ΔΑΚΡΥΣΜΕΝΑ ΜΑΤΑΚΙΑ ΚΑΙ ΜΠΕΖ ΑΥΤΑΚΙΑ


marcia

Well-Known Member
18 Δεκεμβρίου 2008
642
124
Καλησπέρα. Αναζητώντας και πάλι το νέο κουτάβι (αλίμονο), είδα πολλά μαλτεζάκια με μπεζ αυτάκια, αν και αποδεκτό το χρώμα λένε, τα δεδομένα της ράτσας, δεν είναι προτιμητέο. Αυτό κρίνεται όμως από κουτάβι ή αλλάζει το χρώμα κατά τη διάρκεια της ενηλικίωσης;
Επίσης είδα οτι τα μάτια τους είναι πολλές φορές δακρυσμένα και διάβασα πολλές αιτίες όπως η διατροφή, το νερό, τα βλέφαρα, τα δοντάκια, ακόμα και οι καταστάσεις άγχους που μπορεί να το προκαλούν. Παράλληλα βρήκα εκτροφείς που διαφημίζουν τα καθαρά ματάκια. Επιτυγχάνεται αυτό;
 




SchnauzerGR

Member
2 Σεπτεμβρίου 2008
24
0
Αν και το post ειναι σχετικα παλιο σε σχεση με τα ματακια υπαρχει μια πολυ απλη λυση

εχω μια φιλη που εχει λευκο σκυλι και του οποιου τα ματια δακριζαν συνεχως και το τριχωμα απο κατω απο τα ματια ειχε αλλαξει χρωμα

ειχε δοκιμασει τα παντα , διατροφη ειδικα προιοντα απο εξωτερικο... τιποτα
και καποιος φιλος τις προτεινε να πλενει απλα τα ματια καθε μερα με φυσιολογικο ορο
το προβλημα εξαφανιστηκε!!!
το σκυλι τωρα εχει λευκο τριχωμα κατω απο τα ματια και τα δακρυα εχουν σταματησει
 


ntora

Active Member
16 Ιανουαρίου 2010
25
1
Thessaloniki
ntora.deviantart.com
Φίλη Marcia, θεωρώ οτι οταν ψαχνεις για Μαλτεζάκι καθαρόαιμο, περαν των θεμάτων υγείας στα οποια μπορεις να κατατάξεις και την υπερμετρη ή μολυσματική δακρύρροια (κοκκινα δακρυα που μυριζουν και χρωματιζουν το τρίχωμα) θα πρεπει να κοιτας τα εξής 3 χαρακτηριστικά για καθαροαιμία:
-Μαυρη μυτη (ολοκληρη)
-Μαυρα βλέφαρα (ολόκληρα - οχι ροζ)
-Μαυρες πατούσες (οχι χαρακτηριστικό της ράτσας αλλα εμπειρικα ειναι δειγμα αλλων γονιδίων οταν εχει και ροζ στα πατουσάκια)
;)
Ειναι δυσκολο να ξεχωρήσεις ενα μαλτεζακι απο ενα ημιαιμάκι αλλα επειδη το μορφολογικό γονίδιο του μαυρο σε αυτα τα 3 σημεία ειναι υπολειπόμενο (οταν δεν ειναι καθαρό δεν εμφανίζεται) αποτελούν καλο κριτήριο.
Τα δακρυα ειναι προβλήμα ακομα και καθαρόαιμων αλλα αντιμετωπίζεται. Αν θες show dog θα πρεπει να φροντίσεις να το εχει ξεπεράσει. Διαφορετικά δεν αποτελει πρόβλημα υγείας (ή απλή δακρύρροια όχι κάποια μόλυνση) ούτε κληρονομικό χαρακτηριστικό.

ΥΓ: καποιοι εκτροφείς ισχυρίζονται οτι υπαρχει μορφολογική υποστήρηξη στην υπερβολικη ροη δακρύων αλλα δεν αποδεικνύεται πουθενα στην βιβλιογραφία. Εμπειρικα δεν την αποδέχομαι...
 




theogoniakennel

Well-Known Member
14 Σεπτεμβρίου 2010
1.134
2
ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ-ΑΘΗΝΑ
Τα κοκκινα μάτια δημιουργούνται απο την υγρανση του τριχώματος οταν τα δάκρυα δεν πηγαίνουν στη μύτη απο το δακρυικό πόρο αλλα ωγαίνουν πρός τα εξω και βρέχουν το τρίχωμα. Τότε αναπτύσεται μύκητας που βάφει το τρίχωμα κοκκιινο.

Πρέπει πάντα η περιοχή να είναι καθαρή και στεγνη. Αν όχι, ενας κτηνίατρος που εχει γνώσεις οφθαλμολογίας σκύλου να ελένξει αυτούς τούς - σωλήνες - για να το πω απλά, στα μάτια. Ο φυσιολογικός ορός βοηθάει στο να καθαρίζεται το μάτι και να διατηρείται ανοικτή και καθαρή η οδός προς τη μύτη- εάν υπαρχει- Εαν δεν υπάρχει πάλι ο κτηνίατρος αν ξέρει μπορει να δώσει λύση.

Πέραν αυτών υπάρχουν και αρκετά παρασκευάσματα που βοηθάνε πολύ στο να είναι το τριχωμα ασπρο. Παντως τίποτα δεν γίνεται οταν τα δακρυα οδεύουν πρός τα εξω και οχι μεσα απο τους δακρυικούς πόρους.