταλήγουν να χρησιμοποιούν τη φυλή για υπηρετεί τις προσωπικές τους φιλοδοξίες.

Αυτοί οι κάτοχοι, αν μεταπηδήσουν στο χώρο της εκτροφής, γίνονται πολύ κακοί εκτροφείς, διότι, η νίκη είναι μεν ισχυρό κίνητρο στην επιδίωξη της ποιότητας, αλλά η επιδίωξη της νίκης με οποιοδήποτε κόστος οδηγεί, αργά ή γρήγορα, σε υποβιβασμό των ηθικών κανόνων που διαχωρίζουν την επιλεκτική εκτροφή από την αδιάκριτη κουταβοπαραγωγή.

Η εκτροφή προϋποθέτει γνώσεις σε πολλούς τομείς, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η βελτίωση της φυλής.

Όποιος λοιπόν θέλει να λέγεται "εκτροφέας" πρέπει να διαθέτει:

1. Απόλυτη γνώση του Προτύπου της φυλής σε βάθος, πλήρη κατανόηση των εννοιών του και ικανότητα να συλλάβει την ιδεατή εικόνα του τέλειου εκπροσώπου της φυλής.

2. Άριστη γνώση της ιστορίας της φυλής, γιατί η αρχική της χρήση και η εξελικτική της πορεία δεν την κάνουν απλώς αυτό που είναι σήμερα αλλά αποτελούν και τη συνισταμένη των δυνατοτήτων της για το μέλλον.

3. Eξαίρετη γνώση των γενεαλογίων των σκύλων που χρησιμοποιεί στην εκτροφή.

Αυτό σημαίνει, εκτίμηση των αρετών και των ελαττωμάτων τους & γνώση των γενετικών επιδόσεων (τί ποιότητα απογόνων έδωσαν δηλαδή) των ίδιων αλλά και των άμεσα συγγενών τους, για πολλές γενιές πίσω.

Οι φωτογραφίες και οι πρωταθληματικοί τίτλοι δεν αρκούν.

Πρέπει να γνωρίζει κανείς την υγεία και τα πιθανά προβλήματα των σκύλων που υπάρχουν σε κάθε γενεαλόγιο, καθώς και τα "μονοπάτια" μετάδοσης των επιθυμητών και των ανεπιθύμητων χαρακτηριστικών τους στις επόμενες γενιές.

Μπορεί π.χ. ένας σκύλος να είναι πολύ-πρωταθλητής αλλά όλα του τα αδέλφια να παρουσίασαν κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, το οποίο πιθανότατα να ανακύψει, χρησιμοποιώντας τον ίδιο σαν επιβήτορα, στα παιδιά του ή (ακόμα χειρότερα) στα εγγόνια του.

4. Αντικειμενική γνώση των προβλημάτων της φυλής, μορφολογικών, ανατομικών και υγείας & ασυμβίβαστη συστράτευση για την εξάλειψή τους.

Γνώση των γενετικών συστημάτων μετάδοσης αυτών των ανεπιθύμητων χαρακτηριστικών.

Π.χ., επειδή αρκετά κληρονομικά προβλήματα υγείας είναι πολυγονιδιακά (οφείλονται δηλαδή στην συνεργασία πολλών γονιδίων) πρέπει ο εκτροφέας να γνωρίζει τις στατιστικές τάσεις εμφάνισης αυτών των προβλημάτων σε κάθε γενεαλογική γραμμή.

Οι ασθένειες που οφείλονται σε κυρίαρχα ή υποτελή γονίδια είναι απλούστερες στην αντιμετώπισή τους, όταν είναι μονογονιδιακές,αλλά ο εκτροφέας πρέπει να γνωρίζει εκ των προτέρων ποιοί σκύλοι είναι φορείς και ποιοί όχι.

Βλέπουμε λοιπόν ότι ο εκτροφέας πρέπει να είναι ένας ευφυής, πολυμαθής και φιλομαθής άνθρωπος, με καλές γνώσεις γενετικής και με την δυνατότητα να ενημερώνεται συνέχεια από την επιστήμη και να συνεργάζεται με τους συναδέλφους του εκτροφείς σε όλο τον κόσμο.

Αλλά η γνώση από μόνη της δεν αρκεί αν δεν υπάρχει ήθος και υπευθυνότητα.


Ο εκτροφέας πρέπει να είναι ο πιο αυστηρός και αντικειμενικός κριτής των ίδιων του των σκύλων έτσι ώστε να επιλέξει μόνο τα ζευγαρώματα εκείνα που πράγματι μπορεί κανείς αντικειμενικά να πεί ότι υπόσχονται βελτίωση της φυλής, αποκλείοντας από την αναπαραγωγή σκύλους οι οποίοι, ακόμα και αν έχουν κερδίσει μεγάλες διακρίσεις, δεν είναι πραγματικά άξιοι να γίνουν γεννήτορες.

Ο εκτροφέας δεν πραγματοποιεί γέννες αν το μέλλον των κουταβιών που θα γεννηθούν είναι αβέβαιο, αν δεν προτίθεται να κρατήσει κουτάβι ο ίδιος και αν δεν έχει εξασφαλίσει αγαθή συνεργασία με τους νέους ιδιοκτήτες, ούτε αν δεν έχει την πρακτική δυνατότητα να παραμείνει υπεύθυνος για τα κουτάβια που θα φέρει στον κόσμο για όλη τους τη ζωή και να τα συνδράμει, αν οι ιδιοκτήτες τους αποδειχτούν ανεύθυνοι ή ανίκανοι πλέον να τα συντηρήσουν.

Ο εκτροφέας επιλέγει ιδιοκτήτες για τα κουτάβια του με προσοχή και με γνώμονα το συμφέρον των ίδιων των σκύλων, παρακολουθεί την εξέλιξή τους με ενδιαφέρον και προσφέρει απλόχερα τη γνώση και τις συμβουλές του.

Ο εκτροφέας λειτουργεί πάντοτε σαν θεματοφύλακας που προστατεύει την φυλή από εμπορική εκμετάλλευση, αποτρέποντας ανθρώπους που έχουν επιπόλαιο ή λανθασμένο ενδιαφέρον ή, το χειρότερο, ιδιοτελή κριτήρια για την απόκτησή της.

Αλλά και ο κάθε νέος θαυμαστής και υποψήφιος ιδιοκτήτης της φυλής έχει την ευθύνη να επιλέξει σωστά και ενημερωμένα: προτιμώντας να ενισχύσει τους υπεύθυνους και σοβαρούς εκτροφείς με την προτίμησή του και αποφεύγοντας τους αδαείς, τους μεταπωλητές και τους περιστασιακούς κουταβοπαραγωγούς.

Κάνοντας τις σωστές ερωτήσεις και προβάλλοντας τις σωστές απαιτήσεις, μπορεί ακόμα και ο πιο "καινούργιος" κυνόφιλος να εξετάσει τις γνώσεις, την ευθύτητα, τις ποιοτικές προδιαγραφές και την προϊστορία του καθενός που δηλώνει εκτροφέας.

Η εκτροφή είναι λειτούργημα: αποφύγετε όλους εκείνους που δηλώνουν ότι οι σκύλοι τους είναι "τέλειοι" και "απαλλαγμένοι από όλα τα "προβλήματα" που μπορούν να παρουσιαστούν στη φυλή, αλλά δεν έχουν τα ιατρικά πιστοποιητικά που θα αποδείκνυαν κάτι τέτοιο.

Αποφύγετε επίσης όσους χρεώνουν εξωφρενικά υψηλές τιμές αλλά δεν τους ενδιαφέρει καθόλου η μετέπειτα ζωή του κουταβιού που ανυπομονούν να σας πουλήσουν.

Ο υπεύθυνος εκτροφέας γίνεται ακόμα και αδιάκριτος ή φορτικός προκειμένου να πειστεί ότι το κουτάβι του, θα "πέσει σε καλά χέρια" και είναι πρόθυμος να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση με ειλικρίνεια και χωρίς κομπορρημοσύνη.

Απευθυνόμενος μόνο σε άτομα που λειτουργούν όπως περιγράψαμε παραπάνω, τα οποία υπηρετούν τη φυλή με αγάπη και ευσυνειδησία, μπορεί ο κάθε υποψήφιος κάτοχος (καθαρόαιμου) να είναι σίγουρος ότι βάζει και αυτός ένα λιθαράκι στο οικοδόμημα της φυλής με θετικό τρόπο.


της Μαρίας Winsor-Γκινάλα εκτροφέως, κριτού

Αν πάλι δεν σας ενδιαφέρουν οι ράτσες, μην ζευγαρώνετε το σκύλο σας όταν υπάρχουν τόσα ημίαιμα αδέσποτα ζώα προς υιοθεσία.

Πηγή : adespoto.gr
Γιατί το ζευγάρωμα του ζώου μας δεν είναι εκτροφή
 


ntoulis

Well-Known Member
19 Ιουλίου 2013
3.217
2.434
Λαχανάκια Βρυξελλών
αυτο με την γενετικη,δηλαδη υπαρχει κατι σαν ελεγκτικο σεμιναριο-συνεδριο για εκτροφεις και τους κανει μαθημα ας πουμε ? και την επομενη να εξεταστουν ? αλλιως πως θα ξερουμε οτι γνωριζουν..
και ηθικα τους καλυπτει αυτο.. δεν μου το ειπαν,δεν γνωριζω.. ουψς λαθος σαν την μπριτνι σπιαρς..

και ωραια τα λει αλλα δεν υπαρχει νομος και ο καθενας μπορει να γινει εκτροφεας..ετσι ξερω δηλαδη μπορει να κανω λαθος.. αρα γιατι μας λει αυτη η μαρια οτι η εκτροφη ειναι λειτουργημα..δεν ειναι λειτουργημα γιατι εχει προσβαση ο καθενας,και μπορει να κανει οτι θελει.. και στις τιμες και σε αλλα.. οπως π.χ στην υγεια του σκυλου..

αυτα σαν πρωτες σκεψεις..καλα και αγια τα παρουσιασε αυτη η μαρια,αλλα εγω ..δεεεν..
ολο ο υπευθυνος εκτροφεας και ο υπευθυνος εκτροφεας.. ε πως θα το ξερω αυτο.. ο ικανος εκτροφεας αν ελεγε καλυτερα θα ηταν..
 


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
Πιστεύω πως αν κι εμείς με τη σειρά μας ήμασταν υπεύθυνοι και συνειδητοποιημένοι ιδιοκτήτες καθαρόαιμων και μαθαίναμε για τη φυλή που θέλουμε να αποκτήσουμε πριν την αποκτήσουμε, τότε θα ήμασταν και σε θέση να αξιολογήσουμε και την ποιότητα της δουλειάς αυτού που εκτρέφει ή μας λέει πως εκτρέφει. Γιατί το ζητούμενο αρχικά δεν είναι ο ίδιος ο εκτροφέας αλλά η ποιότητα της εκτροφής του. Αυτό είναι το πρώτο βήμα, αυτό θα πρέπει αρχικά να μας κάνει κλικ. Για να μας κάνει κλικ όμως θα πρέπει να ξέρουμε και να το αναγνωρίσουμε, να το ξεχωρίσουμε.

Αν όμως δεν έχουμε ιδέα περι τίνος πρόκειται και απλά θέλουμε εκπρόσωπο της τάδε φυλής, και απευθυνθούμε στον πρώτο που θα βρούμε, γιατί έχει πιο άμεσα γέννα, γιατί τα δίνει πιο φτηνά ή γιατί είναι ο μόνος που υπάρχει, λυπάμαι αλλά θα βρουν πρόσφορο έδαφος όλοι οι "καλοθελητές". Γιατί σε αυτό βασίζονται. Στην άγνοια του κόσμου.
 


ntoulis

Well-Known Member
19 Ιουλίου 2013
3.217
2.434
Λαχανάκια Βρυξελλών
συμφωνω,για να μαθουμε ομως για μια φυλη που μας ενδιαφερει απο πριν πρεπει να μας δωσει πληροφοριες ενας σωστος και ικανος εκτροφεας..οχι ενας φιλος η το ιντερνετ,γιατι εκει χανει η μανα το παιδι..παραδειγμα ενας εκτροφεας σε συνεργασια με εναν κτηνιατρο,ας κανει μια κατι σαν διαλεξη για την φυλη,ας καλεσουν μερικους και ας ακουσουν..κατι τετοιο..επισης να υπαρχει και καποιος ελεγχος περιοδικα, απο εναν ομιλο,μια επιτροπη,να δει αν αξιζει να ειναι εκτροφεας,αν εχει εγκαταστασεις,γνωσεις κτλ κτλ..
 


Ghostdoc

Well-Known Member
25 Νοεμβρίου 2013
1.623
793
Ghostlands
Ωραιο και χρησιμο, ως σημειο αναφοράς, άρθρο αλλά κατά τη γνώμη μου ανεδαφικό. Ρεαλιστικά μιλώντας, οι εκτροφείς και ιδιοκτήτες που πληρούν ολες τις προυποθέσεις και τα χαρακτηριστικά που αναγράφονται είναι απειροελάχιστοι.
Οπου υπάρχει χρήμα πάνω στο τραπέζι υπάρχει πάντα η πιθανότητα εμπορευματοποίησης της διαδικασίας, και όσο αυξανει το χρήμα τόσο μεγαλώνει η πιθανότητα. Αρα το κατά πόσο είναι λειτούργημα όταν αμοίβεται αδρά (αλλά δικαιολογημένα όταν ο εκτροφέας κάνει τα δέοντα) σηκώνει πολύ συζητηση.
Επειτα είναι θέμα χαρακτήρα. Πόσοι έχουν τη διάθεση να ασχοληθούν σοβαρά, έχουν βαθύτερη γνώση, άμεμπτη ηθική και άφθονο διαθέσιμο χρόνο για μελέτη και ενημέρωση; Πολύ λίγοι..
Από την πλευρά των πελατών-ιδιοκτητών τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα..
 


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
συμφωνω,για να μαθουμε ομως για μια φυλη που μας ενδιαφερει απο πριν πρεπει να μας δωσει πληροφοριες ενας σωστος και ικανος εκτροφεας..οχι ενας φιλος η το ιντερνετ,γιατι εκει χανει η μανα το παιδι..παραδειγμα ενας εκτροφεας σε συνεργασια με εναν κτηνιατρο,ας κανει μια κατι σαν διαλεξη για την φυλη,ας καλεσουν μερικους και ας ακουσουν..κατι τετοιο..επισης να υπαρχει και καποιος ελεγχος περιοδικα, απο εναν ομιλο,μια επιτροπη,να δει αν αξιζει να ειναι εκτροφεας,αν εχει εγκαταστασεις,γνωσεις κτλ κτλ..
Αναφέρεστε σε 2 διαφορετικά πράγματα:
Την ενημέρωση του κοινού και τον έλεγχο.

Ενας σοβαρός εκτροφέας, σαφώς και είναι σε θέση να σε πληροφορήσει για την αγαπημένη του φυλή, πρέπει όμως πρώτα να τον βρεις! Συνεπώς πρέπει πρώτα να μάθεις κάποια βασικά πράγματα ώστε να σου δώσουν την δυνατότητα να βρεις και τον εκτροφέα που ψάχνεις. Αλλιώς πως και με ποια κριτήρια θα τον αναζητήσεις; Πως θα τον ξεχωρίσεις;

Αν θέλει κάποιος και πραγματικά ενδιαφέρεται, μπορεί καταρχάς να διαβάσει το πρότυπο της φυλής που θέλει να αποκτήσει. Από κει και πέρα υπάρχουν οι εκθέσεις μορφολογίας, υπάρχουν βιβλία, υπάρχουν οι όμιλοι των φυλών και φυσικά υπάρχει και το internet που έχει μεγάλο όγκο πληροφοριών, αρκεί να ξέρεις που να κοιτάξεις. Ακόμα και σε φόρουμ μέσα μπορεί κανείς να συλλέξει πληροφορίες για κάτι που τον ενδιαφέρει. Ολα αυτά φυσικά απαιτούν υπομονή και φιλομάθεια.

Οσον αφορά τους ελέγχους, οι εγκαταστάσεις που αναφέρετε δεν κάνουν τον καλό εκτροφέα. Δυστυχώς δεν μπορείς να τεστάρεις και να ελέγξεις προθέσεις παρά μόνο το φαίνεσθαι και το τυπικό ή νόμιμο της υπόθεσης. Η ουσία στην εκτροφή είναι ο σεβασμός στη φυλή στην οποία αφοσιώνεται κάποιος και εκεί συνήθως επικεντρώνονται οι όποιοι "έλεγχοι" γίνονται. Κάποιες χώρες για παράδειγμα έχουν πολύ αυστηρό σύστημα επιλογής γεννητόρων, όπως η Γαλλία. Αυτό προστατεύει τις επίσημες φυλές και έχεις κατά κάποιο τρόπο μια επιπλέον "ασφάλεια" αν μη τι άλλο καλής ή ανεκτής μορφολογίας, καλού χαρακτήρα αλλά και υγείας μιας και γίνονται οι απαραίτητες εξετάσεις υποχρεωτικά και στις ηλικίες που πρέπει.
Στην πατρίδα μας όμως δεν υπάρχει τέτοιος έλεγχος από τον επίσημο κυνολογικό όμιλο, και το βάρος πέφτει στους ομίλους - όπου αυτοί υπάρχουν. Και εκεί δεν ελέγχονται οι εγκαταστάσεις ή οι γνώσεις και οι προθέσεις, αλλά από όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω, το πόσο οι σκύλοι που θα μπουν στην αναπαραγωγή ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις που θέτει ο εκάστοτε όμιλος.

Ρεαλιστικά μιλώντας, οι εκτροφείς και ιδιοκτήτες που πληρούν ολες τις προυποθέσεις και τα χαρακτηριστικά που αναγράφονται είναι απειροελάχιστοι.
Λίγοι είναι, δεν θα διαφωνήσω!
Πρέπει όμως κάποια στιγμή να αναλογιστούμε το μέγεθος της ευθύνης όταν αποφασίζουμε να αποκτήσουμε έναν καθαρόαιμο σκύλο. Και πριν τον αποκτήσουμε αλλά και μετά.
Γνωρίζοντας από πριν θα μας βοηθήσει να απευθυνθούμε και εκεί που πρέπει. Να μάθουμε να ξεχωρίζουμε την ποιότητα και όχι να θαμπωνόμαστε με ό,τι μας πλασάρουν ως δήθεν ποιοτικό.
Αν δεν θέλουμε ή δεν έχουμε διάθεση να ασχοληθούμε μπορούμε να απευθυνθούμε σε μια φιλοζωική. Αν όμως επιμένουμε για καθαρόαιμο σκύλο, δεν πρέπει να υπάρχει δικαιολογία. Γιατί έτσι έχουμε τους εκτροφείς που μας αξίζουν και επιβραβεύουμε τις επιλογές τους.


Οπου υπάρχει χρήμα πάνω στο τραπέζι υπάρχει πάντα η πιθανότητα εμπορευματοποίησης της διαδικασίας, και όσο αυξανει το χρήμα τόσο μεγαλώνει η πιθανότητα. Αρα το κατά πόσο είναι λειτούργημα όταν αμοίβεται αδρά (αλλά δικαιολογημένα όταν ο εκτροφέας κάνει τα δέοντα) σηκώνει πολύ συζητηση.
Για αυτό ξεκινάμε με βάση πως η εκτροφή δεν είναι επάγγελμα, αλλά μια τέχνη, ένα χόμπυ που υποκινείται όχι από το χρήμα, αλλά από την αγάπη και το μεράκι για την φυλή με την οποία ασχολείσαι.
Αν μπει το χρήμα στη μέση, αναπόφευκτα θα λειτουργήσεις με τους κανόνες της αγοράς και θα ρίξεις το κόστος για να αυξήσεις το κέρδος. Με άμεση επίπτωση στην ποιότητα της εκτροφής σου. Και επειδή ελάχιστοι είναι σε θέση να την αξιολογήσουν, θα συνεχίσεις να το κάνεις. Οι γέννες θα προγραμματίζονται για την κάλυψη της ζήτησης και όλα καλά!

Επειτα είναι θέμα χαρακτήρα. Πόσοι έχουν τη διάθεση να ασχοληθούν σοβαρά, έχουν βαθύτερη γνώση, άμεμπτη ηθική και άφθονο διαθέσιμο χρόνο για μελέτη και ενημέρωση; Πολύ λίγοι..
Πάλι δεν θα διαφωνήσω. Στο χέρι μας όμως είναι να τους αναδείξουμε γιατί αν και λίγοι ΥΠΑΡΧΟΥΝ. Με το να τους θάβουμε όλο και βαθύτερα, άθελά μας αναδεικνύουμε τους άλλους, τους πολλούς. Που με σύμμαχο την αμάθεια, την ημιμάθεια και ακόμα χειρότερα την άρνηση για μάθηση του κοινού παρουσιάζουν τα φύκια για μεταξωτές κορδέλες και τα μοσχοπουλάνε κιόλας.
 




Στατιστικά Forum

Θέματα
33.103
Μηνύματα
895.601
Μέλη
19.914
Νεότερο μέλος
nicksugar3