Γλώσσα σκύλου, γλώσσα γιατρού (?)

Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.973
7.551
Με αφορμή μια (πανέμορφη) φώτο που (ξανα)είδα στο φουμπου και τα σχόλια από κάτω, ήθελα να ρωτήσω γνώμες και εμπειρίες σχετικά με τη διάθεση των σκυλογονιών να αφήνουν το σκύλο τους να τους γλύψει.

Μερικές αναφέρονται και εδώ, αλλά επειδή αφορά μάλλον περισσότερο το αν φιλάμε εμείς το σκύλο μας, ήθελα να ρωτήσω το αντίστροφο.

Με ένα μικρό ψάξιμο στο ίντερνετ βρήκα σε όλες τις πρώτες πηγές αναφορές σχετικά με την αντιβακτηριδιακή δράση του σάλιου των σκύλων (και των γατιών) αλλά και τους σχετικούς κινδύνους, θα παραθέσω το σχετικό ιστορικό και μυθικό κομμάτι από τη wikipedia (από όπου και ο τίτλος) που βρήκα ενδιαφέρον λόγω της μακροβιότητας της πεποίθησης περί ευεργετικής δράσης του σάλιου του σκύλου (και άλλων ζώων):

<<Έχουν αναφερθεί θεραπευτικές ιδιότητες για το σάλιο του σκύλου επί των ανθρώπων σε πολλές κουλτούρες. Ένα γαλλικό ρητό λέει [SUP][/SUP] "Langue de chien, langue de médecin", δηλαδή η γλώσσα του σκύλου είναι γλώσσα γιατρού, ενώ μια Λατινική φράση σε ένα κείμενο του 13ου αιώνα λέει "Lingua canis dum lingit vulnus curat", δηλαδή "η γλώσσα ενός σκύλου όταν γλύφει μια πληγή τη θεραπεύει. Στην αρχαία Ελλάδα, σκυλιά στο ναό του Ασκληπιού εκπαιδεύονταν να γλύφουν ασθενείς, καθώς επίσης εφαρμοζόταν σάλιο φιδιού πάνω στις πληγές. Έχει αναφερθεί ότι ο άγιος Roch την εποχή του μεσαίωνα θεραπεύτηκε από μια λοίμωξη με πληγές από το γλύψιμο ενός σκύλου. Η Ασσύρια βασίλισσα Σεμιραμις φέρεται να προσπάθησε να αναστήσει τον Αρμένιο βασιλιά Αρα βάζοντας το θεό-σκύλο Αραλεζ να του γλύψει τις πληγές. Στα Highlands της Σκωτίας το 19ο αιώνα θεωρούνταν ότι το γλύψιμο του σκύλου ήταν αποτελεσματικό στη θεραπεία πληγών {σ.σ. μεταφραστή: wounds and sores, είναι διαφορετικά στην αγγλική γλώσσα αλλά νομίζω στα Ελληνικά δεν υπάρχει ακριβής αντιστοιχία για το sores. Επίσης πόσο πλάκα θα είχε να βάζανε κάτι τέτοιο στο παραμύθι του Χαιλάντερ :p}. Στο κατά Λουκάν ευαγγέλιο, οι πληγές του Λαζάρου γλύφθηκαν από σκυλιά, αν και δεν αναφέρθηκε κάτι για θεραπευτική τους δράση.>>

Στο ίδιο άρθρο αναφέρονται και λίγες μοντέρνες πρακτικές εφαρμογής σάλιου του σκύλου για θεραπεία πληγών, καθώς και οι κίνδυνοι και συγκεκριμένα μεμονωμένα περιστατικά που άνθρωποι νόσησαν κατόπιν γλυψίματος σκύλου και γάτας, κατά πλειοψηφία παρατηρώ από το βακτήριο Pasteurella.

Kαι τώρα, στα η{υ}μέτερα. Θα σας πω τη δικιά μου άποψη και πώς δημιουργήθηκε και ελπίζω να μοιραστείτε τις δικές σας γνώμες και εμπειρίες.

Εγώ άφηνα από παιδί τα (εμβολιασμένα) σκυλιά να με φιλάνε. Σε ανεμβολίαστα σκυλιά το αποφεύγω πλήρως. Σιχαίνομαι όμως τα γλωσσόφιλα (ο πατέρας μου έδινε γλωσσόφιλα με τον πρώτο μας σκύλο, καλά η γιαγιά μου μπορούσε να πεθάνει επί τόπου όταν τους έβλεπε) αλλά αν φάω κανά γλωσσόφιλο κατά λάθος δεν θα τρελαθώ από την αηδία, και δεν αφήνω ποτέ να μου φιλήσουν έστω το δαχτυλάκι αν δεν έχουν περάσει 5-10 λεπτά από την τελευταία φορά που έγλυψαν πιπί-πωπό και τόσο και παραπάνω που έχουν γυρίσει από τη βόλτα (γιατί κάτι θα έγλυψαν στο δρόμο δε μπορεί και το χειρότερο για μένα είναι τα ανθρωπο-μικρόβια που μπορεί να έχει έξω), με την απλοϊκή λογική "οκ, εσύ δεν αρρωσταίνεις με όλα αυτά τα βακτήρια που βάζεις στο στόμα σου, αλλά εγώ δεν έχω τον ίδιο οργανισμό, κάτσε να δράσουν οι αντιβακτηριδιακές ιδιότητες σε ότι φέρεις στο στόμα σου πρώτα και μετά τα ξαναλέμε".

Για την ακρίβεια όχι απλά άφηνα, αλλά σε πληγές το ζητούσα κιόλας. Γιατί? Κανά χρόνο πριν καν πάρουμε τον πρώτο μας σκύλο, ήμουνα 5-6 χρονών, είχαμε πάει καλοκαίρι διακοπές και νοικιάζαμε διαμέρισμα μέσα στο σπίτι μιας οικογένειας που είχε έναν υπέροχο σκύλο, πιο μεγάλο από μένα :) (ξέρετε, μεγάλο σπίτι, μεγάλη αυλή, πάνω η οικογένεια, κάτω το διαμέρισμα προς ενοικίαση, παρέα όλοι μαζί), πρώτη μου "στενή" επαφή με σκυλί. Εγώ λοιπόν πέρασα όλο το καλοκαίρι να κυνηγιέμαι και να παίζω με αυτό το σκύλο. Μια μέρα που κυνηγιόμασταν, ανέβαινα τα εξωτερικά σκαλιά του σπιτιού, πλάκες πέτρινες που κόβανε σαν ξυράφι. Τρώω τα μούτρα μου, ανοίγουν τα πόδια μου σαν τριαντάφυλλα, το αίμα να τρέχει ρυάκια. Μέχρι να με ακούσουν που έκλαιγα και να ρθουν να με μαζέψουνε, ο σκύλος με είχε δει, είχε γυρίσει και είχε γλύψει επιμελώς όλες μου τις πληγές. Όταν με μαζέψανε, έτρεχε λίγο αίμα πια και όταν πήγαν να μου τις απολυμάνουν δεν έτσουξε σχεδόν καθόλου (και οι εποχές τότε ήταν.. πρωτόγονες, betadine δεν είχε ή δεν ήταν διαδεδομένο, ιώδιο ή στη χειρότερη οινόπνευμα βάζαμε στις πληγές που έτσουζε θανάτου, τόσο που φοβόμουν να χτυπήσω πιο πολύ για να μη μου βάλουν ιώδιο).

Από τότε και στην υπόλοιπη παιδική-εφηβική ζωή μου, όποτε χτυπούσα έτρεχα στο σκύλο μου για γιατρειά (να προλάβω το ιώδιο! - ή έμπαινα στη θάλασσα, άλλο μαγικό γιατρικό μου, και τότε οι θάλασσες ήταν πολύ πιο καθαρές). Λάθος, σωστό, δεν ξέρω. Έχουν αλλάξει και οι εποχές, έχουν μεταλλαχτεί και τα μικρόβια, όντως. Αλλά όταν έχεις μάθει από μωρό όχι απλά να μη σιχαίνεσαι αλλά να έχεις "ευεργετηθεί" από το σάλιο του σκύλου δύσκολο να αλλάξεις γνώμη :rolleyes:

Και τώρα εσείς. Ξέρω ότι πολλοί σιχαίνεστε εντελώς να σας φιλάνε οι σκύλοι σας και ξέρω ότι πολλοί ανταλλάσετε εώς και γλωσσόφιλα. Πώς, πού, πότε, γιατί? :D

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.978
20.415
Να δίνω...επαναλαμβάνω όπως και τότε:
Εννοείται.
Στην μυτόγκα (στην ράχη όχι στην άκρη) και στο κούτελο.
Να παίρνω...μπλιααααααααααααάχ
Μόνο κατά λάθος :rolleyes:

Μαρια&Ηρα

Well-Known Member
15 Αυγούστου 2013
2.513
3.753
39
Δουναι κ λαβειν...
ειναι τα αισθηματα κ τα "φιλακια" αμοιβαια...προσωπικα της σκαω φιλια οπου την πετυχω αλλα κυριως μαγουλα(εχουμε κ μποσικα) μουσουδα,κουτελο γενικα καρκαλα area
Η ιδια οπου με βρει λασκα κ αμα αρχισει τελειωμο δεν εχει...μια φορα χ@στηκ@ πανω μου,ημουν στον υπνο κ ειχα βγαλει τα ποδια μου εκτος παπλωματος (να αεριστουν ΧD) κ ξαφνικα ξυπνησα απο κατι "γλειωδες" κ υγρο να πηγαινοερχεται στην πατουσα μου,αναμεσα απτα δαχτυλα μου (λαμπικο τα κανε...) τα χρειαστηκα...

kanarini

Well-Known Member
17 Ιανουαρίου 2014
922
453
Θεσσαλονίκη
Δεν έχω πρόβλημα,στο πρόσωπο βασικά δεν μου είναι ευχάριστο αλλά άμα τύχει ε τι να κάνω...Η δικιά μου είναι και πολύ γλειφτρόνι(αν και γενικά δεν ζητάει πολλά χάδια κτλ ).Εγώ την φιλάω στην μουσούδα...Οπότε γενικά δεν έχω θέμα

ghelly

Well-Known Member
17 Απριλίου 2012
11.220
5.731
Πάτρα
Τα γλωσσόφιλα εχουν να κάνουν και με το μέγεθος της γλώσσας των σκυλιων....

η Σελιν αλλο που δεν θέλει... μην πλησιάσεις μουρη, αρχίζει... αλλά όχι μόνο πρόσωπο, και στόμα.... και ρουθουνια και αυτιά αν βρει κανενα εύκαιρο...

πριν την σελιν δεν ηθελα με τίποτα να το σκεφτομαι (δεδομένου οτι εβλεπα για πόσα χρόνια ενα μαλτεζοειδες να γλύφει τον κ@λο ενος πεκινουα).... μπλιαχ ομως....
αλλά επειδη η σελιν δεν βάζει τίποτα στο στόμα της από κάτω, δεν εχω θέμα μαζι της! από την αλλη εγώ τη φιλάω και στη μουσούδα της και στην μυτη της και στο κουτελο και της δαγκώνω τα αυτιά

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.870
8.083
Εγώ τους φιλάω πολύ στις φατσάρες τους αλλά αποφεύγω τα βρωμόστοματα τους.
Γλωσσόφιλο δεν, εκτός αν μου δώσουν κατά λάθος όπου δεν σιχαίνομαι όσο όταν με φιλούσαν κάτι θειάδες μου όταν ήμουν μικρή αλλά δεν τρελαίνομαι κιόλας :p

FrenchieFan

Well-Known Member
26 Ιουλίου 2006
5.004
1.515
Athens
www.frenchieworld.de.vu
Ο αντρας μου ειναι πολυ πεπεισμενος, οτι το σαλιο του σκυλου εχει ιατρικες ικανοτητες- και ετσι βαζει επιτουτου να του γλυψουν διαφορες μικροπληγες, γρατζουνιες κλπ.

Παλιοτερα ειχε τα καλοκαιρια εντονο προβλημα με τα ποδια του ( ανοιγαν απο πανω, επειδη φορουσε 12 ωρες και- παπουτισα ασφαλειας). Το προβλημα σταματησε σχεδον επιτοπο, οταν ηρθε σπιτι μας το πρωτο μας σκυλι- που απο μονο του καθε βραδυ του εγλυφε τα ποδια ( αφου εκανε μπανιο!! ). Απο τοτε δεν ειχε ποτε ξανα προβλημα.

Scalpel

Well-Known Member
22 Φεβρουαρίου 2014
556
1.425
Sydney - Australia
Τον Loki τον κατσιάζω στα φιλιά (ρύγχος γιατί το υπόλοιπο είναι όλο μια τρίχα!!!) και τον αφήνω να μου γλύφει το πρόσωπο - γλωσσόφιλα όμως γιοκ!

* Estranged

wound = πληγή τραυματικής/χειρουργικής φύσεως - τραύμα
sore = οι υπόλοιπες "πληγές" "παθολογικής" φύσεως - έρπης, κατάκλιση, κοκ

vaggelo

Well-Known Member
19 Οκτωβρίου 2011
1.229
1.065
στας ευρώπας
τον δικό μου και γώ στα μούτρα όπου τον πετύχω, μάγουλα, κούτελο ρύγχος, την καφέ όμορφη μύτη του. Είτε όλα μαζί είτε ένα ένα

αυτός ειναι τρυφερό σκυλί και δίνει γενικά φιλάκια, πιγούνι μάγουλα, αυτιά (!) (και γαργαλάααειιιι), και πριν ξαπλώσει στα πόδια μου συνήθως γλύφει πάντα αργά και με απόλαυση αυτό που θα ακουμπήσει επάνω το κεφάλι του. Είναι η ώρα της ψυχοθεραπείας μου και συνήθως απαγορεύεται να μου μιλούν ή να απαιτούν απάντηση :cool:

αλλα όχι γλωσσόφιλα, σιγουρα οχι

ghelly

Well-Known Member
17 Απριλίου 2012
11.220
5.731
Πάτρα
τον δικό μου και γώ στα μούτρα όπου τον πετύχω, μάγουλα, κούτελο ρύγχος, την καφέ όμορφη μύτη του. Είτε όλα μαζί είτε ένα ένα

αυτός ειναι τρυφερό σκυλί και δίνει γενικά φιλάκια, πιγούνι μάγουλα, αυτιά (!) (και γαργαλάααειιιι), και πριν ξαπλώσει στα πόδια μου συνήθως γλύφει πάντα αργά και με απόλαυση αυτό που θα ακουμπήσει επάνω το κεφάλι του. Είναι η ώρα της ψυχοθεραπείας μου και συνήθως απαγορεύεται να μου μιλούν ή να απαιτούν απάντηση :cool:

αλλα όχι γλωσσόφιλα, σιγουρα οχι
είδες? για να εχεις λάμπ που ΄βάζει τα πάαααααααντα στο στομα του!!!

Ghostdoc

Well-Known Member
25 Νοεμβρίου 2013
1.623
793
Ghostlands
Εγω τη λεω την αμαρτία μου, τους το εχω μαθει και με εντολη, το love :love: Μολις πω τη μαγικη λεξη αρχιζουν το γλύφειν :p

vaggelo

Well-Known Member
19 Οκτωβρίου 2011
1.229
1.065
στας ευρώπας
χαχαχχαχαχαχαχαχχα, τώρα αυτό μου θύμισε το "δοξάστε με", του χάρυ κλίν

ρε γκέλυ, έτσι και δει ο ψηλός γλωσσόφιλα με το σκύλο, θα χουμε δράματα, και οπως λέει και το λαϊκό άσθμα 'μόνος σε διπλό κρεββάτι, δεν μπορώ να κλείσω μάτι' :D

Katiariko

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2013
405
183
36
Αθηνα
Της φιλάω/ζουλάω μουσούδα, μέτωπο, πίσω από τα αυτάκια, λαιμάκι, κοιλίτσα... και σε καθημερινή βάση! :rolleyes:*agapoylas*:love:
Εκείνη πάλι, ότι βρεί, φιλάει! χέρια-πόδια-αυτιά κλπ Επίσης έχει μια μανία όταν βγαίνω από το ντουζ, να γλύφει το νερό από τα πόδια!

Εγω τη λεω την αμαρτία μου, τους το εχω μαθει και με εντολη, το love :love: Μολις πω τη μαγικη λεξη αρχιζουν το γλύφειν :p
Μου έδωσες ιδέα!!!! ;)

ghelly

Well-Known Member
17 Απριλίου 2012
11.220
5.731
Πάτρα
χαχαχχαχαχαχαχαχχα, τώρα αυτό μου θύμισε το "δοξάστε με", του χάρυ κλίν

ρε γκέλυ, έτσι και δει ο ψηλός γλωσσόφιλα με το σκύλο, θα χουμε δράματα, και οπως λέει και το λαϊκό άσθμα 'μόνος σε διπλό κρεββάτι, δεν μπορώ να κλείσω μάτι' :D

καλά να πάθει, ο ψηλος, να φοβάται τον ανταγωνισμό!!!

Aunt Mary

Well-Known Member
16 Οκτωβρίου 2012
599
178
Δε ξερω αν εχει ευεργετικες ιδιοτητες το σαλιο τους, παντως αν τυχει και χτυπησω καπου και τρεξει αιμα (η αν ματωσει η μυτη μου, κατι που συμβαινει συχνα)
ερχονται και με γλυφουν μετα μανιας στο επιμαχο σημειο...ειδικα το κοριτσακι μου το φιλοξενουμενο, πως ερχονται οι καρχαριες με το αιμα...ενα τετοιο πραμα.
Δεν εχω παρατηρησει αν σταματαει η αιμοραγια παντως δεν σιχαινομαι ουτε με το γλυψιμο των πληγων ουτε με τα "φιλακια" στη μουρη!
Καθε αλλο...ειναι πολυ χαλαρωτικο να ξεκινας την μερα σου με δυο γλωσσαρες μες στα μουτρα!!

skylakos

Well-Known Member
30 Αυγούστου 2008
3.528
982
Χανια
Χμ...αναρρωτιεμαι για κατι.Εχει "θεραπευτικες" ιδιοτητες το σαλιο των σκυλων ή γενικα το σαλιο;:eek:

Θελω να πω,αν την πληγη στο χερι τη γλειφαμε εμεις,θα εκλεινε το ιδιο; Το εχουμε δοκιμασει;Μηπως το σαλιο απο μονο του εχει ιδιαιτερες ιδιοτητες κ δεν το ξερουμε κ απλως επειδη δεν ειναι ανθρωπινη συνηθεια να αυτογλειφομαστε,θεωρουμε "μαγικο" το σκυλισιο σαλιο;:confused:

Ran Tan Plan

Well-Known Member
5 Φεβρουαρίου 2011
515
292
Αθήνα
Το σκυλοσάλιο, έχει σίγουρα πολύ μεγαλύτερη αντιμικροβιακή δράση,(σε σύγκριση με το ανθρώπινο). Οπως όμως και το ανοσοποιητικό τους σύστημα,έχει πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες. Γιατί λόγω της φύσης τους (συνήθειες) και της καθημερινότητας τους,υπόκεινται σε πολύ μεγαλύτερες μικροβιακές δοκιμασίες. Μην παίρνετε σαν παράδειγμα,πχ ένα "αποστειρωμένο" στο διαμέρισμα Μαλτέζ,που βγαίνει βόλτα αγκαλιά! Ο οργανισμός του σκύλου,έχει προβλεφθεί από την φύση, να τρώει μέχρι τροφές σε κατάσταση σήψης και έχει τα ανάλογα "εφόδια"! Η δικιά μου 10 ημέρες τώρα,έχει βρεί ένα πουλί και όποτε περνάμε από το μέρος εκείνο,(φυσικά το θυμάται),το κάνει με το στόμα της παιχνίδι για ώρα!
Φυσικά την φιλάω στο κεφάλι, αλλά ποτέ στο στόμα ή στην μύτη! Εκείνη με γλείφει στα μάγουλα,στο μέτωπο και φυσικά στα χέρια μου.Εννοείται ότι μετά τις "διαχυτικότητες", πλένομαι στα σημεία εκείνα.
Νομίζω ότι οι υπερβολές που μας εκθέτουν σε κινδύνους (αντιληπτό νομίζω), δεν δείχνουν περισσότερη αγάπη για τα σκυλιά μας!

ghelly

Well-Known Member
17 Απριλίου 2012
11.220
5.731
Πάτρα
Χμ...αναρρωτιεμαι για κατι.Εχει "θεραπευτικες" ιδιοτητες το σαλιο των σκυλων ή γενικα το σαλιο;:eek:

Θελω να πω,αν την πληγη στο χερι τη γλειφαμε εμεις,θα εκλεινε το ιδιο; Το εχουμε δοκιμασει;Μηπως το σαλιο απο μονο του εχει ιδιαιτερες ιδιοτητες κ δεν το ξερουμε κ απλως επειδη δεν ειναι ανθρωπινη συνηθεια να αυτογλειφομαστε,θεωρουμε "μαγικο" το σκυλισιο σαλιο;:confused:
ειχα διαβάσει οτι περα από το σάλιο ειναι και η γλώσσα τους. ΔΛδ η αίσθηση που κάπως "βεντουζώνει" στο δερμα μας η γλώσσα τους, βοηθά στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων μιας πληγής και σε συνδυασμό με το σάλιο στην γρηγορότερη επούλωση χωρίς σημάδια.

Το ειχα δει σε εκπομπη χρόνια πριν γμτ και μην εχοντας τοτε σκύλο, δεν σκεφτηκα να την σώσω.

Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.467
12.904
Aθήνα
Ο αντρας μου ειναι πολυ πεπεισμενος, οτι το σαλιο του σκυλου εχει ιατρικες ικανοτητες- και ετσι βαζει επιτουτου να του γλυψουν διαφορες μικροπληγες, γρατζουνιες κλπ.
Kι εγώ το πιστεύω frencie και το κάνω σχεδόν πάντα. Εχω δει αποτέλεσμα δλδ.
Και στην κόρη μου το ίδιο.
Εξαρτάται όμως από το πόσο αποστειρωμένοι είμαστε γενικώς και πόσο έχουμε ενισχύσει ή ευνουχίσει και το δικό μας ανοσοποιητικό.

Αλλά γενικώς στρουθοκαμιλίζουμε γιατί πριν μια ώρα μπορεί να έγλειφε τα απαυτά του ή τον πισινό των άλλων 2 και μετά το ξεχνάμε - όλως τυχαίως.
Μπλιαξ.
Πάντως δεν έχω πάθει τίποτα

ακόμα :mrgreen: