Δάγκωμα κουταβιού & παιδιά!


KaterinaG

Member
19 Απριλίου 2021
11
11
41
Καλησπέρα σε όλους!
Συγνώμη που ανοίγω καινούριο ποστ, ξέρω πως υπάρχουν αρκετά θέματα για δάγκωμα και συμπεριφορές κουταβιών αλλά επειδή θέλω να ρωτήσω κάτι πιο συγκεκριμένο και ό,τι θέμα έχω δεί είναι αρκετά παλιό θα ήθελα να σας ρωτήσω εδώ.
Έχουμε υιοθετήσει λοιπόν μία σκυλίτσα, που βρέθηκε μέσα σε τσουβάλι με τα αδερφάκια της - άρα δεν γνώρισε ποτέ μανούλα και από τα 5 αδερφάκια επέζησαν τελικά τα 2 και έμεινε μαζί με την αδελφούλα της μέχρι 2 μηνών.
Η μικρή μας λοιπόν που είναι ημίαιμη (δεν ξέρω τι....) κάτι μεταξύ τσοπανόσκυλου, λυκόσκυλου, ποιμενικού κλπ κλπ κλπ παίζει πολύ άτσαλα και έχει αρχίσει και δαγκώνει πολύ. Γνωρίζω πως είναι φυσιολογική συμπεριφορά για κουτάβι και έχω διαβάσει πάρα πολλά θέματα εδώ μέσα ως προς την αντιμετώπιση του αλλά το θέμα είναι η συνύπαρξη με τα παιδιά ηλικίας 10 & 5 χρ.
Δυστυχώς όταν την πιάνει, την πιάνει πολύ έντονα και μπορεί να σου κάνει ντου από εκεί που δεν το περιμένεις και προφανώς δεν μπορούμε να είμαστε συνέχεια να προλάβουμε το ο,τιδήποτε.
Το θέμα είναι πως σήμερα εκεί που έβλεπε ο μικρός τηλεόραση (5χρ. και σαμιαμίδι) ήσυχα ήσυχα του έκανε ένα ξαφνικό ντου από πίσω και του έπιασε το αυτί με αποτέλεσμα να του σκίσει το αυτάκι και να έχει και έντονη αιμοραγία.
Προφανώς λοιπόν και ο μικρός φοβήθηκε πολύ. Εμείς τους έχουμε εξηγήσει πως είναι κουταβάκι και πως είναι "φυσιολογική" συμπεριφορά όπως και τους έχουμε εξηγήσει και πώς πρέπει να αντιδράνε σε αντίστοιχες καταστάσεις ώστε να μη φοβηθούνε και να μην δούνε αρνητικά.
Έλα όμως που δεν προλαβαίνεις να αντιδράσεις πάντα και εντάξει εμείς αν όμως κάνει κάτι στα παιδιά θα τα "τσακίσει"
Καμία ανάλογη εμπειρία και καμία συμβουλή ως προς το τι μπορούμε να κάνουμε για να το αντιμετωπίσουμε??
 
  • Like
Reactions: mareco


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.446
12.866
Aθήνα
Καλησπέρα.

Ο βασικός κανόνας είναι πως ποτέ δεν αφήνουμε μόνα τους παιδιά (τέτοιας ηλικίας) και σκυλιά. Χρειάζεται να είμαστε πάντα σε ετοιμότητα ώστε να προλαμβάνουμε τέτοιες καταστάσεις, πριν αυτές συμβούν.

Μετά είναι η διαχείριση/εκπαίδευση του κουταβιου ώστε να συμβιώνει με την οικογένειά μας απροβληματιστα.
Το καλύτερο κουτάβι είναι το κουρασμένο κουτάβι :)
Θέλει εκτόνωση, παιχνίδι, ανακατευθυνση της ενέργειας σε πράγματα που επιτρέπουμε (παιχνίδια, μασουλητηρια κλπ), καθοδήγηση και πολύ πολύ υπομονή.
 


mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.688
19.928
@KaterinaG είναι αλήθεια πολλαπλά κουραστικό να προσπαθείς να αποφύγεις καταστάσεις που δεν θέλεις να συμβούν, με τα κουτάβια. Πρέπει να είσαι ΣΥΝΕΧΕΙΑ από πάνω. Στο λέω εντελώς εμπειρικά. Μέχρι να τους φύγει η μούρλα της ηλικίας και να προσαρμοστούν στους οικογενειακούς (ανθρώπινους) κανόνες, που δεν τους είναι και ιδιαίτερα κατανοητοί, δεν πρέπει να το αφήνεις λεπτό από τα μάτια σου. Δεν γίνεται αλλιώς. Η θα είσαι συνέχεια μπροστά ή αν δεν μπορείς, δεν θα είναι το κουτάβι με τα άλλα... κουτάβια. Από κει και πέρα, μόνο συμπεριφορική σταθερότητα από μέρους σας και χρόνος χρειάζεται για να γίνονται όλα όπως θέλεις.
 


Aliki V.

Well-Known Member
1 Μαϊου 2020
554
527
49
Κι εγώ θα σας πρότεινα να ζητήσετε τη συμβουλή κάποιου εκπαιδευτή. Ειδικά εμείς που δεν ξαναείχαμε ποτε κουτάβι, δεν μπορούμε τις περισσότερες φορές να αντιμετωπίσουμε χωρίς βοήθεια κάτι τέτοιο. Ο εκπαιδευτής θα σας πει 5 βασικά πράγματα και η διαφορά θα αρχίσει να φαίνεται πολυ γρήγορα. Τα κουτάβια δαγκώνουν συνέχεια και επειδή τα δοντάκια τους έιναι πολύ μυτερά, κάνουν ζημιά. Κρίμα είναι να το φοβηθούν τα παιδιά..
 
  • Like
Reactions: KaterinaG


Johnnader

Member
29 Απριλίου 2020
17
23
44
Εγώ έχω ένα κουτάβι 5 μηνών πλέον και 2 παιδιά στην ηλικία ακριβώς των δικών σου, ξεκίνησα με εκπαιδευτη πρίν ακόμα βάλω το κουτάβι στο σπίτι. Και η δικιά μου αρέσκεται στο να δαγκώνει τα πάντα, αλλά έχουν τεθεί όρια, ειδικα τώρα που αλλάζει δόντια γίνεται εμμονική. Για το λόγο αυτό της έχω πάρει χωρίς υπερβολή περίπου 50 διαφορετικά πράγματα για να δαγκώνει, οπότε δεν ξεμένει ποτέ. Με τα παιδιά είναι πολύ προστατευτική και δεν είχα εδώ και 2,5 μήνες που την έχω ουτε το παραμικρό σημάδι ότι θα μπορουσε να δαγκώσει, ακόμα και ως παιχνίδι, βεβαια λόγο φυλής είναι μονίμως εξαντλημένη, αλλά ακόμα και τώρα ποτέ δεν την έχω αφησει μόνη με τον μικρό μου γιο. Επίσης έχουν μάθει και τα παιδιά ακόμα και οι παπουδες ότι όταν πάμε να την χαιδέψουμε, ποτέ δεν πάμε διστακτικά, καθώς αν καταλάβει ότι μπορεί με αυτό τον τρόπο να τρομάξει κάποιον και να τραβηξει το χέρι, μπορέι να το δεί σαν παιχνίδι και να το κάνει για να ''σπάει πλάκα''.
 
  • Like
Reactions: KaterinaG