Δεν άφησαν σκύλο-οδηγό τυφλού να μπει στο μουσείο της Ακρόπολης!

Xotikouli

Well-Known Member
24 Δεκεμβρίου 2006
4.974
630
Athens

Πόσο πίσω είμαστε στα μυαλά και στους νόμους? Απαγόρευσαν την είσοδο του σκύλου-οδηγού και της έδωσαν αναπηρικό καροτσάκι προσβάλλοντας την! Αντίστοιχη συμπεριφορά είχαμε και τον Μάιο του 2009 προς την κ. Γκέρτσου. Τίποτα δεν άλλαξε από τότε?

Γύρισε όλα τα μουσεία του κόσμου με τη βοήθεια του πιστού της σκύλου-οδηγού. Από το Λούβρο μέχρι το Μουσείο του Βατικανού και το Πάνθεον ουδείς απαγόρευσε την είσοδο στην τυφλή Ισπανίδα φιλόλογο Antonia Pons Losada και τον σκύλο της. Ουδείς, εκτός από τους υπευθύνους στο νεότευκτο Μουσείο της Ακρόπολης.

Πριν από λίγες μέρες και συγκεκριμένα στις 3 Απριλίου η κ. Λοσάντα βρέθηκε στην Ελλάδα μαζί με τον άντρα της και μια δεκαμελή παρέα Ισπανών. Ηταν η τέταρτη επίσκεψή της στη χώρα μας, την οποία επισκέπτεται συχνά και λόγω των σπουδών της (κλασική φιλολογία, ελληνική και λατινική). Οπως κατήγγειλε στην «Ε», όταν έφτασαν στην είσοδο του μουσείου ένας από τους εργαζομένους στην ασφάλεια του μουσείου τής είπε ότι τα σκυλιά δεν επιτρέπονται. Του εξήγησε ότι δεν είναι απλός σκύλος και ότι πρόκειται για ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο-οδηγό τυφλών, αλλά ο υπάλληλος επέμεινε. Το ίδιο είπε και ο επικεφαλής της ασφάλειας, ο οποίος κλήθηκε από την ίδια. Η κ. Λοσάντα ζήτησε να μιλήσει και με τον διευθυντή του μουσείου, ο οποίος διά τηλεφώνου κράτησε την ίδια στάση. «Τελικά εμφανίστηκε ένας αρχαιολόγος και μου πρόσφερε ένα αναπηρικό καροτσάκι λέγοντας ότι ο σκύλος δεν μπορεί να μπει μέσα. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πώς αισθάνθηκα, πόσο ντράπηκα. Απλώς δεν μπορώ να δω, δεν έχω κάποια αναπηρία. Ηταν τόσο εξευτελιστικό... Και εγώ και οι φίλοι μου επιμείναμε ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι σαφής και επιτρέπει την είσοδο των σκύλων-οδηγών παντού, αλλά όλοι ήταν ανένδοτοι».

Σύμφωνα πάντα με την κ. Λοσάντα, η δικαιολογία που προέβαλαν ήταν ότι ο σκύλος θα μπορούσε να δαγκώσει κάποιον, να σπάσει κάτι ή να δημιουργήσει πρόβλημα σε κάποιον επισκέπτη αλλεργικό στους σκύλους. «Ζήτησα τη φόρμα παραπόνων του μουσείου και τη συμπλήρωσα. Θα καταγγείλω το γεγονός και στη Βουλή της Καταλονίας όπου και ζω. Ποτέ δεν είχα πρόβλημα με τον σκύλο μου σε όλο τον κόσμο. Είχα λίγα προβλήματα και στο Μουσείο της Βεργίνας στη Θεσσαλονίκη, αλλά τους εξήγησα και με άφησαν να μπω με τον σκύλο μου. Στο Μουσείο της Πέλλας μάλιστα οι υπάλληλοι ήταν ιδιαίτερα ευγενικοί μαζί μου και δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα εξαρχής».

Η «Ε» απευθύνθηκε στον Δημήτρη Παντερμαλή, πρόεδρο του Οργανισμού Ανέγερσης του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, ο οποίος είπε ότι προτάθηκε στην τυφλή επισκέπτρια να αφήσει τον σκύλο απ' έξω και να τη συνοδέψει κάποιος αρχαιολόγος μέσα στο μουσείο. «Το κοινό δεν μπορώ να το ελέγξω. Μπορεί κάποιος να αντιδρούσε, να δημιουργούνταν πανικός και να έπεφτε ένα βάθρο με κάποιο έκθεμα. Ούτε να το σκέφτομαι δεν θέλω... Η ευθύνη μας είναι τεράστια απέναντι στον πολιτιστικό θησαυρό. Η διάθεσή μας είναι απολύτως φιλική απέναντι σ' αυτούς τους ανθρώπους και μάλιστα σκοπεύουμε να φτιάξουμε και ένα μικρό μουσείο αφής».

Από τα παραπάνω προκύπτουν κάποια εύλογα ερωτήματα. Το Μουσείο του Λούβρου, της Περγάμου, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Ελσίνκι, το Μουσείο των Συρακουσών ή ο αρχαιολογικός χώρος της Ταορμίνα, στα οποία επετράπη ανενόχλητα η είσοδος του σκύλου-συνοδού, δεν έχουν τόσο σημαντικά εκθέματα όσο τα δικά μας; Οι επισκέπτες του Μουσείου της Ακρόπολης είναι τόσο απαίδευτοι που θα πανικοβάλλονταν στη θέα ενός ήρεμου σκύλου-οδηγού, ειδικά εκπαιδευμένου ώστε να μην αποπροσανατολίζεται και να μην αντιδρά στην πολυκοσμία;

Πηγή: enet / adespoto.gr

kate

Well-Known Member
10 Απριλίου 2010
210
1
ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ! Σε τετοιες περιστασεις ντρεπομαι που ζω σε αυτη τη χωρα.

Ποτε θα καταλαβουμε οτι τα σκυλια ειναι 100 φορες πιο αγνα, καθαρα και ασφαλη να συναναστρεφεσαι απο τουσ ανθρωπους. Πολυ μυαλο θελει?????????????????????

Βλεπω τη φατσουλα αυτου του σκυλου και λιωνω. Αν ειναι δυνατον να φοβουνται αυτο το χρυσαφενιο πλασματακι!

Last edited:

Xotikouli

Well-Known Member
24 Δεκεμβρίου 2006
4.974
630
Athens
Για μένα το συγκεκριμένο θέμα δεν έχει να κάνει με καθαριότητα κλπ.
Και ναι, προφανώς δεν θα μπορούσε κάθε σκυλί να κινηθεί στο χώρο ενός μουσείου.
Με ορισμένα σκυλιά ειδικά θα ήταν σαν να βάζεις ταύρο σε υαλοπωλείο.
Γιατί δεν μπορούμε να μιλάμε μόνο για την παιδεία των άλλων, πρέπει να παραδεχτούμε ότι η έλλειψη παιδείας και σεβασμού προς τους άλλους υπάρχει εξίσου και στους ιδιοκτήτες σκύλων...
Εδώ για μένα πρόκειται πρώτα από απ'ολα γα ασέβεια προς τον άνθρωπο και για έλλειψη ενημέρωσης...
Αλλά που να τη βρούνε όταν οι σκύλοι-οδηγοί στην Ελλάδα είναι σχεδόν άγνωστη λέξη?
Έπρεπε να ξέρουν τι σημαίνει σκύλος-οδηγός, ότι δεν είναι το ίδιο με το να πω εγώ παίρνω τον σκύλο μου και πάω μια βόλτα στο μουσείο.
Όφειλαν να είναι ενημερωμένοι και να έχουν προβλέψει για τέτοια θέματα...
Να βράσω τις μεγάλες προσδοκίες και το καμάρι που είχαν για το μουσείο εξ αρχής

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Ρεεεεε...τι ξερουν οι ευρωπαίοι.....
Όταν εμείς χτίζαμε παρθενώνες αυτοί ήταν ανεβασμένοι στα δέντρα.....
Ακους εκει να μπει με τον σκύλο μέσα......

Να πάει σπιτι της να τα κάνει αυτά.....

Τι να πει κανείς.....Ντροπή.....:(
Άλλη μια φορά θα γίνουμε διεθνώς ρεζίλι με τα μυαλά που κουβαλάμε.....

nacho_DL

Well-Known Member
11 Φεβρουαρίου 2010
615
3
Αθηνα - Moσχατο
Αααααα.... Κ. Λοσαντα δεν σας τα ειπαν καλα....

Εδω ειναι Ελλαδισταν και η Ευρωπαικη νομοθεσια ειναι σαφης μονο οταν καλουμαστε να πληρωσουμε εμεις τις μαλακιες αυτων που μας κυβερνανε.

Κατα τ αλλα δεν την γνωριζουμε αυτην την κυρια Ευρωπακιη νομοθεσια..... πως την ειπατε......

zouzounos

Well-Known Member
19 Ιανουαρίου 2009
1.954
317
εδω στο πεζοδρομιο δεν μπορεις να περπατησεις
και σε βριζουν,εισοδο σε μουσειο?απαπαπαπαπαπα

Ίσως είναι άκυρο αλλα τι μπορεί να κάνει ένας τυφλός σε μουσείο.....??
και εγω την ιδια απορια εχω

Kirki - Amirah

Well-Known Member
27 Οκτωβρίου 2009
1.202
2
Αααααα.... Κ. Λοσαντα δεν σας τα ειπαν καλα....

Εδω ειναι Ελλαδισταν και η Ευρωπαικη νομοθεσια ειναι σαφης μονο οταν καλουμαστε να πληρωσουμε εμεις τις μαλακιες αυτων που μας κυβερνανε.

Κατα τ αλλα δεν την γνωριζουμε αυτην την κυρια Ευρωπακιη νομοθεσια..... πως την ειπατε......

Το προβλημα ειναι η δικη μας νομοθεσια... Οχι η Ευρωπαικη. Σε ολους τους δημοσιους χορους, σε ολους τους χορους υγειονομικου ενδιαφεροντος και σε ολα τα μεσα μαζικης μεταφορας ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ η εισοδος σκυλων οδηγων. Το προβλημα ειναι οτι δεν υπαρχει νομος που να το ξεκαθαριζει, αλλα επιμερους παραγραφοι σε καθε νομο που απαγορευει την εισοδο στους υπολοιπους σκυλους. Και αυτος ειναι ο λογος που ελαχιστοι το γνωριζουν. Δηλαδι.. νομος πχ για το Μετρο. "....απαγορευεται η εισοδος σε κατοικιδια ζωα κλπ κλπ κλπ ... εκτός των σκυλω οδηγων κλπ κλπ κλπ...." . Αυτο το "εκτος" ομως το αγνοουν οι περισσοτεροι.

kate

Well-Known Member
10 Απριλίου 2010
210
1

εγω και τυφλη να ημουν θα ηθελα να παω σε καποια μερη. στην ΑΚροπολη, στο Machu Pichu. Δεν ειναι παντα το τι βλεπεις.
περα απο το οτι δε θα ηθελα να μου δειχνουν οτι κατι μου λειπει και να μην ζηταω οτι δεν τουσ βολευει τους αλλους. και επισης υπαρχει η ξεναγηση και τα βιντεο που μπορει να ακουσει. αυτο τησ το προτειναν. το θεμα ειναι οτι της εκοψαν τον βοηθο συντροφο της, και τη αξιοπρεπεια της.

Last edited:

Kirki - Amirah

Well-Known Member
27 Οκτωβρίου 2009
1.202
2

Μπορεις μπορεις! ..αμα περνας πανω απο τα παρκαρισμενα.... ;)

George A

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
3.215
239
ασχετο με το τι θέλει να κάνει στο Μουσείο κανείς δεν έχει το δικαίωμα να της απαγορευσει να πάει χωρίς το σκυλί της.

leonidas94

Active Member
5 Ιανουαρίου 2010
33
0
Τώρα νομίζω έγινε κάπως πιο κατανοητο με τα απο την επισήμανση της kate........Φυσικά ως γεγόνος είναι από όλους κατακριταίο σ' αυτόδεν χώραει αμφιβολία

Xotikouli

Well-Known Member
24 Δεκεμβρίου 2006
4.974
630
Athens
Μην πας μακριά :)

Σχολή Σκύλων Οδηγών Τυφλών - Λάρα

(Και οι δύο κοπέλες που ανοίξανε τη σχολή είναι μέλη του forum)

Για μένα δεν έχει καμία απολύτως σημασία τι ήθελε να κάνει η γυναίκα στο μουσείο...
Σημασία έχει ότι έχει δικαίωμα (ή πιο σωστά θα έπρεπε να έχει) να πηγαίνει όπου έχουν πρόσβαση και όλοι οι υπόλοιποι...