Δαγκωμα λογω φυλαξης κλεμμενων πορων


Sammie

Well-Known Member
29 Αυγούστου 2022
283
255
41
Γειά σε όλους κι όλες! Εχω ξαναγράψει κάτι σχετικό,σε άλλο θέμα,πιο παλιά.
Εχουμε έναν ημιαιμο σκυλακο, κλείνει 12 μήνες σε λιγο, τον οποίο υιοθετησαμε 2,5 μηνών από καταφύγιο (ήταν με την μαμά του και τα αδέρφια του).
Εχει κάνει εκπαιδευση με επαγγελματία, είναι ένας υπακουος γενικά σκύλος, πολυ αγαπησιάρης και ήρεμος πλέον αρκετά,εκτός από το απόγευμα πριν τη βόλτα,όπου ζητάει την προσοχή με λίγο γάβγισμα κ κάνα κουταβισιο δάγκωμα στα πατζακια πχ. τίποτα έντονο πια,παλιά ήταν πολυυυυ επίμονος σε τέτοιες φάσεις. Εννοειται εκπαιδευμένο σε crate.
Και τώρα το πρόβλημα: όταν κλέψει κάτι,καλτσες/παντόφλες αγαπημένα, δεν το δίνει. Αν πήγαινες να το πάρεις, κούναγε χείλη κι αν το τολμαγες,άρπαζε χέρι,κάποιες φορές έκανε κ καμία μικρή αμυχή. Δουλεψαμε το αστο γενικα,με παιχνίδια του, με το φαΐ του περιμένει όσο του πούμε για να πάει στο μπολ,μπορείς ακόμα κ να κρατάς κρέας μέσα στην μούρη του κ αν του πεις αστο,δεν το παίρνει κ ας τρέχουν τα σάλια του (με παιχνίδια που παίζει,δεν είχε ποτέ θέμα,ακόμα κι αν εχωνες το χερι σου την ώρα που το επαιζε).
Εχουμε περιορίσει οσο γίνεται την πρόσβαση σε πράγματα που κλέβει,αλλά κάποιες φορές κλέβει. Τα παίρνω σχετικά εύκολα πια,ακόμα κ χωρίς ανταλλαγή με λιχουδιά. Απλά αστο κι οκ πολλές φορές. Και σήμερα έγινε η εξής μα#@!α: κλέβει καλτσα,την οποία παίρνω με δυσκολία,με ψευτοδαγκωσε στην αρχή αλλά την άφησε. Είχα βέβαια νεύρα από πριν κ ίσως τον τσιτωσα. 10 λεπτά, ξαναέκλεψε (είχαν πέσει κ τα δύο καλτσακια απ τη λεκάνη ρούχων, αν είναι δυνατόν). Τον πηραμε χαμπάρι αργά,είχε φάει ένα κομμάτι. Πάει ο σύζυγος να την πάρει με ανταλλαγή με τυρί και..τον δάγκωσε. Όχι όπως έκανε παλιά,μαλακά,αλλά αρκετά με μεγάλη γρατζουνιά και αίμα. Μετά βέβαια,πολυ υποτακτικη στάση σώματος,αλλά είχε γίνει η χοντράδα.
Περιττό να πω πόσο απογοήτευση νιώθω,μετά από τόση δουλειά που έχουμε ρίξει και γενικά και ειδικά με αυτό το θέμα,σε σημείο που με πιάνει το παραπονο γιατί δύο φορές έχουμε υιοθετήσει από αποψη (δεν θέλαμε να αγοράσουμε ενώ τόσα σκυλιά σαπίζουν στα κλουβια),έχουμε δουλέψει πολύ και τις δύο φορές όμως έχουμε σοβαρά θέματα (κυρίως στον πρώτο σκύλο). Εχω και 4 χρόνων νήπιο κι είμαι τσιτωμενη με αυτή την παλιό συμπεριφορά του,μην πω κάτι άλλο δημοσίως,αν και με την μικρή είναι κύριος γενικά.
Θα μιλήσω με εκπαιδεύτρια αύριο,αλλά ξέρω τι θα μου πει: τρελη εκτόνωση (δεν είναι εύκολο γιατί,ενώ πάει μεγάλες βόλτες,δεν έχουμε κοντά χώρο περιφραγμενο να τρεξει), και πολυ περιορισμός crate.
Sorry παιδιά,κούρασα μάλλον,γράφω απλά να πω τον πόνο μου αλλα και να ακούσω καμία εμπειρια/συμβουλή αν έχετε.. βάζω και άλλη μια φώτο του μπουφου.
 

Attachments



Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
Το "άστο" με βάση τις δικές μου εμπειρίες τουλάχιστον, θέλει αρκετό δούλεμα και σταδιακά με μεγαλύτερης αξίας (για τον σκύλο) αντικείμενα. Όσο αυξάνεται η αξία του κλοπιμαιου, τόσο αυξάνεις και την ποιοτητα της ανταμοιβής (ανάλογα πάλι τον σκύλο).

12 μηνών είναι πάνω στα ντουζενια του, εφηβεία κάργα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Αυτό σημαίνει πως χρειάζεται ακόμα περισσότερη υπομονή και επιμονή σε εντολές που μέχρι πριν λίγο καιρό εκτελούσε αψογα.
Ίσως τώρα μετά από αυτό το περιστατικό να χρειαστεί να δουλέψετε λίγο παραπάνω ώστε να ανακτήσει ο σκυλάκος την εμπιστοσύνη του σε εσάς.

Επίσης σε όλα αυτό συνυπολογιζεις και την περίφημη W καμπύλη μάθησης.

Χαλαρά, υπομονή και επιμονή ;)
 


Sammie

Well-Known Member
29 Αυγούστου 2022
283
255
41
Η αξία του κλοπιμαιου είναι ίδια πάντα,γιατί επιλεγει να κλεβει πάντα τα ίδια(με κλεμμένο φαΐ,δεν επεμβαίνουμε ποτέ,κατόπιν συμβουλης εκπαιδεύτριας του). Εσύ δλδ yorkaddict, θα δημιουργούσες "σεναρια" τέτοια,με φαΐ πχ? Ειχες παρομοια εμπειρία και αν ναι,ποια η έκβαση?
Ξερω πως παίζει ρόλο κι η ηλικία,απλά ξενέρωσα απίστευτα γιατί ενώ πηγαινε όλο αυτό πολύ καλά, έδειχνε αρκετά ήρεμος σε τέτοιες φάσεις πια,έγινε αυτό σήμερα. Οκ, ήταν λίγο λάθος η συγκυρία, ήταν μόνος αρκετές ώρες,ήμουν εκνευρισμένη,αλλά δάγκωμα?? Ο δαγκωμένος έξαλλος εντωμεταξύ, νιώθει προδομένος τύπου,γενικά χάλασε πολύ η διάθεση όλων.
Σ ευχαριστώ για απάντηση και για το πολύ ενδιαφέρον link,θα το μελετήσω αύριο που θα έχω χρόνο..
 


Sammie

Well-Known Member
29 Αυγούστου 2022
283
255
41
Επισης σκέφτομαι μήπως πια να μην επεμβαίνω καθόλου άμεσα στις φάσεις αυτές. Να πετάω κάτι στο crate κι όταν πηγαίνει να το φάει,να ανακτώ κλοπιμαιο. Αυτό η εκπαιδεύτρια μας το είχε πει, δεν ήταν υπέρ της άμεσης αλληλεπιδρασης,ίσως λόγω του ότι μπορεί να πάει στραβά η ανταλλαγή,όπως σήμερα. είναι όμως πολύ έξυπνο το διαολι και υποψιάζομαι ότι θα πάρει κλοπιμαιο μαζι στο crate και τοτε...το χάσαμε και του κάναμε και τα 40. Και του σκύλου ίσως,αν φάει καλτσα.
 


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
Απο όσο θυμάμαι, η ουσία αυτής της εντολής είναι να κάνεις τον σκύλο να αφήσει κάτι που εκείνος θεωρεί σημαντικό και ταυτόχρονα να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη.
Σου το αφήνει σε αντάλλαγμα με λιχουδιά και του το ξαναδινεις.
Θυμάμαι μου είχε μείνει πως εχει τεράστια σημασία (για τον σκύλο) να του το δώσεις σε αυτά τα πρώτα στάδια ώστε να νοιώσει ασφάλεια μαζί σου, να σε εμπιστεύεται.
Εγώ το ξεκίνησα αρχικά με τα παιχνίδια τους και σταδιακά κατάφερα χωρίς λιχουδιά αλλά με λεκτική επιβράβευση να αφήνουν αυτό που έχουν στο στόμα τους.
Με κάλτσες, παιχνίδια κλπ δουλεύει μια χαρά.
Εχω δοκιμάσει με κάτι ψωμιά, κουλούρια κλπ που έχουν βουτήξει κατά καιρούς, που λόγω μεγέθους δεν μπορουν να φάνε άμεσα και τα έχουν αφήσει.
Αν μιλάμε ομως για αλλά πιο εύκολα (και γρήγορα) φαγώσιμα, δεν προλαβαίνουμε καν...
Το έχουν φάει στο Ασ... :LOL:
Εκεί βολεύει το ΜΗ, το προειδοποιητικο.

Είχα ένα πολύ έξυπνο και βοηθητικό βιντεακι που έδειχνε τον τρόπο και ανέλυε τις λεπτομέρειες, αλλά δεν τα θυμάμαι, ούτε δυστυχώς που έχω αποθηκεύσει το βιντεακι... Πάνε και 12 - 13 χρόνια από τότε.
 


Sammie

Well-Known Member
29 Αυγούστου 2022
283
255
41
Στο μη είναι αρκετά καλός. Αν δεν τον προλαβεις κ το βουτήξει την εκατσες:LOL:Ρε γμτ,δεν μπορώ να καταλάβω πως γίνεται να έχω τόσο καλό έλεγχο στο φαι του και να μην μπορώ να πάρω ευκολα παλιό καλτσα.. Μαλλον είναι η αίσθηση του ότι βρήκε κάτι μόνος. Πάντως με ανταλλαγή τα δίνει ευκολα σ εμένα. Δεν ξέρω αν παίζει ρόλο που ο δαγκωμενος μου σύζυγος δεν το έχει δουλέψει το αστο τόσες φορές.Να πω αλήθεια, τώρα φοβάμαι κι εγώ να του παίρνω πράγματα. Είναι αυτό που είπες,περί εμπιστοσύνης, δουλεύει αμφίδρομα.. θα διαβάσω ο,τι έστειλες,ευχαριστωω και πάλι πολύ!
 
  • Like
Reactions: Yorkaddict


Aliki V.

Well-Known Member
1 Μαϊου 2020
554
527
49
Στο μη είναι αρκετά καλός. Αν δεν τον προλαβεις κ το βουτήξει την εκατσες:LOL:Ρε γμτ,δεν μπορώ να καταλάβω πως γίνεται να έχω τόσο καλό έλεγχο στο φαι του και να μην μπορώ να πάρω ευκολα παλιό καλτσα.. Μαλλον είναι η αίσθηση του ότι βρήκε κάτι μόνος. Πάντως με ανταλλαγή τα δίνει ευκολα σ εμένα. Δεν ξέρω αν παίζει ρόλο που ο δαγκωμενος μου σύζυγος δεν το έχει δουλέψει το αστο τόσες φορές.Να πω αλήθεια, τώρα φοβάμαι κι εγώ να του παίρνω πράγματα. Είναι αυτό που είπες,περί εμπιστοσύνης, δουλεύει αμφίδρομα.. θα διαβάσω ο,τι έστειλες,ευχαριστωω και πάλι πολύ!
Εμάς κλέβει κάλτσες που κρύβουμε κάτω από ρούχα. Το χει πάρει χαμπάρει η χαζοβιόλα και χώνει τη ρουθούνα και τις ξεθάβει. Στις κάλτσες εμάς δουλεύει η ανταλλαγή όμως σε ένα πχ κόκκαλο όχι..μόλις πλησιάσουμε γρυλλίζει Κι επειδή έχει κάνει κάτι περίεργα τελευταία, παρόλο που είναι 3χρονών, μίλησα πάλι με την εκπαιδεύτρια και θα τα "πούμε " πάλι λιγάκι. Προσωπικά θεωρώ ότι είναι ένα προβληματάκι το να μην έχουμε τρόπο ΑΝΑΙΜΑΚΤΑ να τους πάρουμε μία κάλτσα, ένα κόκκαλο, μια μπλούζα
 


Sammie

Well-Known Member
29 Αυγούστου 2022
283
255
41
Αστειεύεσαι? Τρελό πρόβλημα. Εγώ μπορώ αναίμακτα (ΟΧΙ φαι) γιατί τον έχω δουλέψει πολύ, ο σύζυγος όπως απεδείχθη,όχι.. Είναι πολύ έξυπνο μάλλον το καθίκι κ ήξερε ότι μπορεί να τα έχει κ τα δύο με αυτόν.
Μίλησα με εκπαιδεύτρια,διαφωνεί με την ανταλλαγή,από την αρχή το θεωρούσε επικίνδυνο κι είχε δίκιο τελικά. Ειπε: αν αυτό που κλέβει δεν είναι επικίνδυνο,δεν κάνουμε τίποτα,τον αφηνουμε( η λογική είναι ότι αυτός θέλει να τραβήξει προσοχή μας). Αν είναι επικίνδυνο, πάμε κουζίνα,τον φωνάζουμε έχοντας ένα πολύ high value treat,τον οδηγουμε στο crate με αυτό. Αφού μπει,πάμε κ μαζεύουμε το κλοπιμαιο με ασφάλεια. Θεωρεί ότι η φάση αυτή θα σταματήσει όταν ενηλικιωθεί,αλλά δε μου δίνεις πολλες ελπιδες:LOL:
Εννοείται εκτόνωση και τρελά όρια μέσα στο σπίτι,το οποίο μεταφράζεται με πολύ crate.Οχι ελευθερίες πολλές στον χώρο,αν κάνει τέτοιες μ!@%ες.
Εύχομαι καλή επιτυχία στις δύο μας..
 
  • Haha
Reactions: Aliki V.


bella_gr

Well-Known Member
18 Φεβρουαρίου 2014
359
246
dog-place.blogspot.com
απ οτι καταλαβαινω, εσυ εχεις δουλεψει περισσοτερο με τον σκυλο απ οτι ο συζυγος, οποτε ο σκυλος σε σεβεται/εμπιστευεται πιο πολυ. δοκιμαστε ανταλλαγη με κατι πιο ενδιαφερον, πχ κρεας, οχι τυρι. τον πλησιαζεις, τον φωναζεις για να σε κοιταξει και πετας λιγο μακρια το κρεας, ωστε να αναγκαστει να σηκωθει και να αφησει το κλοπιμαιο. και μετα επιβραβευεις τρελα. πρεπει επισης να δειτε γενικοτερα τη σταση του απεναντι σας, γιατι μεγαλωνοντας θα δοκιμαζει τα ορια κι αν παρει το πανω χερι, θα χετε κι αλλα προβληματα.
 


Sammie

Well-Known Member
29 Αυγούστου 2022
283
255
41
Στο αστο έχω δουλέψει πιο πολύ. Τα άλλα τα έχουμε δουλέψει το ίδιο. Οταν πεταγα μακριά τη λιχουδιά, ετρεχε, την επαιρνε κ μετα σφαιρα πισω να αρπαξει το κλοπιμαιο (εμπαινε σε mode θηρευσης). Και με κρέας ανταλλάσω, αλλά πλέον δεν θα το κάνουμε, θα τον προσελκυω με λιχουδιά στο crate.
Και θα το μαζεύω με ασφάλεια, μετά από λίγο. Ετσι μας είπε η εκπαιδεύτρια.
Η στάση του είναι γενικά μια χαρά,υπακουος,ήρεμος,τρυφερός,σέβεται τα υπόλοιπα όρια. Εχει μόνο αυτή την ηλιθια συμπεριφορά (καλλιεργηθηκε πολυ και στο καταφυγιο). Περίεργο μου φαίνεται κι εμένα,αλλά αυτός ειναι,τον φορτωθηκαμε:LOL:
 


mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.633
19.860
Ααααχ πόσο απλά, ήρεμα και ξεκάθαρα μπορείς να συμβουλεύσεις έναν τρίτο, για την συμπεριφορά του σκύλου του. Και οταν το ζεις, το μονο που έχεις στο μυαλό, είναι παράπονο και νεύρα. Που είναι κοπρίδι, που δεν ξέρουμε πως πέρασε τους πρώτους δύο μήνες της ζωής του, που έχουν περάσει άλλοι 10 μήνες με φουλ εκπαίδευση και ακόμη δεν είναι ρομποτάκι, που έχει γίνει η ζωή μας χάος!

Αγαπητή @Sammie μη νομίζεις...για τον εαυτό μου τα λέω :)

Η μόνη εκπαιδευτική συμβουλή που δίνω πια, είναι...ανάσες. Πολλές. Βαθιές!
Ολα μια χαρά ακούγεται ότι τα κάνετε. Και ακούγεται και πολύ καλή η εκπαιδεύτριά σου. Να μας πεις ποιά είναι, μπας και βοηθηθεί και κανένας άλλος.

Γονίδια κορίτσι μου. Προσωπικά πιστεύω πλέον ακράδαντα, ότι αυτή είναι η απάντηση σε όλα τα θέματα. Πρωτίστως, γονίδια. Οση εκπαίδευση και να γίνει, και όση καλή διάθεση και να υπάρχει, ίσως κάποια θέματα να αργήσει πάρα πολύ να τα φτιάξει. Η ίσως και να μην τα φτιάξει ποτέ. Συγχρόνως, είναι και μικρός ακομη. Μην απογοητεύεστε. Μην ξενερώνετε. Μην το παίρνετε προσωπικά. Μην βιάζεστε να κρινετε. Μα θα μου πεις...τόσο καιρό τον έχουμε μαζί μας, δεν θα έπρεπε πια, να λειτουργεί στον αυτόματο; Εχμμμ...τσου. Δεν θα έπρεπε. Είναι μπέμπης ακόμη και μάλιστα στα "χειρότερά" του όπως σωστά είπε και ο @Yorkaddict. Μαθαίνει ακομη. Δώστε του τον χρόνο που χρειάζεται. Οπως θα δώσεις και στην μικρή σου, όταν έρθει η ώρα της :giggle:

Στο μεταξύ, συνεχίστε σταθερά τις ρουτίνες σας σύμφωνα με την εκπαιδεύτριά σας, αποφύγετε τα άσκοπα debate με τον τεντυμπόι σας (συμφωνώ μ' αυτό) και τα μάτια σας 214 μην γίνει καμιά κατά λάθος μαλακιούλα με την μικρή και την πληρώσει τελικά ο έξαλλος νέος, που στην ουσία δεν θα φταίει :)
 
  • Like
Reactions: Orjo and Yorkaddict


Sammie

Well-Known Member
29 Αυγούστου 2022
283
255
41
Mareco φανταστικό ποστ,ένιωσα σχεδόν συγκίνηση,δεν ξέρω γιατί,μάλλον γιατί ένιωσα έντονη ενσυναισθηση :) Σ ευχαριστώ :)
Εχεις δίκιο σε όλα,απλα η κούραση της καθημερινότητας σε τσακίζει και δεν έχεις πάντα αισιοδοξία.
Λοιπόν αυτό με τα γονίδια, μου το λέει συνέχεια η εκπαιδεύτρια του, η οποία σαν πρώτο μέλημα της έχει να μην έρχεσαι σε ανούσιες αντιπαραθεσεις με τον σκυλο. Αντί αυτού όρια. Με την μικρη ο κοπρος είναι πολυ " ευγενικος",αλλα φυσικα,οπως λεει και η εκπαιδευτρια του,δεν αφηνεις ΠΟΤΕ σκυλο με παιδι χωρις εποπτεία, οσο βουτυρο και να είναι ο σκυλος. Η οποία οντως είναι υπέροχη κι αφού επιτρέπεται να πω το όνομά της,είναι η Αρετή Δενδια, από τη dog's up.
 


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
δεν αφηνεις ΠΟΤΕ σκυλο με παιδι χωρις εποπτεία
Αυτό το κάνεις/κανουμε πόστερ :)

Οσον αφορά τα γονίδια, ναι, παίζουν ρόλο, αλλά έχω την αίσθηση πως εξίσου μεγάλο ρόλο παίζουν και οι εμπειρίες/βιώματα του σκύλου από μωρό, πολύ περισσότερο μέσα στο κρίσιμο χρονικό παράθυρο της κοινωνικοποίησης και φτάνοντας μέχρι και την εφηβεία.
Πιάνουμε δηλαδή όλο το φάσμα μέχρι και την δεύτερη περίοδο φόβου.
 


mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.633
19.860
Ναι, την έχω ακουστά την κοπέλλα!

Εχεις δίκιο σε όλα,απλα η κούραση της καθημερινότητας σε τσακίζει και δεν έχεις πάντα αισιοδοξία.
Δεν υπάρχει μέσος (αλλά και λίγο παραπάνω) ιδιοκτήτης σκύλου, που να μην ταυτίζεται με αυτό.
Εχω κολλητή καταπληκτική εκπαιδεύτρια που λέει: Ο σκύλος πρέπει να ζει μεταξύ άλλων και σαν σκύλος. Να πηγαίνει συχνά στη φυσή. Στα βουνά και στα λαγκάδια και στα ποτάμια.
Ειλικρινά, κάποια μέρα θα την ξετριχιάσω. Με πολύ αγάπη!
 


Sammie

Well-Known Member
29 Αυγούστου 2022
283
255
41
Ναι, την έχω ακουστά την κοπέλλα!


Δεν υπάρχει μέσος (αλλά και λίγο παραπάνω) ιδιοκτήτης σκύλου, που να μην ταυτίζεται με αυτό.
Εχω κολλητή καταπληκτική εκπαιδεύτρια που λέει: Ο σκύλος πρέπει να ζει μεταξύ άλλων και σαν σκύλος. Να πηγαίνει συχνά στη φυσή. Στα βουνά και στα λαγκάδια και στα ποτάμια.
Ειλικρινά, κάποια μέρα θα την ξετριχιάσω. Με πολύ αγάπη!
:ROFLMAO:Σωστότατο!
 


Sammie

Well-Known Member
29 Αυγούστου 2022
283
255
41
Αυτό το κάνεις/κανουμε πόστερ :)

Οσον αφορά τα γονίδια, ναι, παίζουν ρόλο, αλλά έχω την αίσθηση πως εξίσου μεγάλο ρόλο παίζουν και οι εμπειρίες/βιώματα του σκύλου από μωρό, πολύ περισσότερο μέσα στο κρίσιμο χρονικό παράθυρο της κοινωνικοποίησης και φτάνοντας μέχρι και την εφηβεία.
Πιάνουμε δηλαδή όλο το φάσμα μέχρι και την δεύτερη περίοδο φόβου.
Απλά επειδή από 15 ημερών μαζεύτηκε από την φιλοζωικη με την μαμά του και τα αδέρφια του κι εμεινε εκει ως τους 2,5 μήνες που τον υιοθετησαμε, μου μένουν μόνο τα genetics ίσως. Υποτιθεται μεγαλα λαθη εμεις δεν καναμε. Σκυλος βέβαια ειναι,ζωο δλδ. Τώρα οκ,μάλλον το υπεραπλουστευω θα μου πεις,αλλά προσπαθώ κι εγώ να ρίξω φως:LOL:
 
  • Like
Reactions: mareco




Aliki V.

Well-Known Member
1 Μαϊου 2020
554
527
49
@Sammie μάλλον κοντά μένουμε γιατί η Αρετή είναι της περιοχής μας ;) . Ήταν η πρώτη που είχε ερθει και θα την ευγνωμονώ πάντα που επέμενε για την εκμάθηση στο crate.
Γονίδια στάνταρ παίζουν τεράστιο ρόλο συμφωνώ απόλυτα με τη @mareco ..το ίδιο μας είπε ακριβώς κι εμάς η εκπαιδεύτρια που ήρθε σπίτι προχθές..είδα με άλλα μάτια τη νέλλη και κατάλαβα γιατί είναι έτσι και τι λάθη έχουμε κάνει εμείς..το ότι είναι ένα πολύ δυναμικό σκυλί, ότι έχει κάνει ελλιπή κοινωνικοποίηση λόγω κορονοϊού και απειρίας το ήξερα..το ότι είναι ξεκάθαρα σκυλί εργασίας δεν το είχα καταλάβει, δεν είχα τις γνώσεις για να το δω...ο χαρακτήρας τους δεν αλλάζει, απλά μαθαίνουμε εμείς να τα διαχειριζόμαστε και να λειαίνουμε κάποιες αντιδράσεις τους..έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας και εμείς αλλά είναι ένα πάρα πολύ έξυπνο σκυλί το οποίο δουλεύεται πολύ εύκολα, αρκεί να έχεις τη διάθεση και το χρόνο να το κάνεις..
 


J_Marius

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2022
60
25
39
Γειά σε όλους κι όλες! Εχω ξαναγράψει κάτι σχετικό,σε άλλο θέμα,πιο παλιά.
Εχουμε έναν ημιαιμο σκυλακο, κλείνει 12 μήνες σε λιγο, τον οποίο υιοθετησαμε 2,5 μηνών από καταφύγιο (ήταν με την μαμά του και τα αδέρφια του).
Εχει κάνει εκπαιδευση με επαγγελματία, είναι ένας υπακουος γενικά σκύλος, πολυ αγαπησιάρης και ήρεμος πλέον αρκετά,εκτός από το απόγευμα πριν τη βόλτα,όπου ζητάει την προσοχή με λίγο γάβγισμα κ κάνα κουταβισιο δάγκωμα στα πατζακια πχ. τίποτα έντονο πια,παλιά ήταν πολυυυυ επίμονος σε τέτοιες φάσεις. Εννοειται εκπαιδευμένο σε crate.
Και τώρα το πρόβλημα: όταν κλέψει κάτι,καλτσες/παντόφλες αγαπημένα, δεν το δίνει. Αν πήγαινες να το πάρεις, κούναγε χείλη κι αν το τολμαγες,άρπαζε χέρι,κάποιες φορές έκανε κ καμία μικρή αμυχή. Δουλεψαμε το αστο γενικα,με παιχνίδια του, με το φαΐ του περιμένει όσο του πούμε για να πάει στο μπολ,μπορείς ακόμα κ να κρατάς κρέας μέσα στην μούρη του κ αν του πεις αστο,δεν το παίρνει κ ας τρέχουν τα σάλια του (με παιχνίδια που παίζει,δεν είχε ποτέ θέμα,ακόμα κι αν εχωνες το χερι σου την ώρα που το επαιζε).
Εχουμε περιορίσει οσο γίνεται την πρόσβαση σε πράγματα που κλέβει,αλλά κάποιες φορές κλέβει. Τα παίρνω σχετικά εύκολα πια,ακόμα κ χωρίς ανταλλαγή με λιχουδιά. Απλά αστο κι οκ πολλές φορές. Και σήμερα έγινε η εξής μα#@!α: κλέβει καλτσα,την οποία παίρνω με δυσκολία,με ψευτοδαγκωσε στην αρχή αλλά την άφησε. Είχα βέβαια νεύρα από πριν κ ίσως τον τσιτωσα. 10 λεπτά, ξαναέκλεψε (είχαν πέσει κ τα δύο καλτσακια απ τη λεκάνη ρούχων, αν είναι δυνατόν). Τον πηραμε χαμπάρι αργά,είχε φάει ένα κομμάτι. Πάει ο σύζυγος να την πάρει με ανταλλαγή με τυρί και..τον δάγκωσε. Όχι όπως έκανε παλιά,μαλακά,αλλά αρκετά με μεγάλη γρατζουνιά και αίμα. Μετά βέβαια,πολυ υποτακτικη στάση σώματος,αλλά είχε γίνει η χοντράδα.
Περιττό να πω πόσο απογοήτευση νιώθω,μετά από τόση δουλειά που έχουμε ρίξει και γενικά και ειδικά με αυτό το θέμα,σε σημείο που με πιάνει το παραπονο γιατί δύο φορές έχουμε υιοθετήσει από αποψη (δεν θέλαμε να αγοράσουμε ενώ τόσα σκυλιά σαπίζουν στα κλουβια),έχουμε δουλέψει πολύ και τις δύο φορές όμως έχουμε σοβαρά θέματα (κυρίως στον πρώτο σκύλο). Εχω και 4 χρόνων νήπιο κι είμαι τσιτωμενη με αυτή την παλιό συμπεριφορά του,μην πω κάτι άλλο δημοσίως,αν και με την μικρή είναι κύριος γενικά.
Θα μιλήσω με εκπαιδεύτρια αύριο,αλλά ξέρω τι θα μου πει: τρελη εκτόνωση (δεν είναι εύκολο γιατί,ενώ πάει μεγάλες βόλτες,δεν έχουμε κοντά χώρο περιφραγμενο να τρεξει), και πολυ περιορισμός crate.
Sorry παιδιά,κούρασα μάλλον,γράφω απλά να πω τον πόνο μου αλλα και να ακούσω καμία εμπειρια/συμβουλή αν έχετε.. βάζω και άλλη μια φώτο του μπουφου.
Χαίρομαι που λες τον πόνο σου· τι το ‘χουμε το φόρουμ αν όχι για ψυχοθεραπεία; Κι εμείς έχουμε παρόμοια φάση με τον Βέλγο μας. Κάποιες φορές αρπάζει αντικείμενα που αφήνονται αβέρτα στο έλεός του (κυρίως εξ αιτίας μου). Στην αρχή είχαμε πρόβλημα με το δάγκωμα του γιατί ό,τι αρπάξει το θεωρεί παιχνίδι άρα «μην τολμήσεις να με αγγίξεις» φάση. Σίγ
Γειά σε όλους κι όλες! Εχω ξαναγράψει κάτι σχετικό,σε άλλο θέμα,πιο παλιά.
Εχουμε έναν ημιαιμο σκυλακο, κλείνει 12 μήνες σε λιγο, τον οποίο υιοθετησαμε 2,5 μηνών από καταφύγιο (ήταν με την μαμά του και τα αδέρφια του).
Εχει κάνει εκπαιδευση με επαγγελματία, είναι ένας υπακουος γενικά σκύλος, πολυ αγαπησιάρης και ήρεμος πλέον αρκετά,εκτός από το απόγευμα πριν τη βόλτα,όπου ζητάει την προσοχή με λίγο γάβγισμα κ κάνα κουταβισιο δάγκωμα στα πατζακια πχ. τίποτα έντονο πια,παλιά ήταν πολυυυυ επίμονος σε τέτοιες φάσεις. Εννοειται εκπαιδευμένο σε crate.
Και τώρα το πρόβλημα: όταν κλέψει κάτι,καλτσες/παντόφλες αγαπημένα, δεν το δίνει. Αν πήγαινες να το πάρεις, κούναγε χείλη κι αν το τολμαγες,άρπαζε χέρι,κάποιες φορές έκανε κ καμία μικρή αμυχή. Δουλεψαμε το αστο γενικα,με παιχνίδια του, με το φαΐ του περιμένει όσο του πούμε για να πάει στο μπολ,μπορείς ακόμα κ να κρατάς κρέας μέσα στην μούρη του κ αν του πεις αστο,δεν το παίρνει κ ας τρέχουν τα σάλια του (με παιχνίδια που παίζει,δεν είχε ποτέ θέμα,ακόμα κι αν εχωνες το χερι σου την ώρα που το επαιζε).
Εχουμε περιορίσει οσο γίνεται την πρόσβαση σε πράγματα που κλέβει,αλλά κάποιες φορές κλέβει. Τα παίρνω σχετικά εύκολα πια,ακόμα κ χωρίς ανταλλαγή με λιχουδιά. Απλά αστο κι οκ πολλές φορές. Και σήμερα έγινε η εξής μα#@!α: κλέβει καλτσα,την οποία παίρνω με δυσκολία,με ψευτοδαγκωσε στην αρχή αλλά την άφησε. Είχα βέβαια νεύρα από πριν κ ίσως τον τσιτωσα. 10 λεπτά, ξαναέκλεψε (είχαν πέσει κ τα δύο καλτσακια απ τη λεκάνη ρούχων, αν είναι δυνατόν). Τον πηραμε χαμπάρι αργά,είχε φάει ένα κομμάτι. Πάει ο σύζυγος να την πάρει με ανταλλαγή με τυρί και..τον δάγκωσε. Όχι όπως έκανε παλιά,μαλακά,αλλά αρκετά με μεγάλη γρατζουνιά και αίμα. Μετά βέβαια,πολυ υποτακτικη στάση σώματος,αλλά είχε γίνει η χοντράδα.
Περιττό να πω πόσο απογοήτευση νιώθω,μετά από τόση δουλειά που έχουμε ρίξει και γενικά και ειδικά με αυτό το θέμα,σε σημείο που με πιάνει το παραπονο γιατί δύο φορές έχουμε υιοθετήσει από αποψη (δεν θέλαμε να αγοράσουμε ενώ τόσα σκυλιά σαπίζουν στα κλουβια),έχουμε δουλέψει πολύ και τις δύο φορές όμως έχουμε σοβαρά θέματα (κυρίως στον πρώτο σκύλο). Εχω και 4 χρόνων νήπιο κι είμαι τσιτωμενη με αυτή την παλιό συμπεριφορά του,μην πω κάτι άλλο δημοσίως,αν και με την μικρή είναι κύριος γενικά.
Θα μιλήσω με εκπαιδεύτρια αύριο,αλλά ξέρω τι θα μου πει: τρελη εκτόνωση (δεν είναι εύκολο γιατί,ενώ πάει μεγάλες βόλτες,δεν έχουμε κοντά χώρο περιφραγμενο να τρεξει), και πολυ περιορισμός crate.
Sorry παιδιά,κούρασα μάλλον,γράφω απλά να πω τον πόνο μου αλλα και να ακούσω καμία εμπειρια/συμβουλή αν έχετε.. βάζω και άλλη μια φώτο του μπουφου.
Χαίρομαι που λες τον πόνο σου· τι το ‘χουμε το φόρουμ αν όχι για ψυχοθεραπεία; Κι εμείς έχουμε παρόμοια φάση με τον Βέλγο μας. Κάποιες φορές αρπάζει αντικείμενα που αφήνονται αβέρτα στο έλεός του (κυρίως εξ αιτίας μου). Στην αρχή είχαμε πρόβλημα με το δάγκωμα του γιατί ό,τι αρπάξει το θεωρεί παιχνίδι άρα «μην τολμήσεις να με αγγίξεις» φάση. Σιγά-σιγά όμως νομίζω ότι βρήκαμε έναν κώδικα επικοινωνίας. Εάν αρπάξει κάτι ακατάλληλο αλλά μεγάλο (χωρίς κίνδυνο κατάποσης) τον πλησιάσω ήρεμα καθώς είναι κουλουριασμένος και με κοιτάει με πλάγιο βλέμμα. Τον χαϊδεύω, ακούω ένα απαλό αλλά προειδοποιητικό γρύλισμα, τον ξανά-χαϊδεύω, τον φιλάω στο κεφάλι, επανειλημμένως αν χρειαστεί, και ω του θαύματος, το αφήνει. Διστακτικά βέβαια. Εάν αυτό το κόλπο δεν λειτουργήσει τότε βγάζω μια φωνή τάχα ότι είδα κάτι και τρόμαξα (Ζουμπουλία-στιλ). Τραγελαφικό αλλά λειτουργεί—αν γίνει με πειθώ.
 


Sammie

Well-Known Member
29 Αυγούστου 2022
283
255
41
Χαχα,πρόσεχε λίγο με τα φιλιά γιατί τα ερμηνεύουν λίγο περίεργα,είναι κ το πρόσωπο σου κοντά,στις μασέλες.. Η απόσπαση προσοχής είναι τέλεια,αλλά εμένα γενικά δεν πιάνει. Α ο δικός μου πάντως,νομίζω όλα τα σκυλιά,εξελίσσει συμπεριφορές και γίνεται καλύτερος όσο του δίνεις ευκαιρίες. Πχ παλιά όταν πεταγα λιχουδιά crate πήγαινε σαν μπουφος κ την έτρωγε κ μάζευα το αντικείμενο. Τωρα ο παλιοσκυλος το κουβαλάει μαζί και θέλει να μπει crate με αυτό!! ΔΕΝ τον αφήνω όμως, λέω αστο,το αφήνει κ μετα τον καθοδηγώ με το κρέας στην μουσουδα μέσα στο crate. Οπότε προς το παρόν κερδίζει το δίποδοσε αυτη την μαχη.. :sneaky:
 
  • Haha
Reactions: Aliki V.


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.103
Μηνύματα
895.600
Μέλη
19.914
Νεότερο μέλος
nicksugar3